Gość Malorolny Napisano 12 Listopada 2019 Zgłoszenie Share Napisano 12 Listopada 2019 Obstawiamy na co rzucą się sezonowcy w nadchodzącym sezonie! Od pietruszki będą trzymać się z dala, to może tym razem warzywa, które dobrze płaciły w tym roku? Kapusta wczesna, sredniowczesna, ziemniaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sieradzak Napisano 12 Listopada 2019 Zgłoszenie Share Napisano 12 Listopada 2019 Ziemniaki na 100%.Już od jakiegoś czasu dopytuja na różnych portalach jak to się uprawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Centralna Polska Napisano 12 Listopada 2019 Zgłoszenie Share Napisano 12 Listopada 2019 Przy kapuście wczesnej i średniowczesnej jest masę roboty,tunele,płaska folia,pielenie,produkcja rozsady,cięcie.nawadnianie itd.Brakuje rąk do pracy wiec każdy robi podobne ilości co roku,jedni więcej kapusty inni kalafior,brokuł.Co roku jest gadka jak to jest nasadzone a okazuje się ze w normie.Wyprodukowanie towaru który zapłaci kosztuję ogrom pracy o kosztach produkcji nie wspomnę.Pietruszka,marchew,ziemniaki nie wymagają takiego dużego nakładu pracy,mają dłuższy okres wegetacji,dodatkowo zwiększyć ich produkcje to żaden problem tylko hektary potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Sebasitien Napisano 12 Listopada 2019 Zgłoszenie Share Napisano 12 Listopada 2019 Czy ja wiem kto sadzi to wsadzi kto kombajn i sadzarke sprzedał nie wróci moim zdaniem i sadzeniaka tu kup to w tym roku też z 3 tyś na starcie. Po prostu chyba że będzie urodzajnosc bez mrozu z normalnymi opadami to może być nieciekawie bo ziemniak niepodlewany sypał 20 ton z ha nie 30 jak w normalnym roku. Myślę że jak będzie slucho nie będzie tak źle z tym ziemniakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Siwy Traktorzysta Napisano 12 Listopada 2019 Zgłoszenie Share Napisano 12 Listopada 2019 Będą prosić się żeby ktoś kupił po 20gr/kg to na przyszłość odechce się ziemniaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Tczycok Napisano 12 Listopada 2019 Zgłoszenie Share Napisano 12 Listopada 2019 Ogórek panowie ogórek skoczki do tej pory wspominają dobra cena i długie zbiory w tym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość swietokrzyskie Napisano 13 Listopada 2019 Zgłoszenie Share Napisano 13 Listopada 2019 8 godzin temu, Gość Tczycok napisał: Ogórek panowie ogórek skoczki do tej pory wspominają dobra cena i długie zbiory w tym roku Kolego piszesz jak mi powiedział jeden ze skupiających że 2020 ludzie ogórków dokurw... Tylko skąd ludzi do pracy????Nie sztuka nasiac sztuka zebrać i za godna cenę sprzedać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Siwy Traktorzysta Napisano 13 Listopada 2019 Zgłoszenie Share Napisano 13 Listopada 2019 Stawiam na ziemniaki. Do ogórków trzeba ludzi do pracy, a z tym co raz gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Sebastian Napisano 13 Listopada 2019 Zgłoszenie Share Napisano 13 Listopada 2019 33 minuty temu, Gość Siwy Traktorzysta napisał: Do ziemniaka też trzeba ludzi nic za darmo i sadzeniak który w tym roku będzie bardzo drogi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Siwy Traktorzysta Napisano 13 Listopada 2019 Zgłoszenie Share Napisano 13 Listopada 2019 Rzeczywiście z moich skromnych obliczeń wyszło, że przy zakupie kwalifikatu przy obecnych cenach to koszt uprawy hektara ziemniaków wyniesie około 15000zł. Liczę począwszy od orki zimowej do sortowania ziemniaków i opłacenia pracowników. Przy niskich cenach hurtowych nie jeden może się zderzyć z rzeczywistością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Kpr Napisano 13 Listopada 2019 Zgłoszenie Share Napisano 13 Listopada 2019 Ja bym obstawiał buraczka ćwikłowego i ziemniaka. Burak płaci cały sezon ziemniak też przyzwoicie i to i to bez problemu można sprzedac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Grzes Napisano 13 Listopada 2019 Zgłoszenie Share Napisano 13 Listopada 2019 2 godziny temu, Gość Siwy Traktorzysta napisał: Rzeczywiście z moich skromnych obliczeń wyszło, że przy zakupie kwalifikatu przy obecnych cenach to koszt uprawy hektara ziemniaków wyniesie około 15000zł. Liczę począwszy od orki zimowej do sortowania ziemniaków i opłacenia pracowników. Przy niskich cenach hurtowych nie jeden może się zderzyć z rzeczywistością O kurde z checia bym poznal te obliczenia bo dla mnie kwota duża przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik Napisano 13 Listopada 2019 Zgłoszenie Share Napisano 13 Listopada 2019 Jeśli ktoś chce zasadzić sadzeniaki z kwalifikatu to przedmówca ma rację co do tej kwoty ale z pewnością kilkuhektarowy rolnik nie ma szans by to zrobić. Masę ludzi do mnie dzwoni czy z drobnych odpadowych wybierze się większe sadzeniaki... Więc wiadomo czym chcą sadzić. A później zdziwienie czemu taka mała wydajność z ha. Pozdrawiam ludzi ze słomianym zapałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Siwy Traktorzysta Napisano 14 Listopada 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopada 2019 Materiał kwalifikowany w granicach 3000zł/t na wiosnę. 2,5-3t/ha to już mamy 7500-9000zł, kolejny bardzo duży koszt generują pracownicy. Nie każdy ma niewolników, którzy za darmo będą pracować. U mnie już za 15zł/h nawet nikt robić nie chce. Następnie ochrona, nawożenie i paliwo. Nie wspomnę o tym, że dochodzi amortyzacja sprzętu i kilka innych czynników, które generują już znacznie mniejsze koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Karol Napisano 14 Listopada 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopada 2019 Z ziemniakami faktycznie zaczyna się robić coraz cieplej, masa ludzi zwęszyła temat i sadzą na potęgę. Koszt przy ziemniaku rosną, kwalifikat to dziś 3 tys./tona. Mnie coraz bardziej zaczynają intrygować konopie, temat sie dopiero zaczyna ale moze być ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Wolski Napisano 14 Listopada 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopada 2019 Nie oszukujmy się niemal wszystkie podstawowe warzywa przez dwa sezony miały dobrą cenę . Cyba już każdy złożył sobie przysięgę że będzie już zawsze to robił .Chciwość dostała już dawkę paliwa że hej . A do tego złudzenia że trzeci rok suszy Jeśli Bóg istnieje to niech ją ześle bo będzie masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Siwy Traktorzysta Napisano 14 Listopada 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopada 2019 Konopia przemysłowa ciekawy temat. Dosyć dużo było nasiane w okolicy, ale susza była straszna i słabiutko te rośliny wyglądały więc obstawiam, że jakiejś wielkiej kasy z tego nie było, ale być może jest to przyszłość. Póki co to bardzo świeży temat i jeszcze wiele niewiadomych jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość ADAM Napisano 15 Listopada 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopada 2019 SUSZA = klucz do wysokich cen. Płaci wszystko od dwóch lat, w tym roku dopaliło jeszcze mocniej. Myślę że głównym tematem naszych rozmów powinny być tematy związane z irygacją, ale efektywną irygacją - nie laniem wody z działka. Najbliższa dekada będzie stała pod znakiem racjonalnej gospodarki wodnej. Ja niestety leje z działa + studnia głębinówka. Kolejny temat dla nas to fotowoltaika - prąd będzie coraz droższym kosztem w naszej produkcji (przechowalnie) - tutaj też nie ma się co ogądać, trzeba szukać dobrych inwestycji w czasach gdy nas na nie stać, jak będzie słaba cena nie zrobimy nic. Także nie przejadajmy kasy, tylko mądrze inwestujmy! 1. Nawodnienia 2. Fotowoltaika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majkel207 Napisano 15 Listopada 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopada 2019 Fotowoltaika bez dotacji nie jest jeszcze opłacalna, miał być program dla rolników, ale to bubel prawy zrobiony pod wybory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wzw Napisano 15 Listopada 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopada 2019 5 godzin temu, Majkel207 napisał: Fotowoltaika bez dotacji nie jest jeszcze opłacalna, miał być program dla rolników, ale to bubel prawy zrobiony pod wybory Jakieś argumenty masz na tą nieopłacalność??? Jaki jest koszt paneli,montażu,kredytu ??? Podziel się swoją wiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość realista Napisano 15 Listopada 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopada 2019 15 godzin temu, Gość ADAM napisał: SUSZA = klucz do wysokich cen. Płaci wszystko od dwóch lat, w tym roku dopaliło jeszcze mocniej. Myślę że głównym tematem naszych rozmów powinny być tematy związane z irygacją, ale efektywną irygacją - nie laniem wody z działka. Najbliższa dekada będzie stała pod znakiem racjonalnej gospodarki wodnej. Ja niestety leje z działa + studnia głębinówka. Kolejny temat dla nas to fotowoltaika - prąd będzie coraz droższym kosztem w naszej produkcji (przechowalnie) - tutaj też nie ma się co ogądać, trzeba szukać dobrych inwestycji w czasach gdy nas na nie stać, jak będzie słaba cena nie zrobimy nic. Także nie przejadajmy kasy, tylko mądrze inwestujmy! 1. Nawodnienia 2. Fotowoltaika Mam wątpliwości czy rzeczywiście warzywnicy mają tak tej kasy na inwestycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bartosz Napisano 19 Listopada 2019 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopada 2019 Płacę za prąd 3.5 tys. za 2 miesiące = rocznie c.a. 21 tys. (przechowalnie ciągną) Inwestuje w fotowoltaikę: 30 tys. od ARiMR się udało wyciągnąc z programu, swojego wkładu 30 tys. = zagadka po ilu latach mi sie spłaci fotowoltaika? :-) Teraz inwestuje, bo płąci wszystko, od ziemniaka, przez pekina, po cebulę, marchew i inne .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bartosz Napisano 19 Listopada 2019 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopada 2019 Jeszcze tylko dopiszę - Zboże już dawno przestało być opłacalne, jedynie traktuję jako płodozmian. Wieprzowina - bez komentarza, Wołowina - bez komentarza, Mleko - jest stabilnie, ale bez fejrwerków. Trzeba chłopaki szukać tego na czym można trzepać kasę .. pozdrawiam ekipę trzeźwomyślących! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Siwy Traktorzysta Napisano 19 Listopada 2019 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopada 2019 Jeżeli masz 100ha i łeb na karku to i że zboża można godnie żyć. Natomiast problem jest w tym, że eksport u nas właściwie nie istnieje. Embargo do ruskich wyhamowało rozwój nie jednej gałęzi rolnictwa, spowodowało spadek cen, a także to że dusimy się z towarem wewnątrz kraju. Wiele innych państw podpisuje umowy z Chinami, a nasz rząd jak zwykle śpi i sprzed nosa sprzątną nam możliwość wykarmienia 1,4 miliarda ludzi. Kolejna sprawa to ASF. Zamiast pójść za ciosem jak Czechy czy Belgia i wybić dziki do minimum to będą budować jakiś płot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi