Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kłos
11 godzin temu, Gość Rkr napisał:

Pod względem ceny nie jest to jeszcze minimum apogeum zacznie się jak wszyscy zaczną kopać a ziemniaki zapowiadają się obiecująco 

Pogoda dopisała i mamy rekordowe plony. U mnie średnia 62 t z ha.

Gość Agon
2 godziny temu, Gość Scania ESI napisał:

Mam tyle sadzeniaka z centrali wsadzonego, że w przyszłym roku najchętniej bym nie sadził, ale będę musiał zwiększyć areał x2 zeby odbić się od dna po tym sezonie.

Jak masz riviere po centrali to bym kupił 30 ton. Daj namiary

Gość Szpak
7 minut temu, Gość Kłos napisał:

Pogoda dopisała i mamy rekordowe plony. U mnie średnia 62 t z ha.

I co z tych plonów jak kasy mało. Jak na tym wyjdziesz

Ale jedno można stwierdzić napewno.Ze konkurencję wykosilismy na amen.Handlarze nakupili towaru po 8zl we wtorek i środę a w czwartek oddawali za te same pieniądze i zaczęli się ewakuować z placu.Za CH.... nie mogę zrozumieć dlaczego nie utrzymano tych 10zl? Przecież całkiem dobrze szło przez pewien czas za te pieniądze.No ale jak od południa weszło na plac kilkanaście aut i to nie busów bo na nich raczej nikt za bardzo nie opuszcza to cena w ciągu dwóch godzin poległa pod naporem głupoty.

Gość Scania ESI

A co to za różnica teraz czy 5 zł czy 3 zł. Teraz nawet nie ma różnicy jak za darmo byście oddawali. Chłop ma w dna ma zapisaną głupotę. 

Gość Centrum

150 worów pyry na 1 litr benewi tak trzymać albo kartofel zdrożeje albo benewia stanieje  jedna wielka niewiadomą.

Gość Koleś

A ja przewrotnie zaoferuje możliwość wydzierżawienia kilka hektarów ziemi pod ziemniaka w okolicach Sieradza ,kwotę dzierżawy ustale na poziomie 3 tys od hektara,ciekawe czy znaleźliby się chętni

Gość Epg
58 minut temu, Gość Centrum napisał:

150 worów pyry na 1 litr benewi tak trzymać albo kartofel zdrożeje albo benewia stanieje  jedna wielka niewiadomą.

Sadzeniak będzie po 5 tyś tona przyjmują już zamówienia chłopy kupujta bo braknie

Gość ggg
16 godzin temu, Gość Gość1 napisał:

To co rolnicy uprawiający ziemniaki pakować walizki i do Niemiec na szparagi bo na chlebek nie starczy.

A  kasa z lat poprzednich to gdzie się podziała? Przecież każdy normalny wiedział, że w końcu musi jebnąć. Nie może być pyra jedynym gatunkiem dającym zarobić.

Gość Swietokrzyskie
1 godzinę temu, Gość Koleś napisał:

A ja przewrotnie zaoferuje możliwość wydzierżawienia kilka hektarów ziemi pod ziemniaka w okolicach Sieradza ,kwotę dzierżawy ustale na poziomie 3 tys od hektara,ciekawe czy znaleźliby się chętni

Szkoda ,że bliżej nie mieszkasz za taką kasę ja mam 50h 1,2,i3 klasa wszystko prawie rowne dalo by mi to 150tys rocznie beż żadnego wkladu

Gość Ccc
2 godziny temu, Gość Koleś napisał:

Aktualne? Dopłaty rozumiem ze dla właściciela?

Gość Rolnik

Kazdy liczy ze jakby swoje hektary wydzierżawił po 3 tysiace to ile by mu to dało kasy, a jak sie jakąś dzierżawa pojawi w okolicy to leci jak poparzony byle zdążyć przed sąsiadem ha ha ha. 

Gość Kamil
7 godzin temu, Gość Koleś napisał:

Jaka kasa ziemi. Podaj tel. To może się dogadamy

Gość Hahaha
Godzinę temu, Gość Henryk. napisał:

Czy jest jakiś export?

Już wam miał ruski i Łukaszenko brać ziemniaki tak żeście Sue nakręcali i co wziął. Nie wziął i nie weźmie.  Będą trawę jeść i lebiode a nie weźmie.

26 minut temu, Gość Hahaha napisał:

Już wam miał ruski i Łukaszenko brać ziemniaki tak żeście Sue nakręcali i co wziął. Nie wziął i nie weźmie.  Będą trawę jeść i lebiode a nie weźmie.

nie wezmie od nas bo z zachodu woli

Gość Grozer

Jutro po 7 zł ma przyjechać handlarz z domu 😉 Ta ziemia droga z Kowru po 20 km od domu i od rolników którzy zamiast zboże po zbozu 10lat jak bylo dotychczas i bylo dobrze i zyli to pod pyrki i kapuste pooddawali bo dawaja kolosalne sumy ale sie najedzą w tym roku bo bambry juz nie wiedzieli ile dawać byle sąsiad nie wziął... taki rok byl potrzebny żeby sie zastanowić dokąd to zmierza wszystko odpadowe i groszki po dołach juz wszędzie leżą... jadalna juz graniczy z opłacalnością po 7zl... w tych czasach to jak to 3zl 10/15 lat temu.. patrząc na ceny produkcji dzis czy najem czy kwoty dzierżaw

Gość Rysiek

Pytanie z całkiem innej beczki.Jski ciagnik byście polecili do ziemniaków na rozstaw 150cm?tylko do sadzarki 2rzedowej,formownica bierna i opryskiwacz.do tej pory używam 4512 na oponach 9.5 i daje rade,ale chciałbym coś nowszego. Budżet ok 80tys.innych prac nie będzie wykonywał.