masło Posted September 3 Report Share Posted September 3 Godzinę temu, Gość Rolnik napisał: Ja mam handlowego 50 ton. Sadzeniak kwalifikat, nawozenie konkretne, 7 razy na zaraze jechane, deszczowania nie było z racji dużej presji zarazy. Jak macie po 20 ton handlowego to uprawiajcie coś innego bo ziemniak placi tonami. I nie placzcie tak bo co roku stekanie że ziemniaka nie ma a jakoś nie ma to odzwierciedlenia w cenach. Pozdrawiam. Poczekaj jak u Ciebie będzie praktycznie cały czas 30 stopni i od posadzenia 40-50 litrów deszczu przez 3 miesiące. Ziemniak w ogóle nie rośnie w temperaturze powyżej 27/28 stopni, możesz wtedy podlewać ile chcesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Bamber Posted September 4 Report Share Posted September 4 17 godzin temu, Gość Rolnik napisał: Ja mam handlowego 50 ton. Sadzeniak kwalifikat, nawozenie konkretne, 7 razy na zaraze jechane, deszczowania nie było z racji dużej presji zarazy. Jak macie po 20 ton handlowego to uprawiajcie coś innego bo ziemniak placi tonami. I nie placzcie tak bo co roku stekanie że ziemniaka nie ma a jakoś nie ma to odzwierciedlenia w cenach. Pozdrawiam. U mnie podobnie kuj-pom kwalifikant, nawożenie, 5x zaraza + 3 razy deszczowane. Średni plon 45t handlowego wykopane 4ha na bieżącą sprzedaż 0,65-0,70zł. Kolejne 15 ha idzie na magazyn. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Kra Posted September 4 Report Share Posted September 4 58 minut temu, Gość Bamber napisał: U mnie podobnie kuj-pom kwalifikant, nawożenie, 5x zaraza + 3 razy deszczowane. Średni plon 45t handlowego wykopane 4ha na bieżącą sprzedaż 0,65-0,70zł. Kolejne 15 ha idzie na magazyn. Czyli jakiś 25 tyś z ha sadzeniak 10 tyś nawożenie z 5 tyś + opryski paliwo amortyzacją robota =? No rzeczywiście jest zaje….!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Rolnik Posted September 4 Report Share Posted September 4 A kawałek taśmy do kombajnu kilkanaście tyś nie słyszałem aby w którymś roku była nadprodukcja taśm i muszą być za ćwierć ceny tylko z roku na rok ceny do góry Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Michał Posted September 4 Report Share Posted September 4 Godzinę temu, Gość Kra napisał: Czyli jakiś 25 tyś z ha sadzeniak 10 tyś nawożenie z 5 tyś + opryski paliwo amortyzacją robota =? No rzeczywiście jest zaje….!!! Tyle to na rzepaku zostało Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Bamber Posted September 4 Report Share Posted September 4 1 godzinę temu, Gość Kra napisał: Czyli jakiś 25 tyś z ha sadzeniak 10 tyś nawożenie z 5 tyś + opryski paliwo amortyzacją robota =? No rzeczywiście jest zaje….!!! U mnie wszystkie koszty to ok 20,6 tys/ha. Sprzedaż prosto z pola na luzie 45 t x średnio 0,68 zł wychodzi 30,6 tys. Z hektara zostaje 10 tys zysku. Wiadomo potem z przechowalni sprzedaż zaczynam w marcu do końca maja to też inne koszty ale też lepsze pieniądze zostają. Może wam z rzepaku zostaje więcej to gratuluję i zachęcam do zwiększania areału Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Rolnik Posted September 4 Report Share Posted September 4 BAMBER popieram, bardzo dobrze napisane. ludzie by chcieli mieć co roku 30 tysięcy na czysto z hektara, niestety jest jak jest, ale tak jak napisałeś zostaje 10 tysi z hektara to tyle co z 5-7 hektarów pszenicy to chyba jest nieźle. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Rolnik Posted September 4 Report Share Posted September 4 Chopy najlepszy piniundz to drób i świnia,szybki obrót,pasza sama idzie,jeden człowiek do wywalenia padliny... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sieradzak Posted September 4 Report Share Posted September 4 1 godzinę temu, Gość Rolnik napisał: Chopy najlepszy piniundz to drób i świnia,szybki obrót,pasza sama idzie,jeden człowiek do wywalenia padliny... Nooo, żyła złota normalnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Młody rolnik Posted September 5 Report Share Posted September 5 Ten kto nie ma świń ani drobiu tak uwaza bo ten kto ma wie jak to jest. Szybki obrot szybki zarobek a jeszcze szybsza strata wiem bo mam świnie i ziemniaki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
A_2 Posted September 5 Report Share Posted September 5 1 minutę temu, Gość Młody rolnik napisał: Ten kto nie ma świń ani drobiu tak uwaza bo ten kto ma wie jak to jest. Szybki obrot szybki zarobek a jeszcze szybsza strata wiem bo mam świnie i ziemniaki. Kurcze to dziwne, mam kumpla który ma ok 1 - 1.5 tys. tuczników w cyklu zamkniętym i wiadomo, zawsze po narzeka ;), ale widzę jak rozwija gospodarstwo - idzie to dość ciekawie. Zresztą sam mówi że od pewnego czasu całkiem fajne pieniądze z tego ciśnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Młody rolnik Posted September 5 Report Share Posted September 5 Ok zgadzam się cykl zamknięty ale otwarty już trochę słabiej to idzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Rolnik Posted September 5 Report Share Posted September 5 Dziś 3 oferty calosamochodowe kal 5+ na luz lub big bag cena od 70 do 80gr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Michał Posted September 6 Report Share Posted September 6 23 godziny temu, Gość Rolnik napisał: Dziś 3 oferty calosamochodowe kal 5+ na luz lub big bag cena od 70 do 80gr Jak tam plony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Rolnik Posted September 7 Report Share Posted September 7 6 godzin temu, Gość Michał napisał: Jak tam plony Słabo 30 ton +- Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Jarek Posted September 7 Report Share Posted September 7 9 godzin temu, Gość Rolnik napisał: Słabo 30 ton +- Wschodnie mazowsze/podlaskie też bardzo słabo max do 30 ton Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Kra Posted September 7 Report Share Posted September 7 41 minut temu, Gość Jarek napisał: Wschodnie mazowsze/podlaskie też bardzo słabo max do 30 ton Małopolska też słabo są rejony gdzie nie padało 2 miesiące przy 30c Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Rolnik Posted September 8 Report Share Posted September 8 No poplaczcie sobie placzki jak to słabo jest i zle Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Kra Posted September 8 Report Share Posted September 8 3 godziny temu, Gość Rolnik napisał: No poplaczcie sobie placzki jak to słabo jest i zle Nie cwaniakuj bo nie takich asów brakło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Mat Posted September 9 Report Share Posted September 9 Witam Panowie jak sytuacja z ziemniakiem jak przebiegają u was wykopki ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Mateusz Posted September 9 Report Share Posted September 9 23 minuty temu, Gość Mat napisał: Witam Panowie jak sytuacja z ziemniakiem jak przebiegają u was wykopki ? Czekamy na ochłodzenie bo do przechowalni w tej temperaturze bez sensu kopać. Tylko na bieżącą sprzedaż kopiemy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Mat Posted September 9 Report Share Posted September 9 a jak cena ziemniaka jest na dzień dzisiejszy jeśli można wiedzieć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Rolnik Posted September 9 Report Share Posted September 9 80 groszy luz na mycie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Rolnik Posted September 9 Report Share Posted September 9 14-15 worek 15 kg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest PrawdziwyObrazRzeczywistos Posted September 11 Report Share Posted September 11 W dniu 4.09.2024 o 15:01, Gość Rolnik napisał: BAMBER popieram, bardzo dobrze napisane. ludzie by chcieli mieć co roku 30 tysięcy na czysto z hektara, niestety jest jak jest, ale tak jak napisałeś zostaje 10 tysi z hektara to tyle co z 5-7 hektarów pszenicy to chyba jest nieźle. Pozdrawiam. Prąd w górę, woda w górę, środki w górę, paliwo po 4zł pokaż mi gdzie? Pracownicy w górę? Ziemniaki sześdziesiunt groszy za kilogram, market ktoś napisał ogloszenie 3.90zł kilogram już wiem gdzie są nasze pieniądze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts