Skocz do zawartości

kapusta biała


Gość rolnik Adi

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, asus71 napisał:

kolego popieram ja jednak pisałem do poprzednika tgz GOSCIA

Źle mnie zrozumiałeś. Chyba nie sprzedajesz swojego towaru pierwszemu lepszemu i jak się trafi?  Sondujesz rynek w ten czy inny sposób i na tej podstawie sprzedajesz. Mogą to być setki telefonów w celu weryfikacji ceny albo rozmowa z sąsiadem. Nieważne. Ważne jest to, że teraz jest ktoś te 50 złoty za wór zapłaci. A jak.go nie bedzie to ile będzie warta ta kapusta? Może 40? A może 100? Nigdy nie wiadomo. Trzeba po prostu w obecnych czasach mieć jak najbardziej aktualne informacje. Wyobraź sobie taką sytuacje. Jakiś kupiec dzwoni do Ciebie 10 razy dziennie, żebyś mu sprzedał. Cokolwiek. Masz.go w nosie. Nagle dzwonić przestaje. I kolejny przestaje. Może im się znudziło, może ich wk***i.łeś, a może jednak ktoś im sprzedał taniej. Nie wiadomo prawda? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przestańmy dorabiać legendę, że ktoś nas szanuje i naszą pracę. Każdy człowiek jest tak stworzony, że myśli głównie o własnej rodzinie, albo wręcz tylko o sobie. Zdarzają się nam w chwilach słabości porywy serca ale...widzisz co się dzieje na mocnych promocjach? Myślisz że ktoś pomyśli "ale ten producent sprzedaje tanio, szkoda mi go" ma go w nosie i się cieszy że mało wydał. Co najwyżej sobie uspokoi sumienie, myśląc, że na pewno producent wie co robi godząc się na warunki! Większość ludzi nie wie, że sklep.narzuca razy 2. A już szczególnie na warzywach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A czasem wręcz odwrotnie. Sprzedaje taniej jak kupił, żeby zachęcić ludzi. Rynek obecnie w Polsce jest taki, jaki widzi. Kończąc wywód. Zarabiaj najwięcej jak się da na swoim towarze. Tego Ci życzę. Szanuj swój czas i rodzinę. A że los kapryśny nigdy nie mów nigdy.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość gośc E.

kiszarnie chcą zakupić , nie mogą przełknąc tej ceny i jest bonanza. zostało mi 120 t ale chłodnia , więc na przemysł nie bardzo, cena między przemysłem a workiem niewielka, wiec po co bawic sie i do worka jescze po 20 kg, paleta i karton box ,dodatkowo 2 ludzi do ważenia worka, . 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest bardzo sucho, a produkcja generuje coraz większe koszty. Nie ma kim robić. Kapusta będzie tańsza, ale na bardzo tanią już raczej w przyszłości szans nie ma.

Kiszonej jest opór za sprawą poprzedniego sezonu.  Świeżej nie opłaca się robić, chyba że na zobowiązującą umowę?  To wtedy padaka.  Raz na wozie, raz pod wozem, a każda praca w gówno się obraca.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość VINCE

RYNEK NIE BIERZE POD UWAGĘ KOSZTÓW PRODUKCJI. MOŻNA TO ZAUWAŻYĆ NA PRZYKŁADZIE JABŁEK W TYM ROKU. LUDZIE ZBIERALI ZA 7 GR. TAKA SAMA SYTUACJA BĘDZIE Z KAPUSTĄ ZA ROK. CHYBA, ŻE ZNOWU WYSTĄPIĄ JAKIEŚ ANOMALIE POGODOWE. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Gość
8 godzin temu, Gość jpw napisał:

Jest bardzo sucho, a produkcja generuje coraz większe koszty. Nie ma kim robić. Kapusta będzie tańsza, ale na bardzo tanią już raczej w przyszłości szans nie ma.

Kiszonej jest opór za sprawą poprzedniego sezonu.  Świeżej nie opłaca się robić, chyba że na zobowiązującą umowę?  To wtedy padaka.  Raz na wozie, raz pod wozem, a każda praca w gówno się obraca.

 

 

Na świeżo robi się kiszoną nie tylko pod umowę. Są regiony, że ludzie po prostu nie dotkną silosówy bo im w gardle staje. Surówkowa i koniec.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Gość Gość napisał:

Na świeżo robi się kiszoną nie tylko pod umowę. Są regiony, że ludzie po prostu nie dotkną silosówy bo im w gardle staje. Surówkowa i koniec.

Pyszna w beczkach fermentowana, z ziołami i marchewką z bębnowego mieszalnika, przebijana bez żadnych starterów powyżej 3 zeta nie wyskoczy.

W zeszłym sezonie 2.5 zeta lepiej schodziła. Duży przemysł odpady robi, a małemu to w tym roku lepiej białą sprzedać niż tyle roboty wkładać. 

Dobrej smacznej kiszonki z byle czego niestety nie zrobi. Przemysłówki jest dużo na rynku i po złotówce oddają. Jak zszatkowali to  co było praktycznie do zaorania to i tak im się opłaci.

W dużych aglomeracjach miejskich ludzie wyboru specjalnego nie mają i jedzą to co jest w marketach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Gość

Skoro jestes producentem to wiesz chyba duzo o kapuście.  A jesli zaczynasz przygode z uprawa tego warzywa to sobie odpuść. Skoczków w tym roku bedzie az nadto.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Gość
18 godzin temu, Gość jpw napisał:

Pyszna w beczkach fermentowana, z ziołami i marchewką z bębnowego mieszalnika, przebijana bez żadnych starterów powyżej 3 zeta nie wyskoczy.

W zeszłym sezonie 2.5 zeta lepiej schodziła. Duży przemysł odpady robi, a małemu to w tym roku lepiej białą sprzedać niż tyle roboty wkładać. 

Dobrej smacznej kiszonki z byle czego niestety nie zrobi. Przemysłówki jest dużo na rynku i po złotówce oddają. Jak zszatkowali to  co było praktycznie do zaorania to i tak im się opłaci.

W dużych aglomeracjach miejskich ludzie wyboru specjalnego nie mają i jedzą to co jest w marketach.

Zgadza się. Co do wyboru może i mają, ale kto ma prężną firmę to wie jak się żyje w mieście. Nie ma czasu robić zakupów w 10 miejscach. Jeden dzień na większe zakupy. Kupi raz słabą kiszoną i tyle. Będzie wolał sushi zrobić...oczywiscie mówimy o tych co nie liczą każdego grosza.

Chociaż przez sieci część ludzi nawet nie wie jak smakuje dobry, pachnący koprem ogórek, albo jeszcze lekko ostra kiszona...tak jak my nie znamy smaku świeżych dojrzałych bananów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Gość Gość napisał:

Skoro jestes producentem to wiesz chyba duzo o kapuście.  A jesli zaczynasz przygode z uprawa tego warzywa to sobie odpuść. Skoczków w tym roku bedzie az nadto.

Skoczki nie mają tyle pola zeby posadzić kapustę ziemniaki cebulę pietruszkę marchewke ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Gość

Ale to przecież nie tylko od nas podaż zależy...rynek lokalny a i owszem, zepsuć możemy sami, ale żeby znowu było takie eldorado, to wszędzie musi być nieurodzaj...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Gość
1 godzinę temu, Gość Emil napisał:

Skoczki nie mają tyle pola zeby posadzić kapustę ziemniaki cebulę pietruszkę marchewke ;)

To nie o skoczków...rzeczywiscie jesteśmy w stanie sami sobie zepsuć rynek, ale nie jesteśmy pępkiem świata. Ile można powtarzać, że cenę buduje eksport....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11 godzin temu, Gość Gość napisał:

To nie o skoczków...rzeczywiscie jesteśmy w stanie sami sobie zepsuć rynek, ale nie jesteśmy pępkiem świata. Ile można powtarzać, że cenę buduje eksport....

Ja rozumiem. Ale moja odpowiedź była do kolegi co pisał o skoczkach.  Rumuni już ręce zacierają że ziemniak drogi bo z naszego sadzeniaka co się ludzie cieszyli że na jesień wybiera a poszły chyba rekordowe ilości , w maju będą wysyłać a będzie niewiele droższy od naszego starego, w czerwcu poprostu naszego młodego tradycyjnie udupic  do 5 zł. :) A co do późniejszych upraw to wiele zależy od pogody bo jeden z drugim skoczek co nasadzi ha kapusty nie ma dużego wpływu na sąsiada co uprawia 10 ha samej kapusty ale cała masa skoczków już tak. Tyle tylko że nie tylko kapusta jest w cenie i skoczki się rozloza na wiele tematów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Charsznicok

Oj chłopcy u nas w Charsznicy  skoczków i pseudo rolników to jest masa. W dzień do roboty w nocy na giełdę. Psują handel tym co mają zbyt i żyją tylko z produkcji i handlu. Teraz musi być masa a jak jest masa to i jest kasa. A jak każdy będzie się rozdrabnial to nikt nic z tego nie będzie miał. Powinno być tak masz kontrakt z odbiorca możesz sądzić tyle ile masz zbytu nie masz zbytu nie sadzisz... Nie urośnie-uprawy ubezpieczyć. I. Moment by się wyprostowala gospodarka w Polsce. A teraz jest dużo gospodarstw co mają sto hektary a ciągnik stary. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Publikujesz jako gość. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...