Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Rolnik

Za te pieniadze to nie spodziewaj sie ze ktoś jeszcze będzie każdego ziemniaka z osobna brał do ręki i oglądał i myslal czy wyrzucić go czy zostawić.

Gość Handlujacy

Może właśnie lepiej to pół wyrzucić a resztę sprzedać po godziwych pieniądzach.Teraz mi do domu przywozi ładny towar po 12zl.

Gość Handlujacy
Godzinę temu, Gość ggg napisał:

Kup luzem spakuj  tak jak Ci pasuje i po problemie.

p.s. nie mam ziemniaka.

Dla 200 worków na tydzień nie opłaci się pakować, a i miejsca za dużo nie mam

Gość Małorolny

Pojechalem do hurtowni zapytać po ile by kupił ziemniaka, a właściciel mówi, że po pisiont groszy mu ktoś wozi. Za takie pieniądze to mi się nawet nie opłaca kopać, a co dopiero pakować i wozić do tych złodziejów i oszustów

Gość Robert

Niestety takich mamy mądrych rolnikow,że sprzedaja ponizej kosztów. 1ha wisni dawal 100tys a i tak każdy twierdzi.ze po kosztach produkcji natomiast uprawiający ziemniaki twierdzą,że urodzaj stulecia i plony po 70t rolnik cene zaakceptował skoro po takiej sprzedaje

Gość Kamil podkarpackie
9 godzin temu, Gość Handlujacy napisał:

Może właśnie lepiej to pół wyrzucić a resztę sprzedać po godziwych pieniądzach.Teraz mi do domu przywozi ładny towar po 12zl.

Skąd jesteś 

Gość sztukmistrz z lublina
3 godziny temu, Gość Małorolny napisał:

Pojechalem do hurtowni zapytać po ile by kupił ziemniaka, a właściciel mówi, że po pisiont groszy mu ktoś wozi. Za takie pieniądze to mi się nawet nie opłaca kopać, a co dopiero pakować i wozić do tych złodziejów i oszustów

Po pierwsze ktoś mu wozi a ty chciałeś się wepchać. Po drugie pojechałeś zapytać po ile on od ciebie kupi, dobrze się czujesz. Nawet dziwki przy drogach nie pytają ile klient im zapłaci tylko mają jakiś cennik a ty polazłeś prosić co łaska. Jak gościu zobaczył takiego desperata to od razu pomyślał że go wydoi i podał ci cenę z rękawa.

2 godziny temu, Gość sztukmistrz z lublina napisał:

Po pierwsze ktoś mu wozi a ty chciałeś się wepchać. Po drugie pojechałeś zapytać po ile on od ciebie kupi, dobrze się czujesz. Nawet dziwki przy drogach nie pytają ile klient im zapłaci tylko mają jakiś cennik a ty polazłeś prosić co łaska. Jak gościu zobaczył takiego desperata to od razu pomyślał że go wydoi i podał ci cenę z rękawa.

Normalne w tym roku.Juz dwóch mnie w tym roku próbowało w ten sposób wygryźć.Ale to jest bardzo dobrze zboża są bezcenne do ziemniaków dołożą to może się otrząsną.

Gość Kra
7 godzin temu, Sieradzak napisał:

Normalne w tym roku.Juz dwóch mnie w tym roku próbowało w ten sposób wygryźć.Ale to jest bardzo dobrze zboża są bezcenne do ziemniaków dołożą to może się otrząsną.

Do tego grona dołącz jeszcze kapusta

Gość Llu
7 godzin temu, Sieradzak napisał:

Żebyś się nie zdziwił niektórzy są bardzo tępi i nic tego nie zmieni. U mnie na wsi są ludzie którzy pracują zawodowo ich żony też a mimo to Gość rozdaje ziemniaki po 6zl bo urlop ma i musi kopać.

Gość Adam
14 godzin temu, Gość Małorolny napisał:

Taka właśnie jest w śród rolników jedność jak towar to sprzedam taniej, na targowiskach dopóki rolnicy nie przyjeżdżają to idzie detal w równej cenie a jak się zjadą to od razu promocja. Za dzierżawę to dam więcej niż tamten aby tylko przejąć pole. Tak sami nauczyliście klientów że można taniej a w dzierżawach też są ludzie nauczeni żeby latać i się przebijać. A potem na protest zimą bo jest czasu dużo i nie ma co robić.  

4 godziny temu, Gość Kra napisał:

Do tego grona dołącz jeszcze kapusta

Wysoce prawdopodobne.Chyba że zacznie padać i grzać.W wielu miejscach jest już widoczny efekt tygodnia opadów.Ale kokosów już nie będzie to pewne.

4 godziny temu, Gość Llu napisał:

Żebyś się nie zdziwił niektórzy są bardzo tępi i nic tego nie zmieni. U mnie na wsi są ludzie którzy pracują zawodowo ich żony też a mimo to Gość rozdaje ziemniaki po 6zl bo urlop ma i musi kopać.

Wczoraj na Zjazdowej wystąpiło takie zjawisko.Wszyscy 10zl wpada bus 180worko i z miejsca 7zl do podania 6 bo rano do pracy.

Gość Kra
1 godzinę temu, Sieradzak napisał:

Wysoce prawdopodobne.Chyba że zacznie padać i grzać.W wielu miejscach jest już widoczny efekt tygodnia opadów.Ale kokosów już nie będzie to pewne.

Na rybitwach ziemniaki i kapusta co łaska 

Gość Scania ESI
1 godzinę temu, Sieradzak napisał:

Wczoraj na Zjazdowej wystąpiło takie zjawisko.Wszyscy 10zl wpada bus 180worko i z miejsca 7zl do podania 6 bo rano do pracy.

Mogłeś mu zaproponować 5 zł za całego busa i stać i po 10 sprzedawać jego pyrki. Miałbyś 900 na czysto bez roboty.

Godzinę temu, Gość Scania ESI napisał:

Mogłeś mu zaproponować 5 zł za całego busa i stać i po 10 sprzedawać jego pyrki. Miałbyś 900 na czysto bez roboty.

Wolałem tobie zostawić.Ty po 8 byś sprzedawał jak masz w tradycji.

Gość Jaro

GUS podał,że areał ziemniaka,kukurydzy,zbóż ozimych zbóż jarych i ogólnie warzyw uległ wzrostowi.Taki przynajmniej czytałem artykuł jak wszyscy wiemy sadów też więcej.Umie to ktoś wytłumaczyć?Polska się rozrosła?i w jakiś magiczny sposób przybyło hektarów?

Gość Pkk
32 minuty temu, Gość Jaro napisał:

GUS podał,że areał ziemniaka,kukurydzy,zbóż ozimych zbóż jarych i ogólnie warzyw uległ wzrostowi.Taki przynajmniej czytałem artykuł jak wszyscy wiemy sadów też więcej.Umie to ktoś wytłumaczyć?Polska się rozrosła?i w jakiś magiczny sposób przybyło hektarów?

Ano tak to wytłumaczyć że ludzie poszli do roboty i ubywa czasochłonnych upraw specjalistycznych i ludzie sieją zboża, kuku lub ziemniaki by odłogiem nie stalo lub dają w dzierżawe potentatom zbożowym lub kukurydziorzom jak kto woli. Jeszcze kilkanaście lat do tyłu w moim powiecie w woj świętokrzyskim nie uświadczyłes by ktoś siał kukurydzę a teraz gdzie nie spojrzysz jakieś pole z kuku jest

Gość Gość rolnik mazowsze
6 godzin temu, Gość Jaro napisał:

Nie wiem na ile ma to wpływ w % ale sporą część ludzi rezygnuje z hodowli i przekształca stare łąki w pola uprawne. Chociaż to chyba nie są tak ogromne ha co by mogły zwiększyć każda uprawę. 

Gość elzbieta
11 godzin temu, Gość Jaro napisał:

Chyba na wodzie były te nasadzenia bo jeśli dobrze wiem to obszar Polski nie powiększył się a zwiększyła się powierzchnia nieużytków i ugorów.