Gość grzegorz Napisano 16 Sierpnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 16 Sierpnia 2021 Dzień dobry! Jestem dość początkujący w uprawie zboża i proszę o pomoc. Zamówiłem wapno, węglanowo magnezowe. Ale są problemy z dostawami i będzie dopiero koło 20 sierpnia jak nie później. Chciałbym je dać pod pszenżyto też i pod pszenicę ozimą. No i jeszcze obornik. Jak to zrobić, żeby to nie kolidowało? Pod pług to może będzie za głęboko. A jak gruberem pójdę po tym to może być za miękko potem do orania. Pod agregat uprawowy sypać wapno i siać to chyba nie powinno się? Będę wdzięczny za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MFerguson Napisano 18 Sierpnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpnia 2021 Cześć Nie powinno się dawać w tym samym roku wapna i obornika. Może to skutkować stratami azotu. Jeśli chodzi o samą metodę uprawy, to myślę że nie ma to większego znaczenia, czy sypniesz wapno przed przed czy po orce. Grunt, to żeby je troche zmieszać z glebą, więc nawet jak dasz bezpośrednio przed siewem, to będzie dobrze. Ja osobiście zawsze daje na ściernisko albo na stalerzowane pole. Widać wtedy fajnie ścieżki technologiczne i nie zostawia się śladów kół na uprawionym polu. Na Twoim miejscu dałbym wapno jak najszybciej i płytko uprawił glebe jakimś agregatem ścierniskowym przy okazji niszcząc samosiewy i chwasty. Do siewów pszenicy jeszcze sporo czasu, więc masz duże pole manewru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi