Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, Gość Gość napisał:

Co rok dobry towar zwłaszcza tej samej parti w dużych ilościach jest w lepszej cenie i nic dziwnego w tym nie ma.chyba,że sprzedajecie marnym handlarzykom którzy stoją pozniej na giełdach i minimum 3-4zl chce zarobic na worku.

Problemem nie są handlarze a głupota chłopa!!!

Gość Stary

Jaka realna cena na ziemniaka luzem na brudno/na mycie ? Pytam realnie ile można dostać za tirowe ilości a nie po ile ktoś z domu sprzedaje 20 workow na tydzień? 

Gość Master
1 godzinę temu, Gość Xyz napisał:

Słyszeliście ze są problemy z odbiorami zakontraktowanych ziemniakow frytkowych przez firmy pod pretekstem braku jakości? 

Wcale by mnie , to nie zdziwiło... Wystarczy zobaczyć jaka jest sytuacja z ziemniakiem w Europie . 

Gość Robert
7 godzin temu, Gość Jacek napisał:

Moja żona sprzedaje swojemu koledze który ma sieć ekskluzywnych lokali weselnych.Kazdy ziemniak obejrzany z każdej strony po kilka razy w kalibrazu 40mm.Ilosci małe  okolo 15 worków tygodniowo ale w cenie 50zl. Miesięcznie ma lepiej niż ja sprzedając tony na giełdzie.

50 zł to chyba dostaje za pusty worek, i tak z 15 razy w tygodniu :)

Gość Jasiu
4 godziny temu, Gość Rolnik napisał:

Ta gadka ze ty masz ,dobry towar, to w tym roku psu na bude klient idzie tam gdzie taniej, tak samo ty kupujac rozne rzeczy idziesz tam gdzie taniej. W tym roku towaru jest opór nie tylko u nas w Europie tez a apogeum dopiero przed nami- za dwa trzy tygodnie wykopki tzn główne zbiory. 

Trochę prawdy w tym jest ,ale jak kupuje kiełbasę w masarni to nie lecę do innej bo taniej bo pozniej zjeść się nie da.ktos tu pisał, że do domu weselnego sprzedaje po 50zl i wierzę Gość za wesele zgarnie 100tys to musi jakość trzymać raz kupi gorszy towar i straci dobre opinie i klientów .dotyczy to wszystkich produktów nie tylko pyrek.

Gość Qwerty
1 godzinę temu, Gość Master napisał:

Wcale by mnie , to nie zdziwiło... Wystarczy zobaczyć jaka jest sytuacja z ziemniakiem w Europie . 

Nie sytuacja tylko nagonka na wszystkie produkty rolne żeby zbic cene.

Gość Gienek
2 godziny temu, Gość Master napisał:

Jaka niby jest?wierzysz w to,że Niemiec sprzedaje ziemniaki po 6groszy?jak pisał jakiś portal?

Gość Marek_112
9 godzin temu, Gość Gienek napisał:

Jaka niby jest?wierzysz w to,że Niemiec sprzedaje ziemniaki po 6groszy?jak pisał jakiś portal?

W końcówce sierpnia za ziemniaki konsumpcyjne w Niemczech to było 20-30 centów/kg.

Gość elzbieta
11 godzin temu, Krzysztof.kkkk napisał:

Nie rolnictwo tylko pseudo giełdy i przeżuty 

Akurat to jest to samo, koniec rolnictwa, interpretacja indywidualna pod kątem poglądów.

14 godzin temu, Gość Gienek napisał:

W Holandii, jak przekazuje serwis AD, cena ziemniaków przeznaczonych do produkcji frytek spadła poniżej 5 centów (około 0,21 zł/kg). 

Warto jednocześnie dodać, że z gospodarstw w Europie napływają już pierwsze wzmianki o zaprzestaniu zbiorów ziemniaka. Ceny pozostają na niskim poziomie, a sprzedaż stanowi poważne wyzwanie. Istnieją wprawdzie alternatywy w postaci sprzedaży bulw na paszę dla zwierząt czy do biogazowni, jednak stawki przedstawiają się w tych przypadkach na jeszcze niższym poziomie.

Gość Jarek
26 minut temu, Gość Kkr napisał:

W Holandii, jak przekazuje serwis AD, cena ziemniaków przeznaczonych do produkcji frytek spadła poniżej 5 centów (około 0,21 zł/kg). 

Warto jednocześnie dodać, że z gospodarstw w Europie napływają już pierwsze wzmianki o zaprzestaniu zbiorów ziemniaka. Ceny pozostają na niskim poziomie, a sprzedaż stanowi poważne wyzwanie. Istnieją wprawdzie alternatywy w postaci sprzedaży bulw na paszę dla zwierząt czy do biogazowni, jednak stawki przedstawiają się w tych przypadkach na jeszcze niższym poziomie.

Czytałem ten artykuł.Czytalem również, że niemiecki rolnik do każdego kilograma ziemniaków który pójdzie na eksport dostaje dopłatę w przeliczeniu na złotówki ok 1.2 także firmom eksportowym mógłby dać za darmo a i tak dobrze wyjdzie.Slyszal ktos o tym?jest to prawda?bo jeśli tak to znów nas zasypia 

Gość Bamber
19 minut temu, Gość Jarek napisał:

Czytałem ten artykuł.Czytalem również, że niemiecki rolnik do każdego kilograma ziemniaków który pójdzie na eksport dostaje dopłatę w przeliczeniu na złotówki ok 1.2 także firmom eksportowym mógłby dać za darmo a i tak dobrze wyjdzie.Slyszal ktos o tym?jest to prawda?bo jeśli tak to znów nas zasypia 

Daj linka albo jakieś wiarygodne źródło odnośnie tej dopłaty 1,2 zł. Pomyśl jeżeli by tak było to Oni by sadzili 2 albo 3 razy więcej z przeznaczeniem na eksport. Polska i inne kraje UE by nie miała żadnych szans 

Gość Stary

Ja miałem z 8 lat lat temu, utkwiły mi tak bardzo w pamieci bo przyjechało to z Holandii jako kwalifikat po wsadzeniu do ziemii wszystko zgniło zero wschodów.

Gość Marek_112
19 godzin temu, Gość Do marek112 napisał:

Skad masz takie informacje o cenie ziemniakow w Niemczech 20 30 eurocentów?

AI. To był stan z końca sierpnia. Teraz ceny w hurcie (ziemniaki jadalne) to 0,12-0,20 euro/kg, zależnie od regionu. Natomiast w przetwórstwie ceny są niższe. Za odmiany typu Innovator ceny są 7-10euro/100 kg. Agrarmarkt-nrw podaje na 1.09 ceny w hurcie 0,12-14 euro/kg, a przemysłowe 7,50 euro/100 kg z kontraktem na kwiecień 2026.

mają dopłaty parę lat temu z hurtowni przyjejali po ziemniaka bo były  święta im brakło ale normalnie brali z niemiec od baorów jeden jak kończyli brać od niego przyznał im się ze ma 0,16    eu dopłaty

Gość Gość

Pare ladnych lat temu jeździłem tirem u gościa w hurtowni owoców.Szef od holendra dostawał pod stolem 5tys żeby zabrać towar a tu w polsce sypałem to u niego w pole.Sprawa dotyczyła pomidorów