Gość Sieradzak Napisano 26 Kwietnia 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Kwietnia 2020 Godzinę temu, Gość Gosc napisał: Nie rozumiesz mnie chyba. Kup tego jelenia i osprzęt za swoją gotówkę, wtedy będziesz gość, unia? Słyszysz coś teraz o uni? Unia to fikcja. Kredyt? Nie życze nikomu, ale może być taki rok poniżej kosztów opłacalności i co wtedy? Unia pomoże, a może bank? Ja mówię o moich maszynach jak je kupię, nie wezmę na kredyt... Ja go kupię na prow i zapłacę za niego 40% ceny, dołożę do tego kredyt i jakoś go spłacę. Tak się teraz robi, jak chcesz to zbieraj na ciągnik 30 lat i wtedy go kup. Kredyt to też twoja gotówka bo za mnie kredytu nikt nie odda, tylko ja sam za swoje pieniądze. Np. w tamtym roku kupiłem deszczownię na kredyt i już mi się spłacił ten kredyt bo podlewałem ziemniaki i kopałem po 40t z hektara a nie jak inni 10t. Jakbym zbierał na deszczownię to bym na nią zbierał z 3 lata a tak to już jest spłacona i zarabia pieniążki na czysto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gosc Napisano 26 Kwietnia 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Kwietnia 2020 27 minut temu, Gość Młody rolnik napisał: Wszyscy dobrze wiedza ze kupno jelenia okolo 130 km nie mowie o seri R tylko o M bez dofinansowania plus osprzet to troche ciezko wiec nie taka straszna ta unia jak mowia ale pewnie ty wszysko za swoje robisz a inni ogladaja sie tylko za kochana unia ale ilu jest takich? Jeden na stu? Czy mniej nawet. Bo wiekszosc korzysta z dofinansowania i osobiscie nie znam nikogo kto by na tym zle wyszedl. Wiec pochwal sie swoimi osiegnieciami bez kredytu i uni Gosciu drogi Z jednym masz racje zero kredytu i uni, nie licząc bezpośrednich dopłat, po co mam się chwalić? I tak nie uwierzysz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Kpr Napisano 28 Kwietnia 2020 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwietnia 2020 Wracając do tematu- popadało gdzieś czy dalej deszczujemy? U mnie sadzone na początku kwietnia nie kiełkowane raz nawadniane (bo non stop deszczownia w cebuli i buraczkach) już wychodzą i wczesne i późne.Deszczu nie było już ok 6 tygodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Sieradzok 2 Napisano 28 Kwietnia 2020 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwietnia 2020 Kolego z Sieradza jesli nam zrobią odkrywkę w Złoczewie to na Słomkowach Sadokrzycach itd będziemy mogli sadzić choinki a i tak może być problem z ich urosnieciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sieradzak Napisano 28 Kwietnia 2020 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwietnia 2020 Ok Sieradza susza. Podlewamy przez włókniny. Ziemniaki już wyłażą nawet te późne odmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość ELC Napisano 28 Kwietnia 2020 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwietnia 2020 Susza... W Łowickim i cała linia od Płocka po Wawke sucho na pieprz, deszczownie chodzą jak nie wieje ale to tylko w warzywach a lipa jest ze zbożami i ten mróz o którym nikt nie wie że robotę robi przez 3 do 4 godz w nocy... no żeby przez cały tydzień na okrągło od -2 do -5.... Ciężkie ziemię jest ok ale szczerki to pod p23 marznie do 2cm w gruncie kiełek... Nadzieje prysły, zostało tylko się pomodlić i iść do Kościoła w niedzielę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Paweł Napisano 10 Maja 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maja 2020 Jak wygląda sprawa podlewania beczkowozem woda pobierana z rzeki jakie pozwolenia muszę mieć? Ktoś stosuje takie podlewanie proszę o opinie ile litrów na ha na co zwracać uwagę Areał jest kilka ha rozdrobniony - studnia i deszczownia odpadają! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darekspire Napisano 10 Maja 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maja 2020 Deszczujecie ziemniaki w taka temperature jak dzisiaj? Nie zaszkodzi im zimną wodą że stawu? Stosunkowo cieplejsza niż że studni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Seba Napisano 10 Maja 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maja 2020 12 minut temu, Darekspire napisał: Deszczujecie ziemniaki w taka temperature jak dzisiaj? Nie zaszkodzi im zimną wodą że stawu? Stosunkowo cieplejsza niż że studni Po co deszczowac jak padało w całej Polsce kilka dni? Wilgoć w ziemi jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość AB ziemniak Napisano 10 Maja 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maja 2020 21 minut temu, Darekspire napisał: Deszczujecie ziemniaki w taka temperature jak dzisiaj? Nie zaszkodzi im zimną wodą że stawu? Stosunkowo cieplejsza niż że studni Nic nie powinno im być wiadomo lepiej wieczorami i nocami ale nie jest Jeszcze nje wiadomo jaki upał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darekspire Napisano 10 Maja 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maja 2020 Seba jak by była odpowiednia wilgoć w glebie to nawet nie myślał bym o deszczowania i wolał bym sobie siąść i nie robić kosztów a przy takiej sytuacji jaka mamy w Małopolsce to nie jest za ciekawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Seba Napisano 10 Maja 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maja 2020 Ja jestem z Podkarpacia i tragedii nie ma w ziemi wilgoć jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik z Wielkopolski Napisano 10 Maja 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maja 2020 9 godzin temu, Gość Paweł napisał: Jak wygląda sprawa podlewania beczkowozem woda pobierana z rzeki jakie pozwolenia muszę mieć? Ktoś stosuje takie podlewanie proszę o opinie ile litrów na ha na co zwracać uwagę Areał jest kilka ha rozdrobniony - studnia i deszczownia odpadają! Podlewanie beczkowozem to wg mnie syzyfowa praca. Normalne podlanie 1 ha ziemniaków to powiedzmy 200-250 tys l. Zrobienie tego beczkowozem to jakaś masakra... Zwłaszcza, że piszesz, iż masz kilka hektarów... Co do pobierania wody z rzeki to każdy większy pobór, zgodnie z prawem wymaga pozwolenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi