Gość Przemek Napisano 7 Listopada 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Listopada 2017 Witam W czerwcu wystawiałem na gielde truskawke MARMOLADE , w zeszłym tygodniu dostałem pismo ze jest to znak zastrzezony i własciciel chce ode mnie ciezkich pieniedzy za nieuprawnione uzywanie. W załaczniku scan pisma, Co to za oszustwo i czy ktos z uzytkownikow gieldy mial podobna sytuacje ??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IGRiT Napisano 7 Listopada 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Listopada 2017 Szanowny Panie, Niestety jest to prawda ale z tego co widze, to w załączonym pismie nie ma informacji o tzw. ciężkich pieniądzach lecz jest prośba o podanie inormacji skąd posiadał Pan sadzonki truskawki. Już kilka razy kontaktowały się z nami kancelarie żądające usunięcia ogłoszeń z owocami i kiedy to zakwestionowaliśmy to otrzymalismy następująca odpowiedź: Owoce są traktowane zgodnie z rozporządzeniem Rady WE nr 2100/1994 jako materiał ze zbioru na który rozciąga się ochrona prawna jeśli materiał ze zbioru uzyskano z materiału siewnego, który trafił do obrotu bez zgody hodowcy (art. 13 ust. 3 rozporządzenia Rady nr 2100/1994 w sprawie wspólnotowego systemu ochrony odmian roślin ). Ustęp 3 tego artykułu precyzuje , że wspólnotowe prawo do ochrony odmian obejmuje materiał ze zbioru jedynie w sytuacji, kiedy materiał ze zbioru uzyskano z materiału siewnego, który trafił do obrotu bez zgody hodowcy. Przykładowo, w razie wyhodowania owoców truskawek z nielegalnych sadzonek wspólnotowe prawo do ochrony odmian rozciągnie się na te owoce, co oznacza, że ich sprzedaż również będzie uzależniona od zgody hodowcy.Osoby te wskazują, że są producentami sadzonek i z nich wyprodukowano owoce. Jeśli sadzonki zostały zakupione od osoby nie posiadającej licencji od XYZ to pochodzą z nielegalnego źródła. Ponadto jeśli te osoby nawet nabyły te sadzonki od licencjobiorcy i dokonały ich rozmnożenia i te owoce pochodzą z tych rozmnożonych sadzonek – to również to narusza wspólnotowe wyłączne prawo do odmiany. Mój Mocodawca zawiera licencję (own use) z producentami – te osoby wówczas mogą sprzedawać owoce z wyprodukowanych przez siebie sadzonek. Niestety z tego wynika, że takie jest prawo Unijne a jesteśmy w Unii to musimy je respektować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Przemek Napisano 7 Listopada 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Listopada 2017 Witam Dziękuje za odpowiedz , spodziewam sie ze jest to próba uzyskania rekompensaty za bezprawne używanie nazwy a w takich przypadkach zawsze chodzi o ciężka pieniądze. Mimo wszystko w tamtym okresie nie doszło do transakcji i taka odpowiedz napisze, będę informował o dalszym rozwoju sytuacji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi