Skocz do zawartości

kapusta biała

Gość rolnik Adi

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
Gość Rolnik z centrum

Wszystko  możliwe . Miał wzywać na dywanik  w starym roku dyrektorów generalnych  marketów by zakończyć wykorzystywanie pozycji handlowej , i cisza !!

Gość Enter
11 godzin temu, Gość Ciemny lud napisał:

Kołodziejczyk mister ma intrantny kontrakt na kapuste białą po 3zł i pekińską po 5zł załatwił sobie dobry interesik w kolacji

Kołodziejczyk po 3zł/kg aresztanta hołoty po 1zł/kg

Gość Rolnik z centrum

Jak tam szanowni rolnicy nasadzenia młodej kapusty w Waszych rejonach ?? W centrum okolice Piątku i Łęczycy kilka osób mi mówiło że jest sporo mniej . Kapuściarze  w naszym rejonie marchew posiali i poprzykrywali .

Gość Gość
9 godzin temu, Gość Rolnik z centrum napisał:

Jak tam szanowni rolnicy nasadzenia młodej kapusty w Waszych rejonach ?? W centrum okolice Piątku i Łęczycy kilka osób mi mówiło że jest sporo mniej . Kapuściarze  w naszym rejonie marchew posiali i poprzykrywali .

Już ruszyła z sadzemiem na południu  brać kapuściana z roku na rok mniej a ze świata się przywiezie tam zielonego nie ma tańsza produkcja. 

Gość Cukier
21 godzin temu, Gość Rolnik z centrum napisał:

Ja jestem z kuj-pom. Niby też jest minimalnie mniej niż w poprzednich latach. Część osób nie posadziła wczesnych kapust, a zamiast tego posadzili więcej brokuła i kalafiora na różyczki do chłodni. W sklepie ogrodniczym mówił, że też mniej nasion kapusty sprzedał w tym roku, jednak ja zawsze podchodzę z rezerwą do takich rewelacji. Nie wiadomo jak z rozsadami u Krasonia czy Mularskiego. Niby szybciej dostępne sadzonki się skończyły. Pytanie czy było takie zapotrzebowanie, czy mniej miejsca zostawili na kapustę, a więcej na inne warzywa w swoich szklarniach.

Czas i pogoda zweryfikują wszystko. 

Gość Rolnik z centrum

Krasoń i Mularski to podpisali  umowy z marketami na rozsadę pod działkowców w ogromnych ilościach i dla tego rolnikom odmawiali . Pytanie ile działkowcy zmarnują , robaczki i inne niespodzianki losowe ??

Gość Hegor

Rawa Mazowiecka zasypie Bronisze kapustą spod włókniny. A paprykorze z Potworowa Klwowa i Przytyka z tuneli foliowych. Przed papryką duze nasadzenia kapust. Nasiona i rozsada sprzedana w rekordowych ilościach. Kapusta i ziemniak w tym roku dokładka do interesu. 

Popieram wpisy  kolegów powyzej. Jestem z Centrum kraju tj. Łęczyca. Kapusty w tym roku jest nasadzone opór i cały czas sadzą, jest dużo folii płaskiej a włókniny to szkoda gadać. Tak samo okopowe, wszędzie redliny i tylko sieją i sieją. Podobnie z cebulą. Jeżeli pogoda nam nie pomoże to niestety po dwóch dobrych sezonach czeka nas bardzo zimny prysznic 😏

W dniu 31.03.2024 o 22:30, Gość Max napisał:

Popieram wpisy  kolegów powyzej. Jestem z Centrum kraju tj. Łęczyca. Kapusty w tym roku jest nasadzone opór i cały czas sadzą, jest dużo folii płaskiej a włókniny to szkoda gadać. Tak samo okopowe, wszędzie redliny i tylko sieją i sieją. Podobnie z cebulą. Jeżeli pogoda nam nie pomoże to niestety po dwóch dobrych sezonach czeka nas bardzo zimny prysznic 😏

Jak tam ze starymi kapustami???🤩

W dniu 31.03.2024 o 22:30, Gość Max napisał:

Dokładnie, wszędzie widać kapusty i redliny, dodatkowo jeszcze ziemniaki.

Gość elzbieta
2 godziny temu, Gość Kmi napisał:

Jak tam stare kapusty płacą ?

A z nowymi zobaczymy strajkują bo chcą sadzić do oporu nawozić pryskać A tu zielony ład nie tak narzekali. 

Co chciałeś napisać? Lepiej te treści zachowaj dla siebie i żyj swoim światem.

13 godzin temu, Gość elzbieta napisał:

Co chciałeś napisać? Lepiej te treści zachowaj dla siebie i żyj swoim światem.

Pani elżbito taka jest prawda,może pani zalinać rzeczywistości. 

• 2 weeks later...
Gość elzbieta
6 godzin temu, Gość Kolo napisał:

Okolice Krakowa stara kapusta daje ciała, a jak u Was?

Wywieziona w pole i zsiekana rozrzutnikiem  do obornika. Wypisując głupoty że  kapusty braknie ktoś chciał podnieść cenę i postraszyć kupców. A co będzie w tym roku  z przechowalnictwem jeśli ceny prądu pójdą o kilkaset % w górę?