MFerguson Napisano 21 Sierpnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 21 Sierpnia 2021 Witam, Jakie jest wasze zdanie na temat terminu siewu rzepaku? Im prędzej tym lepiej, czy może warto trochę zaczekać? Zazwyczaj wcześnie wysiewany rzepak byl silniejszy, bo miał więcej czasu na rozwój. Jednak w ostatnich latach, z powodu wydłużonej jesieni, rzepak rośnie bardzo duży, przez co trzeba kilkukrotnie wykonywać zabieg skracania. Dodatkowo późniejszy siew sprzyja uprawie bezorkowej, którą stosuję (2x talerzówka, gruber i siew siewnikiem rzędowym). Słoma ma więcej czasu na rozkład, a jak wiadomo, im mniej słomy na powierzchni tym łatwiej porządnie posiać. W tym roku chce ruszyc z siewami 23 sierpnia, pomimo, ze niektórzy w mojej okolicy zaczęli już 10. Dla uwagi aktualne zdjecie z pola, na którym będzie siany rzepak. Zapraszam do dyskusji i z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik z Krakowa Napisano 4 Września 2021 Zgłoszenie Share Napisano 4 Września 2021 Ja wychodze z założenia, że czym prędzej tym lepiej. Lepiej kilka razy skrócić niż mieć słaby rzepak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Krzysiek Napisano 14 Września 2021 Zgłoszenie Share Napisano 14 Września 2021 Wszystko zalezy od pogody. Jak bedzie ciepla jesien to nawet lepiej opóźnić siew. Ale jak sie okaze, ze szybko przyjdzie zima, to późno posiany rzepak moze miec problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zając123 Napisano 14 Września 2021 Zgłoszenie Share Napisano 14 Września 2021 Ostatnie lata pokazaly, że nie ma co sie spieszyć. Ja przed 20 nie sieje, a zazwyczaj to okolo 25 sierpnia się staram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MFerguson Napisano 15 Września 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Września 2021 18 godzin temu, Gość Zając123 napisał: Ostatnie lata pokazaly, że nie ma co sie spieszyć. Ja przed 20 nie sieje, a zazwyczaj to okolo 25 sierpnia się staram To tak jak ja w tym roku. Ale niestety, tym razem chyba troche przedobrzylem. Bo tak jak pisalem wyzej, zaczalem siac 23, ale pozniej przyszly deszcze i nie moglem skonczyc siac. Dopiero 5 wrzesnia skonczylem.. Jesli pogoda dopisze, to sobie poradzi ten rzepak, ale jak spadna temperatury, to slabo moze byc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zając123 Napisano 16 Września 2021 Zgłoszenie Share Napisano 16 Września 2021 20 godzin temu, MFerguson napisał: To tak jak ja w tym roku. Ale niestety, tym razem chyba troche przedobrzylem. Bo tak jak pisalem wyzej, zaczalem siac 23, ale pozniej przyszly deszcze i nie moglem skonczyc siac. Dopiero 5 wrzesnia skonczylem.. Jesli pogoda dopisze, to sobie poradzi ten rzepak, ale jak spadna temperatury, to slabo moze byc Da sobie rade. Mamy wrzesień, a w ostatnich dniach temperatury jak w lipcu. Rzepak rośnie jak szalony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość VeronaAlese Napisano 28 Lutego Zgłoszenie Share Napisano 28 Lutego Określenie kwitnienia rzepaku to jak kalendarzyk małżeński. Myślisz że teraz można ,ze teraz już będzie OK bez stracha ,a tu się okazuje chrzciny trza bedzie robić ,bo znowu niewyszło w porę i natura figla spłatała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi