Gość Janek Napisano 13 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 13 Sierpnia 34 minuty temu, Gość elzbieta napisał: Za rok, dwa lata będziemy ,,białyni" murzynami, to jest celowe działanie, po prostu odwet ,,naszych" i urszuli za niepoprawne zachowanie wsi. A ja tam myślę,że chcą zniszczyć całkiem rolnictwo a jak już padnie to będziemy krajem w którym nic nie ma oprócz konsumpcji a wtedy niemiecki ziemniaczek w niemieckim markecie z ukraińskich pól minimum 5zl za kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Marek_112 Napisano 14 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 14 Sierpnia 17 godzin temu, Gość Michu napisał: Tu jakaś babka wystawiła worek za sztukę 4 złote 15 kg a ptyś w mojej piekarni też kosztuje 4 złote ? Coam zrobić kupić tego ptysia czy worek pyrek ??? .Sam osobiście mam do kopania 25 ha To dlatego, że ptysi nie pieką ludzie, którzy pracują na etat gdzie indziej, a te ptysie "uprawiają" sobie po robocie, bo im ojce zostawili piekarnik w spadku. Potem nie liczą kosztów produkcji takich ciastek i jak ich napieką, napieką to jadą na giełdę i pchają byle szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Swietokrzyskie strajk Napisano 14 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 14 Sierpnia Im szybciej pooddawają za darmo tym lepiej. Kopta na potęgę bedzieta mieli z głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Michu Napisano 14 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 14 Sierpnia Aluzji do ptysia za 4 złote to nie rozumie ,co roku mam tyle samo pyrki nie zwiększam ani nie zmniejszam ,w tym roku pyry mam gorsze niż w zeszłym roku ,no tylko że jak nasadzeń jest podobno 8 %wiecej to cena max analogicznie do zeszłego roku powinna spaść o jakieś 15 -20 %a nie o tyle i że jeszcze nikt nie chce brać.I jeszcze nie zapomnę jak na studiach rolniczych poznałem rolników i ja nie wiem ale to segment ludzi z którymi ciężko gadac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik Napisano 14 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 14 Sierpnia Ja zwiēkszam w przyszłym roku bo jak siē poddamy to zachodnie ziemniaki przyjadä tak jak z maciorkami teraz tylko import warchlaczka kiedyś musi być lepsza cena panowie ekspansja na EUROPE POLSKICH ZIEMNIAKÓW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Scania ESI Napisano 14 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 14 Sierpnia Pyrki gniją na potęgę. Teraz się gotują i zobaczymy co to jeszcze będzie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Pyrka Napisano 14 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 14 Sierpnia 3 godziny temu, Gość Rolnik napisał: Ja zwiēkszam w przyszłym roku bo jak siē poddamy to zachodnie ziemniaki przyjadä tak jak z maciorkami teraz tylko import warchlaczka kiedyś musi być lepsza cena panowie ekspansja na EUROPE POLSKICH ZIEMNIAKÓW I po złotówie za wór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Henryk. Napisano 15 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 15 Sierpnia 13 godzin temu, Gość Pyrka napisał: I po złotówie za wór Będzie export na rumunie, Bułgarię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Janek Napisano 15 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 15 Sierpnia 10 godzin temu, Gość Henryk. napisał: Będzie export na rumunie, Bułgarię. Może będzie, ale raczej słaby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Pkk Napisano 16 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 16 Sierpnia Zobaczcie ile Niemcy zasadzili czy Francuzi. Im też rozum odebrało czy chcieli to wepchać do nas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Janek Napisano 16 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 16 Sierpnia 2 godziny temu, Gość Pkk napisał: Zobaczcie ile Niemcy zasadzili czy Francuzi. Im też rozum odebrało czy chcieli to wepchać do nas? Przecież do nas cały czas pchają i będą to dalej robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Phu Napisano 16 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 16 Sierpnia Ziemniak w Belgii Holandii 0.05 centa luz . Więc jakieś 22 grosze . Narazie będzie masakra chyba że pogoda coś nawiwija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Grozer Napisano 17 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpnia Źle cenowo to jest ze wszystkimi produktami rolnymi no nic ale to nic nie płaci pszenica po kosztach tylko to ze pracy przy tym nie ma... kukurydza po deszczach sie zrobiła piękna wysoka kolory złapała zanosi sie ze nie bedzie tak zle jak to wyglądało w czerwcu ale ziemniaki buraki kapusty fasole selery wszystkiego jest pod dostatkiem i jest tanio do cen wszystkiego wokół w szczególności do innej żywności na półkach chlop ma za darmo robic i cicho siedzieć jednym słowem troche w którymś roku zarobi to musi to oddać jak najmniej produkować bo jak nie trafi to po kosztach oddać a najlepiej w doły wywieść byki juz wpuszczają na wsi spowrotem o cielaki sie zabijają za rok i hodowli bedzie pod dostatkiem... a z ziemniakiem jak bedzie dobrze małorolnym dają dotacje i najprościej zwiększyć dochodowość gospodarstwa wsadzić ziemniaka te 2/3 lata sie pomęczyć a rok w miarę urodzajny exportu zero i co mamy z tym zrobić ? Wczesny był bardzo tani po 9 zl worek to późnego tez chcecie tak sprzedawac bez żadnej wiekszej roboty tak sie jednak nie uda... może wiosną cos bedzie inaczej ale to tylko złudzenia do końca roku nic sie nie zmieni wykopki to dopiero rusza konkretne po zniwach jak sie chłopy obrobią to beda chciały z pola wykopać zeby sie nie narobić i wszystkie skoczki itp... ciekawe kto to kupi tylko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Max Napisano 17 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpnia Masakra kolego jest ze wszystkim....kapusty, cebula, selery i inne warzywa wszystko leży na samym dnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik Napisano 17 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpnia Trzeba zwiększyć ziemniaka w przyszłym roku i zobaczymy kto ma miękkie nogi my czy zachód pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sieradzak Napisano 17 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpnia 8 godzin temu, Gość Grozer napisał: Źle cenowo to jest ze wszystkimi produktami rolnymi no nic ale to nic nie płaci pszenica po kosztach tylko to ze pracy przy tym nie ma... kukurydza po deszczach sie zrobiła piękna wysoka kolory złapała zanosi sie ze nie bedzie tak zle jak to wyglądało w czerwcu ale ziemniaki buraki kapusty fasole selery wszystkiego jest pod dostatkiem i jest tanio do cen wszystkiego wokół w szczególności do innej żywności na półkach chlop ma za darmo robic i cicho siedzieć jednym słowem troche w którymś roku zarobi to musi to oddać jak najmniej produkować bo jak nie trafi to po kosztach oddać a najlepiej w doły wywieść byki juz wpuszczają na wsi spowrotem o cielaki sie zabijają za rok i hodowli bedzie pod dostatkiem... a z ziemniakiem jak bedzie dobrze małorolnym dają dotacje i najprościej zwiększyć dochodowość gospodarstwa wsadzić ziemniaka te 2/3 lata sie pomęczyć a rok w miarę urodzajny exportu zero i co mamy z tym zrobić ? Wczesny był bardzo tani po 9 zl worek to późnego tez chcecie tak sprzedawac bez żadnej wiekszej roboty tak sie jednak nie uda... może wiosną cos bedzie inaczej ale to tylko złudzenia do końca roku nic sie nie zmieni wykopki to dopiero rusza konkretne po zniwach jak sie chłopy obrobią to beda chciały z pola wykopać zeby sie nie narobić i wszystkie skoczki itp... ciekawe kto to kupi tylko... Jak napisałem dość podobny tekst na innym forum to zaj.... mnie chcieli miesiąc temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sieradzak Napisano 17 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpnia 26 minut temu, Gość Rolnik napisał: Trzeba zwiększyć ziemniaka w przyszłym roku i zobaczymy kto ma miękkie nogi my czy zachód pozdrawiam Niezmiennie od bardzo dawna mam ten sam areał +- 0,5-0,8ha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Romek Napisano 17 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpnia 9 godzin temu, Sieradzak napisał: Niezmiennie od bardzo dawna mam ten sam areał +- 0,5-0,8ha. A ja w tym roku z 3 ha na 8 ha. Ale juz prawie 4 wykopałem tl na zimę wiele więcej nie zostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Lukasz Napisano 17 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpnia Kazdy szuka jakiegos zarobku na zbożach bez dodatkowego źródła dochodu przy 50ha ciężko rodzinę utrzymać takie głupie czasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Witek Napisano 17 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpnia 19 godzin temu, Gość Grozer napisał: Źle cenowo to jest ze wszystkimi produktami rolnymi no nic ale to nic nie płaci pszenica po kosztach tylko to ze pracy przy tym nie ma... kukurydza po deszczach sie zrobiła piękna wysoka kolory złapała zanosi sie ze nie bedzie tak zle jak to wyglądało w czerwcu ale ziemniaki buraki kapusty fasole selery wszystkiego jest pod dostatkiem i jest tanio do cen wszystkiego wokół w szczególności do innej żywności na półkach chlop ma za darmo robic i cicho siedzieć jednym słowem troche w którymś roku zarobi to musi to oddać jak najmniej produkować bo jak nie trafi to po kosztach oddać a najlepiej w doły wywieść byki juz wpuszczają na wsi spowrotem o cielaki sie zabijają za rok i hodowli bedzie pod dostatkiem... a z ziemniakiem jak bedzie dobrze małorolnym dają dotacje i najprościej zwiększyć dochodowość gospodarstwa wsadzić ziemniaka te 2/3 lata sie pomęczyć a rok w miarę urodzajny exportu zero i co mamy z tym zrobić ? Wczesny był bardzo tani po 9 zl worek to późnego tez chcecie tak sprzedawac bez żadnej wiekszej roboty tak sie jednak nie uda... może wiosną cos bedzie inaczej ale to tylko złudzenia do końca roku nic sie nie zmieni wykopki to dopiero rusza konkretne po zniwach jak sie chłopy obrobią to beda chciały z pola wykopać zeby sie nie narobić i wszystkie skoczki itp... ciekawe kto to kupi tylko... Niby Polska a inny świat,u mnie kukurydza usycha na pniu w ziemniaku tez żadnej rewelacji nie ma a sucho takie,że lemiesz w glebę nie wchodzi.Mam dużo zamówień od stałych Słowaków to muszę wodę lac żeby kopać i ziemniak wyglądał jak nie dam wody to gruda strasznie obija ziemniaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Grozer Napisano 17 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpnia U nas na Sieradzkim/Kaliskim popadało w centrum ogolnie mówiąc poratowało teraz obecnie tez jest sucho pekina leją zeby sie przyjął ale kukurydza ładna poratowalo bardzo te lipcowe opady pszenica tez sypała bez zarzutu tylko że paszowa wszystko bo za bardzo nie ma szału do zakupu przez młyny i deszcze zrobiły swoje jak padalo na praktycznie dojrzałe bylo I spadło na nią praktycznie 100l w ciągu tygodnia. A ziemniak co tam leżymy czy pozne sypia ? mowia ze mniej sypie jak w tamtym roku mniej nawiązało przez ten suchy czerwiec ale jak zawsze kto zadbał to ma ale taki rok jest tanio i tyle trzeba sie z tym pogodzić jak sie handluje latami to sie sprzeda i w tym roku ale nqjgorsze skoczki z tymi ogłoszeniami tutaj 5 czy 4 złote worek to widać że za wszelką cenę tylko sprzedac ani jakosci ani mozliwosci naszykowania na paletach itp zrobic towar ladnie a może potrzebny byl taki rok ? Zeby co niektórzy troche sie zastanowili ile dzierżawy proponować sąsiadowi na wsi podbijanie stawek jeżdżenie po 20km do pola i temat przetargu i ceny od KOWR... Hodowcy zaczeli wchodzić w warzywa bo zle nie jest to chore sie wszystko zrobiło u nas w centrum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Marek Napisano 18 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpnia To tylko głupie gadanie ,że jakości nie ma żeby młyny i zakłady obniżały ceny.Mam kolegę który jeździ tirem na skupię zboża i oni teraz pchają w rynek ukraińska pszenicę sprzed kilku lat bo sprawa ucichła.podobno zostało jeszcze kilka tysięcy ton a do ziemniaka to mi juz wszystko jedno miałem 4ha i zostało z 20arow.Najwyzej się dokupi bo stali odbiorcy dzwonią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sieradzak Napisano 18 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpnia 11 godzin temu, Gość Romek napisał: A ja w tym roku z 3 ha na 8 ha. Ale juz prawie 4 wykopałem tl na zimę wiele więcej nie zostanie W tym mam 18,5ha w przyszłym 18,8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Lubelskie Napisano 18 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpnia 8 godzin temu, Sieradzak napisał: W tym mam 18,5ha w przyszłym 18,8. A ja w 2018przestałem sadzić to badziewie i wsadziłem porzeczkę i wisnie.Teraz czuje,że żyje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sieradzak Napisano 18 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpnia 3 godziny temu, Gość Lubelskie napisał: A ja w 2018przestałem sadzić to badziewie i wsadziłem porzeczkę i wisnie.Teraz czuje,że żyje. Raduję się twoim szczęściem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi