Gość Gość Napisano 4 Lutego 2019 Zgłoszenie Share Napisano 4 Lutego 2019 Jak ktoś pogodę przewidział z rocznym wyprzedzeniem, to nie milioner, tylko miliarder. A tak to sobie możemy gadać ile dusza zapragnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość JoZeff Napisano 4 Lutego 2019 Zgłoszenie Share Napisano 4 Lutego 2019 Rączej suchy. Ogólnie mamy luty a my jak na tą porę to mamy ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Dziad Napisano 6 Marca 2019 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marca 2019 Panowie co tam w wielkim świecie słychać.. ? Zasiewy ,nasadzenia.. itp itd.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Malinowykrol Napisano 6 Marca 2019 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marca 2019 Ziemniaki wsadzone warzywa też teraz tylko deszczu potrzeba narazie sucho jest strasznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik z centrum Napisano 6 Marca 2019 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marca 2019 W centrum dziś na mojej wiosce cebule już jeden zasiał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Somsiad Napisano 6 Marca 2019 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marca 2019 Dobrze że zasiał, a nie kopał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość KPR Napisano 7 Marca 2019 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marca 2019 Jak pogoda dopisze to będzie płacz na jesieni- ludzie sieją bez opamiętania zwłaszcza pietruszki. Dziś sąsiad zaoral 5 ha pięknej pszenicy pod pietruszkę a 20 ha już zasial i mówi że mało a zwykle miał 10ha. Okolice Obrazejowic KPR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil Koło Napisano 7 Marca 2019 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marca 2019 Pierwszy raz się odważyłem na tak wczesny siew licząc na szybszy zbiór ale z tego co czytam to dużo osób też wpadło na taki pomysł i może to się odbić czkawka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość kotwicz86 Napisano 7 Marca 2019 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marca 2019 Kamil kolo piknie żeś to pole uprawił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Grzes Napisano 11 Marca 2019 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marca 2019 Witam jakie straty w jakich rejonach poniesione przez weekend? U mnie pozrywane folię z tuneli i zniszczona część rozsady;( Małopolskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rolnik z kujaw Napisano 11 Marca 2019 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marca 2019 W dniu 7.03.2019 o 22:14, Kamil Koło napisał: Pierwszy raz się odważyłem na tak wczesny siew licząc na szybszy zbiór ale z tego co czytam to dużo osób też wpadło na taki pomysł i może to się odbić czkawka duzo zalezy od wschodów i od odmiany,na wczesny zbior składa sie wiele czynników. jaka odmiane siałes i w jakim zageszczeniu....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil Koło Napisano 11 Marca 2019 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marca 2019 Mln sztuk na ha odmiana speedo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rolnik Napisano 11 Marca 2019 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marca 2019 25 minut temu, Kamil Koło napisał: Mln sztuk na ha odmiana speedo miałem rok temu ta odmiane,fajna na mechaniczny zbiór nie peka tak jak laguna,ja wysiewam 800,000 na ha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pann Napisano 11 Marca 2019 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marca 2019 ja speedo i lagune 800tys/ ha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Luki Napisano 15 Kwietnia 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Kwietnia 2019 Witam jak tam panowie wschody warzyw okolice Proszowic cebule juz leją beczkami?Sucho i nie ma sie na lepiej patrząc na prognozy długoterminowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik z centrum Napisano 15 Kwietnia 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Kwietnia 2019 Małopolska najwięcej deszczu w kraju miał i taka tragedia ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Luki Napisano 15 Kwietnia 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Kwietnia 2019 Godzinę temu, Gość Rolnik z centrum napisał: Małopolska najwięcej deszczu w kraju miał i taka tragedia ???? Kiedy ten deszcz byl raz popadalo jak ksiadz kropidlem i tyle z "deszczu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik z centrum Napisano 16 Kwietnia 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Kwietnia 2019 Oj się będzie działo . https://www.twojapogoda.pl/wiadomosc/2019-04-16/majowka-z-pierwszym-w-tym-roku-upalem-szykuje-sie-najwczesniejsze-30-stopni-od-7-lat/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Kondzio Napisano 16 Kwietnia 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Kwietnia 2019 Tak naprawdę straty wód gruntowych po zeszłorocznej suszy i niedobory wody opadowej pogłębiają się w tym roku, dziś przy rzece w lęgach kopałem na 1 metr głęboko i wydobywała się półsucha ziemia. Także może na cięższych ziemiach wilgoci w warstwie ornej jeszcze trochę jest, ale w lekkich ziemiach słabo to wyglada. Jeżeli nie przedostana się w głąb naszego kontynentu jakieś większe fronty z opadami , nie ma co liczyć na deszcz, w środku kontynentu deszcze rodzą deszcze, a gdy jest sucho to nie ma parowania ani deszczu. By to przerwać musi się coś do nas przedostać albo wystąpić jakieś anomalia. Tak czy inaczej już dawno nie było żadnego opadu tzw. krajowki, bynajmniej ja nie pamiętam. Z tego co obserwuje poziomy w płytkich glebinowkach opuszczają się w dół , jakieś 0,5 - 1 metra w ciągu roku, jest wydobycie nie ma napływów podskórnych. Strumienie , kanały zarastają , ogólnie źle się dzieje. Wielkopolska stosunkowo płaski teren na wysoczyznach Stepieje , dzięki okresowym susza i wiatrom, najmniejsze są tam także sumy opadów. Klimat się zmienia, nie ma typowej zimy , po mało mroźnych i ubogich w opady zalegającego śniegu zimach przychodzą ciepłe i suche wiosny , po czym przyspiesza wegetacja roślin ... I co ? Przychodzą przymrozki i chłodne dni. W tym roku tzw. zimna Zośka przypada w pełnię księżyca , także myślę że będzie pizdzilo... Tak na podsumowanie moich przemyśleń stwierdzam że mamy dobrą technologie, sprzęt, wydajność, ale natura nami steruje i jej nie oszukamy niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi