Biotron-Polska Napisano 5 Października 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Października 2016 Witam wszystkich forumowiczów. Chcielibyśmy zainteresować i zaprosić Państwa do dyskusji na temat probiotycznych mikroorganizmów i ich zastosowania w rolnictwie oraz hodowli zwierząt. <ciach> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IGRiT Napisano 5 Października 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Października 2016 Forum nie służy do przedstawiania oferty handlowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biotron-Polska Napisano 6 Października 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Października 2016 W takim razie gdzie mogę ją przedstawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IGRiT Napisano 6 Października 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Października 2016 W takim razie gdzie mogę ją przedstawić? W nagłówku forum jest odnośnik pt. "Ogłoszenie Rolnicze IGRiT", proszę przejśc do strony z ogłoszeniami i tam dodać ogłoszenie w stosownej kategorii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Rolnik Napisano 17 Lutego 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Lutego 2018 Ja bym podyskutował o skuteczności (albo jej braku) biopreparatów Używam rosahumusu i z niego jestem zadowolony widać efekty w rozkładzie obornika w uprawie warzyw w tunelu. A o emach czytałem opracowanie naukowe które stwierdza że (na podstawie prób polowych) że emy nie działają w uprawie zbóż a czasem nawet obniżają plon i że 95% tych niby w emach żyjących żyjątek ginie wkrótce po kontakcie z ziemią. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pinus Napisano 18 Lutego 2018 Zgłoszenie Share Napisano 18 Lutego 2018 Tomek Rolnik, Rosahumus to nie jest produkt biologiczny. Rosahumus nie zawiera żywych kultur żadnych organizmów. Jeśli już dyskutować to raczej o takich produktach, jak EM z firmy Greenland, EM z firmy Probiotics, EM z firmy Multikraft, UGmax z firmy Bogdan. To są tylko przykłady takich produktów, które są wytwarzane w Polsce. A do tego dochodzą jeszcze te importowane z innych krajów... Moim zdaniem, ich skuteczność zależy od: - jakości produktu (czyli liczebności mikroorganizmów i ich składzie gatunkowym) - jakości zabiegu stosowania - intensywności stosowania chemicznych środków ochrony roślin, które działają toksycznie na mikroorganizmy z takich produktów. czynników jest jeszcze wiele innych, które mogą ograniczać aktywność takich produktów zawierających żywe mikroorganizmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Rolnik Napisano 18 Lutego 2018 Zgłoszenie Share Napisano 18 Lutego 2018 Zgoda ale jak jakość takich produktów sprawdzić? Wiadomo ulotka wszystko przyjmie ale czy te 80 czy ileś tam gatunków mikroorganizmów faktycznie w tym jest i nadal tam żyje po roku na półce sklepowej? Gdzie znaleźć informacje o tym jaki jest udział poszczególnych mikroorganizmów w mieszance? jak te organizmy oddziałują na glebę i jak na jakie grupy roślin uprawnych? Bo trudno zgodzić się ze stwierdzeniem że wszędzie i zawsze istnieje potrzeba stosowania każdego preparatu EM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi