Guest Początkujący Posted January 4 Report Share Posted January 4 Witam mam pytanie odnośnie tego, ile razy można oberwać kiełki z ziemniaka? Ziemniak wczesny colomba. Już raz byly obrywane jesienią, teraz od nowa puścily i mają być rozsypane do skrzynek. Stąd pytanie czy obrywać drugi raz, czy rozsypać tak jak jest z kiełkami 1-2 cm? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Pyrorz Posted January 4 Report Share Posted January 4 Weź zmień branże i nie zadawaj głupich pytań!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Początkujący Posted January 6 Report Share Posted January 6 Dziękuję Ci przyjacielu za tę piękną i wyczerpującą odpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin Posted January 7 Report Share Posted January 7 Kolego, Colomba podobno jest wrażliwa na obrywanie kiełków. Nawet kiedyś w zaleceniach uprawowych tej odmiany czytałem, że nie powinno się obrywać dwukrotnie kiełków a sadzeniaki najlepiej przechowywać w chłodni. Ja jednak negatywnych skutków obłamywania nie zauważyłem. Ze swojego doświadczenia jako producent tej odmiany powiem Ci, że obłam te kiełki na zero i wsyp do skrzynek, zakiełkuj prawidłowo i będzie dobrze. Zakiełkuj tak, żeby się nie łamały przy sadzeniu. Sadzisz ręcznie? Ja sadziłem już takie, które pierwsze kiełki wypuszczały dopiero w skrzynkach przy kiełkowaniu oraz takie, które w maju zrośnięte nie chciały wypadać ze skrzyniopalet do sadzarki i jakoś wielkiej różnicy w plonowaniu czy wschodach nie zauważyłem. A_2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Początkujący Posted January 8 Report Share Posted January 8 Tak, ręczna sadzarką sadzę. A ty sadziłeś Colombe z dwa razy obłamanymi kiełkami? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin Posted January 8 Report Share Posted January 8 Tak. Nie było problemów ze wzrostem. A_2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Początkujący Posted January 8 Report Share Posted January 8 Dzięki, oby było dobrze. Pójdą pod folie perforowaną Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Małopolanin Posted Tuesday at 08:59 PM Report Share Posted Tuesday at 08:59 PM Panowie mam pytanie w jakim rozstawie lepiej sadzić colombe pod agrowłuknine 70 czy 75cm? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
A_2 Posted Wednesday at 08:33 AM Report Share Posted Wednesday at 08:33 AM Zalecane gęstości sadzenia ziemniaków, co do konkretnej odmiany w zaleceniach HZBC wygląda to tak: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts