Gość Łukasz Napisano 6 Lipca 2017 Zgłoszenie Share Napisano 6 Lipca 2017 Witam wszystkich forumowiczów chciałbym się dowiedzieć wszyskiego o uprawie pokrzywy zwyczajnej. Chodzi mi o to jak to siać, czym zbierać, jak oddzielić listki od reszty czy jest do tego jakaś maszyna, czy można to pryskać a jak tak to czym, czy jest to opłacalne na 4 hektarach i czy wiąże się z dużym nakładem pracy i jakie są koszty początkowe przy zakładaniu takiej plantacji?? Chce się dowiedzieć wszyskiego o tej uprawie żeby się nie władować w coś z czego nie ma żadnego zarobku. Mam nadzieję da się zrozumieć o co mi chodzi. Ale widzę że jest tu dużo kumatych ludzi z bardzo dużą wiedzą także dacie radę mam nadzieję. jak jakieś pytania jeszcze przyjdą mi do głowy to napisze. Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rolnik Napisano 7 Lipca 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipca 2017 Temat ciekawy, z tego co słyszałem, daje zarobić ok. 10 tys. zlotych z hektara .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Ziołowy farmer Napisano 11 Lipca 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Lipca 2017 Nie trzeba patrzeć na sam zarobek, bo te 10.000zł z ha szały nie robi jak na zioła. 4 ha pokrzywy to ogromne ilości masy zielonej, którą trzeba wysuszyć, częsciowo na polu, czesciowo w suszarni lub jakiś rusztach naturalnie, ale do tego trzeba ogromnych powierzchni, no chyba że znajdziesz kogoś kto odbierze towar na zielono....u mnie to szło prosto skoszone z pola za 50gr/kg. co musisz mieć to napewno przyczepę samozbierającą, nie możesz mocno ugniatać, starą młocarnie typu lublinianka lub warmianka i tam oddzielisz lisć od łodygi. Sieję różne zioła od lat i powiem Ci że jeśli nie masz z tym doświadczenia, nie porywaj się od razu na 4 ha......zrób próbę z np 0.5 ha......bo z tym także jest w huk roboty.....A opryski to pewnie afalon po siewie, basagram po wschodach, i tak do wyczucia......Siejąc zioła nie myśl od razu o zyskach bo są wysokie jak na 1 ha, ale patrz na to że to od groma roboty, której każdy kto sieje zioła, nie przelicza na pln-y. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Wio1a Napisano 22 Lipca 2017 Zgłoszenie Share Napisano 22 Lipca 2017 Też uprawiam pokrzywa, pierwszy rok 1ha.Interesuje mnie jak założono te 4 ha plantacji, jaki jest rodzaj gleby. My sadziliśmy kłącza, drugi rok po łące torf, bez oprysków- ekologia, mnóstwo pielenia.Z góry dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oleńka Napisano 22 Sierpnia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpnia 2017 No musi być sporo roboty z tym. A jak suszyć z 1 ha pokrzywę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość weronika Napisano 26 Sierpnia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpnia 2017 No musi być sporo roboty z tym. A jak suszyć z 1 ha pokrzywę? witam. nasiona pokrzywy moge sprzedac mam ok 40kg,tel.501171149 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Mati Napisano 2 Listopada 2017 Zgłoszenie Share Napisano 2 Listopada 2017 Kurz z suchej pokrzywy gryzie jak byś wskoczył w kwas. Pozdrawiam plantatorow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość apolonin Napisano 20 Stycznia 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Stycznia 2018 Witam, czy do pokrzywy można dodać owsa i uprawiać taką spółkę na siano. Czy jest realne aby te dwie rośliny dobrze współprawcowały ze sobą podczas wzrostu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi