Gość ''' Napisano 19 Lutego 2022 Zgłoszenie Share Napisano 19 Lutego 2022 jak tam paany Kidy sadzicie? ja od poniedziałki startuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ursus4062 Napisano 19 Lutego 2022 Zgłoszenie Share Napisano 19 Lutego 2022 Kidzie do szkoły w poniedziałek a nie ze ziemniakiem startujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darekspire Napisano 19 Lutego 2022 Zgłoszenie Share Napisano 19 Lutego 2022 U nas jedni nie powiem brzydko kto dzisiaj sądzili. Trzeba mieć pod deklem nie równo żeby w taką pogodę się mordowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość ppppp Napisano 19 Lutego 2022 Zgłoszenie Share Napisano 19 Lutego 2022 2 godziny temu, Darekspire napisał: U nas jedni nie powiem brzydko kto dzisiaj sądzili. Trzeba mieć pod deklem nie równo żeby w taką pogodę się mordowac Jakie okolice kolego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gość Napisano 19 Lutego 2022 Zgłoszenie Share Napisano 19 Lutego 2022 (edytowane) 3 godziny temu, Ursus4062 napisał: Kidzie do szkoły w poniedziałek a nie ze ziemniakiem startujesz Tez miałeś sadzić to nie wiem po co się .... Edytowane 19 Lutego 2022 przez IGRiT Usunięto inwektywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darekspire Napisano 19 Lutego 2022 Zgłoszenie Share Napisano 19 Lutego 2022 23 minuty temu, Gość ppppp napisał: Jakie okolice kolego ? Kod krakowskie zagłębie wczesnego ziemniaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość ppppp Napisano 19 Lutego 2022 Zgłoszenie Share Napisano 19 Lutego 2022 22 minuty temu, Darekspire napisał: Kod krakowskie zagłębie wczesnego ziemniaka A to pewnie Czulice Karniów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Jan Napisano 20 Lutego 2022 Zgłoszenie Share Napisano 20 Lutego 2022 Ja sądzę pod kontrakty z McDonald's. Kilka hektarów na początek. Blisko mam do restauracji więc będę woził towar busikiem. Cenę mam zagwarantowaną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 20 Lutego 2022 Zgłoszenie Share Napisano 20 Lutego 2022 Jan, znowu zaczynasz? Tutaj masz swój temat, zapraszam: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Janbanpanmajnam Napisano 21 Lutego 2022 Zgłoszenie Share Napisano 21 Lutego 2022 Sadzita? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Krzy_Sztof Lbn Napisano 28 Lutego 2022 Zgłoszenie Share Napisano 28 Lutego 2022 Witam wszystkich forumowiczów, producentów wczesnych ziemniaków. Za namową kolegi postanowiłem spróbować tego trudnego chlebka jakim jest uprawa ziemniaka pod włóknina. Zakupiłem dwie tony od firmy GRANUUM odmiany CARRERA. Areał jaki tym chce posadzić to plus minus 70ar. Cena sadzeniaka to 3100zl tona. Włókninę zakupiłem od firmy agrimpex o szerokości 12.65 p23, która na 55ar kosztowała 4600brutto. Tak doradził przedstawiciel choć mam obawy jak to rozłożę Co zostanie pójdzie bez okrywy tak już zaplanowałem. Kosztów już naleciało ziemniaczki nastawione do kiełkowania w dość chyba spoko warunkach temp. Ok18st plus światło oczywiście. część już muszę wynosić do chłodniejszego pomieszczenia by trochę wyhamowały. Ziemia na której będą sadzone to III klasa w utrzymanej dobrej kulturze gdzie nie było ziemniaka co najmniej 15lat. Z sadzeniem nie zamierzam wariować czekam by ziemia ogrzała się do jakichś 5st i by ładnie się uprawiała. Wiadomo pierwsze śliwki robaczywki jakieś błędy się popełni oby jak najmniej.w okolicy której mieszkam czyli obrzeża miasta Lublin jest dużo gospodarstw jednak nikt się nie bawił w ta uprawę. Kalafiory brokuły kapusta, bób jak najbardziej. Jak to mówią jest ryzyko jest zabawa.Tak to wszystko policzyć w gospodarstwie to trzeba by zwijać interes. Ja zacząłem od zera się dorabiać i wiem ile to wysiłku nerwów i pieniędzy kosztuje. Jako jeden z nielicznych w okolicy w tym sezonie poszedłem programowo jak co roku czyli intensywna uprawa zero cięć kosztów produkcji nawozy na grubo chemia również itd. Uprawiam pszenicę durum buraki cukrowe rzepak i bobik. Chciałbym zadomowić na dłużej wczesnego ziemniaka bo podoba mi się jego termin zbioru przede wszystkim, można obrócić kasa przed żniwami i coś tam powinno zostać z tego jak myślicie?? Jakie macie doświadczenia z tą uprawa ?? Czekam na odpowiedzi. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość sochaczew Napisano 1 Marca 2022 Zgłoszenie Share Napisano 1 Marca 2022 9 godzin temu, Gość Krzy_Sztof Lbn napisał: Witam wszystkich forumowiczów, producentów wczesnych ziemniaków. Za namową kolegi postanowiłem spróbować tego trudnego chlebka jakim jest uprawa ziemniaka pod włóknina. Zakupiłem dwie tony od firmy GRANUUM odmiany CARRERA. Areał jaki tym chce posadzić to plus minus 70ar. Cena sadzeniaka to 3100zl tona. Włókninę zakupiłem od firmy agrimpex o szerokości 12.65 p23, która na 55ar kosztowała 4600brutto. Tak doradził przedstawiciel choć mam obawy jak to rozłożę Co zostanie pójdzie bez okrywy tak już zaplanowałem. Kosztów już naleciało ziemniaczki nastawione do kiełkowania w dość chyba spoko warunkach temp. Ok18st plus światło oczywiście. część już muszę wynosić do chłodniejszego pomieszczenia by trochę wyhamowały. Ziemia na której będą sadzone to III klasa w utrzymanej dobrej kulturze gdzie nie było ziemniaka co najmniej 15lat. Z sadzeniem nie zamierzam wariować czekam by ziemia ogrzała się do jakichś 5st i by ładnie się uprawiała. Wiadomo pierwsze śliwki robaczywki jakieś błędy się popełni oby jak najmniej.w okolicy której mieszkam czyli obrzeża miasta Lublin jest dużo gospodarstw jednak nikt się nie bawił w ta uprawę. Kalafiory brokuły kapusta, bób jak najbardziej. Jak to mówią jest ryzyko jest zabawa.Tak to wszystko policzyć w gospodarstwie to trzeba by zwijać interes. Ja zacząłem od zera się dorabiać i wiem ile to wysiłku nerwów i pieniędzy kosztuje. Jako jeden z nielicznych w okolicy w tym sezonie poszedłem programowo jak co roku czyli intensywna uprawa zero cięć kosztów produkcji nawozy na grubo chemia również itd. Uprawiam pszenicę durum buraki cukrowe rzepak i bobik. Chciałbym zadomowić na dłużej wczesnego ziemniaka bo podoba mi się jego termin zbioru przede wszystkim, można obrócić kasa przed żniwami i coś tam powinno zostać z tego jak myślicie?? Jakie macie doświadczenia z tą uprawa ?? Czekam na odpowiedzi. Dziękuję z 70ar to nie wiem czy koszta Ci się zwrócą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość ArcelorMittal Napisano 1 Marca 2022 Zgłoszenie Share Napisano 1 Marca 2022 6 godzin temu, Gość Gość sochaczew napisał: z 70ar to nie wiem czy koszta Ci się zwrócą. Zwrócą my się bez problemu ale to raczej detal bo co mu tam obrodzi tego ziemniaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rolnik Napisano 1 Marca 2022 Zgłoszenie Share Napisano 1 Marca 2022 Chłopie lepiej żebyś to kukurydzą obsiał i byś sobie leżał i gwizdał, na giełdach już prawie droższa od pszenicy. a tak niewiadomo czy to wogole sprzedasz jak wieluń i sieradz zacznie kopanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Krzy_Sztof Lbn Napisano 2 Marca 2022 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marca 2022 14 godzin temu, Gość rolnik napisał: Chłopie lepiej żebyś to kukurydzą obsiał i byś sobie leżał i gwizdał, na giełdach już prawie droższa od pszenicy. a tak niewiadomo czy to wogole sprzedasz jak wieluń i sieradz zacznie kopanie. 18 godzin temu, Gość ArcelorMittal napisał: z 70ar to nie wiem czy koszta Ci się zwrócą. Sprzeda się sprzeda. Młody ziemniak zawsze zejdzie. Wszyscy teraz się rzucili na . Pożyjemy zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Sochaczew Napisano 2 Marca 2022 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marca 2022 43 minuty temu, Gość Krzy_Sztof Lbn napisał: Sprzeda się sprzeda. Młody ziemniak zawsze zejdzie. Wszyscy teraz się rzucili na . Pożyjemy zobaczymy. Zobaczymy co w czerwcu/lipcu powiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gosc. Napisano 2 Marca 2022 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marca 2022 1 godzinę temu, Gość Krzy_Sztof Lbn napisał: Sprzeda się sprzeda. Młody ziemniak zawsze zejdzie. Wszyscy teraz się rzucili na . Pożyjemy zobaczymy. To jeśli wiesz to dlaczego pytasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Jan Napisano 2 Marca 2022 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marca 2022 Panowie macie jakieś rozwiązanie co do zwalczania drutowców w ziemniaku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Ina Napisano 4 Marca 2022 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marca 2022 W dniu 2.03.2022 o 17:07, Gość Jan napisał: Panowie macie jakieś rozwiązanie co do zwalczania drutowców w ziemniaku? Zmianowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gosc. Napisano 4 Marca 2022 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marca 2022 2 godziny temu, Gość Ina napisał: Zmianowanie. Zmianowanie niewiele daje, UE dąży do upadku rolnictwa albo głodu. Pozostałe na rynku środki ochrony nic nie dają oprócz drenażu kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Aaa Napisano 4 Marca 2022 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marca 2022 7 godzin temu, Gość Gosc. napisał: Zmianowanie niewiele daje, UE dąży do upadku rolnictwa albo głodu. Pozostałe na rynku środki ochrony nic nie dają oprócz drenażu kieszeni. Ema 5 z wrotyczem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Michu Napisano 6 Marca 2022 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marca 2022 Ciekaw jestem z tym mlodym pyrem paliwo jak na razie 7 zl ,ukraincy sobie jada bo wiadomo co jest ,nawozy wiadomo po ile ,ja licze ze moj wczesny zakielkowany bez okrywy sie nie wroci,zadzwonie przed kopaniem do skupu a tam mi powie na pewno ze teraz to 40 groszy luz a to tak jakby przy tych wydatkach kolo 12 groszy placily to nawet 60 groszy jak jakis baran sobie pomysli oooo niezle to to jest kolo 25 gr do 30 gr .A zobacz ile tych groszy musisz nakopac .Sprzedaje sadzonke sieje zboze bo w tym roku nie stracisz na tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 6 Marca 2022 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marca 2022 Witam mam pytanie odnośnie zaprawiania ziemniaków na rizoktonioze. Czy znacie jakiś środek który można stosować na już skiełkowane ziemniaki czy nie ma takich środków ? Mówiło się tak o Moncut ale pewności nie mam ? Ktoś może potwierdzić z doswiadczenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość ppppp Napisano 6 Marca 2022 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marca 2022 4 godziny temu, Gość Michu napisał: Ciekaw jestem z tym mlodym pyrem paliwo jak na razie 7 zl ,ukraincy sobie jada bo wiadomo co jest ,nawozy wiadomo po ile ,ja licze ze moj wczesny zakielkowany bez okrywy sie nie wroci,zadzwonie przed kopaniem do skupu a tam mi powie na pewno ze teraz to 40 groszy luz a to tak jakby przy tych wydatkach kolo 12 groszy placily to nawet 60 groszy jak jakis baran sobie pomysli oooo niezle to to jest kolo 25 gr do 30 gr .A zobacz ile tych groszy musisz nakopac .Sprzedaje sadzonke sieje zboze bo w tym roku nie stracisz na tym to po co sadzisz jak wiesz że się nie wróci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Michał Napisano 6 Marca 2022 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marca 2022 No dobra i jak Ci proponuja 0,40 to jestes zmuszony kopac ? bo co kapuste musisz sadzic ? ludzie opanujecie sie jest tanio nie kopiesz kapusty nie sadzisz czekasz na cene czekasz az pyrka dorosnie a nie kopiesz przy plonie 15t/ha po 0.4 bo musisz kapuste sadzic no debil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi