Gość Kolec Napisano 28 Września Zgłoszenie Share Napisano 28 Września 3 godziny temu, Krzysztof.kkkk napisał: A kto uwierzył że jak posadzi odmianę na c w kwietniu sprzeda prosto z pola firmie na abcd przy płonie 45 ton po 1 zł kilogram zostanie mu z hektara 30k piękny rok oby tak dalej wymiecie użytkowników ziemniaka o nazwie " july mornig " Masz dobry towar...nieźle ryje banie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Jockefarm Napisano 29 Września Zgłoszenie Share Napisano 29 Września 21 godzin temu, Gość Gość napisał: Wiesz jaka kasa na yt, No jaka, chętnie się dowiem? Jest dodatkowy zarobek, ale nie są tak jakieś wielkie kwoty, no chyba, że kilkanaście tysięcy złotych w skali miesiąca uważasz za wielką kase. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SławekIno Napisano 29 Września Zgłoszenie Share Napisano 29 Września 6 godzin temu, Gość Jockefarm napisał: No jaka, chętnie się dowiem? Jest dodatkowy zarobek, ale nie są tak jakieś wielkie kwoty, no chyba, że kilkanaście tysięcy złotych w skali miesiąca uważasz za wielką kase. Szczerze to przy moich 50 ha i 20 warzyw to wolal bym te kilkanaście na czysto niż mielenie tych pieniędzy w gospodarstwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Martinx77 Napisano 29 Września Zgłoszenie Share Napisano 29 Września To forum o Youtube, czy o ziemniakach? Kilkanaście tysięcy złotych, to teraz 100 ton posortowanego ziemniaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Jockerfarm Napisano 29 Września Zgłoszenie Share Napisano 29 Września 11 godzin temu, Gość Jockefarm napisał: No jaka, chętnie się dowiem? Jest dodatkowy zarobek, ale nie są tak jakieś wielkie kwoty, no chyba, że kilkanaście tysięcy złotych w skali miesiąca uważasz za wielką kase. Dlaczego podszywasz sie pod kogos i piszesz przepraszam [pierdoly] chcialbym kilkanascie tysiecy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Lop Napisano 29 Września Zgłoszenie Share Napisano 29 Września Trzeba zrobic filmik o zejsciu towaru na gieldzie i trzepac kasę na portalach...tyłko jaki tytuł?może "głupi i głupszy"? A na poważnie to ja detaluje mam tylko swoje folie z pomidorami resztę pola w dzierżawie.Wszystkie warzywa kupuje.Dzis w Sandomierzu kupiłem ziemniaki po 4zl i nie dlatego,że chciałem wyrwać towar,Gość sam za mną leciał żeby tylko zabrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Qwerty Napisano 30 Września Zgłoszenie Share Napisano 30 Września 12 godzin temu, SławekIno napisał: Szczerze to przy moich 50 ha i 20 warzyw to wolal bym te kilkanaście na czysto niż mielenie tych pieniędzy w gospodarstwie. Kto ci da tyle 5tys.i będziesz zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Martinx77 Napisano 1 Października Zgłoszenie Share Napisano 1 Października Cisza i spokój. Ogłoszenia na czerwono, po 3 zł za 15 kg. Gdzie są ci co po 80 gr do biedry sprzedawali? Niech się trochę pochwalą, byłby jakiś powiew optymizmu. A tak na serio, to zdrowia życzę tym co mają dziesiątki hektarów jadalki. Przyda się w tym i w przyszłym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian Pawłowski Napisano 1 Października Zgłoszenie Share Napisano 1 Października Niestety podobno w hurcie sprzedają nawet po 5 groszy za kg ... https://www.igrit.pl/artykul/ziemniaki-nawet-po-5-grkg-izba-apeluje-o-interwencje-5589 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik Napisano 1 Października Zgłoszenie Share Napisano 1 Października Gdzie są ci co tak drogo sprzedawali? Ano nabrali wody w usta szmery bajery opowiadać to każdy potrafi niestety nie ma to często pokrycia w realu. Ten rok jest jak zły sen dla uprawiających ziemniaki jadalne. Dużo ziemniaka jeszcze wogole nie jest wykopane ludzie kopcuja przechowują raczej nie prędko cena wzrośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik Napisano 1 Października Zgłoszenie Share Napisano 1 Października Chceciectroche optymizmu ? Okej Uprawiam 25 ha z czego przez wieksze niż zawsze plony i wbijaniu się sezonowcow za pół darmo mam zbyt dla swoich starych odbiorców na 15 ha Towar zawsze dobry, przywieziony i zaniesiony na miejsce płacony po 0.8 - 1 zł. Da sie wziąć normalne pieniądze? Da tylko trzeba myśleć przed sadzeniem. Realnie przez sezonowcow spadło mi zejście o 20-30% nie każdy ze stałych jest na tyle wyrozumiały i jednak cena robi swoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Martinx77 Napisano 1 Października Zgłoszenie Share Napisano 1 Października Aha, czyli z 20 ha ziemniaka masz ok 500-600 ton handlowego. I te kilkaset ton dostarczasz każdemu klientowi. A i jeszcze mu trzeba wnieść. Gratuluję siatki klientów i tytanowego kręgosłupa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik Napisano 1 Października Zgłoszenie Share Napisano 1 Października 15 ha x 50 ton = 750 ton roznosisz po domach sklepikach knajpkach ? super bajki na dobranoc. Zejscie detaliczne spadło o 50 % przez niskie ceny co z tego że masz super towar i chcesz za niego 1 zł skoro równie dobrze można kupić za 40 groszy gdzieś na giełdzie czy u sezonowca, nie ma takich lojalnych klientów, pieniądz rządzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Asdf Napisano 1 Października Zgłoszenie Share Napisano 1 Października 2 godziny temu, Gość Rolnik napisał: Gdzie są ci co tak drogo sprzedawali? Ano nabrali wody w usta szmery bajery opowiadać to każdy potrafi niestety nie ma to często pokrycia w realu. Ten rok jest jak zły sen dla uprawiających ziemniaki jadalne. Dużo ziemniaka jeszcze wogole nie jest wykopane ludzie kopcuja przechowują raczej nie prędko cena wzrośnie. Mam 3 ha jak co rok teraz biore 12zl za worek w swoje stałe miejsca. Towar wlasciwie sprzedany zostalo z 20 ton ale wszystko juz na umowach ,trzeba być deb...żeby w ciemno sadzić hektarami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość elzbieta Napisano 1 Października Zgłoszenie Share Napisano 1 Października 4 godziny temu, Sebastian Pawłowski napisał: Niestety podobno w hurcie sprzedają nawet po 5 groszy za kg ... https://www.igrit.pl/artykul/ziemniaki-nawet-po-5-grkg-izba-apeluje-o-interwencje-5589 Ma Pan dostęp do takiej wiedzy to pewnie tak jest. Pozdrawiam, dyskusją sytuacji nie zmienimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Jarek Napisano 1 Października Zgłoszenie Share Napisano 1 Października Pewnie zdenerwuje parę osób, ale tak super roku na ziemniaki nie bylo,Rolnik przywozi do mnie za grosze na palecie sam zlozy jak niewolnik(kiedyś brałem na gieldzie)teraz mam 10 zł na worku bez kosztów. Czemu nie szanujecie siebie i swojej ciężkiej pracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik Napisano 1 Października Zgłoszenie Share Napisano 1 Października Z handlem detalicznym jest cyrk na kółkach. Na wiosce ludzie nie kupują ode mnie po 1,5zl/kg bo jeździ jakiś domokrążca z miejscowości oddalonej o 150km i sprzedaje po 1zl/kg. I tak sukcesywnie od domu do domu chodzi o prosi się żeby kupili te ziemniaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Łuki Napisano 1 Października Zgłoszenie Share Napisano 1 Października Nawet jak by te 500 ton miał roznosić to by mu roku nie starczyło... a gdzie kopanie, sortowanie, spanie, jedzenie i sranie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik 25 ha ziemniaka Napisano 1 Października Zgłoszenie Share Napisano 1 Października Nie zbieram 50 ton tylko 30 handlowego z hektara i tak roznosimy wszystko z kolegą bo barach i sklepach - prawie 50 punktów w dwóch pobliskich miastach, działamy w ten sposób od lat. To że nie wierzycie to nie mój problem, na 15 ha zarobię, z 10 dalej nie wiem co zrobić ale ta nadwyzka jest przez skoczków, w normalnych latach czasami brakuje towaru. Jak ktos liczył na szczęście to się przeliczył - zawsze powtarzam najpierw zadbaj o zbyt a pozniej produkuj, jesli ktoś tego nie rozumie to bedzie pracował za darmo przez całe życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Optymista Napisano 1 Października Zgłoszenie Share Napisano 1 Października 3 godziny temu, Gość Rolnik napisał: Gdzie są ci co tak drogo sprzedawali? Ano nabrali wody w usta szmery bajery opowiadać to każdy potrafi niestety nie ma to często pokrycia w realu. Ten rok jest jak zły sen dla uprawiających ziemniaki jadalne. Dużo ziemniaka jeszcze wogole nie jest wykopane ludzie kopcuja przechowują raczej nie prędko cena wzrośnie. Cena nie wzrośnie a połowa towaru pójdzie na wiosnę z powrotem w pole!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Artur Napisano 1 Października Zgłoszenie Share Napisano 1 Października 2 godziny temu, Gość Rolnik napisał: 15 ha x 50 ton = 750 ton roznosisz po domach sklepikach knajpkach ? super bajki na dobranoc. Zejscie detaliczne spadło o 50 % przez niskie ceny co z tego że masz super towar i chcesz za niego 1 zł skoro równie dobrze można kupić za 40 groszy gdzieś na giełdzie czy u sezonowca, nie ma takich lojalnych klientów, pieniądz rządzi. Mi na detalu zejście nie spadło, stoje na jednym miejscu ponad 20 lat i ciagle ci sami ludzie a teraz zwlaszcza w sobote przychodzi sporo mlodych osob.Rocznie sprzedam 25-30 ton jakieś 70arow i tyle sadze,ale jak widzę, że macie po 750ton to by mi życia brakło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 1 Października Zgłoszenie Share Napisano 1 Października 44 minuty temu, Gość Rolnik 25 ha ziemniaka napisał: Nie zbieram 50 ton tylko 30 handlowego z hektara i tak roznosimy wszystko z kolegą bo barach i sklepach - prawie 50 punktów w dwóch pobliskich miastach, działamy w ten sposób od lat. To że nie wierzycie to nie mój problem, na 15 ha zarobię, z 10 dalej nie wiem co zrobić ale ta nadwyzka jest przez skoczków, w normalnych latach czasami brakuje towaru. Jak ktos liczył na szczęście to się przeliczył - zawsze powtarzam najpierw zadbaj o zbyt a pozniej produkuj, jesli ktoś tego nie rozumie to bedzie pracował za darmo przez całe życie. Jeśli masz takie punkty to po co sądzisz ziemniaki?nie lepiej kupić?I zawsze swoją marzę masz pewna,a w tym roku i tak nie bardzo zarobisz i ostatnie pytanie te 10ha beż zbytu to też zwiększone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik 25 ha Napisano 1 Października Zgłoszenie Share Napisano 1 Października 40 minut temu, Gość Gość napisał: Jeśli masz takie punkty to po co sądzisz ziemniaki?nie lepiej kupić?I zawsze swoją marzę masz pewna,a w tym roku i tak nie bardzo zarobisz i ostatnie pytanie te 10ha beż zbytu to też zwiększone? Z kupionym ziemniakiem nie raz, nie dwa był problem jak mi brakowało końcówką sezonu wiec dlugo tak nie pociągniesz i odbijesz klientów. Kupują bo wiedzą ze jestem rolnikiem, że to mój towar i są go pewni tak jak ja, chociaz tu sie zgadza wiecej zysku było by bez uprawy - pytanie jak długo. A te 10 ha bez zbytu to wynik: 1. O 20-30% mniejsze zejście przez skoczków 2. Muszę sadzic troche wiecej zeby nie brakowało na koniec sezonu jesli trafi sie susza, coś wymoknie itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Susza Napisano 1 Października Zgłoszenie Share Napisano 1 Października Skladał ktoś wniosek w apce suszonej? Mam tam samemu oszacować stratę w ,% i to jest wiążące? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Grozer Napisano 1 Października Zgłoszenie Share Napisano 1 Października Dajmy spokój z tym kto po ile sprzedaje tym chwaleniem sie rozne ma kazdy rynki zbytu i swoje przebitki nie zazdroscimy uklada sie no to dobrze czemu by nie... ale co robic w tym roku z tymi ziemniakami ? Agrosad wszystko z za granicy ciągnie gdzies ktos sporadycznie zawiezie kto ma wejścialuzem 25 gr płacą takze jak sprzedawac jak potentaty kupują za granica ale jak rok gdzie nie ma ziemniaka chętnie biorą jak ich oceniać i z nimi handlować ? Handlarze Warszawiaki odmawiaja towar nie chcą brać pobliskie handlarzyki dopierdalają sie po prostu do wszystkiego co pójdzie... każdy towar nie pasuje takze jak handlować. Na prawdę wielu osoba w tym roku odechce sie sadzenia jadalnego... przemysl mam nie jest wcale lepiej cena jest oki 40 gr plus minus do jadalnego ale nie biorą wyznaczają terminy chore dostaw w grudniu jeszcze z takim rozmachem pokończą odbiory... a tu pasuje zasiac zboze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi