Gość Tomek Napisano 5 Lutego 2019 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lutego 2019 Cześć koledzy,mam pytanko czy nie macie problemów ze sprzedażą ziemniaków drobnych bez certyfikatu w dziale sadzeniaki?Sam mam sporo drobnej Vinety ale obawiam się wrzucić to ogłoszenie do działu sadzeniaki bo wiem ,że były przypadki że firmy nasienne kierowały donosy do prokuratury za nielegalne rozprowadzanie ziemniaków ich marek.Jak to wygląda na dzień dzisiejszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Adam Napisano 5 Lutego 2019 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lutego 2019 No właśnie, dobre pytanie - sam mam problem bo sporo mam takiego odsortu i teraz pozostaje albo to mieszać z większym ziemniakiem w jednym worku, albo .. po prostu wysatwić na sprzedaż jako zwykły ziemniak z informacją o kalibrze - ja sadzeniaków nie sprzedaje, tylko ziemniaka - a czy ktoś to wysadzi, czy ugotuje - to juz nie mój problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Ludwik Napisano 5 Lutego 2019 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lutego 2019 Nie ma co trzeba dawać w dziale jadalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IGRiT Napisano 5 Lutego 2019 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lutego 2019 Skontaktowaliśmy się z Agencją Nasienną aby uzyskać odpowiedź na to pytanie: Aby legalnie oferować lub sprzedawać do siewu nasiona lub sadzeniaki odmiany chronionej wyłącznym prawem (a do takich odmian należy m.in. Vineta), należy spełnić następujące warunki: - uzyskać od odpowiedniego hodowcy pisemną licencję, upoważniającą do takiego działania, - dokonać wpisu do ewidencji przedsiębiorców, rolników lub dostawców prowadzących obrót materiałem siewnym, która jest prowadzona przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN). W przeciwnym razie sprzedawca narusza ustawę o ochronie prawnej odmian roślin oraz ustawę o nasiennictwie. Grożą za to sankcje cywilnoprawne (wysokie odszkodowanie dla hodowcy, mandat karny z PIORiN-u). Materiał niekwalifikowany wolno oferować i sprzedawać tylko na cele niesiewne, np. na paszę albo konsumpcję. Jeżeli użytkownik chce sprzedać ziemniaki z własnego zbioru w kalibrażu sadzeniakowym, a nie spełnia warunków podanych wyżej, to może zamieścić ogłoszenie w każdym innym dziale, poza „Sadzeniakami”. Oczywiście ma prawo podać kaliber ziemniaków (choćby dlatego, że odbiorcy z branży gastronomicznej często poszukują ziemniaków określonej wielkości), ale powinien wyraźnie poinformować, że to nie jest materiał sadzeniakowy, zarówno w ogłoszeniu, jak i w rozmowie z ewentualnym nabywcą. //Dawid// i Daria.rolnik dodali reakcje 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi