Gość Scania ESI Napisano 18 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpnia A ja oddałem ziemię w dzierżawę, chłop mi płaci 3500 zł od hektara. Nie dosyć za uprawę mojej ziemi biorę kasę to jeszcze pyrki od niego biorę i kolejną kasę zarabiam na nim. Trzeba mieć głowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Kuba Napisano 18 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpnia Gosc Lubelskie ma racje urobic sie trzeba jak glupi osiol i wszyscy dobrze zarobią tylko nie rolnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość rolnik mazowsze Napisano 19 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpnia Warzywa od zawsze były narażone na duże wąchania cen , można było na nich nieźle zarobić lub wyjść na zero i się narobić. Niestety w tym roku nic z produkcji roślinnej nie ma ceny. Ludzie piszą że na pszenicy zbierając 6-8 ton wychodzą na zero. A co mają powiedzieć ci co zytay lub pszenżyta zbierają 1.5-3 tony. A chyba wszyscy dobrze wiemy że większość Glen w kraju jest glebami słabymi. Śmiem twierdzić że jeszcze że 2 lata i dużo tych gleb będzie leżała odłogiem. Ludzie burzyli się że wprowadzają obowiązkowe ugorowanie, a ja sam osobiście byłem chętny aby dopłacili z tysiąca do tego i sam mogę ugotować część najsłabszych gruntów. Co zresztą robię. Więc nie dziwię się że " skoczków" przybyło gdyż ostatnio na tych ziemniakach można było zarobić. Tyle że zakup drogiego sadzeniaka i inne koszty to zawsze ryzyko przy braku zbytu . Więc nie jeden strzelił sobie w kolano. Takie lata powtarzają się i ci którzy siedzą w ziemniaki czy warzywach od lat są tego świadomi i się z tym liczą. Osobiście nawet w detalu widzę mniejsza sprzedaż. A to ktoś zasądził sobie kilka arów, a to ktoś dostaje ziemniaki od kogoś z rodziny co właśnie te kilka arów zasadzil i sam ich nie skonsumuje. No cóż dobrze że minimalnie zmniejszyłem areał, jakoś to będzie. Ale o zysku jak w ostatnich 3 latach trzeba zapomnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik Napisano 19 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpnia Ogólnie rolnictwo idzie spać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A_2 Napisano 19 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpnia dokładnie, gotowanie żaby ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Lol Napisano 19 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpnia 5 godzin temu, Gość Gość rolnik mazowsze napisał: Warzywa od zawsze były narażone na duże wąchania cen , można było na nich nieźle zarobić lub wyjść na zero i się narobić. Niestety w tym roku nic z produkcji roślinnej nie ma ceny. Ludzie piszą że na pszenicy zbierając 6-8 ton wychodzą na zero. A co mają powiedzieć ci co zytay lub pszenżyta zbierają 1.5-3 tony. A chyba wszyscy dobrze wiemy że większość Glen w kraju jest glebami słabymi. Śmiem twierdzić że jeszcze że 2 lata i dużo tych gleb będzie leżała odłogiem. Ludzie burzyli się że wprowadzają obowiązkowe ugorowanie, a ja sam osobiście byłem chętny aby dopłacili z tysiąca do tego i sam mogę ugotować część najsłabszych gruntów. Co zresztą robię. Więc nie dziwię się że " skoczków" przybyło gdyż ostatnio na tych ziemniakach można było zarobić. Tyle że zakup drogiego sadzeniaka i inne koszty to zawsze ryzyko przy braku zbytu . Więc nie jeden strzelił sobie w kolano. Takie lata powtarzają się i ci którzy siedzą w ziemniaki czy warzywach od lat są tego świadomi i się z tym liczą. Osobiście nawet w detalu widzę mniejsza sprzedaż. A to ktoś zasądził sobie kilka arów, a to ktoś dostaje ziemniaki od kogoś z rodziny co właśnie te kilka arów zasadzil i sam ich nie skonsumuje. No cóż dobrze że minimalnie zmniejszyłem areał, jakoś to będzie. Ale o zysku jak w ostatnich 3 latach trzeba zapomnieć. Wahnięcia były ale nie przy takich kosztach produkcji i życia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sieradzak Napisano 19 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpnia 6 godzin temu, Gość Gość rolnik mazowsze napisał: Warzywa od zawsze były narażone na duże wąchania cen , można było na nich nieźle zarobić lub wyjść na zero i się narobić. Niestety w tym roku nic z produkcji roślinnej nie ma ceny. Ludzie piszą że na pszenicy zbierając 6-8 ton wychodzą na zero. A co mają powiedzieć ci co zytay lub pszenżyta zbierają 1.5-3 tony. A chyba wszyscy dobrze wiemy że większość Glen w kraju jest glebami słabymi. Śmiem twierdzić że jeszcze że 2 lata i dużo tych gleb będzie leżała odłogiem. Ludzie burzyli się że wprowadzają obowiązkowe ugorowanie, a ja sam osobiście byłem chętny aby dopłacili z tysiąca do tego i sam mogę ugotować część najsłabszych gruntów. Co zresztą robię. Więc nie dziwię się że " skoczków" przybyło gdyż ostatnio na tych ziemniakach można było zarobić. Tyle że zakup drogiego sadzeniaka i inne koszty to zawsze ryzyko przy braku zbytu . Więc nie jeden strzelił sobie w kolano. Takie lata powtarzają się i ci którzy siedzą w ziemniaki czy warzywach od lat są tego świadomi i się z tym liczą. Osobiście nawet w detalu widzę mniejsza sprzedaż. A to ktoś zasądził sobie kilka arów, a to ktoś dostaje ziemniaki od kogoś z rodziny co właśnie te kilka arów zasadzil i sam ich nie skonsumuje. No cóż dobrze że minimalnie zmniejszyłem areał, jakoś to będzie. Ale o zysku jak w ostatnich 3 latach trzeba zapomnieć. Teraz to nie jest wahnięcie tylko pier....e.Zapotrzebowanie na cokolwiek praktycznie ustało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Kaliski bamber Napisano 19 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpnia Kapital wycofuje pieniadze z rolnictwa topfarms tez z ziemniaka wycofany wszyscy wiedza ze mercosur to dla ameryki szansa dlatego nawet w holandii beda doplaca donlikwidacji bydla po milion euro na gospodarstwo kazdy sie podda za taka kase, to wszystko jest zaplanowane powoli najpierw oslabic cenami pozniej kosztami a statki z usa juz plyna, ta wojenka byla potrzebna wiadomo,w holandii i niemchech dwie fabryki ziemnaika upadly w tym tygodniu ponad 500tys ha kontraktu nagle trafia na wolny rynek robi sie ciekawie dzis ladowalem do Bugaja po 200zl za tone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Okolice Wrocławia Napisano 19 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpnia 2 godziny temu, Gość Kaliski bamber napisał: Kapital wycofuje pieniadze z rolnictwa topfarms tez z ziemniaka wycofany wszyscy wiedza ze mercosur to dla ameryki szansa dlatego nawet w holandii beda doplaca donlikwidacji bydla po milion euro na gospodarstwo kazdy sie podda za taka kase, to wszystko jest zaplanowane powoli najpierw oslabic cenami pozniej kosztami a statki z usa juz plyna, ta wojenka byla potrzebna wiadomo,w holandii i niemchech dwie fabryki ziemnaika upadly w tym tygodniu ponad 500tys ha kontraktu nagle trafia na wolny rynek robi sie ciekawie dzis ladowalem do Bugaja po 200zl za tone Dożynki były w niedzielę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahten Napisano 19 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpnia 2 godziny temu, Gość Kaliski bamber napisał: Kapital wycofuje pieniadze z rolnictwa topfarms tez z ziemniaka wycofany wszyscy wiedza ze mercosur to dla ameryki szansa dlatego nawet w holandii beda doplaca donlikwidacji bydla po milion euro na gospodarstwo kazdy sie podda za taka kase, to wszystko jest zaplanowane powoli najpierw oslabic cenami pozniej kosztami a statki z usa juz plyna, ta wojenka byla potrzebna wiadomo,w holandii i niemchech dwie fabryki ziemnaika upadly w tym tygodniu ponad 500tys ha kontraktu nagle trafia na wolny rynek robi sie ciekawie dzis ladowalem do Bugaja po 200zl za tone To fakt ze upadaja i bedzie nieciekawie ale nie 500 tys ha, tylko 500 tys ton jak cos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 19 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpnia To nie niskie ceny są problemem tylko podnoszenie płac minimalnych dzięki temu mamy bardzo drogie srodki do produkcji i do zycia.Rolnik nie jest zbyt inteligentny skoro daje się tak wykorzystywać.W każdej firmie jeśli wzrosną koszty produkcji cena finalnego produktu też wzrośnie.taki Bugaj mówisz,że płaci 200zl za tone ale jego produkty pójdą w górę choć towar do produkcji ma prawie za darmo. 200zl za tone pokryje chociaz transport i kopanie?bo ja myślę,że nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 19 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpnia To nie niskie ceny są problemem tylko podnoszenie płac minimalnych dzięki temu mamy bardzo drogie srodki do produkcji i do zycia.Rolnik nie jest zbyt inteligentny skoro daje się tak wykorzystywać.W każdej firmie jeśli wzrosną koszty produkcji cena finalnego produktu też wzrośnie.taki Bugaj mówisz,że płaci 200zl za tone ale jego produkty pójdą w górę choć towar do produkcji ma prawie za darmo. 200zl za tone pokryje chociaz transport i kopanie?bo ja myślę,że nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Marek_112 Napisano 20 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 20 Sierpnia Ostatnie 3 lata przyniosły wysokie ceny i ludzie zapomnieli po ile sprzedawali ziemniaki wcześniej. A bywało 1,50-2,00 zł za worek. To tym bardziej boli, że w Polsce mieliśmy w tym czasie inflację i wzrost kosztów produkcji, ale także generalnie wzrost aspiracji co do poziomu życia. A to też kosztuje. Wszystko podrożało, a warzywa nagle potaniały. Ale tak się kończy regulowanie rynku na siłę. Tym bardziej, że unijny kierunek tej regulacji to szaleństwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sieradzak Napisano 20 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 20 Sierpnia Zjazdowa wczoraj.Ziemniaki leżą niby 10zl nie ma kto dać.Roznorakie włoszczyzny w dużej mierze pojechały do domu nie miał kto tego kupić.Papryka w zasadzie za darmo 3zl-3,5zl.Kapusta niby 3zl sztuka ale realna 2 zejście zerowe.Jablek i śliwek od ch... Brak zainteresowania.Nawet te słynne ogórki wczoraj po 5zl były i 200kg gość dobę sprzedawał a naprawdę fajny towar był.Klijenci jak są biegają po giełdzie jak piep...ci i nie wiedzą co mają kupić bo choć towar jest w zasadzie za pół darmo to i tak im za drogo.Wsyrzymam się od określenia tych ludzi by adminowi nie przysparzać pracy.Co do handlu prosto z gospodarstwa to szkoda nawet gadać bo te wszystkie kleszcze w które obrosło nasze rolnictwo są w tym momencie dla wielu panami życia i śmierci.W rejony Sieradza sprowadza się ziemniaki z Pomorza pokazując jak bardzo ma się lokalsow w d...A jeszcze kilka miesięcy temu na pole przyjeżdżali i po plecach klepali by im towar sprzedać.Rolnictwo w Polsce to patologia która sami wychowaliśmy i bardzo ciężko będzie się jej pozbyć tak więc może jednak jak wejdzie w życie ten Mercosur to może na przekór wszystkim doprowadzi do tego że rolnictwo rodzime będzie doceniane.Tylko ilu nas wtedy zostanie bo osobiście uważam że to właśnie duże gospodarstwa zdechną jako pierwsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość AGS Napisano 20 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 20 Sierpnia 10 godzin temu, Gość Gość napisał: To nie niskie ceny są problemem tylko podnoszenie płac minimalnych dzięki temu mamy bardzo drogie srodki do produkcji i do zycia.Rolnik nie jest zbyt inteligentny skoro daje się tak wykorzystywać.W każdej firmie jeśli wzrosną koszty produkcji cena finalnego produktu też wzrośnie.taki Bugaj mówisz,że płaci 200zl za tone ale jego produkty pójdą w górę choć towar do produkcji ma prawie za darmo. 200zl za tone pokryje chociaz transport i kopanie?bo ja myślę,że nie Bugaj kupuje? nie nazwałbym tego skupem tylko grabieżą 200zł za tonę oferują z domu podstawiają pasówki sobańskiego z transportu wczoraj u mnie był przedstawiciel od niego, ostatnio widziałem pyrki bugaja w markecie po 5,50 zł za kg czyli 5500zł za tonę, finalnie nie dostajemy nic za ziemniaka, zboże i qq lepiej się opłaca niż ta bandytka ziemniaczana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Janek Napisano 20 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 20 Sierpnia 1 godzinę temu, Gość AGS napisał: Bugaj kupuje? nie nazwałbym tego skupem tylko grabieżą 200zł za tonę oferują z domu podstawiają pasówki sobańskiego z transportu wczoraj u mnie był przedstawiciel od niego, ostatnio widziałem pyrki bugaja w markecie po 5,50 zł za kg czyli 5500zł za tonę, finalnie nie dostajemy nic za ziemniaka, zboże i qq lepiej się opłaca niż ta bandytka ziemniaczana Pszenica po 650zl bo tyle u mnie placa to naprawdę interes życia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Henryk Napisano 20 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 20 Sierpnia 7 godzin temu, Gość AGS napisał: Bugaj kupuje? nie nazwałbym tego skupem tylko grabieżą 200zł za tonę oferują z domu podstawiają pasówki sobańskiego z transportu wczoraj u mnie był przedstawiciel od niego, ostatnio widziałem pyrki bugaja w markecie po 5,50 zł za kg czyli 5500zł za tonę, finalnie nie dostajemy nic za ziemniaka, zboże i qq lepiej się opłaca niż ta bandytka ziemniaczana No tak po 200. Za paszowe po 200 płacą a wy głupki sprzedajecie dla bugaja pełnowartościowy towar po 200. A oni się z was śmieją. Niżej już upaść to chyba niiieee można było. Na rzepaku już lepsze pieniądze niż na pyrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Lll Napisano 20 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 20 Sierpnia 10 godzin temu, Gość Janek napisał: Pszenica po 650zl bo tyle u mnie placa to naprawdę interes życia. Przynajmniej nie dopłacisz jak do ziemniaków i nie narobisz się jak głupi apropo oddawać ziemniaki po 0,20 gr to trzeba być dębi……. Pewnie jeszcze przelew i potrącenia brak słów !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Janek Napisano 20 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 20 Sierpnia 22 minuty temu, Gość Lll napisał: Przynajmniej nie dopłacisz jak do ziemniaków i nie narobisz się jak głupi apropo oddawać ziemniaki po 0,20 gr to trzeba być dębi……. Pewnie jeszcze przelew i potrącenia brak słów !!! Strat tyle nie będzie ale zarobku też nie ma.Dziwi mnie tylko,że przy takich cenach każdy siedzi cicho jakby mu dobrze było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Robert Napisano 21 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 21 Sierpnia A ja wam powiem tak, kopcie i kto może niech jadalnego trzyma. Późniejsze odmiany wyglądają dużo słabiej jak rok temu, wczesne nie wszystkie nadają się na dłuższe przechowalnictwo, sporo też już ludzie oddali za bezcen. Moim zdaniem jeszcze cena się powinna odbić. A kto nasadził i nie ma gdzie tego przechować to cóż... jak głupi to niech oddaje i po 100 zł tona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik Napisano 21 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 21 Sierpnia Chciałbym żeby tak było, przecież to co jest teraz to jest rozbój w biały dzień. oficjalnie jest kilka procent wiecej nasadzeń i to jest powód zeby cena yebla o 200 procent w stosunku do zeszłego roku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Michu Napisano 21 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 21 Sierpnia Powiedzcie mi jak ja prowadzę produkcję roślinna ponad 130 ha pyry ,zboża ,jakieś warzywa dużo pyry mam ale nie o tym chce pisać tylko że pomagają mi rodzice ,nie place im ,pomaga żona nie place jej też dziecko i nie place mu i ludzie teraz którzy mają no jakąś pensję minimalną i płacą ileś tam zusu tylko że oni mają zysk to płacą przecież a ja jak w tym roku przecież jestem na zero a jakbym zapłacił sobie i całej mojej rodzinie to jestem -15 %,to dlaczego Krusowi muszę płacić ubezpieczenie ?jak moje wynagrodzenie to przyjmujmy 200 zł za miesiąc ?,podejrzewam że Chińczycy więcej zarabiają i ludzie z indi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Opk Napisano 21 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 21 Sierpnia Wroclaw 10 zl 15 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Scania ESI Napisano 21 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 21 Sierpnia Bo chłop był jest i będzie "inteligentny" inaczej. Jaka nie macie rozumu i ktoś wam mówi ile wasz towar ma kosztować to co się dziwić że jest jak jest. Czy ty jak idziesz do sklepu mówisz ile dasz za chleb czy spodnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik Napisano 21 Sierpnia Zgłoszenie Share Napisano 21 Sierpnia Scania esi nie mądruj sie juz tak ja bym chciał bardzo sprzedawac luzem na paczkę po 80 groszy jak w zeszłym roku i co z tego ze ja bym chciał skoro pakowalnia placi połowę z tego ? Rolnictwo to chyba nie liczna branża gdzie środki do produkcji kupujesz po tyle za ile ci sprzedadzą, a swoje produkty sprzedajesz za tyle ile ci dadzą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi