Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Exp
Godzinę temu, Sebastian Pawłowski napisał:

Taka ciekawostka w kwestii eksportu ziemniaka. Źródłem prawie połowy eksportu polskiego ziemniaka w 2024 było województwo lubuskie:

https://iziemniak.pl/story/ile-ziemniaków-wyeksportowano-z-polski-w-2024-roku-gdzie-pojechało-najwięcej

Faktura to może być nawet z madagaskaru

Gość Ciekawy
Godzinę temu, Gość Rolnik napisał:

Dokładnie 6 zł  za 15 kg realna cena 

Jak myślicie 5zł za wór będzie w tym tygodniu do kupienia? 

Gość Zxc

Poważnie oddajecie po 6zl na giełdach?po co to kopać ?jak po powrocie z gieldy jest się na zero.a handlarze was ru☆☆☆ą  i na waszych pyrkach kupia sobie nowego merca.nie chce nikogo obrażać tylko niech każdy sobie sam odpowie na pytanie jak się nazwać.

Gość Janek

Dniówka u nas 300zl a Wy ziemniaka po 6zl pchacie?umiecie liczyć? przecież koszt kopania pakowania i wywozu jest większy.Kosztów uprawy nie liczę bo juz przepadło,ale żeby jeszcze więcej dokładać?

Gość Rolnik

6 zł to bardzo mało ale co zrobić jak cena ziemniaka jest wolnorynkową A najniższa krajowa ustalana jak w socjaliźmie przez partię k wa taki kraj pozdrawiam

Gość rolnik

Szukałem dorywczo na żniwa traktorzysty do prasowania słomy to życzyli sobie 50pln na godzinę jak to się ma do tych cen ziemniaka

Gość Scania ESI

Chłopki będą teraz musiały chwilówkę wziąć, żeby KRUS opłacić - pnad 2 tony pyrki. Nikt nie zadba o wasze interesy bo jesteście niereformowalni i nawet jak by rząd ustalił cenę minimalna 1zl / 1kg to i tak by się znaleźli tacy co by sprzedawali poniżej bo oni są "sprytniejsi" od systemu.

Gość Bamber
11 godzin temu, Gość Xyz napisał:

May i Kozaki pewnie wyrobili normę

Dokładnie tak, myślę że oni razem robią z 600-700 ha ziemniaka.

Ale najważniejsze że ziemniak idzie na eksport. W tym roku też będzie. 

Gość Tracer
3 godziny temu, Gość Rolnik napisał:

12 złotych idzie w domu dostać za ładny towar

Chyba przy sprzedaży detalicznej na worki 🤣

Gość Dawid

5 lat temu miałem wypadek i musiałem na rok zrezygnować z uprawy choć miałem po 12-15ha.Zatrudnilem się w dużym sklepie ŚOR trochę się znałem resztę douczylem.Do uprawy nie wróciłem choć po wypadku nie ma śladu.Teraz z żoną mamy 12tys miesięcznie i mnóstwo wolnego czasu.Powodzenia życzę bo wiem jak ciężka to praca

Gość Tbu
44 minuty temu, Gość Tracer napisał:

Chyba przy sprzedaży detalicznej na worki 🤣

Sprzedawać ile się do bo na wiosnę w pole takich plonów nie było od 10 lat

Gość Klop
5 godzin temu, Gość Scania ESI napisał:

Chłopki będą teraz musiały chwilówkę wziąć, żeby KRUS opłacić - pnad 2 tony pyrki. Nikt nie zadba o wasze interesy bo jesteście niereformowalni i nawet jak by rząd ustalił cenę minimalna 1zl / 1kg to i tak by się znaleźli tacy co by sprzedawali poniżej bo oni są "sprytniejsi" od systemu.

Ty się  nie udzielaj bo twoje posty wogóle się nie potwierdzają 

Gość Gość1
Godzinę temu, Gość Tbu napisał:

Jestem za.Wszystko teraz wykopcie,a te małe wsadzić może jeszcze w listopadzie drugi zbior?i znów będziecie kasę trzepać.

Gość LLU
Godzinę temu, Gość Tbu napisał:

Jechałem 3tygodnie temu przez okolice Buska.Te żółte paści ktore sadzicie kilka lat na tym samym polu zrzarte przez zaraze dają rewelacyjny plon?Wybierz się poza swoj powiat to zobaczysz prawdziwe plony

Gość Tbu
Godzinę temu, Gość Klop napisał:

Ty się  nie udzielaj bo twoje posty wogóle się nie potwierdzają 

No może i tak szczególnie widać to po cenie że się nie potwierdzają

Gość Grozer

Jest paskudnie z tematem ziemianka niech sie chłopy troche ogarna cudów nie ma w tych pyrkach a szaleją tą cena jakby co drugi dzień padało a sucho przeciez...