Sieradzak Posted June 17 Report Share Posted June 17 No prawda w tym tekście też jest ale przenosząc to ja polskie warunki nie ma szans na powstanie takich rzeczy.Doskonale pamiętam gdy próbowano stworzyć taką grupę producentów ziemniaków i kapusty.Na momencie bogatsi rolnicy zaczęli upier....ć tych mniejszych żeby samemu sprzedać a mniejszy niech sobie na giełdę jedzie tylko niech składkę opłaci.To po ch.... mi taka grupa.Skoro nawet w grupie mamy między sobą konkurować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Martinx77 Posted June 17 Report Share Posted June 17 Zawsze, jak się robi źle, to pada hasło jednoczenia się w grupy. W Polsce to się nie sprawdzi bo: - za duże rozdrobnienie producentów, - tradycja niedotrzymywania umów kontraktacyjnych przez odbiorców jak i producentów, - wszechobecne kombinacje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Sadownik Posted June 17 Report Share Posted June 17 8 godzin temu, Gość Burak napisał: Taką cenę oferowałeś, że chłopów nawet nie było stać na paletę a teraz paciorek i spać bo jutro autobus masz o 7. Holender Ci nawet palcem nie ruszy najpierw gotoweczka później działanie no chyba że ktoś wiarygodny ręczy za Ciebie, różnica między Polską jest taka że nasz kraj dostał po 4literach podczas II wojny światowej i ludzie podobnie potem lata 90 perfidne bez dokomunizacji i dalej UE na równych zasadach możemy sprzedawać swoje towary gdzie chcemy ziemniaki bez dokumentów fito, mamy równe dopłaty czy tak jest? bo zdaje mi się że żyjemy w dwóch różnych światach. Grupy miały fajne finansowanie widać to po Grójcu wspaniale hale, sortownie paletyzatory mln złotych i co ile z tych funduszów trafiło do zwykłych sadowników a ile do pseudoexporterów którym zależało tylko na dotacji, a po 5 latach hale wynająć chińczykowi niech sprowadza adidasy. Nie ma co porównywać się do Niemczech Holandii tam były stworzone w miarę uczciwe zasady u nas zasady były ale korupcja wzięła górę. Dokładnie tak jak napisałeś, sadownicy dalej siedzą w starych przechowalniach i sortują jabłka na zabytkowych maszynach albo ręcznie na placach grup producentów rosną metrowe lebiody, niektóre się wynajeły, reszta stoii pusta i nie pracuje na sadowniczy dobrobyt. Ziemia poniżej 80tys za ha a kiedyś dochodziła do 150tys zł za ha. Większość tych pieniędzy z dotacji na grupy zabrali politycy Ci z polski zachodu i wschodu. Pamiętam te sznury aut na BY i RUS jadących od Białegostoku i Siedlec całe sznury teraz sadowniczy rejon to osiedla parobków, którzy wyksztalcili się na rodzinnych gospodarstwach i traktują je jako dacze. Ziemniaki na Broniszach dziś: biały 18zł zejście nawet dobre żółty 15zł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest YOYO Posted June 17 Report Share Posted June 17 1 godzinę temu, Gość Martinx77 napisał: Zawsze, jak się robi źle, to pada hasło jednoczenia się w grupy. W Polsce to się nie sprawdzi bo: - za duże rozdrobnienie producentów, - tradycja niedotrzymywania umów kontraktacyjnych przez odbiorców jak i producentów, - wszechobecne kombinacje. Po pierwsze rozdrobnienie skoro średni areał uprawy ziemniaka w Polsce to: 1,7 ha. Czyli jest cała masa ale to naprawdę masa takich upraw po 0,5-1,5 hektara i potem tacy ok 5-15 ha i na końcu duże gospodarstwa 50-100 ha ziemniaka. Najwięksi uprawiają po ok. 300 ha ziemniaka - takich jest ok 20 w Polsce. To jak takie małe gospodarstwo ma konkurować z dużymi? Jak ma znaleźć odbiorcę, nawiązać współpracę nikt z nimi za bardzo nie chce rozmawiać bo za mały i zostają giełdy i lokalne rynki. Jak ma spakować auto 25t w worek 15kg nie wspominając o BB. A gdzie tu mowa o przechowaniu ciągłości sprzedaży, inwestycjach w maszyny ? Dla porównania średni areał uprawy ziemniaka w Niemczech ok 7 ha, Francja 8 ha, Holandia 16 ha. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Rolnik Posted June 17 Report Share Posted June 17 W niedziele na Broniszach Egipt był po 12 za 10kg a dziś po 7 i dużo hurtowników go bierze zamiast naszego Według mnie to cena dumpingowa Kołodziej powinien coś tu działać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest SLAW86 Posted June 17 Report Share Posted June 17 12 godzin temu, Gość Burak napisał: Taką cenę oferowałeś, że chłopów nawet nie było stać na paletę a teraz paciorek i spać bo jutro autobus masz o 7. Holender Ci nawet palcem nie ruszy najpierw gotoweczka później działanie no chyba że ktoś wiarygodny ręczy za Ciebie, różnica między Polską jest taka że nasz kraj dostał po 4literach podczas II wojny światowej i ludzie podobnie potem lata 90 perfidne bez dokomunizacji i dalej UE na równych zasadach możemy sprzedawać swoje towary gdzie chcemy ziemniaki bez dokumentów fito, mamy równe dopłaty czy tak jest? bo zdaje mi się że żyjemy w dwóch różnych światach. Grupy miały fajne finansowanie widać to po Grójcu wspaniale hale, sortownie paletyzatory mln złotych i co ile z tych funduszów trafiło do zwykłych sadowników a ile do pseudoexporterów którym zależało tylko na dotacji, a po 5 latach hale wynająć chińczykowi niech sprowadza adidasy. Nie ma co porównywać się do Niemczech Holandii tam były stworzone w miarę uczciwe zasady u nas zasady były ale korupcja wzięła górę. Bardzo mądrze napisane TAKA PRAWDA PESUDO BIZNESMENI WZIĘLI DOTACJE!!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest gruby bolo Posted June 17 Report Share Posted June 17 2 godziny temu, Gość YOYO napisał: Najwięksi uprawiają po ok. 300 ha ziemniaka - takich jest ok 20 w Polsce. Takich bzdur dawno nie słyszałem. Dwudziestu takich trzystuhektarowych to jest w dwóch powiatach, moim i sąsiednim. Znam kołchozy co uprawiają po 800 - 1000 ha ziemniaków, tych może i faktycznie będzie ze 20 choć i tu ręki obciąć nie dam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Gospodarstwo rolne Posted June 17 Report Share Posted June 17 (edited) <ciach> Wg. Informacji w internecie Areał Ziemniaka w 2025 jest większy o ca 9% Edited June 17 by Sebastian Pawłowski Proszę nie umieszczać linków do konkurencyjnych portali Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest YOYO Posted June 17 Report Share Posted June 17 17 minut temu, Gość gruby bolo napisał: Takich bzdur dawno nie słyszałem. Dwudziestu takich trzystuhektarowych to jest w dwóch powiatach, moim i sąsiednim. Znam kołchozy co uprawiają po 800 - 1000 ha ziemniaków, tych może i faktycznie będzie ze 20 choć i tu ręki obciąć nie dam. No dobra może jest ich faktycznie nieco więcej ale zobacz jakie to jest odniesienie do małych gospodarstw. 2 powiaty i już masz 6 000 ha ziemniaka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Błaszki Posted June 17 Report Share Posted June 17 Tylko Kołodziejczyk i jego partia mogą nas uratować od nędzy i ubóstwa. Dzięki ich wzorowej polityce ziemniak będzie po 80gr, a nie 30! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Kupiec Posted June 17 Report Share Posted June 17 Panowie jak z gniciem ziemniaka.Jak to możliwe że ziemniak w piątek kopany a we wtorek juz po 8 strzałów w worku czym to może być spowodowane ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Pkk Posted June 17 Report Share Posted June 17 Jak już się bawimy w szacunki to gdyby cały polski ziemniak rósł na jednym kwadratowym polu to był by to kwadrat o boku 45,7km Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Okolice Wrocławia Posted June 17 Report Share Posted June 17 2 godziny temu, Gość Kupiec napisał: Panowie jak z gniciem ziemniaka.Jak to możliwe że ziemniak w piątek kopany a we wtorek juz po 8 strzałów w worku czym to może być spowodowane ? Za dużo wali do wora musi być redukcja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Pan Posted June 17 Report Share Posted June 17 35 minut temu, Gość Okolice Wrocławia napisał: Za dużo wali do wora musi być redukcja Jak wy wszystko do wora pakujecie to co się dziwisz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Okolice Wrocławia Posted June 17 Report Share Posted June 17 Godzinę temu, Gość Pan napisał: Jak wy wszystko do wora pakujecie to co się dziwisz Jak się dba o ziemniaki to lecą wszystkie do wora ,Ty pewnie zgnitki jak zdazysz to wyrzucasz a jak nie to zupa w środku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Pan Posted June 18 Report Share Posted June 18 7 godzin temu, Gość Okolice Wrocławia napisał: Jak się dba o ziemniaki to lecą wszystkie do wora ,Ty pewnie zgnitki jak zdazysz to wyrzucasz a jak nie to zupa w środku 7 godzin temu, Gość Okolice Wrocławia napisał: Jak się dba o ziemniaki to lecą wszystkie do wora ,Ty pewnie zgnitki jak zdazysz to wyrzucasz a jak nie to zupa w środku Ty się tam nie bój o mój towar to bo problemu ze sprzedażą nie mam w porównaniu do ciebie Nie wiem gdzie ci ten towar gnije chyba,że ta wasza wspaniałą riviera Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Okolice Wrocławia Posted June 18 Report Share Posted June 18 1 godzinę temu, Gość Pan napisał: Ty się tam nie bój o mój towar to bo problemu ze sprzedażą nie mam w porównaniu do ciebie Nie wiem gdzie ci ten towar gnije chyba,że ta wasza wspaniałą riviera Ja już kończę ,uspokój bo ci żyłka pier@#@$ Jak się nie chroni to każda odmiana będzie gniła bo pociągnie do bulw znawco od 7 boleści Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Okolice Wrocławia Posted June 18 Report Share Posted June 18 Godzinę temu, Gość Pan napisał: Ty się tam nie bój o mój towar to bo problemu ze sprzedażą nie mam w porównaniu do ciebie Nie wiem gdzie ci ten towar gnije chyba,że ta wasza wspaniałą riviera Mam jeszcze jedno pytanie .Ty jesteś ten przygłupi Pan z AF? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest marl Posted June 18 Report Share Posted June 18 Kraków Rybitwy - cena za worek 10 zł. Wczoraj desperaci oddawali nawet po 8 zł, zdarzały sie transakcje po 6 zł za worek! Upadek ziemniaka.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sieradzak Posted June 18 Report Share Posted June 18 Godzinę temu, Gość Okolice Wrocławia napisał: Mam jeszcze jedno pytanie .Ty jesteś ten przygłupi Pan z AF? Już dawno się z tamtąd usunąłem.Nie na moje nerwy to jest a zwłaszcza nie polecam żadnych znajomość z tymi ludźmi bo ci co nieco może zginąć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Oprtymista Posted June 18 Report Share Posted June 18 1 godzinę temu, Gość marl napisał: Kraków Rybitwy - cena za worek 10 zł. Wczoraj desperaci oddawali nawet po 8 zł, zdarzały sie transakcje po 6 zł za worek! Upadek ziemniaka.... Upadek dopiero będzie jak się wakacje zaczną. Ziemniak w tym roku na koszty jak będzie gdzie sprzedać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Mnnn Posted June 18 Report Share Posted June 18 19 godzin temu, Gość Błaszki napisał: Tylko Kołodziejczyk i jego partia mogą nas uratować od nędzy i ubóstwa. Dzięki ich wzorowej polityce ziemniak będzie po 80gr, a nie 30! Michał już nie pomoże. Ali we derci Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Błaszki Posted June 18 Report Share Posted June 18 Odszedł...ale w czasie swojej kadencji zrobił wiele dla polskiego rolnictwa! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
A_2 Posted June 18 Report Share Posted June 18 2 minuty temu, Gość Błaszki napisał: Odszedł...ale w czasie swojej kadencji zrobił wiele dla polskiego rolnictwa! Tak z ciekawości, wymień z "wiele" - pierwsze 5. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ESI CENTRUM Posted June 18 Report Share Posted June 18 Przestancie biadolić chłopy i spuszczać gaci jeden po drugim! Godzicie się sami na to co kupiec powiem zero negocjacji. Nabijacie im tylko kabzy. Na bialorus i Ukrainę bez pośrednika 1.2zł/kg z pośrednikiem 10-12zl worek. A wy puszczacie po 8-9zl. Idioci, rok jeszcze głupi a 3/4 już łeb spuszczony że rok stracony. Trochę jaj trzema mieć a nie ze was handlarze za mordę trzymają przy ziemi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts