Skocz do zawartości

cebula 2021

Gość Matek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Panie i Panowie, powoli czas myśleć o zakupie nasion na następny sezon, stąd chciałbym posłuchać waszych opinii o różnych odmianach cebuli. Jakie polecacie, jakie nie i dlaczego. Wiem że kążde pole, każdy rok i każda technologia jest inna dlatego u jednego odmiana A się sprawdzi u drugiego nie, ale chciałbym posłuchać waszych uwag.

U mnie np na bank będzie Novista i SV3557. Cebule grube z mocną łuską, Novista dodatkowo świetny kolor. Poza tym po raz kolejny Medusa

A na pewno nie zasieję już Visiona i Medaliona. Drugi raz mnie zawiodły. Ani plonu, bo kaliber raczej na wysadke, ani jakości- strasznie gniły już na polu.

Dlatego szukam czegoś nowego i ciekaw jestem co polecicie.

Pozdrawiam

W tym roku miałem medailiona Armstronga i fasto. Fasto i medalion po raz pierwszy. U mnie medalion też najgorzej wypadł ze wszystkich pod względem plonu. Armstrong super smakowo tylko łuska słaba. Fasto fajna łuska i plonowo ok.

Gość Nasiona

Nasiona od super firm na polski rynek idą wadliwe i słabe. Zuca partie by pokazać że udała się u dobrych rolników i reszta ma się czuć winna że coś zj.... Li. Lepiej siać polskie nasiona za 90zl do max 150zl i nie liczyć że za 1200zl beda lepsze. 1 klasy nasiona zostają tam gdzie jest z nich pożytek czyli w nl, de, fr, be.... Te kraje potrzebuja nasion dobrych by wyprodukować towar 1 klasa i moc go wyexportowac za można lub sprzedać w Europie klientom którzy nie patrzą na cenę tylko biorą jeśli ładne. Taka zeczywistosc w ziemniaku marchwie i innych. Polskie są ok a gdy wesprzemy producentów nasza kasą to za parę lat zrobią nam 1 klasy nasiona. 

Gość Rolnik z Wielkopolski
42 minuty temu, Gość ggg napisał:

Pokaz mi polska odmianę, która po przejściu przez linie pakującą będzie miała jeszcze odpowiednią łuskę. Ja takiej nie znam, a sieje cebulę ćwierć wieku.

Niestety "ggg" ma rację... Jakość polskich odmian w przypadku pakowania jest znacznie gorsza.

• 4 weeks later...
Gość Gość

Rijsburgery, : centro, Armstrong, fasto, dormo, hybelle, hoza, robusta, alonso Hiszpany: Barbaro, vaquero, rhino, valentino to wszystko są sprawdzone dobre odmiany pod warunkiem, że partia nasion jest ok. 

• 4 months later...
Gość Onion
W dniu 7.12.2020 o 07:58, Gość ggg napisał:

Pokaz mi polska odmianę, która po przejściu przez linie pakującą będzie miała jeszcze odpowiednią łuskę. Ja takiej nie znam, a sieje cebulę ćwierć wieku.

Ławica. Pakuje ja chyba z 8 lat na markety..

• 4 months later...
  • 3 weeks later...