Jump to content
Advertisement

Recommended Posts

30 ton i mówicie o słabym plonie w tym roku ? 

U mnie na całości gospodarstwa 20 ha ziemniaków wychodzi średnia max 15 ton / ha przy cenie poniżej 1.5 zł szkoda sobie w ogóle głowy zawracać tą robotą... 

Advertisement

To jakie wy tam ilości sprzedajecie na tym śląsku po 2 zł ? ilości tirowe czy 100 woreczków na tydzień? tu na forum każdy ma ceny super cudowne a prawda jest taka ze za ziemniaka w big bag nikt powyżej 1 zł nie chce dać

Advertisement
Guest OpolskiDżonun
W dniu 30.09.2023 o 13:21, Gość Kamil napisał:

30 ton i mówicie o słabym plonie w tym roku ? 

U mnie na całości gospodarstwa 20 ha ziemniaków wychodzi średnia max 15 ton / ha przy cenie poniżej 1.5 zł szkoda sobie w ogóle głowy zawracać tą robotą... 

Przestań płakać i zostaw je w polu niech zgniją albo oddaj biednym do wykopania albo sprzedaj po tej cenie co jest !!!!proste 

Guest OpolskiDżonun
16 godzin temu, Gość rolnik napisał:

To jakie wy tam ilości sprzedajecie na tym śląsku po 2 zł ? ilości tirowe czy 100 woreczków na tydzień? tu na forum każdy ma ceny super cudowne a prawda jest taka ze za ziemniaka w big bag nikt powyżej 1 zł nie chce dać

Dokładnie kolego w punkt

17 godzin temu, Gość rolnik napisał:

Magia internetu.Zjazzdowa max 20 zł.Miescowa pakowania 1zl

Ja mam 3ha ziemniaka i wolę powoli sprzedać po 2zł niż wyciskać towar za bezcen , możecie powiedzieć że jestem dzialkowiczem ale szanuje swój czas i mnie nie ciśnie , a wykopałem koło 15ha u znajomych i ziemniaka na Śląsku nie ma także nie wiem kto tą cenę zaniża 

Guest Rolnik

To na targu stoisz cały rok i sprzedajesz ? No to rozumiem ale to i tak tanio puszczasz jak detalujesz. Mnie interesuje hurt, plon mam dobry nie będę pisał jaki żeby cię nie dołować skoro u was taka tragedia. Pozdrawiam 

Godzinę temu, Gość Rolnik napisał:

To na targu stoisz cały rok i sprzedajesz ? No to rozumiem ale to i tak tanio puszczasz jak detalujesz. Mnie interesuje hurt, plon mam dobry nie będę pisał jaki żeby cię nie dołować skoro u was taka tragedia. Pozdrawiam 

Bardzo fajnie można rozkręcić handel detaliczny ziemniakiem prosto z gospodarstwa. Kwestia pilnowania jakości i z roku na rok coraz więcej Klientów. Ja rocznie tak sprzedaje ok. 150 ton (woreczki po 15kg). Spokojnie 2 zł/kg wyciśniesz i bez stresu. Kwestia czy posiadasz chłodnie, ewentualnie kopiec + chłodnia i ogarniesz cały rok

Guest Kamil
20 godzin temu, Gość OpolskiDżonun napisał:

Przestań płakać i zostaw je w polu niech zgniją albo oddaj biednym do wykopania albo sprzedaj po tej cenie co jest !!!!proste 

Takiego żałosnego poziomu tutaj dawno nie widziałem 

Guest rolnik

kolego A 2 wiem, ponieważ sam sprzedaję w detalu koło 100 ton rocznie, ale u mnie 100 ton ziemniaka zworkowanego w kalibrze 45+  jest z 2 hektarów, resztę muszę sprzedawać w hurcie.