Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gość1
Godzinę temu, Gość Trzon napisał:

Bajki to możesz opowiadać dzieciom w przedszkolu. Fajny miałeś sen.

To zwróć uwagę czym handlujacy jezdza a czym osoby uprawiające ziemniaki.chyba nie ma co więcej dyskutowac

Gość Marek_112
18 godzin temu, Gość Rolnik napisał:

Rolnik jednak był od zawszę na samym dole hierarchii społecznej, myślałem że coś się zmieniło ze nadeszło nowe, młode pokolenie takie jak moje, które bedzie szanować swoją pracę, jest trochę wykształcone i wie jak działa świat ale to wszystko bujda. Rolnicy to dalej masa ludzi którzy będą pracować jak woły za minimalne wynagrodzenie byle mieć co zjeść, zero pasji, zero wolnego czasu tylko praca i praca zeby coś komuś pokazać. Tylko ze nikogo tak naprawdę ro nie obchodzi poza sąsiadem rolnikiem który robi to samo. 

A prawda jest taka ze gdyby Ci sami ludzie włożyli tyle zaangażowania i pracy w jakim kolwiek innym sektorze gospodarki to zarabiali by kilkukrotnie lepiej. 

Ludzie co z wami ? Czy wy naprawde nie umiecie myśleć ? 

Po co sadzic i to tyle jesli nie macie rynku zbytu ? Na co wy liczycie? 

Praca za darmo dla samej idei naprawdę wam wystarcza?

Przecież oprócz tego wszystkiego toczy sie normalne życie, możecie ten czas spędzić z rodziną, znajomymi i nawet sami ze sobą ze swoimi zainteresowaniami, zadbać trochę o siebie, odpocząć, a nie tylko robic od świtu do nocy i to za miskę ryżu.

Samo sedno. Zajmuję się analizą rynku warzyw i owoców od lat i nie mogę się przestać dziwić,że są na nim ludzie, którzy nie potrafią liczyć. Może gdyby każde gospodarstwo rolne działało jak firma i musiało prowadzić księgowość, to tym ludziom otworzyłyby się oczy? A może i to by ie pomogło.

Jest na tym rynku jeszcze jedna kategoria szkodników. To ci, którzy w sezonach wysokich zbiorów wieszają na płotach siatki z darmowymi jabłuszkami czy śliweczkami (lub czymkolwiek), bo "się urodziło i szkoda, żeby się zmarnowało, to oddam za darmo". Zarabiają gdzie indziej, a zbieranie tych owoców na działce to ich hobby lub forma relaksu. Ciekawe, jakby rolnik takiemu stanął pod np. zakładem fryzjerskim i zaczął ludziom włosy za darmo obcinać?

Gość elzbieta
1 godzinę temu, Gość Marek_112 napisał:

Samo sedno. Zajmuję się analizą rynku warzyw i owoców od lat i nie mogę się przestać dziwić,że są na nim ludzie, którzy nie potrafią liczyć. Może gdyby każde gospodarstwo rolne działało jak firma i musiało prowadzić księgowość, to tym ludziom otworzyłyby się oczy? A może i to by ie pomogło.

Jest na tym rynku jeszcze jedna kategoria szkodników. To ci, którzy w sezonach wysokich zbiorów wieszają na płotach siatki z darmowymi jabłuszkami czy śliweczkami (lub czymkolwiek), bo "się urodziło i szkoda, żeby się zmarnowało, to oddam za darmo". Zarabiają gdzie indziej, a zbieranie tych owoców na działce to ich hobby lub forma relaksu. Ciekawe, jakby rolnik takiemu stanął pod np. zakładem fryzjerskim i zaczął ludziom włosy za darmo obcinać?

Analizuj działanie punktów skupu bo tam jest odpowiedź. To nie producenci decydują o cenach i zbycie a wymuszone sytuacje.

Gość Rolnik
8 minut temu, Gość elzbieta napisał:

Analizuj działanie punktów skupu bo tam jest odpowiedź. To nie producenci decydują o cenach i zbycie a wymuszone sytuacje.

No chyba żartujesz, przecież to rolnik wybiera komu sprzedaję, ile i co sadzi - czy buduje swój rynek zbytu czy liczy na cud że jakoś to będzie. 

Przez takich inteligentów jest taka kicha z ceną. Sadze 20 ha od wielu lat wszystko idzie na restaurację hotele i małe osiedlowe sklepiki, wszedzie trzeba dowieźć, zanieść i miec dobry towar przez cały rok ale można na ten moment sprzedawać po 1,4 - 1,1 zł / kg 

Łącznie 40 punktów ale co z tego jak i ja muszę z ceny schodzić bo jak widzę na targowisku detalowym ziemniaka na kilogramy po 1,5 zł i niżej to nie da sie trzymać ceny, za duże różnice.

Produkcja bez rynku zbytu, czy ktokolwiek tak robi ? Przeciez zakłady jakiejś musztardy czy czegokolwiek innego tak samo mogły by zwiększyć produkcję o 300% ale po co jak wiedzą że nie mają na fo klientów ?

Tylko chłop taki krótkowzroczny i dziwić się że przez społeczeństwo rolnik jest postrzegany jako głupi, zacofany i zaniedbany człowiek - te stereotypy nie wzięły sie z niczego 

Gość elzbieta
10 minut temu, Gość Rolnik napisał:

No chyba żartujesz, przecież to rolnik wybiera komu sprzedaję, ile i co sadzi - czy buduje swój rynek zbytu czy liczy na cud że jakoś to będzie. 

Przez takich inteligentów jest taka kicha z ceną. Sadze 20 ha od wielu lat wszystko idzie na restaurację hotele i małe osiedlowe sklepiki, wszedzie trzeba dowieźć, zanieść i miec dobry towar przez cały rok ale można na ten moment sprzedawać po 1,4 - 1,1 zł / kg 

Łącznie 40 punktów ale co z tego jak i ja muszę z ceny schodzić bo jak widzę na targowisku detalowym ziemniaka na kilogramy po 1,5 zł i niżej to nie da sie trzymać ceny, za duże różnice.

Ja nie żartuję a ty żyj w przekonaniu że twoje ,,analizy" są znakomite tylko pamiętaj że towar jest tyle warty ile ktoś chce za niego zapłacić.

Produkcja bez rynku zbytu, czy ktokolwiek tak robi ? Przeciez zakłady jakiejś musztardy czy czegokolwiek innego tak samo mogły by zwiększyć produkcję o 300% ale po co jak wiedzą że nie mają na fo klientów ?

Tylko chłop taki krótkowzroczny i dziwić się że przez społeczeństwo rolnik jest postrzegany jako głupi, zacofany i zaniedbany człowiek - te stereotypy nie wzięły sie z niczego 

Gość Rolnik

Cenę ustala popyt I podaż. Jest dużo ziemniaka nie ma ceny proste. Tylko czy faktycznie aż tak uroslo tu bym sie zastanowił... 

Gość Henryk.

W ubiegłym roku te same głupie gadki i podsmiechujku handlarzy były a i nie jeden pisał jako rolnik. Tylko pod jesień do wiosny wszyscy ucichli. Więc jeszcze różnie może być. Warunki nie są sprzyjające jest sucho i nie tylko w PL. W niemczech za specjalnie nie pada. W Rumuni tez upaly Więc wszystko może jeszcze być. 

Gość Antek
15 godzin temu, Gość Gość1 napisał:

To zwróć uwagę czym handlujacy jezdza a czym osoby uprawiające ziemniaki.chyba nie ma co więcej dyskutowac

dlatego wolę sprzedac na Biedronkę sam bezpośrednio za 0,80zł/kg niż dawać np takiemu krzys-mirowi za pół darmo, a u niego w biurze marmur na podłodze i Ściana-ch złote 24 karatowe klamki i byle kto nie może wejść bo jeszcze złoto z klamek pod paznokciami wyniesie tak im odwaliło od mamony na parkingu bentley i maybach i ktoś mi po wie z czego to wszystko? jak pyrkę ktoś im ładną zawiezie za 0,40grosików odsortowaną tylko puścić na maszynę i spakować, trzeba się samemu konsolidować i wchodzić na markety, biedronka wczoraj zamówiła u mnie 8tirów po 21ton w worku 10kg cena 0,80zł plus vat

Gość Irena
53 minuty temu, Gość Antek napisał:

dlatego wolę sprzedac na Biedronkę sam bezpośrednio za 0,80zł/kg niż dawać np takiemu krzys-mirowi za pół darmo, a u niego w biurze marmur na podłodze i Ściana-ch złote 24 karatowe klamki i byle kto nie może wejść bo jeszcze złoto z klamek pod paznokciami wyniesie tak im odwaliło od mamony na parkingu bentley i maybach i ktoś mi po wie z czego to wszystko? jak pyrkę ktoś im ładną zawiezie za 0,40grosików odsortowaną tylko puścić na maszynę i spakować, trzeba się samemu konsolidować i wchodzić na markety, biedronka wczoraj zamówiła u mnie 8tirów po 21ton w worku 10kg cena 0,80zł plus vat

Tak jak Pan napisał, te firmy są wszystkie na jedno kopytko gdy widzą że już zaczynasz powiększać areał i uprawiać coraz więcej omijają Ciebie bo się po prostu boją, że gdy doinwestują jednostkowe gospodarstwo to będą musieli konkurować z nim na sieciach to zmowa cenowa zaniżają cenę importem żeby tylko osłabić producentów, byłem dziś na Dniach ziemniaka w Żelaznej i takie były opinie u większości producentów i ekonomistów, nastroje bardzo słabe. Co do bogactwa to naprawdę firmy które paczkują na markety i ich właściciele to szlachta XXI wieku na "złotych koniach" przyjechali. Też uprawiam ziemniaka i to dość dużo po tym co dziś zobaczyłam naprawdę warto zainteresować się tematem.

25 minut temu, Gość Irena napisał:

Tak jak Pan napisał, te firmy są wszystkie na jedno kopytko gdy widzą że już zaczynasz powiększać areał i uprawiać coraz więcej omijają Ciebie bo się po prostu boją, że gdy doinwestują jednostkowe gospodarstwo to będą musieli konkurować z nim na sieciach to zmowa cenowa zaniżają cenę importem żeby tylko osłabić producentów, byłem dziś na Dniach ziemniaka w Żelaznej i takie były opinie u większości producentów i ekonomistów, nastroje bardzo słabe. Co do bogactwa to naprawdę firmy które paczkują na markety i ich właściciele to szlachta XXI wieku na "złotych koniach" przyjechali. Też uprawiam ziemniaka i to dość dużo po tym co dziś zobaczyłam naprawdę warto zainteresować się tematem.

ciekawe spostrzeżenie. Co do "złotych koni" potwierdzam. 

4 godziny temu, A_2 napisał:

ciekawe spostrzeżenie. Co do "złotych koni" potwierdzam. 

Mam tu takiego pod bokiem.Moze złotych koni nie ma ale za to Mieczysławy nowe stoją i nos wyżej niż druty z prądem.Z nikim tu nie handluje a towar z Pomorza ściąga choć w koło ziemniaczane pola.

Gość Henryk

Ogłoszenie z igrit. Kupie 5 zł worek 0.33 Gr. Wiecie co ? To już wstyd. Poniżej kosztów produkcji. Tylko prawdziwy dzban sprzedaję. A ty handlarzu się wstydź.

Gość Rolnik

Parę dni temu ktoś dodał ogłoszenie kupię cebulę cena 50 groszy. Myślałem ze mnie cholera wezmie biorę telefon chce dzwonić a tam podany numer jest nieprawidłowy ktoś chciał zasiać panikę i zadziałać na zbicie ceny. Takich mamy kur..skich kupujących. 

25 minut temu, Gość Rolnik napisał:

Parę dni temu ktoś dodał ogłoszenie kupię cebulę cena 50 groszy. Myślałem ze mnie cholera wezmie biorę telefon chce dzwonić a tam podany numer jest nieprawidłowy ktoś chciał zasiać panikę i zadziałać na zbicie ceny. Takich mamy kur..skich kupujących. 

Proszę zgłaszać takie rzeczy administracji przez formularz naruszenia pod guzikiem na dole ogłoszenia.

Gość Janek
10 godzin temu, Gość Henryk napisał:

Ogłoszenie z igrit. Kupie 5 zł worek 0.33 Gr. Wiecie co ? To już wstyd. Poniżej kosztów produkcji. Tylko prawdziwy dzban sprzedaję. A ty handlarzu się wstydź.

Dzban to mało powiedziane

Gość Rolnik

Czemu dzban 5 za 15 kg z domu na tiry policz wywieść tira na giełdę busem i sprzedaćpo 7 +- 8 zł 15 kg wynik napisz  policz godz najniższej krajowej dziękuję pisze z szacunkiem i o niego prosze

Gość Janek

Ta dyskusja zbacza na złe tory z wypowiedzi wyzej mozna wnioskowac ,ze 5 zl na tira w domu to wedlug pana dobra cena a jak już przyjedzie ten tir to ziemniaki same z pola grzecznie idą do worków a później na niego wskakują 

Gość RolnikDOL

Janek co Ty będziesz się produkował dla takich lemieszy. Przecież to handlarzyny. Zobacz co scaniaesi pisał kilka stron wcześniej. Teraz nagle będzie towar szykował lemiesz zdarty hahaha

Gość Okolice Wrocławia
24 minuty temu, Krzysztof.kkkk napisał:

Podać ci numery do Ruskich jak nie umiesz sprzedać?

Lepiej nie podawaj ,bo idiota im zaproponuje po 50gr żeby tylko sprzedać