Gość ggg Napisano 29 Lipca Zgłoszenie Share Napisano 29 Lipca 10 godzin temu, Gość Wojtek napisał: Jak ma 80ha i 60 ton to ma 480ton roboty a pieniędzy 0 taka króciutka matematyka. No, faktycznie króciutka. 9 godzin temu, Gość Klops napisał: Może 2026 będzie lepszy żeby się odkuć. Nie mogę zmniejszyć nasadzeń bo mam stałych odbiorców Lepszy 2026? No nie wiem. Będzie tyle taniego sadzeniaka i "konieczność" odkucia się za 2025. p.s. nie mam ziemniaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gosc. Napisano 29 Lipca Zgłoszenie Share Napisano 29 Lipca 13 godzin temu, Gość Kkr napisał: Ty chyba nie umiesz czytać ze zrozumieniem a tego uczą już w podstawówce No właśnie najwięcej to te niedouki rzucają wulgaryzmami, bierz to do siebie i edukuj w kierunki kultury osobistej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rumpelkalisz Napisano 29 Lipca Zgłoszenie Share Napisano 29 Lipca W dniu 27.07.2025 o 19:11, Gość Wielkopolska napisał: To po ile kolego według ciebie płacą pakowalnie . Do awexu nawet za 60gr nikt od nas nie zawiezie . Ja jeszcze nie sprzedaję . dziś zawoziłem mulde do Bugaja za 0,35 groszów za kg - 10%potrącili na wadze i jeszcze ponad 400zł za badania labolatoryjne, jestem umówiony na kolejne dostawy w tym tygodniu tylko trochę mokro i nie ukopię,mówią że od przyszłego tygodnia 0,30groszów będą płacić a od okolice września 20groszów więcej nie będzie, w awekie byłem na open dej i dzwoniłem w poniedziałek to nawet nie chcą brać powiedzieli że może w następnym tygodniu wiec Bugaj i tak jest najlepsza firma teraz, agrosad we workach 15kg płaci 45groszów za kg i we worku 15kg musi być 16.50kg tak mi powiedział kierownik skupu dużo bajek tutaj piszecie prawda jest taka że 3godziny stałem w Radomsku pod bramą zanim się pomorze rozładowało a byłem chyba ósmy w kolejce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Henryk. Napisano 29 Lipca Zgłoszenie Share Napisano 29 Lipca 19 minut temu, Gość rumpelkalisz napisał: dziś zawoziłem mulde do Bugaja za 0,35 groszów za kg - 10%potrącili na wadze i jeszcze ponad 400zł za badania labolatoryjne, jestem umówiony na kolejne dostawy w tym tygodniu tylko trochę mokro i nie ukopię,mówią że od przyszłego tygodnia 0,30groszów będą płacić a od okolice września 20groszów więcej nie będzie, w awekie byłem na open dej i dzwoniłem w poniedziałek to nawet nie chcą brać powiedzieli że może w następnym tygodniu wiec Bugaj i tak jest najlepsza firma teraz, agrosad we workach 15kg płaci 45groszów za kg i we worku 15kg musi być 16.50kg tak mi powiedział kierownik skupu dużo bajek tutaj piszecie prawda jest taka że 3godziny stałem w Radomsku pod bramą zanim się pomorze rozładowało a byłem chyba ósmy w kolejce Przestań opowiadać bajki handlarzyno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rumpelkalisz Napisano 29 Lipca Zgłoszenie Share Napisano 29 Lipca 56 minut temu, Gość Henryk. napisał: Przestań opowiadać bajki handlarzyno. Bajki powiadasz? handlarzem nie jestem tylko rolnikiem rocznie 40ha ziemniaków uważałem się nawet za dobrego rolnika ale widać nie ja dyktuje ceny, możni tej branży tak nas urządzili kiedy płacili 80groszów mówiłem nie bo zdrożeje później 60groszów a teraz przyszło oddać za 35groszów i co mam zrobić z rivierom wsypać do przechowalni? wiesz jakie to straty na wszesnych odmianach? Ubytku masy z oddychania jest minimum 25% to po ile mnie wyjdą w grudniu albo styczniu 15groszów?, jechałem przez Błaszki, Wróblew i pełno pyrów jeszcze przykrywancych stoi niewykopanych na co czekać będzie lepiej miała brać Rosja Białoruś gdzie bierze masz klienta daj sprzedam drożej nie ma komu. Linia do pakowania w tym roku spakowała u mnie może 180ton w worku na sieci handlowe i przestali brać bo trzymałem cenę. Duża częsć w tym roku nawet nie zostanie wykopana bo ludzie nie wiedzieli co robią, było zasiać Qukurydze bynajmniej lżej a tak jest klęska a QQ chociaż po 700 900 stów za tonę będzie i się opłaca. Przedemną w kolejce na Radomsku auto z sieradzkiego było z jakiegoś majątku pod Wróblewem Kobierzyce czy coś tam ziemniaka mają prawie 150ha i prawie nie kopią dawniej siali zboże i marchew teraz poszli w ziemniaka kierowca mi wszystko streścił myśleli, że co roku tak będzie zainwestowali w kombajny deszczownie studnie a tu się przeliczyli nie takie majątki przejmowali, trzeba mieć zbyt kierowca się śmiał że "2 takie lata i nie wyjdą na pracowników panicze" masz jakąś radę dla mnie cwaniaku jeśli nie to sie zamknij bo widać niewiele wiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Scania ESI Napisano 29 Lipca Zgłoszenie Share Napisano 29 Lipca Uwielbiam te wasze historie, te dramaty. Największy dramat ma taki jeden w mojej okolicy. Zamówiony na placu Fend i kombajn AVR do odbioru i trzeba było zrezygnować bo nie ma kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Ppl Napisano 29 Lipca Zgłoszenie Share Napisano 29 Lipca 25 minut temu, Gość Scania ESI napisał: Uwielbiam te wasze historie, te dramaty. Największy dramat ma taki jeden w mojej okolicy. Zamówiony na placu Fend i kombajn AVR do odbioru i trzeba było zrezygnować bo nie ma kasy. To na kredyt przecież dadzą przecież zawsze znajdzie się coś po zastaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sieradzak Napisano 29 Lipca Zgłoszenie Share Napisano 29 Lipca 3 godziny temu, Gość rumpelkalisz napisał: Bajki powiadasz? handlarzem nie jestem tylko rolnikiem rocznie 40ha ziemniaków uważałem się nawet za dobrego rolnika ale widać nie ja dyktuje ceny, możni tej branży tak nas urządzili kiedy płacili 80groszów mówiłem nie bo zdrożeje później 60groszów a teraz przyszło oddać za 35groszów i co mam zrobić z rivierom wsypać do przechowalni? wiesz jakie to straty na wszesnych odmianach? Ubytku masy z oddychania jest minimum 25% to po ile mnie wyjdą w grudniu albo styczniu 15groszów?, jechałem przez Błaszki, Wróblew i pełno pyrów jeszcze przykrywancych stoi niewykopanych na co czekać będzie lepiej miała brać Rosja Białoruś gdzie bierze masz klienta daj sprzedam drożej nie ma komu. Linia do pakowania w tym roku spakowała u mnie może 180ton w worku na sieci handlowe i przestali brać bo trzymałem cenę. Duża częsć w tym roku nawet nie zostanie wykopana bo ludzie nie wiedzieli co robią, było zasiać Qukurydze bynajmniej lżej a tak jest klęska a QQ chociaż po 700 900 stów za tonę będzie i się opłaca. Przedemną w kolejce na Radomsku auto z sieradzkiego było z jakiegoś majątku pod Wróblewem Kobierzyce czy coś tam ziemniaka mają prawie 150ha i prawie nie kopią dawniej siali zboże i marchew teraz poszli w ziemniaka kierowca mi wszystko streścił myśleli, że co roku tak będzie zainwestowali w kombajny deszczownie studnie a tu się przeliczyli nie takie majątki przejmowali, trzeba mieć zbyt kierowca się śmiał że "2 takie lata i nie wyjdą na pracowników panicze" masz jakąś radę dla mnie cwaniaku jeśli nie to sie zamknij bo widać niewiele wiesz. Kierowca prawdę ci mówił.Zajebi.....a kasę tam w ziemniaki zainwestowali.Wszystko się spinało do puki młody nie zaczął rządzić.Tam trochę pycha młodego będzie gubić.Ze starym czy jego teściem szło się zawsze dogadać a z tym ni ch.....a.Na wiosnę chciałem sadzeniaka od niego kupić to zaj... taką cenę że w inAgri było taniej a w tym roku będzie się prosił chyba by ktoś od niego coś kupił.Choc trzeba przyznać że towar mają zaje.... na polach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Tgk Napisano 29 Lipca Zgłoszenie Share Napisano 29 Lipca Czytać się już tego nie daje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość RolnikDOL Napisano 29 Lipca Zgłoszenie Share Napisano 29 Lipca To już jak moda na sukces, tylko potato version XD. Kabaret na całego. Uprawiam ziemniaki i śmieję się z was. BŁAZENADA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Waldek Napisano 30 Lipca Zgłoszenie Share Napisano 30 Lipca Sezon wczoraj rozpoczęty ,pierwsze 200 worków sprzedane plon odmiany soraya około 40t i tam gdzie sprzedaje cena ok da się zarobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Mat Napisano 30 Lipca Zgłoszenie Share Napisano 30 Lipca Witam Panowie czy miał ktoś u siebie odmianę Owacja ? jaka inna odmiana jest podobna do Owacji .Dzięki za inf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość rolnik mazowsze Napisano 30 Lipca Zgłoszenie Share Napisano 30 Lipca Czytając to forum to człowiek już. Nie wie co ma myśleć. Nawet jeżeli będzie to bardzo słaby cenowo sezon to co co sądzą od lat nadal będą sadzić, ponieważ znają takie lata. Ci co przysłowiowo rzucili się na ta uprawę lub zwiększyli o 100/200% areał to " przejadą się" i tyle. Osobiście już od wiosny nie spodziewałem się " dobrego" roku i mimo iż sądzę tyle ile sprzedam w dobrej cenie to nawet minimalnie zmniejsxyłem areał. Zapewne zarobię mniej ale i tak więcej niż że zbóż czy kuku. Nikogo nie będę obwiniał ani cisnoł jadem. Każdy rolnik chciałby zarabiać i szuka alternatyw a że ziemniaki jest spośród warzyw stosunkowo łatwa uprawa to wiadomo jak jest. Nie będę wysmiewał ludzi sprzedających po 30 gr , chociaż współczuję im bo wiem ile kosztuje ta uprawa pracy i jakie są koszty. Na ten moment mamy najgorszy okres , wakacje, jak i już dosyć dobrze kopany ziemniaki na pòźny zbiór więc wiadomo jak jest. To co faktycznie zostanie zebrane jesienią , nie tylko w Polsce i jak będzie wyglądała sytuacja zima to już inna para kaloszy. Tak więc panowie wrzućcie na luz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Lkr Napisano 30 Lipca Zgłoszenie Share Napisano 30 Lipca 51 minut temu, Gość Gość rolnik mazowsze napisał: Czytając to forum to człowiek już. Nie wie co ma myśleć. Nawet jeżeli będzie to bardzo słaby cenowo sezon to co co sądzą od lat nadal będą sadzić, ponieważ znają takie lata. Ci co przysłowiowo rzucili się na ta uprawę lub zwiększyli o 100/200% areał to " przejadą się" i tyle. Osobiście już od wiosny nie spodziewałem się " dobrego" roku i mimo iż sądzę tyle ile sprzedam w dobrej cenie to nawet minimalnie zmniejsxyłem areał. Zapewne zarobię mniej ale i tak więcej niż że zbóż czy kuku. Nikogo nie będę obwiniał ani cisnoł jadem. Każdy rolnik chciałby zarabiać i szuka alternatyw a że ziemniaki jest spośród warzyw stosunkowo łatwa uprawa to wiadomo jak jest. Nie będę wysmiewał ludzi sprzedających po 30 gr , chociaż współczuję im bo wiem ile kosztuje ta uprawa pracy i jakie są koszty. Na ten moment mamy najgorszy okres , wakacje, jak i już dosyć dobrze kopany ziemniaki na pòźny zbiór więc wiadomo jak jest. To co faktycznie zostanie zebrane jesienią , nie tylko w Polsce i jak będzie wyglądała sytuacja zima to już inna para kaloszy. Tak więc panowie wrzućcie na luz. Dobrze kolego piszesz ,ale czasem krew człowieka zalewa.Bylem wczoraj z ziemniakiem w Sandomierzu na giełdzie towaru było mało i bez problemu dało się wziąć 10zl osobiście sprzedałem auto 200 worków od 5rano do 11 a przyjechało TBU i z miejsca 7 zł z tekstami,że pozniej się wogole nie sprzeda a kolo mnie gosc male sprzedał po 2zl i mówił, że lepiej niż wyrzucić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Qwerty Napisano 30 Lipca Zgłoszenie Share Napisano 30 Lipca 29 minut temu, Gość Lkr napisał: Dobrze kolego piszesz ,ale czasem krew człowieka zalewa.Bylem wczoraj z ziemniakiem w Sandomierzu na giełdzie towaru było mało i bez problemu dało się wziąć 10zl osobiście sprzedałem auto 200 worków od 5rano do 11 a przyjechało TBU i z miejsca 7 zł z tekstami,że pozniej się wogole nie sprzeda a kolo mnie gosc male sprzedał po 2zl i mówił, że lepiej niż wyrzucić. Temat gorący kartofel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Wroblewianin Napisano 30 Lipca Zgłoszenie Share Napisano 30 Lipca 19 godzin temu, Sieradzak napisał: Kierowca prawdę ci mówił.Zajebi.....a kasę tam w ziemniaki zainwestowali.Wszystko się spinało do puki młody nie zaczął rządzić.Tam trochę pycha młodego będzie gubić.Ze starym czy jego teściem szło się zawsze dogadać a z tym ni ch.....a.Na wiosnę chciałem sadzeniaka od niego kupić to zaj... taką cenę że w inAgri było taniej a w tym roku będzie się prosił chyba by ktoś od niego coś kupił.Choc trzeba przyznać że towar mają zaje.... na polach. dokładnie, kobierzycko miało 500ha siali zboża agencja odebrała im 150ha chłopy na przetargach rozdrapali to pyrów nasadzili jak młody zobaczył jakie traktory chodzą po jego ziemi u chłopów to też nasadził i tak mamy pokłosie 35 groszy za kilogram, ale młody ma łeb na karku hale stawia roboty zamówił do pakowania i będzie pakował na biedre już KPO ma na koncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahten Napisano 30 Lipca Zgłoszenie Share Napisano 30 Lipca Godzinę temu, Gość Wroblewianin napisał: dokładnie, kobierzycko miało 500ha siali zboża agencja odebrała im 150ha chłopy na przetargach rozdrapali to pyrów nasadzili jak młody zobaczył jakie traktory chodzą po jego ziemi u chłopów to też nasadził i tak mamy pokłosie 35 groszy za kilogram, ale młody ma łeb na karku hale stawia roboty zamówił do pakowania i będzie pakował na biedre już KPO ma na koncie. Taaa i z KPO wydajnosc maszyn do max 1000 kg/h bo wiekszej nie mozesz zamowic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Wawa Napisano 30 Lipca Zgłoszenie Share Napisano 30 Lipca Nauczcie się Sprzedawać a nie tylko marudzić na forum. Dla mnie ten rok jak narazie jest super taka przebitka na worku jest raz na kilka lat a zejście takie samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Sando Napisano 30 Lipca Zgłoszenie Share Napisano 30 Lipca 7 godzin temu, Gość Lkr napisał: Dobrze kolego piszesz ,ale czasem krew człowieka zalewa.Bylem wczoraj z ziemniakiem w Sandomierzu na giełdzie towaru było mało i bez problemu dało się wziąć 10zl osobiście sprzedałem auto 200 worków od 5rano do 11 a przyjechało TBU i z miejsca 7 zł z tekstami,że pozniej się wogole nie sprzeda a kolo mnie gosc male sprzedał po 2zl i mówił, że lepiej niż wyrzucić. Chciałbym widzieć jakim autem jeździ to twoje słynne TBU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Master Napisano 30 Lipca Zgłoszenie Share Napisano 30 Lipca Jaka cena ziemniaka na Krakowie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Handlarz Napisano 30 Lipca Zgłoszenie Share Napisano 30 Lipca 27 minut temu, Gość Sando napisał: Chciałbym widzieć jakim autem jeździ to twoje słynne TBU? A co za różnica jakim autem jeździ? Od nich zawsze najtaniej się kupi i towar ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Cypis Napisano 30 Lipca Zgłoszenie Share Napisano 30 Lipca Jak ziemniak płaci to na forum cisza.a jak tani to każdy ma dużo do pisania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Piotrek Napisano 30 Lipca Zgłoszenie Share Napisano 30 Lipca Z tym TBU to akurat się zgodzę, jeździłem na rybitwy z bobem i stalem czasem na alejce co stali też z ziemniakami, i jak jeszcze była cena 15 zł/worek to jak oni wjechali to na starcie po dysze zaczęli sprzedawać i kolejka do nich, i przed autem niby wołali 15 ale po cichu między autami ,,Po dychu będzie", i później jak pogadałem z jednym to mowi że woli po dychu sprzedać niż to wiezc spowrotem do domu, i tak się pier**li cenę na giełdzie, ręce opadają... To po co taki ktoś to sadzi jak przyjedzie na taką giełdę i można powiedzieć rozdaje ten towar, a jak już na dół jebnie to tak moment się nie dzwignie... I jeszcze widzą że ziemniaka opór na giełdzie to kopią do oporu i znów przyjeżdżają choć wiadomo że trzeba będzie to puścić jeszcze taniej, chociaż z budy gościu zadowolony bo się okupu teraz pewno i ręką stolarza czyli 4 zł/ wór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Robert Napisano 30 Lipca Zgłoszenie Share Napisano 30 Lipca 5 godzin temu, ahten napisał: Taaa i z KPO wydajnosc maszyn do max 1000 kg/h bo wiekszej nie mozesz zamowic A to już kolego kwestia kreatywności w opisie. Bo maszyna moze zapakować 1000kg/h tak jak piszesz w worek 2,5kg, i też ta sama maszyna zrobi w worku 15 wiadomo więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Kpr Napisano 30 Lipca Zgłoszenie Share Napisano 30 Lipca W Proszowicach na targu ro 5 zł za 15 kg to jest wywoławcza cena to teraz sobie wyobraźcie po ile tam oddają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi