Gość Gosc Napisano 29 Grudnia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudnia 2017 Dolny Śląsk. A co za różnica kiełkowane czy nie? To zależy od klasy ziemi, przedplonu... Różnica 2-3tyg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 31 Grudnia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudnia 2017 Ja pod późne ziemniaki daję: - Yara Viking NPK 600kg - Yara Bela Can 27 300kg - Korn Kali 300kg - siarczan magnezu 150kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daria.rolnik Napisano 2 Stycznia 2018 Zgłoszenie Share Napisano 2 Stycznia 2018 Lepiej dać odżywke niż mocznik dolistnie? Ja daje oba i dodaje dodatkowo bor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 2 Stycznia 2018 Zgłoszenie Share Napisano 2 Stycznia 2018 Dobrze dajesz Ja do mocznika zawsze dorzucam siarczan magnezu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daria.rolnik Napisano 3 Stycznia 2018 Zgłoszenie Share Napisano 3 Stycznia 2018 Siarczan dosypuje na końcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Michal Napisano 3 Stycznia 2018 Zgłoszenie Share Napisano 3 Stycznia 2018 Marcin A jakie plony z tego nawozeniw? Korn kali pod korzeń czy przy obsypywaniu? czy wikinga stosujesz specjalnie, czy po prostu jako zwykły npk wymiwnnie z czymś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daria.rolnik Napisano 3 Stycznia 2018 Zgłoszenie Share Napisano 3 Stycznia 2018 Dodanie siarczanu magnezu powoduje podgrzanie wody. Jak to Marcin wygląda z tym korn kali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 3 Stycznia 2018 Zgłoszenie Share Napisano 3 Stycznia 2018 Marcin A jakie plony z tego nawozeniw? Korn kali pod korzeń czy przy obsypywaniu? czy wikinga stosujesz specjalnie, czy po prostu jako zwykły npk wymiwnnie z czymś? Korn Kali stosuję możliwie jak najprędzej, 2-3 tygodnie przed sadzeniem. Vikinga już któryś rok sypię, z Polifoski itp. zrezygnowałem całkowicie, Viking działa znacznie lepiej i u nas w okolicy każdy kto robi więcej ziemniaka daje Vikinga. Znam też takich którzy dają 1 tonę Vikinga na hektar i nic poza tym ale mają bardziej urozmaicony płodozmian ode mnie. Ja muszę sypać żeby były wydajności bo ziemniak w płodozmianie z kapustą, porem czy pietruszką a czasami w monokulturze przez 2-3 lata to nie jest najlepsze rozwiązanie Co do plonów to nie ma gwarancji, że jak nawalisz nawozu to będziesz mieć 60 ton z hektara zawsze, decyduje też dużo innych czynników ale pewnie uprawiasz ziemniaka nie pierwszy rok więc nie muszę Ci tego tłumaczyć. W tym roku kiełkowanego Lorda i Denara zacząłem kopać 1 lipca to wyszło 45 ton z hektara a kopane były jeszcze zielone. Oczywiście dostały mniej nawozu niż późne bo nie ma sensu pod wczesnego dawać 160kg N czy ponad 200 K. Z późnych to zależy od stanowiska i odmiany ale wielkich rewelacji nie było ze względu na zwięzłe gleby i zbyt duże opady ale ogólnie wahało się między 45 a 50 ton z hektara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 6 Stycznia 2018 Zgłoszenie Share Napisano 6 Stycznia 2018 Ja daje podobne dawki, tylko zamiast Vikinga daje yara 7.20.28 i yarowski sulfammo. W tym roku Melody srednia 50-55 ton, Gala 50. I tez sporo mi pozalewalo. Slabsze kawalki, bardziej piaszczyste daly lepszy plon, mniej wody stalo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daria.rolnik Napisano 22 Stycznia 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Stycznia 2018 Korn Kali stosuję możliwie jak najprędzej, 2-3 tygodnie przed sadzeniem. Vikinga już któryś rok sypię, z Polifoski itp. zrezygnowałem całkowicie, Viking działa znacznie lepiej i u nas w okolicy każdy kto robi więcej ziemniaka daje Vikinga. Znam też takich którzy dają 1 tonę Vikinga na hektar i nic poza tym ale mają bardziej urozmaicony płodozmian ode mnie. Ja muszę sypać żeby były wydajności bo ziemniak w płodozmianie z kapustą, porem czy pietruszką a czasami w monokulturze przez 2-3 lata to nie jest najlepsze rozwiązanie Ja często mam ziemniaki po pszenicy ozimej która na dobrej ziemi daje mi 8ton a też nie jestem zwolennikiem polifoski. A co masz na myśli mówiąc że viking działa znacznie lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bartek Napisano 3 Lutego 2018 Zgłoszenie Share Napisano 3 Lutego 2018 Viking to nitrofoska dlatego jest lepsza.. Lepszy bo bardzo szybko rozpuszczalny, lepsza przyswajalność, naprawde widać efekt. Bardzo dobry pod wcześniejsze odmiany. Wychodzi troche drożej ale rekompensuje po za jednym przejazdem mamy załatwione wszystkie składniki w odpowiednm stosunku 1:1:1,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Paweł Napisano 4 Lutego 2018 Zgłoszenie Share Napisano 4 Lutego 2018 Co jest lepsze pod ziemniaki przykrywane VIKING czy HYDROCOMPLEX? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Lolek Napisano 9 Marca 2019 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marca 2019 Hydrocomplex nie polecam. Według mnie strata pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Dynamit Napisano 9 Marca 2019 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marca 2019 Zdecydowanie najlepszy nawóz pod młode ziemniaki kopane w maju to YaraMila Complex w ilości 300kg /ha. Więcej nie ma sensu bo się nie wykorzysta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pankracy Napisano 9 Marca 2019 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marca 2019 Panowie a w podsiewcz co sypiecie... bo ja complex ze 150kg/ha a tak rozsiewaczem to sieje 300kg polifoski i 300saletrzaku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Dynamit Napisano 10 Marca 2019 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marca 2019 Pod późne ziemniaki sprawdzony zestaw: Sól potasowa 350kg Polidap 300kg Saletrzak 200kg Saletrzak druga dawka przed ostatnim obsypaniem 250kg Kizeryt 200kg lub wigor S 100kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Ooolo Napisano 10 Marca 2019 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marca 2019 Ja stosuje 200kg soli 300kg saletrzaku 300kg polifoska 6 Przedplon Gorczyca z lubinem 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość szpadelek Napisano 10 Marca 2019 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marca 2019 175 kg czystego azotu i tylko 210 potasu, na pewno takie ziemniaki to będzie dynamit ale w okrężnicy konsumenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Dynamit Napisano 10 Marca 2019 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marca 2019 1 godzinę temu, Gość szpadelek napisał: 175 kg czystego azotu i tylko 210 potasu, na pewno takie ziemniaki to będzie dynamit ale w okrężnicy konsumenta. Bardzo wysoka ilość potasu po badaniu gleby dlatego taka proporcja, łącznie wychodzi ponad 300 potasu. Widzę, że ludzie jakoś mało fosforu dają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemniak Napisano 10 Marca 2019 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marca 2019 175 kg czystego azotu to dynamit??????? Ja daje 250 kg azotu w czystym i żaden dynamit nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Diana Napisano 10 Marca 2019 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marca 2019 Stosunek azotu do potasu. Trochę wiedzy by wam się przydało w uprawie ziemniaków. Później płacz że nie ma w Polsce jakości ziemniaków. Agrounia reklamuje zdrową naszą zywnosc nie do końca się z tym zgodzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Dynamit Napisano 10 Marca 2019 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marca 2019 23 minuty temu, Gość Diana napisał: Stosunek azotu do potasu. Trochę wiedzy by wam się przydało w uprawie ziemniaków. Później płacz że nie ma w Polsce jakości ziemniaków. Agrounia reklamuje zdrową naszą zywnosc nie do końca się z tym zgodzę. 175kg azotu na 300kg potasu to nie jest żadna przesada. Mniej więcej 1-1.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemniak Napisano 10 Marca 2019 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marca 2019 Dziecko o jakiej wiedzy ty tu piszesz, 20 lat siedze w tych pyrach, wozę do swoich stałych odbiorców i nikt nigdy mi nie powiedział że są nie dobre w smaku, a do tego w tych czasach przede wszystkim kupują oczy. Towar ma być piękny a nie ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Mateusz Napisano 10 Marca 2019 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marca 2019 Pewnie żukiem albo Starem wozisz te ziemniaki do swoich odbiorców, a biorą od Ciebie bo sprzedajesz najtaniej w okolicy. Dorabiają się wszyscy tylko nie ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gosc. Napisano 10 Marca 2019 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marca 2019 Mateusz jesteś taki bogaty to nie sadz ziemniakow i daj zarobić innym. ZIEMNIAK może wozić nawet taczką i nie masz prawa się z niego wyśmiewać. Przemawia przez Ciebie buta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi