Skocz do zawartości

kapusta biała

Gość rolnik Adi

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Łukasz

Z racji tak marnego zejścia planuje sam zacząć kisić kapustę, mam pytanie jak wyglada kwestia sprzedaży, czy jako rolnik muszę zakładać firmę i mieć sanepid na głowie czy mogę sprzedawać bez problemów ? Chodzi mi narazie sprzedaz z busa albo mam dwóch odbiorców co deklaruje ze będą brać tygodniowo 30 wiaderek na pawilon to dla nich muszę wystawiać jakiś kwitek czy też nie ? Z góry dziękuję za odpowiedz 

Gość Qwerty
W dniu 12.11.2025 o 20:27, Gość Rolnik z centrum napisał:

Obaj dziś rozmawialiśmy na te tematy 40gr i doszliśmy do wniosku że jeśli się nie podniesie , a na to się nie zanosi , to będzie spora dokładka . tniemy obaj tylko za to że towar w tym roku nam się wyjątkowo udał i szkoda zostawić .

Udał się wszystkim bez wyjątku pół powinno zgnić  ito tanie będzie czymojta się chłopaki 

Gość Michał
35 minut temu, Sieradzak napisał:

Za moment kiszona będzie za grosze.Masa ludzi zaczyna się z tymi wiaderkami bawić.

Sprzedasz bezpośrednia zaczyna sie robic juz bardzo duża bo skoro pośrednik nalicza sobie 300%  na pawilonach to daje do myślenia. Jak ktoś ma czas to dlaczego ma nie spróbować z kiszona ? Co raz więcej mówi sie o nabjaniu ceny przez pośredników i bardzo dobrze w końcu może w jakimś małym stopniu zejdą na ziemię a nie ich pierdo**** ze oni mają duze koszta utrzymania chłodni i temu takie ceny robią. Z drugiej strony to każdy kto sprzedaje po 25 groszy powinien iść na rozmowę do psychiatry bo to tylko napędza pośredników a wy sie dajecie dymać.

Gość Szon
5 godzin temu, Gość Michał napisał:

Sprzedasz bezpośrednia zaczyna sie robic juz bardzo duża bo skoro pośrednik nalicza sobie 300%  na pawilonach to daje do myślenia. Jak ktoś ma czas to dlaczego ma nie spróbować z kiszona ? Co raz więcej mówi sie o nabjaniu ceny przez pośredników i bardzo dobrze w końcu może w jakimś małym stopniu zejdą na ziemię a nie ich pierdo**** ze oni mają duze koszta utrzymania chłodni i temu takie ceny robią. Z drugiej strony to każdy kto sprzedaje po 25 groszy powinien iść na rozmowę do psychiatry bo to tylko napędza pośredników a wy sie dajecie dymać.

gdzie Kołodziejczyk  ten Wacek śpi? Przecież za rządów tego Wacka ziemniak prawie się nie sprzedaje kapucha to samo, wszystko spadło na łeb na szyję, opłacalność zerowa, dokładać trzeba, rolnicy za darmo oddają, pod okiem ministera  Wacka sprowadzono ziemniaków 180tys ton.

PS "Wacek" czytaj jako dolna część ciała męskiego. 

Gość Qwerty
1 godzinę temu, Gość Kpr napisał:

Charsznica targa kapuche na całego szkoda tylko ,że na wiosnę pójdzie spowrotem w pole 

Oj pójdzie w pole cała Europa nasadziła mają duże dotacje gdy wyeksportować do Polski. 

Gość Kapusciorz

Tak a nauczylista ludzi po 35 /40 za godzinę bo w tamtym roku płaciło wszytko a w tym poniesiecie mega koszty a kapusta 40 gr detalowa i jeszcze nikt tego nie kupi ziemniaki już są za bezcen sami robimy sobie pod górkę a wystarczy zmniejszyc produkcję pilnować cen i każdemu by żyło się lepiej 

Gość Łukasz
W dniu 17.11.2025 o 13:03, Gość Kapusciorz napisał:

Tak a nauczylista ludzi po 35 /40 za godzinę bo w tamtym roku płaciło wszytko a w tym poniesiecie mega koszty a kapusta 40 gr detalowa i jeszcze nikt tego nie kupi ziemniaki już są za bezcen sami robimy sobie pod górkę a wystarczy zmniejszyc produkcję pilnować cen i każdemu by żyło się lepiej 

Nie przetłumaczysz skoczkom tego, jak byś nie mówił i tak zrobią po swojemu, za rok juz widzę fe hektary ogórków zamiast kapusty ;)

Gość Rolnik z centrum

JA MAM JESZCZE 2h do zbioru a kilku moich znajomych buraczka czerwonego jesz cze nie wykopali . Ja wczoraj zakończyłem kopanie buraka , a teraz mam o 6 rano -6 

W dniu 17.11.2025 o 13:03, Gość Kapusciorz napisał:

Sam płacisz po tyle i jesteś w cenach zorientowany najlepiej mróz kupi tej nocy nadwyżki 

Gość Grozer

Tak zdarza sie buraki ziemniaki seler na polu i kapust najwięcej i jak myślicie cos przetrwało ? Biala i czerwona najpiedzej dojdzie na glebie do siebie Pekinka na pewno juz kupil w polu ? 

Gość Łukasz

Witam, ja tak z innej beczki, pierwszy raz od 8 lat miałem kontrolę przez urząd dotyczaca legalizacji wagi, oczywiście nie miałem podbitej od 6 lat, skończyło sie mandatem od straży miejskiej 50 zł. I tak się zastanawiam czy jest sens kupować wagę platformę bo taka jak chce z oparciem do 150kg to koszt 1300 zł najtaniej, więc trochę sie nie kalkuluje, mieliście kontrole na busie z czymś takim ? A co do samej kapusty to niech ten rok sie kończy bo oferty juz słyszałem po 20 groszy lekko zmrożonej ....

9 godzin temu, Gość Łukasz napisał:

Witam, ja tak z innej beczki, pierwszy raz od 8 lat miałem kontrolę przez urząd dotyczaca legalizacji wagi, oczywiście nie miałem podbitej od 6 lat, skończyło sie mandatem od straży miejskiej 50 zł. I tak się zastanawiam czy jest sens kupować wagę platformę bo taka jak chce z oparciem do 150kg to koszt 1300 zł najtaniej, więc trochę sie nie kalkuluje, mieliście kontrole na busie z czymś takim ? A co do samej kapusty to niech ten rok sie kończy bo oferty juz słyszałem po 20 groszy lekko zmrożonej ....

No jak tam sprawdzacie czy kapusta przemarzła szczególnie w małopolskie charsznicy jakie opinie 

Gość Radek
W dniu 14.11.2025 o 18:22, Gość Łukasz napisał:

Z racji tak marnego zejścia planuje sam zacząć kisić kapustę, mam pytanie jak wyglada kwestia sprzedaży, czy jako rolnik muszę zakładać firmę i mieć sanepid na głowie czy mogę sprzedawać bez problemów ? Chodzi mi narazie sprzedaz z busa albo mam dwóch odbiorców co deklaruje ze będą brać tygodniowo 30 wiaderek na pawilon to dla nich muszę wystawiać jakiś kwitek czy też nie ? Z góry dziękuję za odpowiedz 

Musisz być zarejestrowany w Sanepidzie i mieć GHP/GMP oraz uproszczony HACCP.Jeśli sprzedajesz produkt pakowany, etykieta musi zawierać:nazwę produktu,producenta + adres,skład,masę,datę minimalnej trwałości,warunki przechowywania.Oczywiście coś mogło się zmienić od czasu jak my rejestrowaliśmy działalność,ale tak z grubsza to powinno sie zgadzać.Z innej beczki aktualne ceny kapusty kiszonej jakie dostaje oferty to 0,9 za tirowe ilosci w mauzerach,około 3 złote na wiaderka zależnie od ilości w hurcie na pawilony i hurtownie,detal 5zł za kilogram.Pozdrawiam

8 godzin temu, Gość Kmi napisał:

No jak tam sprawdzacie czy kapusta przemarzła szczególnie w małopolskie charsznicy jakie opinie 

Charsznica się pochwali jak przemarzło wam 

5 godzin temu, wkz napisał:

Śmiech na sali nowe ogłoszenia kapusty na salatki(w rzeczywistości jakości marketowej) po 0,4gr z dostawą 😂😂😂

No śmiech i 200 wyświetleń w 1 godz myślisz że nie zawiozą jesteś w błędzie!!!