Gość Lukasz Napisano 8 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpnia Według GUS dochod z pszenicy też jest 5.5tys.a tym czasem u mnie 650zl i jak jest 6ton to już jest dobrze,nie trzeba być matematykiem żeby policzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A_2 Napisano 8 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpnia Łukasz z całym szacunkiem, ale 6 t. z pszenicy to żart .., 8-9 ton to taka podstawa na dzis. Co nie zmienia faktu, że wyliczenia opłacalności między bajki można włożyć i tu w pełni popieram Twoje zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość TheBest Napisano 8 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpnia 8 minutes ago, A_2 said: Łukasz z całym szacunkiem, ale 6 t. z pszenicy to żart .., 8-9 ton to taka podstawa na dzis. Co nie zmienia faktu, że wyliczenia opłacalności między bajki można włożyć i tu w pełni popieram Twoje zdanie Jaki żart, kolego pogugluj trochę i wyjdź z swojej bańki. NIe wszyscy mają dobre ziemie. Google wie: Wydajność pszenicy z 1 hektara w Polsce zazwyczaj waha się od 4,5 do 10 ton. Średnia krajowa plasuje się w okolicach 5,27 tony z hektara, ale w wielu gospodarstwach udaje się osiągnąć plony rzędu 10 ton. Rekordowe wyniki mogą przekraczać 12 ton z hektara, a nawet zbliżać się do 13 ton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość TheBest Napisano 8 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpnia 29 minutes ago, Guest Rolnik said: No dokładnie a po drugie caly czas ubywa gruntów pod budownictwo mieszkaniowe, przemysłowe oraz drogi. Skąd takie dane? Jakiś link na podparcie podaj ... Może już deweloperzy zabudowali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A_2 Napisano 8 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpnia 10 minut temu, Gość TheBest napisał: Jaki żart, kolego pogugluj trochę i wyjdź z swojej bańki. NIe wszyscy mają dobre ziemie. Google wie: Wydajność pszenicy z 1 hektara w Polsce zazwyczaj waha się od 4,5 do 10 ton. Średnia krajowa plasuje się w okolicach 5,27 tony z hektara, ale w wielu gospodarstwach udaje się osiągnąć plony rzędu 10 ton. Rekordowe wyniki mogą przekraczać 12 ton z hektara, a nawet zbliżać się do 13 ton Podstawa gleba - na 5 klasie pszenicy nie ma sensu siać, bo to nie ma ekonomicznego uzasadnienia. Dwa,kiedy ostatnio badałeś glebę pod kątem zasobności, ph .. Ja od 5 lat staram się kogoś namówić na wspólny zakup wapna, jak grochem w pioch ... Materiał siewny - moi koledzy niestety wymieniają raz na 10 lat Nawożenie - jak nie dasz, nie zbierzesz Ochrona - .. i tak można wymieniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Lukasz Napisano 8 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpnia 1 godzinę temu, A_2 napisał: Łukasz z całym szacunkiem, ale 6 t. z pszenicy to żart .., 8-9 ton to taka podstawa na dzis. Co nie zmienia faktu, że wyliczenia opłacalności między bajki można włożyć i tu w pełni popieram Twoje zdanie Niestety to nie zart w moich stronach takie są wyniki.Jezdze sporo usługowo kombajnem to mam obraz nie tylko na swoje gospodarstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A_2 Napisano 8 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpnia 13 minut temu, Gość Lukasz napisał: Niestety to nie zart w moich stronach takie są wyniki.Jezdze sporo usługowo kombajnem to mam obraz nie tylko na swoje gospodarstwo. Łukasz, jedyna szansa w obecnych warunkach to szukanie alternatywy. Nie da się z 6t/ha ogarnąć tego ekonomicznie. Po prostu się nie da. Masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik Napisano 8 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpnia Potwierdzam. U mnie pszenica oscyluje w tym roku na poziomie 6.5 tony. Całość idzie na magazyn jak nie uda sie sprzedac za jakieś sensowne poeniadze no to powiem tak jestem na zero. Materiał siewny co roku kwalifikat nawożenie 150 kg N odczyn uregulowany, co 3-4 lata obornik, słoma zostaje na polu, PK w normie.minimum 2 grzybowki. Gleby mozaika 4-5 klasa. Tylko widzisz ja jestem z WLKP a u nas jest jeszcze jeden czynnik najbardziej plonotwórczy którego co roku brakuje.... opady. Co z tego ze z wiosny pszenice wyglądają pieknie jak na początku kwietnia przestaje padać i zaczyna dopiero w czerwcu, w tym roku cała wiosna to permanentna susza, na słabszym kawałku zrobiły sie wypaleniska i ja mogę wszystko zrobic książkowo a i tak nigdy 8 ton nie przebiłem. Dlatego w plodozmianie jest u mnie ziemniak bo tam gdzie żyto daje u mnie 4 tony tam ziemniak daje 50 ton. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Lukasz Napisano 8 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpnia Godzinę temu, A_2 napisał: Łukasz, jedyna szansa w obecnych warunkach to szukanie alternatywy. Nie da się z 6t/ha ogarnąć tego ekonomicznie. Po prostu się nie da. Masakra. U mnie zboża są tylko na zmianowanie uprawiam ok 12-15ha warzyw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość elzbieta Napisano 8 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpnia 2 godziny temu, A_2 napisał: Łukasz, jedyna szansa w obecnych warunkach to szukanie alternatywy. Nie da się z 6t/ha ogarnąć tego ekonomicznie. Po prostu się nie da. Masakra. Masz racje ale jak pisze Łukasz są miejsca gdzie nie dasz rady więcej wyciągnąć jak 5-6 ton a inwestować w laboratoryjne warunki jest nieopłacalne bo te chociażby 2 tony dodatkowe nie pokryje kosztów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A_2 Napisano 8 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpnia 9 minut temu, Gość elzbieta napisał: Masz racje ale jak pisze Łukasz są miejsca gdzie nie dasz rady więcej wyciągnąć jak 5-6 ton a inwestować w laboratoryjne warunki jest nieopłacalne bo te chociażby 2 tony dodatkowe nie pokryje kosztów. Pozdrawiam. pełna zgoda Ela. Trzeba szukać szansy w innych uprawach, profilach gospodarstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Lukasz Napisano 8 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpnia Ela dobrze napisała nawet jeśli uprawa była by książkowa i jakimś cudem było by te 8 ton to i tak zostałaby tylko satysfakcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sieradzak Napisano 8 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpnia 2 godziny temu, A_2 napisał: pełna zgoda Ela. Trzeba szukać szansy w innych uprawach, profilach gospodarstwa. No i właśnie w tym roku wielu wpadło na pomysł jaka alternatywną uprawę można wprowadzić.Zgadnij jaką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Andre Napisano 8 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpnia 53 minuty temu, Sieradzak napisał: No i właśnie w tym roku wielu wpadło na pomysł jaka alternatywną uprawę można wprowadzić.Zgadnij jaką? Panowie nie jestem rolnikiem. Dzisiaj byłem w elizówce. Z ziemniakiem było tylko 2 samochody. Każdy łapał worki i układał na kupki. Rozeszły się szybko. Cena też nie jest taka jaka podajecie na forum. Za ładnego ziemniaka po 20 zł za 15 kilo. Więc to co piszą że po 50 groszy to jakiś żart. Jak mi nie wierzycie to przyjedzcie i się przekonacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 8 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpnia 55 minut temu, Sieradzak napisał: No i właśnie w tym roku wielu wpadło na pomysł jaka alternatywną uprawę można wprowadzić.Zgadnij jaką? Jeszcze będzie więcej nasadzeń bo ludzie z buraka cukrowego będą rezygnować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sieradzak Napisano 8 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpnia 8 minut temu, Gość Andre napisał: Panowie nie jestem rolnikiem. Dzisiaj byłem w elizówce. Z ziemniakiem było tylko 2 samochody. Każdy łapał worki i układał na kupki. Rozeszły się szybko. Cena też nie jest taka jaka podajecie na forum. Za ładnego ziemniaka po 20 zł za 15 kilo. Więc to co piszą że po 50 groszy to jakiś żart. Jak mi nie wierzycie to przyjedzcie i się przekonacie. Widać żyjemy w światach równoległych.Ty w swoim jesteś sam a reszta rolników w tym drugim (bardziej pesymistycznym) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Andre Napisano 8 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpnia 25 minut temu, Sieradzak napisał: Widać żyjemy w światach równoległych.Ty w swoim jesteś sam a reszta rolników w tym drugim (bardziej pesymistycznym) Na tym forum chyba nie ma rolników. Tutaj są handlarze którzy chcą rolnikowi wyrwać dobry towar za psie pieniądze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik Napisano 8 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpnia Rozmawiam ze znajomymi rolnikami to w przyszłym roku więcej zasadzą A jakiś program na przechowalnie i linie pakujące na 5 lat pobrali to markety mają dostawcę Sandomierz 6 zł oddanie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Arek Napisano 8 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpnia Lublin zawsze był trochę droższy,ale tam zejście było słabe.Moze zniwa i towaru nie było.W Sandomierzu 10-9 za ładny towar ale przypadki ,że jakiś deb☆☆sprzedaje po 6zl też się zdarzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Detal Napisano 8 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpnia 22 minuty temu, Gość Rolnik napisał: Rozmawiam ze znajomymi rolnikami to w przyszłym roku więcej zasadzą A jakiś program na przechowalnie i linie pakujące na 5 lat pobrali to markety mają dostawcę Sandomierz 6 zł oddanie pozdrawiam Czemu zamęt siejesz?6zl chyba jakieś parchy z drutowcem 10zl płaciłem w czwartek 30 worków,wiem mala ilość ale tyle sprzedaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Llu Napisano 8 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpnia 43 minuty temu, Gość Rolnik napisał: Rozmawiam ze znajomymi rolnikami to w przyszłym roku więcej zasadzą A jakiś program na przechowalnie i linie pakujące na 5 lat pobrali to markety mają dostawcę Sandomierz 6 zł oddanie pozdrawiam Sprzedajesz po 6zl na giełdzie?Gratuluję inteligencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Robert Napisano 8 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpnia 2 godziny temu, Gość Rolnik napisał: Rozmawiam ze znajomymi rolnikami to w przyszłym roku więcej zasadzą A jakiś program na przechowalnie i linie pakujące na 5 lat pobrali to markety mają dostawcę Sandomierz 6 zł oddanie pozdrawiam Nie pier... ten program o ktorym ty mowisz to wzięło ok 300-400 osób i to nie każdy w tematyce ziemniaka... Wiem bo sam go brałem i teraz realizuję, ale masa wniosków została odrzucona bo a to ktoś chciał linię bez budynku a to budynek bez linii. Więc co to jest na tle całego kraju marny handlarzyku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik Napisano 9 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 9 Sierpnia 10 godzin temu, Gość Detal napisał: Czemu zamęt siejesz?6zl chyba jakieś parchy z drutowcem 10zl płaciłem w czwartek 30 worków,wiem mala ilość ale tyle sprzedaje W czwartek 8 zł wyjście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Tracer Napisano 9 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 9 Sierpnia 14 godzin temu, Sieradzak napisał: Widać żyjemy w światach równoległych.Ty w swoim jesteś sam a reszta rolników w tym drugim (bardziej pesymistycznym) dokładnie kurka nie wiem jak tam na tej Elizówce ale zjazdowa 10zł max cały czas a dają jak kto chce 6-7-8 PS nie jestem żadnym handlarzem który sieje zamęt tylko sam uprawiam ziemniaki , co prawda jestem działkowcem bo tylko hektar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sieradzak Napisano 9 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 9 Sierpnia 9 minut temu, Gość Tracer napisał: dokładnie kurka nie wiem jak tam na tej Elizówce ale zjazdowa 10zł max cały czas a dają jak kto chce 6-7-8 PS nie jestem żadnym handlarzem który sieje zamęt tylko sam uprawiam ziemniaki , co prawda jestem działkowcem bo tylko hektar No taka jest prawda.Co to zaklinać rzeczywistość.Woze na hurtownie po 10zl ale towar po sortowniku Wi szczotkarce.To są ch.... pieniądze ale przynajmniej na giełdzie się nie kisze .Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma.Pojechal byś na Elizówke i zapewne sprzedał byś za te same pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi