Jump to content

Recommended Posts

Guest Gość Arrow

Tak powinno wyglądać te forum.a nie handlarzyny sieją zamęt.sadze ziemniaki od zawsze mam pod przykryciem 15ha i widzę że ten rok jest ciężki słabe wschody mimo sadzeniaki z kwalifikatu do tego ciężkie warunki.niech każdy dba o swoje.

18 godzin temu, Gość Gość Arrow napisał:

Tak powinno wyglądać te forum.a nie handlarzyny sieją zamęt.sadze ziemniaki od zawsze mam pod przykryciem 15ha i widzę że ten rok jest ciężki słabe wschody mimo sadzeniaki z kwalifikatu do tego ciężkie warunki.niech każdy dba o swoje.

W tym roku wschody są bardzo dobre. Pojedź na wielkopolske i sobie pooglądaj.

2 godziny temu, Gość Gość Arrow napisał:

Mówię o ziemniakach wczesnych sadzonych 28 luty a nie opóźnych.

Przecież to forum to ziemniaki wczesne. Nie wiem skąd jesteś ale u nas w wielkopolsce zeszły dobrze.

22 godziny temu, Gość Gość Arrow napisał:

Mówię o ziemniakach wczesnych sadzonych 28 luty a nie opóźnych.

Ten rok jest dogodny na wczesnego ziemniaka. Nawet na Lubelszczyźnie ładnie rosną pomimo tego że to jest chłodniejszy region Polski. Sądzę ziemniaki od lat ale o tej porze takich ładnych jak w tym roku to nie miałam. Nie jestem jakąś potentatka ale na 10 ha moje są bardzo ładne. Sąsiedzi też nie narzekają. Ja już zaczęłam podlewać bo sucho. Pozdrawiam

1 godzinę temu, Gość Cycylia napisał:

Ten rok jest dogodny na wczesnego ziemniaka. Nawet na Lubelszczyźnie ładnie rosną pomimo tego że to jest chłodniejszy region Polski. Sądzę ziemniaki od lat ale o tej porze takich ładnych jak w tym roku to nie miałam. Nie jestem jakąś potentatka ale na 10 ha moje są bardzo ładne. Sąsiedzi też nie narzekają. Ja już zaczęłam podlewać bo sucho. Pozdrawiam

Na Sieradzu też fajnie rosną. Wszyscy są zadowoleni. Ciekawe jaka cena będzie w maju.

Witam estem tutaj nowy. Zasadziem ziemniaki 8 marca. Przykryłem je włókniną. Ładnie zeszły. Mają ok 8 cm. Ale jest problem bo jest dużo w nich chwastów. Wsadziłem ok 0,5 ha na spróbowanie. Nigdy tak wczesno nie sądziłem. Jak sobie teraz poradzić z zielskiem.

1 hour ago, Guest Nowy said:

Witam estem tutaj nowy. Zasadziem ziemniaki 8 marca. Przykryłem je włókniną. Ładnie zeszły. Mają ok 8 cm. Ale jest problem bo jest dużo w nich chwastów. Wsadziłem ok 0,5 ha na spróbowanie. Nigdy tak wczesno nie sądziłem. Jak sobie teraz poradzić z zielskiem.

Pielić Panie pielić ;)

Guest Metrabuzyna plus rimsulfur
Godzinę temu, Gość Nowy napisał:

5 godzin temu, Gość Cycylia napisał:

Kiedy pierwsze wykopki?

Guest Ekspert
19 hours ago, Guest Nowy said:

1. Zabiegi mechaniczne (agrotechniczne)

Najlepsze na bardzo wczesnym etapie – zanim ziemniaki wzejdą:

• Bronowanie przedschodowe (1–2 dni przed wschodami) – niszczy kiełkujące chwasty

• Obsypywanie redlin – przykrywa młode chwasty i niszczy ich system korzeniowy

• Uprawki międzyrzędowe (po wschodach, ostrożnie)

2. Herbicydy – środki chemiczne

Dobór środka zależy od fazy rozwoju roślin i rodzaju chwastów. Przykłady:

🔸 Przedwschodowo (zaraz po sadzeniu, przed wschodami ziemniaka)

• Sencor 600 SC (metrybuzyna) – bardzo popularny, skuteczny na chwasty dwuliścienne i niektóre jednoliścienne

• Command 480 EC – skuteczny na chwasty dwuliścienne, np. komosę, przytulię

• Afalon Dyspersyjny 450 SC – wspomagająco do zwalczania wczesnych chwastów

• Plateen 41,5 WG – mieszanina flufenacet + metrybuzyna, szerokie spektrum

⚠️ Uwaga: Metrybuzyna może być fitotoksyczna dla niektórych odmian ziemniaka – sprawdzaj etykietę i odmianę!

🔸 Powschodowo (po wschodach ziemniaka)

Wczesne powschodowe zabiegi są trudniejsze, bo mogą uszkodzić rośliny:

• Titus 25 WG (rimsulfuron) – działa na chwasty jednoliścienne i niektóre dwuliścienne, bezpieczny w młodych fazach

• Fusilade Forte / Agil / Select Super – na chwasty jednoliścienne (chwasty trawiaste)

Guest Nowy
4 godziny temu, Gość Ekspert napisał:

1. Zabiegi mechaniczne (agrotechniczne)

Najlepsze na bardzo wczesnym etapie – zanim ziemniaki wzejdą:

• Bronowanie przedschodowe (1–2 dni przed wschodami) – niszczy kiełkujące chwasty

• Obsypywanie redlin – przykrywa młode chwasty i niszczy ich system korzeniowy

• Uprawki międzyrzędowe (po wschodach, ostrożnie)

2. Herbicydy – środki chemiczne

Dobór środka zależy od fazy rozwoju roślin i rodzaju chwastów. Przykłady:

🔸 Przedwschodowo (zaraz po sadzeniu, przed wschodami ziemniaka)

• Sencor 600 SC (metrybuzyna) – bardzo popularny, skuteczny na chwasty dwuliścienne i niektóre jednoliścienne

• Command 480 EC – skuteczny na chwasty dwuliścienne, np. komosę, przytulię

• Afalon Dyspersyjny 450 SC – wspomagająco do zwalczania wczesnych chwastów

• Plateen 41,5 WG – mieszanina flufenacet + metrybuzyna, szerokie spektrum

⚠️ Uwaga: Metrybuzyna może być fitotoksyczna dla niektórych odmian ziemniaka – sprawdzaj etykietę i odmianę!

🔸 Powschodowo (po wschodach ziemniaka)

Wczesne powschodowe zabiegi są trudniejsze, bo mogą uszkodzić rośliny:

• Titus 25 WG (rimsulfuron) – działa na chwasty jednoliścienne i niektóre dwuliścienne, bezpieczny w młodych fazach

• Fusilade Forte / Agil / Select Super – na chwasty jednoliścienne (chwasty trawiaste)

Dzięki za jasny instruktaż.

Guest Okolice Wrocławia
53 minuty temu, Gość Rolnik z centrum napisał:

Za tydzień oficjalnie nocami na -

Trudno ,będzie trzeba z folią z powrotem za***rdalać w pole