premium information banner

ARCHIWALNE - Pro Siarka S 800 SC Właściwości...

Dodano 12.02.2020, 18:10
Aktualizacja 27.10.2022, 10:35
Wyświetlenia: 921
Sprzedam
Paweł
Pro Siarka S 800 SC Właściwości Wprowadzenie nawozu PRO-SIARKA S 800 SC do gleby (siarka pobierana jest przede wszystkim z roztworu glebowego) zapewnia odpowiednie zaopatrzenie rośliny w ten pierwiastek we wszystkich fazach rozwoju - rośliny pobierają siarkę sukcesywnie do końca wegetacji, również w fazie realizacji plonu - dojrzewania (rzepak). Nawóz stosuje się w formie średnio- lub drobnokroplistych oprysków z pomocą opryskiwaczy używanych w ochronie rośli. Nawóz może być stosowany w mieszaninach fizycznych z innymi nawozami płynnymi w tym z nawozem RSM. Dodatnie, plonotwórcze skutki działania siarki nawozowej ujawniają się poprzez: 1. Bezpośredni wzrost plonów – wynik zwiększonej efektywności nawozowego i glebowego azotu. 2. Poprawę jakości plonów: o wzrost zawartości białka w roślinach; do syntezy białek niezbędne są aminokwasy siarkowe: cysteina i metionina, o wzrost zawartości tłuszczu w nasionach roślin oleistych - które wykazują kilkukrotnie większe zapotrzebowanie na siarkę niż zboża, o wzrost zawartości glutenu – poprawa jakości wypiekowej mąki, 3. o wzrost zawartości skrobi w ziarniakach – siarka przedłuża fazę nalewania ziarna, o zmniejszenie zawartości azotu ogólnego w ziarnie jęczmienia browarnego, o wzrost zawartości skrobi w bulwach ziemniaka i sacharozy w korzeniach buraka cukrowego, o zmniejszenie zawartości azotanów w roślinach warzywnych. 4. Poprawę gospodarki węglowodanami w okresie późnej jesieni i wczesnej wiosny, co pośrednio wywołuje wzrost tolerancji roślin na stresy abiotyczne (niskie i wysokie temperatury, suszę). 5. Wzrost syntezy tkanek mechanicznych, siarka stymuluje syntezę lignin (metionina) i w konsekwencji wzrost odporności na stresy abiotyczne – wyleganie i biotyczne – porażenie przez choroby i szkodniki. 6. Ograniczenie chorób kontrolowanych przynajmniej częściowo przez siarkę: o Ziemniaki – parch ziemniaczany i ospowatość bulw (ryzoktonioza), o Rzepak – cylyndrosporioza liści rzepaku, o Zboża – mączniak prawdziwy. Poprawę walorów smakowych i aromatycznych warzyw cebulowych: cebuli, czosnku; siarka zwiększa zawartość olejków eterycznych (cykloalliina - cebula i chrzan, allicyna – czosnek).

Cena do uzgodnienia

Udostępnij to ogłoszenie
Drukuj
Zgłoś

Podobne ogłoszenia

Ogłoszenia z giełdy Nawozy dolistne

Przeczytaj wiadomości branżowe

Strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić. Więcej w naszej Polityce Prywatności