Darekspire Napisano 10 Marca 2019 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marca 2019 Hahaha.... Brawo Mateusz punkt dla ciebie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gosc. Napisano 10 Marca 2019 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marca 2019 DAREKSPIRE. Możesz napisać za co ten punkt? W komentarzu Mateusza nie ma nic śmiesznego ani ani pożytecznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Mateusz Napisano 11 Marca 2019 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marca 2019 250 kg N w czystym składniku to jest na przypuszczalny plon ziemniaka 90t/ha, nie wspomnę o azotanach, które zostają w tych ziemniakach i ty chcesz mówić gamoniu o jakości ziemniaków. Woda po gotowaniu tych ziemniaków możnaby kwiatki na ogrodzie podlewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemniak Napisano 11 Marca 2019 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marca 2019 12 godzin temu, Gość Mateusz napisał: 250 kg N w czystym składniku to jest na przypuszczalny plon ziemniaka 90t/ha, nie wspomnę o azotanach, które zostają w tych ziemniakach i ty chcesz mówić gamoniu o jakości ziemniaków. Woda po gotowaniu tych ziemniaków możnaby kwiatki na ogrodzie podlewać. Mateuszku mój drogi, racja jest jak d*pa i każdy ma swoją. Ty sobie siej swoje 100 kg azotu i mjej pyszne ziemniaczki a ja będę jadł te swoje nie dobre i woził taczką do swoich odbiorców. A w tym roku to sobie kupie nową taczkę na gumowym kole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gosc. Napisano 11 Marca 2019 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marca 2019 DAREKSPIRE. Możesz napisać za co ten punkt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gosc. Napisano 11 Marca 2019 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marca 2019 Popieram Ziemniaka. Wykorzystanie nawozów wiążę z pogodą w danym roku. Przy opóżnionych wschodach ziemniaków straty azotu są duże. Tak było u nas w 2017r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darekspire Napisano 11 Marca 2019 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marca 2019 Za dobre zgaszenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gosc. Napisano 11 Marca 2019 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marca 2019 Nikogo nie zgasil, podał tylko swoje mądrości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Mateusz Napisano 12 Marca 2019 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marca 2019 No widzę, że tutaj każdy ma swoje teorie odnośnie nawożenia. Okresów karencji ze ŚOR pewnie też sie nie trzymacie. Teraz nie ma co się dziwić, że do nas ściągane są produkty z zachodu skoro one się od naszych niczym nie różnią bo jest w nich cała tablica Mendelejewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gosc Napisano 12 Marca 2019 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marca 2019 10 godzin temu, Ziemniak napisał: Mateuszku mój drogi, racja jest jak d*pa i każdy ma swoją. Ty sobie siej swoje 100 kg azotu i mjej pyszne ziemniaczki a ja będę jadł te swoje nie dobre i woził taczką do swoich odbiorców. A w tym roku to sobie kupie nową taczkę na gumowym kole. Przy cenach nawozów i jakości ziemniaków jakie Pan produkuje to pewnie tylko na nową taczke wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daria.rolnik Napisano 12 Marca 2019 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marca 2019 W dniu 11.03.2019 o 17:36, Gość Mateusz napisał: No widzę, że tutaj każdy ma swoje teorie odnośnie nawożenia. Okresów karencji ze ŚOR pewnie też sie nie trzymacie. Teraz nie ma co się dziwić, że do nas ściągane są produkty z zachodu skoro one się od naszych niczym nie różnią bo jest w nich cała tablica Mendelejewa. Większość komentarzy anonimowych gości to dogadywania i docinki dajcie sobie na wstrzymanie po co się denerwować? Kupując w sklepie chleb też przejadasz tablice Mendelejewa i nawet o tym nie myślisz. Pomyśl ile nawozu i wszelakich oprysków musiała dostać pszenica żeby miała parametry konsumpcyjnej. A ty się czepiasz ziemniaków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darekspire Napisano 12 Marca 2019 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marca 2019 Akurat co do pszenicy to jest fakt udokumentowany naukowo ze ta uprawa pozostawiona bez ochrony fungicydowej jest wiele gorsza niz ta ktora rolnik nie jednokrotnie opruskuje. Nie chce mi sie juz szukac jakie to choroby ale cos z fuzaryjnymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gr Sieradzak Napisano 12 Marca 2019 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marca 2019 Faktycznie 250 kg N w czystym składniku to za duzo 150 daje tak plus minus saletrosanu 200 i 200 mocznika na ha daje i mam 40 ton z ha i ziemniak handlowy smaczny i taki powinien być moim zdaniem dawanie wiecej to pieniądz w błoto. a o jakości nie wspomnę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gr Sieradzak Napisano 12 Marca 2019 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marca 2019 sadzeniak musi być w dobrej klasie zabiegi na grzyba dopilnowane według rozpiski wczesności odmiany i zmianowanie pola ! lub jakimś poplonem przesiane chociaż i urośnie bez tych 250 kg N albo i lepsze niż u tego pana na 150 kg N moich a na ziemniaku sie troche znam 8 ha przykrywam i mam 15 ha póżnych. dostarczam na różne hurtownie i jakością sie nie powstydze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gosc. Napisano 12 Marca 2019 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marca 2019 Od kiedy Sieradz martwi się o jakość? Znam realia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
poprostumateo Napisano 13 Marca 2019 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marca 2019 Nie ma co mierzyć wszystkich jedną miarą. Każdy inaczej podchodzi do sprawy, ale wydaje mi się, że już trochę świadomość wśród rolników rośnie i mało kto ładuje w ziemniaki takie ilości nawozu, a w szczególności azotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gr Sieradzak Napisano 13 Marca 2019 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marca 2019 Właśnie nie wszystkich nie ma co kłaść do jednego worka. Każdy ma swoje spraktykowane zasady nawożenia i to niezależnie skąd jesteś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 17 Marca 2019 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marca 2019 W dniu 12.03.2019 o 07:27, Daria.rolnik napisał: Większość komentarzy anonimowych gości to dogadywania i docinki dajcie sobie na wstrzymanie po co się denerwować? Kupując w sklepie chleb też przejadasz tablice Mendelejewa i nawet o tym nie myślisz. Pomyśl ile nawozu i wszelakich oprysków musiała dostać pszenica żeby miała parametry konsumpcyjnej. A ty się czepiasz ziemniaków... A co dziś urośnie bez oprysków u nawozu? Ciezko dzis miec pszenice komsumpcyjna. Na chwasty, na grzyba i to po 3razy niekiedy, nie wspomnę o tonach nawozu aby plon był jak największy. W dniu 12.03.2019 o 20:07, poprostumateo napisał: Nie ma co mierzyć wszystkich jedną miarą. Każdy inaczej podchodzi do sprawy, ale wydaje mi się, że już trochę świadomość wśród rolników rośnie i mało kto ładuje w ziemniaki takie ilości nawozu, a w szczególności azotu. Co ma nadmiar azotu w ziemniakach? Nie wykorzystany przejdzie na przyszły rok? Ziemniaków azot nie zaskodzi W dniu 12.03.2019 o 08:15, Darekspire napisał: Akurat co do pszenicy to jest fakt udokumentowany naukowo ze ta uprawa pozostawiona bez ochrony fungicydowej jest wiele gorsza niz ta ktora rolnik nie jednokrotnie opruskuje. Nie chce mi sie juz szukac jakie to choroby ale cos z fuzaryjnymi Szukałem i nie znalazłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Malinowykrol Napisano 17 Marca 2019 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marca 2019 Nawożenie 300 kg saletrzaku plus 300kg polifoska 6 i 100kg soli potasowej wystarczy pod ziemniaki odmiany bellarosa oraz denar? Przedplon łubin z Gorczyca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
poprostumateo Napisano 18 Marca 2019 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marca 2019 Jeżeli piszesz, że azot zostanie nie pobrany i zostanie na przyszły rok to chyba jesteś mocno niedouczony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Pawcio Napisano 24 Kwietnia 2019 Zgłoszenie Share Napisano 24 Kwietnia 2019 Wszyscy piszą ile to daje polifoski vikinga mocznika . A czy juz nikt nie daje pod ziemniaki obornika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zebek Napisano 25 Kwietnia 2019 Zgłoszenie Share Napisano 25 Kwietnia 2019 W dniu 17.03.2019 o 19:05, Gość Gość napisał: Szukałem i nie znalazłem Zapytaj kogoś mądrzejszego o mikotoksyny, a nie wyjdziesz już na durnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Andrzej Napisano 13 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 13 Maja 2019 W dniu 12.03.2019 o 05:36, Gość Mateusz napisał: No widzę, że tutaj każdy ma swoje teorie odnośnie nawożenia. Okresów karencji ze ŚOR pewnie też sie nie trzymacie. Teraz nie ma co się dziwić, że do nas ściągane są produkty z zachodu skoro one się od naszych niczym nie różnią bo jest w nich cała tablica Mendelejewa. Popatrz ilu linuron nadał stosuje. Kalisz Sieradz ma w d*pie normy. Postój w alejce na giełdzie kaliskiej i posłuchaj czym pryskaja. Aż strach tam po towar jechać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zebek Napisano 13 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 13 Maja 2019 Cóż się dziwić że stosują skoro jest w sprzedaży bez ograniczeń . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K-często Napisano 26 Czerwca 2019 Zgłoszenie Share Napisano 26 Czerwca 2019 Szukam osób które zastosowały nawóz AntyParch Activ z firmy Arkop doglebowo przed sadzeniem. U mnie wystąpiła strata- bardzo opóźnione wschody, małe jak na ten czas krzaki. Proszę o kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi