Guest Paweł Posted January 6 Report Share Posted January 6 Witam wszystkich mam pytanie z innej beczki mianowicie co sądzicie o głęboszowaniu pod ziemniaki? Nigdy tego nie robiłem i mam chęć spróbować ,opiszcie swoje spostrzeżenia. Z góry dziękuję, pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Lou211 Posted Thursday at 08:04 AM Report Share Posted Thursday at 08:04 AM ja co roku robię dłutowcem przed sadzeniem na głębokość 35-40cm potem robię broną aktywną i zaraz sadzę na świeżo z podsypem nawozu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Gosc. Posted Thursday at 12:23 PM Report Share Posted Thursday at 12:23 PM W dniu 6.01.2025 o 13:04, Gość Paweł napisał: Witam wszystkich mam pytanie z innej beczki mianowicie co sądzicie o głęboszowaniu pod ziemniaki? Nigdy tego nie robiłem i mam chęć spróbować ,opiszcie swoje spostrzeżenia. Z góry dziękuję, pozdrawiam. Trzy lata wstecz głęboszowaliśmy wszystkie pola i żadnej różnicy w plonowaniu ani w lepszym kopaniu nie daje się zauważyć. O wszystkim w przeważającej mierze decyduje aura, nawożenie i ochrona chemiczna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Rolnik z Wielkopolski Posted Friday at 06:22 AM Report Share Posted Friday at 06:22 AM W dniu 6.01.2025 o 13:04, Gość Paweł napisał: Witam wszystkich mam pytanie z innej beczki mianowicie co sądzicie o głęboszowaniu pod ziemniaki? Nigdy tego nie robiłem i mam chęć spróbować ,opiszcie swoje spostrzeżenia. Z góry dziękuję, pozdrawiam. Ja głęboszuję co roku (40-50cm). Wiem, że koszty są duże jednak w przypadku mojego gospodarstwa zabieg jest niezbędny. Uprawiam ponad 100 ha ziemniaków, udział w płodozmianie jest duży. Całość jest nawadniana co wpływa na pogorszenie struktury gleby, maszyny i ciągniki ciężkie, zbiór nie zawsze jest w idealnych warunkach. Chociaż jeśli ktoś ma lekkie gleby i mały udział ziemniaków w strukturze zasiewów to ten zabieg wg mnie nie zawsze musi być niezbędny. Trzeba do tego podejść indywidualnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts