Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Martinx77
9 godzin temu, Gość Marek_112 napisał:

AI. To był stan z końca sierpnia. Teraz ceny w hurcie (ziemniaki jadalne) to 0,12-0,20 euro/kg, zależnie od regionu. Natomiast w przetwórstwie ceny są niższe. Za odmiany typu Innovator ceny są 7-10euro/100 kg. Agrarmarkt-nrw podaje na 1.09 ceny w hurcie 0,12-14 euro/kg, a przemysłowe 7,50 euro/100 kg z kontraktem na kwiecień 2026.

Te ceny z portali handlowych są nierealne. Tak samo w Polsce podają kwoty, których nikt z nas nie zobaczy. Wg. AI też mamy powyżej 1 zł za kg. Dopłaty do warzyw, przynajmniej w Niemczech, to stosowały spółdzielnie producentów. Generalnie jest źle i widoków na poprawę nie ma. Jedyny plus jest taki, że firmy handlujące sadzeniakami nie zarobią. To kara za te śmieci, co po 4 tys sprzedawali.

Gość Marek WWL Bronisze
3 godziny temu, Gość Martinx77 napisał:

Te ceny z portali handlowych są nierealne. Tak samo w Polsce podają kwoty, których nikt z nas nie zobaczy. Wg. AI też mamy powyżej 1 zł za kg. Dopłaty do warzyw, przynajmniej w Niemczech, to stosowały spółdzielnie producentów. Generalnie jest źle i widoków na poprawę nie ma. Jedyny plus jest taki, że firmy handlujące sadzeniakami nie zarobią. To kara za te śmieci, co po 4 tys sprzedawali.

Nic sie nie martw. Przy tych 28 stopniach przez wrzesień zima będzie ciekawa. Myślisz że opad 2-5 mm załatwi tu sprawę i teraz na schyłku wegetacji?? Jesień wasza zima nasza. Wiecznie za darmo nie będzie.

Gość Gość
4 godziny temu, Gość Martinx77 napisał:

Te ceny z portali handlowych są nierealne. Tak samo w Polsce podają kwoty, których nikt z nas nie zobaczy. Wg. AI też mamy powyżej 1 zł za kg. Dopłaty do warzyw, przynajmniej w Niemczech, to stosowały spółdzielnie producentów. Generalnie jest źle i widoków na poprawę nie ma. Jedyny plus jest taki, że firmy handlujące sadzeniakami nie zarobią. To kara za te śmieci, co po 4 tys 

Sadzeniak kwalifikowany tani nie będzie.cena z tego roku albo i droższy.Ludzie sadzenia nie odpuszczą i za rok będzie jeszcze gorzej bo w tym w moich stronach jest duże zejście.Dla porównania pszenica po 600 a kwalifikat dziś pytałem 380 normalnie kabaret.

Gość Jasiu
3 godziny temu, Gość Scania ESI napisał:

Jak tam chłopki zapisujcie się po sadzeniaczka po 4k i po Riviere za 7k 😀 hahaha 

A co zazdrościsz,że Cie nie stać?kilka lat było ok z ceną to i teraz się przeżyje a nawet coś zarobi bo niewiem skąd się biorą wpisy o tragicznej sytuacji,tylko wczoraj sprzedałem 600workow czerwonego, a Tobie zal du...ściska bo inteligencja pozwala Ci tylko na handel ziemniakami a Scania nadaje się tylko do stania na giełdzie.

Gość Martinx77
9 godzin temu, Gość Gość napisał:

Sadzeniak kwalifikowany tani nie będzie.cena z tego roku albo i droższy.Ludzie sadzenia nie odpuszczą i za rok będzie jeszcze gorzej bo w tym w moich stronach jest duże zejście.Dla porównania pszenica po 600 a kwalifikat dziś pytałem 380 normalnie kabaret.

Bulldozer 320 kosztuje. Te 380 to nie wiem za co. Kroją was tam niemiłosiernie. To, że będą kupować to pewne, ale może firmy nauczą się sprzedawać uczciwego sadzeniaka. Teraz to miałem taki kalibraż, że 4 tony na hektar.

Gość Marek_112
15 godzin temu, Gość Martinx77 napisał:

To nie jest tak, że są one nierealne. To są ceny ofertowe. Wywoławcze. I dotyczą pewnego odsetka transakcji na rynku. Mówią o pewnej przeciętnej oraz o kierunku w jakim rynek podąża. I tak na to należy patrzeć. Niestety w Polsce wielu uczestników tej "gry" nie ma o tym pojęcia. Lub może ma na to wywalone, bo ich tylko interesuje, żeby komuś wcisnąć swój towar. A za ile? A to już nie ma znaczenia, bo kosztów oni nie liczą. I nie, AI już nie pokazuje cen w Polsce na poziomie złotówki.

8 godzin temu, Gość Jasiu napisał:

A co zazdrościsz,że Cie nie stać?kilka lat było ok z ceną to i teraz się przeżyje a nawet coś zarobi bo niewiem skąd się biorą wpisy o tragicznej sytuacji,tylko wczoraj sprzedałem 600workow czerwonego, a Tobie zal du...ściska bo inteligencja pozwala Ci tylko na handel ziemniakami a Scania nadaje się tylko do stania na giełdzie.

No i właśnie ona tam stoi.

Gość Scania ESI
39 minut temu, Gość Rolnik napisał:

Cena oscyluje w granicach 40 groszy w hurcie a gdzie złotówka 

Jak żeś głupi to sprzedawaj po 40 a możesz nawet i 30 i po 20 gr nie mój portfel. To Twój "biznes" sam się na to godzisz.

Gość Marek
2 godziny temu, Gość Martinx77 napisał:

Bulldozer 320 kosztuje. Te 380 to nie wiem za co. Kroją was tam niemiłosiernie. To, że będą kupować to pewne, ale może firmy nauczą się sprzedawać uczciwego sadzeniaka. Teraz to miałem taki kalibraż, że 4 tony na hektar.

W tym roku brałem bezpośrednio w holandi z transportem na miejsce wyszedl po 5tys w kalibrazu 25-28 na hektar ok 1.3t.Sadzenie wyszło tanio a jestem bardzo zadowolony ziemniaki rowniutkie bez żadnej skazy plon też bardzo dobry.Nigdy więcej od naszych oszustow

Gość Gość1
5 godzin temu, Gość POS napisał:

Firma z pod Ostrowa Wlkp na literę A kupuję po 20 gr na zapisy. Kolejka chętnych. 

Czyli kilka lat ziemniak będzie na dnie zapasy zrobią i skupu wcale nie będzie.

Gość Okolice Wrocławia
2 godziny temu, Gość Gość1 napisał:

Czyli kilka lat ziemniak będzie na dnie zapasy zrobią i skupu wcale nie będzie.

Wygrałeś internety♥️♥️♥️

Gość Okolice Wrocławia
12 godzin temu, Gość Marek napisał:

W tym roku brałem bezpośrednio w holandi z transportem na miejsce wyszedl po 5tys w kalibrazu 25-28 na hektar ok 1.3t.Sadzenie wyszło tanio a jestem bardzo zadowolony ziemniaki rowniutkie bez żadnej skazy plon też bardzo dobry.Nigdy więcej od naszych oszustow

Daj jakiś kontakt na tą Holandię 

Gość Gość
2 godziny temu, Gość Rolnik napisał:

no pewnie na kilka lat sobie zakupy zrobią i nie będą brali nie pleć bzdur...

Co w tym dziwnego ?mrozona frytka i skrobia lata leza

Gość Łuki

No i bardzo dobrze, taki kubeł zimnej wody jest potrzebny raz na jakiś czas dla chłopa, bo jak by w tym roku była cena niezła to by taki chłop pomyślał na przyszły rok zwiększyć nasadzenia bo w tym za mało będzie miał albo popatrzy na samsiada, że tamten ma więcej i by go krew zalała... a tak to w tym roku za darmo porobi to ochłonie trochę. 

Bardzo dobrze się dzieje w Polsce z tym kartoflem teraz :)

Gość Rolnik

Nasi włodarze muszą znieść embargo z Rosją i Białorusią to rynek trochę się uwolni. Chyba obecna partia rządząca nie zapomniała kto był ich sojusznikiem kilkanaście lat temu? 

Gość elzbieta
51 minut temu, Gość Rolnik napisał:

Nasi włodarze muszą znieść embargo z Rosją i Białorusią to rynek trochę się uwolni. Chyba obecna partia rządząca nie zapomniała kto był ich sojusznikiem kilkanaście lat temu? 

Chyba to Rosja nałożyła na nas embargo, nie wypisuj bzdur. Jesteśmy polskimi rolnikami i powinniśmy produkować na nasz rynek a nadwyżki exportować ale Ursula zdecydowała inaczej.