Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Okolice Wrocławia
13 minut temu, Gość Scania ESI napisał:

Ja już się poddaje. Kończę z gospodarką i idę na etat.

Zacznij od tego forum i będzie za***iście 💪💪💪

Gość Room
3 godziny temu, Gość Scania ESI napisał:

Ja już się poddaje. Kończę z gospodarką i idę na etat.

Kup sobie jeszcze laske  handlarzyno i idź na spacer.

Gość Romek
Godzinę temu, Gość Room napisał:

Kup sobie jeszcze laske  handlarzyno i idź na spacer.

Większość rolnikow i handlarzy zajmujących się ziemniakami kończy z laska,a znałem też parę osób co na giełdzie skończyło swój żywot.Wiec szanujmy swoją pracę i siebie wzajemnie

Gość Grozer

Co tu duzo mówić wielka porażka w tym roku cenowe.. grunty takie sobie kto wcześnie wsadzil w miarę To wygrał nie zmarzly i wilgoci było kto czekał końca kwietnia i maja to wybrać się nie mogą i poschodzic kilekowane trochę kopia gdzie kto podlewa pilnuje co tydzień zaraze ładnie sypia i zielone rosna gdzie nie to schną przepalaja sie cieplo dopiero teraz uderzylo przeciez do tej pory bylo znosnie...ciekawe czy się doczekają deszczu bywają plantacje zaatakowane przez łodygowa nawet u potentatów widać z krajowej 12stki ogólnie z okryw się przekopało kapusty posadzone raczej jakos poszlo było chwilowo tragicznie że nie było zainteresowania początkiem czerwca markety wracały towar Lidl kombinował itp... początek sezonu był straszne tępy i zrobili zaraz 15 12 10 zl I wtedy marketowi i handlarzowi zaczęło pasować i duze ilosci dawaj 😀 pokopali pomęczyli ludzie tylko że co najważniejsze ani pyrek nie ma ani kasy w tym roku 😞 czy teraz na ten moment na pewno z 3 albo 4 razy podlać i tak z 5 razy na zarazę polecieć Riviere czy Ignaca podliczyć to pod ołówek i tego pracownika nająć za te 25 na /h bo taniej ciężko do worow dzwigania dorwać i na te 7 czy 8 zł podać z Igrit handlarzą Warszawiakowi Krakusowi itp. czy w Kaliszu na gieldzie jak ktos tam pisze czy to zostaje coś ciekawego w kieszeni ? Pozdrawiam trzeźwo myślących...

Gość Wladek
18 minut temu, Gość Gość napisał:

Zjazdowa od 10 do 6 kupca jak na lekarstwo 

Serio?Ludzie na chleb nie macie?

Gość Czereśniak
40 minut temu, Gość Wladek napisał:

Serio?Ludzie na chleb nie macie?

Kasa poszła na sadzeniaki, opryski i nawozy wiec trzeba coś odzyskać chociaż .... pół nakładów.

Gość Rolnik

Rolnik jednak był od zawszę na samym dole hierarchii społecznej, myślałem że coś się zmieniło ze nadeszło nowe, młode pokolenie takie jak moje, które bedzie szanować swoją pracę, jest trochę wykształcone i wie jak działa świat ale to wszystko bujda. Rolnicy to dalej masa ludzi którzy będą pracować jak woły za minimalne wynagrodzenie byle mieć co zjeść, zero pasji, zero wolnego czasu tylko praca i praca zeby coś komuś pokazać. Tylko ze nikogo tak naprawdę ro nie obchodzi poza sąsiadem rolnikiem który robi to samo. 

A prawda jest taka ze gdyby Ci sami ludzie włożyli tyle zaangażowania i pracy w jakim kolwiek innym sektorze gospodarki to zarabiali by kilkukrotnie lepiej. 

Ludzie co z wami ? Czy wy naprawde nie umiecie myśleć ? 

Po co sadzic i to tyle jesli nie macie rynku zbytu ? Na co wy liczycie? 

Praca za darmo dla samej idei naprawdę wam wystarcza?

Przecież oprócz tego wszystkiego toczy sie normalne życie, możecie ten czas spędzić z rodziną, znajomymi i nawet sami ze sobą ze swoimi zainteresowaniami, zadbać trochę o siebie, odpocząć, a nie tylko robic od świtu do nocy i to za miskę ryżu.

Gość Pan
3 godziny temu, Gość Gość napisał:

Zjazdowa od 10 do 6 kupca jak na lekarstwo 

No dziwne co za debil jedzie na 36 stopni na giełdę 

Gość Czereśniak

Przecież mogli posiać zboże czy rzepak. Te uprawy są praktycznie bez roboty i mieli  by czas na swoje zainteresowania.

O czym ty człowieku piszesz ?

Główne zainteresowanie rolników to poszukiwania gdzie tu można dokupić albo wydzierżawić kolejne hektary.

Gość Wladek
3 godziny temu, Gość Czereśniak napisał:

Kasa poszła na sadzeniaki, opryski i nawozy wiec trzeba coś odzyskać chociaż .... pół nakładów.

Przy sprzedaży 100 worków mamy 600zl dolicz worki wjazd na giełdę paliwo do busa i kombajnu i dniówki osób które są potrzebne,chyba ,że cała rodzina w tym jest wykorzystana to okaże się, że za cały dzień odrobiłeś 5zl.

Gość Gość handel
55 minut temu, Gość Rolnik napisał:

Rolnik jednak był od zawszę na samym dole hierarchii społecznej, myślałem że coś się zmieniło ze nadeszło nowe, młode pokolenie takie jak moje, które bedzie szanować swoją pracę, jest trochę wykształcone i wie jak działa świat ale to wszystko bujda. Rolnicy to dalej masa ludzi którzy będą pracować jak woły za minimalne wynagrodzenie byle mieć co zjeść, zero pasji, zero wolnego czasu tylko praca i praca zeby coś komuś pokazać. Tylko ze nikogo tak naprawdę ro nie obchodzi poza sąsiadem rolnikiem który robi to samo. 

A prawda jest taka ze gdyby Ci sami ludzie włożyli tyle zaangażowania i pracy w jakim kolwiek innym sektorze gospodarki to zarabiali by kilkukrotnie lepiej. 

Ludzie co z wami ? Czy wy naprawde nie umiecie myśleć ? 

Po co sadzic i to tyle jesli nie macie rynku zbytu ? Na co wy liczycie? 

Praca za darmo dla samej idei naprawdę wam wystarcza?

Przecież oprócz tego wszystkiego toczy sie normalne życie, możecie ten czas spędzić z rodziną, znajomymi i nawet sami ze sobą ze swoimi zainteresowaniami, zadbać trochę o siebie, odpocząć, a nie tylko robic od świtu do nocy i to za miskę ryżu.

Młodzi jeszcze głupsi od starych detal 20 zł worek 2 zł kg mnie taka cena pasuje

Gość Okolice Wrocławia
3 godziny temu, Gość Czereśniak napisał:

Przez takich Czeresniaków jak ty tak właśnie jest .Trzeba kopać jest po 40 stopni ludzie będą ziemniaki jedli i nakłady się odzyska🤣🤣🤣

Gość Lukasz42
4 godziny temu, Gość Czereśniak napisał:

Trzeba było myśleć na wiosnę czy koszty odzyskasz.

Gość Martinx77

Taki rok - jeden się cieszy, że sprzeda do biedry po 10 a drugi po 6-8 na giełdzie. W przyszłym posadzą tyle samo, bo sadzeniak świeży i go szkoda.

Gość Gość1

A ja wam napisze tak mam gospodarstwo 30h i co rok 4do 5 h ziemniaków. Ciężko z tego wyżyć na poziomie więc sporo handluje,jak jest taki rok jak ten swoich nie kopie nie ma sensu skoro na miejsce przywożą po 8zl a ja mam 18 dużo nie sprzedam jakieś 40 worków dziennie ale do tego trochę innych warzyw i dniówka na czysto wyjdzie ponad 600zl takze sąm niewiem czy ta cena zła czy dobrą.Swoje wykopie w październiku i zobaczymy co bedzie

Gość Pan
17 minut temu, Gość Gość1 napisał:

A ja wam napisze tak mam gospodarstwo 30h i co rok 4do 5 h ziemniaków. Ciężko z tego wyżyć na poziomie więc sporo handluje,jak jest taki rok jak ten swoich nie kopie nie ma sensu skoro na miejsce przywożą po 8zl a ja mam 18 dużo nie sprzedam jakieś 40 worków dziennie ale do tego trochę innych warzyw i dniówka na czysto wyjdzie ponad 600zl takze sąm niewiem czy ta cena zła czy dobrą.Swoje wykopie w październiku i zobaczymy co bedzie

600x nawet 15 dni masz 9 k i żyjesz sobie spokojnie cały rok obrót masz to tak można działać.Pozdrawiam 

Gość Gość1
8 minut temu, Gość Pan napisał:

600x nawet 15 dni masz 9 k i żyjesz sobie spokojnie cały rok obrót masz to tak można działać.Pozdrawiam 

Napewno lepiej wychodzę niż na uprawie.

Gość Cukier
3 godziny temu, Gość Martinx77 napisał:

Taki rok - jeden się cieszy, że sprzeda do biedry po 10 a drugi po 6-8 na giełdzie. W przyszłym posadzą tyle samo, bo sadzeniak świeży i go szkoda.

Ziemniaki płaciły, to teraz będą 2 lata chude. Potem zapomną i ten kto sadzi cały czas znowu zarobi. Przecież tak jest zawsze, od wielu lat. Chyba nawet lepiej żeby ten rok był bardzo słaby i wybił niektórym ziemniaki z głowy już teraz, niż marazm przez 3-4 lata.

Gość Łuki
2 godziny temu, Gość Cukier napisał:

Ziemniaki płaciły, to teraz będą 2 lata chude. Potem zapomną i ten kto sadzi cały czas znowu zarobi. Przecież tak jest zawsze, od wielu lat. Chyba nawet lepiej żeby ten rok był bardzo słaby i wybił niektórym ziemniaki z głowy już teraz, niż marazm przez 3-4 lata.

A to nie wiedzieliście o tym, że ten rok to będzie porażka cenowa? 

Gość Trzon
3 godziny temu, Gość Gość1 napisał:

Bajki to możesz opowiadać dzieciom w przedszkolu. Fajny miałeś sen.

Gość Kolo
2 godziny temu, Gość Pan napisał:

I o 4 rano budzik mnie obudził. A było tak fajnie. A tu trzeba odpalać traktor brać kombajn i sprzedawac po 60 gr.

Gość Endi
2 godziny temu, Gość Cukier napisał:

I tu się  zgodzę