Gość Wojtek Napisano 6 Lutego 2021 Zgłoszenie Share Napisano 6 Lutego 2021 Witam wszystkich producentów warzyw, chcę poruszyć na forum temat zdolności kiełkowania nasion warzyw . Problem występuje regularnie od wielu lat jednak nie został wcześniej opisywany. Producenci nasion warzyw deklarują zdolność kiełkowania nasion na poziomie który jest określony normami.Zdolność kiełkowania nasion powinna być zawsze określona na dokumencie zakupu. W rzeczywistości wygląda to jednak całkiem inaczej . Na fakturze zdolność kiełkowania nasion marchwi ma wynosić 85% a w rzeczywistości po wysianiu nasion w domu w warunkach laboratoryjnych okazało się że marchew ma zdolność kiełkowania 55% . Więc po wysianiu takich nasion w pole powschodzi max 40% . Nasiona zostały nabyte u przedstawiciela jednej z największych francuskich firm nasiennych , odmiana szeroko ostatnio reklamowana .Nasiona zostały zwrócone sprzedawcy, bez żadnego problemu otrzymałem zwrot pieniędzy więc przypuszczam że dobrze wiedział o problemie. Firmy nasienne wykorzystują niewiedze i brak zorganizowania Polskich Rolników , jeśli jest duży popyt na nasiona danej odmiany to potrafią posprzątać magazyny zmieszać nasiona które mają zdolność kiełkowania 85% z tymi które mają 40% zapakować i wysłać do Polski lub Rumuni . Bo to przecież kraje drugiej kategorii i tam rolnicy będą zadowoleni że udało im się dostać nasion poszukiwanej odmiany. Rolnicy Sprawdzajcie po zakupie zdolność kiełkowania nasion bo płacimy za nasiona bardzo duże pieniądze a ich jakość nie jest zawsze zgodna z deklaracją sprzedającego . Piszcie o swoich problemach z nasionami na Forum , jeśli nie będziemy poruszać tego tematu dalej będą traktować Polskiego Rolnika jak kogoś drugiej kategorii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidj Napisano 6 Lutego 2021 Zgłoszenie Share Napisano 6 Lutego 2021 Za zdolność kiełkowania nasion we wszystkich roślinach odpowiadają poliaminy. Być może przed zbiorem rośliny nie wyprodukowały ich w wystarczającej ilości i stąd obniżona zdolność kiełkowania w przypadku niektórych odmian. Producenci nam zgłaszali lepsze wschody po zastosowaniu poliamin, będziemy prowadzili w tym roku testy porównawcze, być może ich zastosowanie zapobiegnie stratom spowodowanym właśnie takimi sytuacjami jak powyższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Publikujesz jako gość. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.