ahten Napisano 4 Września Zgłoszenie Share Napisano 4 Września Mozesz market otworzyc i sprzedawac po 15:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bamber Napisano 4 Września Zgłoszenie Share Napisano 4 Września 1 godzinę temu, Gość Rolnik napisał: A rolnik 40 groszy, kpina !!!!!!!! UOKiK powinien sie tym zająć!!!! Możesz dostarczać bezpośrednio do Biedronki, Dino czy innych marketów. Lub sprzedawać z domu na giełdzie czy rynku. Tutaj masz linka https://www.biedronka.pl/front/form/farmers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sieradzak Napisano 4 Września Zgłoszenie Share Napisano 4 Września 5 godzin temu, Gość elzbieta napisał: Chyba to Rosja nałożyła na nas embargo, nie wypisuj bzdur. Jesteśmy polskimi rolnikami i powinniśmy produkować na nasz rynek a nadwyżki exportować ale Ursula zdecydowała inaczej. Handel z Rosjanami to było złoty interes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Pan Napisano 4 Września Zgłoszenie Share Napisano 4 Września 13 minut temu, Sieradzak napisał: Handel z Rosjanami to było złoty interes. Jeszcze gdy na giełdy jeździli to było zejście każdy sprzedał czy towar ładniejszy czy gorszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Łuki Napisano 4 Września Zgłoszenie Share Napisano 4 Września 26 minut temu, Gość Pan napisał: Handel z Rosjanami to było złoty interes. To był piękny czas ile oni pekiny i kapusty wybrali tylko dawać było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sieradzak Napisano 4 Września Zgłoszenie Share Napisano 4 Września 2 godziny temu, Gość Pan napisał: Jeszcze gdy na giełdy jeździli to było zejście każdy sprzedał czy towar ładniejszy czy gorszy 2 godziny temu, Gość Łuki napisał: To był piękny czas ile oni pekiny i kapusty wybrali tylko dawać było. I teraz pomyślmy komu to przeszkadzało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość rolnik mazowsze Napisano 4 Września Zgłoszenie Share Napisano 4 Września Może trochę zbaczamy z tematu , ale co do chamsku z Rosjanami jestem tego samego zdania. Mimo iż byłem wtedy młody kiedy zaczęły się te szopki między naszymi rządzącymi a z Rosjanami od razu każdemu mówiłem że to nic dobrego dla nas i naszego rolnictwa. Nie mówię że trzeba było ich całować po nogach. Ale nasi nie musieli się tak od razu " cipać" na nich i wyciągać szablę. Poprostu być neutralnym między wschodem a zachodem i tyle. Coś bardziej do tematu. Na *** pojawiają się ogłoszenia. Po 50 groszy prosto z kombajnu jak lecą. To nie wróży nic dobrego nawet dla handlu detalicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Kmi Napisano 4 Września Zgłoszenie Share Napisano 4 Września 5 godzin temu, Gość Łuki napisał: To był piękny czas ile oni pekiny i kapusty wybrali tylko dawać było. I jeszcze ta zasrana ue do niczego się nie wpier……!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Mariusz Wryk Napisano 4 Września Zgłoszenie Share Napisano 4 Września Wszedlem na forum pierwszy raz z ciekawości.Musze wam powiedzieć, że zajęcie na długie zimowe wieczory lepsze niż kabaret.Skomentuje post domu weselnego,który kupuje towar pierwszej klasy. Mój znajomy u mnie na wsi prowadzi taki,na wesele czeka się 3 lata.Wlasciciel to niesamowita sknera przyjeżdża do mnie po marchew.pietruszke,ziemniaki i zawsze bierze odpad którego już normalnie nie sprzedam byłe by za grosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian Pawłowski Napisano 4 Września Zgłoszenie Share Napisano 4 Września Powodów do optymizmu w tym sezonie nie ma za wiele: https://www.igrit.pl/artykul/2025-nadprodukcja-ziemniakow-w-ue-o-ile-spadna-ceny-5530 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 4 Września Zgłoszenie Share Napisano 4 Września Mam 20ha kukurydzy niektóre źródła podają, że cena będzie 350zl więc straty ogromne inne zboża też na minusie i tak szczerze mówiąc na obecną chwilę tylko ten ziemniak utrzymuje całe gospodarstwo.Chyba trzeba sprzedać wszystko póki ma jakąś wartość i zaczac zyc,po podpisaniu umowy z mercosur lepiej nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Scania ESI Napisano 5 Września Zgłoszenie Share Napisano 5 Września Ja również kończę z gospodarką. Lepiej handlować jak produkować. Obsieje łubinem, dam w dzierżawę ja już się poddaję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Marek_112 Napisano 5 Września Zgłoszenie Share Napisano 5 Września 12 godzin temu, Gość Gość rolnik mazowsze napisał: Może trochę zbaczamy z tematu , ale co do chamsku z Rosjanami jestem tego samego zdania. Mimo iż byłem wtedy młody kiedy zaczęły się te szopki między naszymi rządzącymi a z Rosjanami od razu każdemu mówiłem że to nic dobrego dla nas i naszego rolnictwa. Nie mówię że trzeba było ich całować po nogach. Ale nasi nie musieli się tak od razu " cipać" na nich i wyciągać szablę. Poprostu być neutralnym między wschodem a zachodem i tyle. Coś bardziej do tematu. Na *** pojawiają się ogłoszenia. Po 50 groszy prosto z kombajnu jak lecą. To nie wróży nic dobrego nawet dla handlu detalicznego. Problem z pamięcią jest taki, że jest ona wybiórcza. Sytuacja z Rosją wyglądała inaczej. To Rosja wykorzystywała import warzyw i owoców z Polski jako lewar do naciskania na polskie rządy. To Rosja, zanim wybuchł konflikt na Ukrainie, jeszcze przed majdanem, nękała kontrolami nasz eksport i wynajdowała tam pozostałości, kiedy im było wygodnie. Np. jak Polska chciała się uniezależniać id rosyjskich paliw. Nota bene mogła to robić łatwiej dzięki importowi z Ukrainy właśnie. I pamiętam, jak po tym, jak zaczęła się cała awantura na linii UE-Rosja i wzajemne sankcje, Ukraińcy cieszyli się, że będą tam sprzedawać zamiast nas. Nawet sprzedawali na odebrany sobie Krym. A pamiętajmy, że wtedy, w 2014, to najpierw Rosja wprowadziła embargo na niektóre polskie warzywa i owoce, właśnie pod pretekstem, że ten towar łamie ich normy fitosanitarne. I to był czas rządów PO. Czas resetu stosunków z Rosją. Dopiero potem UE wprowadziła sankcje za Krym. Rosja od początków rządów Putina dążyła do odbudowy wpływów w krajach Ukł. Warszawskiego i handel był dla niej tylko narzędziem. W konsekwencji nie mogło być mowy o normalnych relacjach handlowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rolnik Napisano 5 Września Zgłoszenie Share Napisano 5 Września 5 godzin temu, Gość Marek_112 napisał: Problem z pamięcią jest taki, że jest ona wybiórcza. Sytuacja z Rosją wyglądała inaczej. To Rosja wykorzystywała import warzyw i owoców z Polski jako lewar do naciskania na polskie rządy. To Rosja, zanim wybuchł konflikt na Ukrainie, jeszcze przed majdanem, nękała kontrolami nasz eksport i wynajdowała tam pozostałości, kiedy im było wygodnie. Np. jak Polska chciała się uniezależniać id rosyjskich paliw. Nota bene mogła to robić łatwiej dzięki importowi z Ukrainy właśnie. I pamiętam, jak po tym, jak zaczęła się cała awantura na linii UE-Rosja i wzajemne sankcje, Ukraińcy cieszyli się, że będą tam sprzedawać zamiast nas. Nawet sprzedawali na odebrany sobie Krym. A pamiętajmy, że wtedy, w 2014, to najpierw Rosja wprowadziła embargo na niektóre polskie warzywa i owoce, właśnie pod pretekstem, że ten towar łamie ich normy fitosanitarne. I to był czas rządów PO. Czas resetu stosunków z Rosją. Dopiero potem UE wprowadziła sankcje za Krym. Rosja od początków rządów Putina dążyła do odbudowy wpływów w krajach Ukł. Warszawskiego i handel był dla niej tylko narzędziem. W konsekwencji nie mogło być mowy o normalnych relacjach handlowych. Ale zes napisal mondralo a teraz zamiast rosji mamy niemcow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Henryk. Napisano 5 Września Zgłoszenie Share Napisano 5 Września 14 godzin temu, Gość Gość napisał: Mam 20ha kukurydzy niektóre źródła podają, że cena będzie 350zl więc straty ogromne inne zboża też na minusie i tak szczerze mówiąc na obecną chwilę tylko ten ziemniak utrzymuje całe gospodarstwo.Chyba trzeba sprzedać wszystko póki ma jakąś wartość i zaczac zyc,po podpisaniu umowy z mercosur lepiej nie będzie. Od wiosny jest celowa nagonka na zbicie cen. Gadka była już z góry że będzie tanio a jeszcze nie były posadzone. Zauważcie w sklepach że ceny są takie same nawet na promocjach jak w ubiegłym roku. Dlaczego nie ma ziemniaka w sklepie na promocji po 0.50 zł??? Daliście się wciągnąć w te ich gierki. Każdy cenę powinien trzymać. A teraz co płacz i lament jak to jest tanio. Za tanio to nie sprzedawaj jeden z drugim. Przestańcie chwalić się plonami na Akademii Ziemniaka. Dlaczego chłop jest tak tepy, a każdy Handlarz się z was śmieje bo dawno tak na ziemniaku nie zarabiał. Dajcie po 0.15 zł co tam po 0.30 oddajecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Swietokrzyskie Napisano 5 Września Zgłoszenie Share Napisano 5 Września 3 godziny temu, Gość Henryk. napisał: Od wiosny jest celowa nagonka na zbicie cen. Gadka była już z góry że będzie tanio a jeszcze nie były posadzone. Zauważcie w sklepach że ceny są takie same nawet na promocjach jak w ubiegłym roku. Dlaczego nie ma ziemniaka w sklepie na promocji po 0.50 zł??? Daliście się wciągnąć w te ich gierki. Każdy cenę powinien trzymać. A teraz co płacz i lament jak to jest tanio. Za tanio to nie sprzedawaj jeden z drugim. Przestańcie chwalić się plonami na Akademii Ziemniaka. Dlaczego chłop jest tak tepy, a każdy Handlarz się z was śmieje bo dawno tak na ziemniaku nie zarabiał. Dajcie po 0.15 zł co tam po 0.30 oddajecie. Też tak uważam propaganda jak na Białorusi.u mnie przez 2 miesiące praktycznie bez deszczu.No ale cóż musimy Ukrainę finansować i niby dlaczego?każdy kto mieszka bliżej granicy bardzo dobrze wie jacy są Ukraińcy i co się działo na granicach i co tu wyprawiają ,czemu nikt głośno o tym nie mówi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość elzbieta Napisano 5 Września Zgłoszenie Share Napisano 5 Września 9 godzin temu, Gość Marek_112 napisał: Problem z pamięcią jest taki, że jest ona wybiórcza. Sytuacja z Rosją wyglądała inaczej. To Rosja wykorzystywała import warzyw i owoców z Polski jako lewar do naciskania na polskie rządy. To Rosja, zanim wybuchł konflikt na Ukrainie, jeszcze przed majdanem, nękała kontrolami nasz eksport i wynajdowała tam pozostałości, kiedy im było wygodnie. Np. jak Polska chciała się uniezależniać id rosyjskich paliw. Nota bene mogła to robić łatwiej dzięki importowi z Ukrainy właśnie. I pamiętam, jak po tym, jak zaczęła się cała awantura na linii UE-Rosja i wzajemne sankcje, Ukraińcy cieszyli się, że będą tam sprzedawać zamiast nas. Nawet sprzedawali na odebrany sobie Krym. A pamiętajmy, że wtedy, w 2014, to najpierw Rosja wprowadziła embargo na niektóre polskie warzywa i owoce, właśnie pod pretekstem, że ten towar łamie ich normy fitosanitarne. I to był czas rządów PO. Czas resetu stosunków z Rosją. Dopiero potem UE wprowadziła sankcje za Krym. Rosja od początków rządów Putina dążyła do odbudowy wpływów w krajach Ukł. Warszawskiego i handel był dla niej tylko narzędziem. W konsekwencji nie mogło być mowy o normalnych relacjach handlowych. Pisałam o tym, embargo na żywność Rosja nałożyła przed majdanem w poprzednich rządach Tuska czego nie mogę zrozumieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof.kkkk Napisano 5 Września Zgłoszenie Share Napisano 5 Września 1 godzinę temu, Gość elzbieta napisał: Pisałam o tym, embargo na żywność Rosja nałożyła przed majdanem w poprzednich rządach Tuska czego nie mogę zrozumieć. Bo Rosja popiera rządu pis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Asmi Napisano 5 Września Zgłoszenie Share Napisano 5 Września (edytowane) 14 godzin temu, Gość Scania ESI napisał: Ja również kończę z gospodarką. Lepiej handlować jak produkować. Obsieje łubinem, dam w dzierżawę ja już się poddaję. Ty i tak nie jesteś rolnikiem. Bezrobociaku ... Edytowane 5 Września przez Sebastian Pawłowski usunięto wulgaryzmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gosc. Napisano 5 Września Zgłoszenie Share Napisano 5 Września 56 minut temu, Krzysztof.kkkk napisał: Bo Rosja popiera rządu pis Co chciałeś napisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Michu Napisano 5 Września Zgłoszenie Share Napisano 5 Września Ale mnie to ciekawi czy ten rok z taką lipą będzie w kolejnym sezonie ziemniaczanym bo może się okazać teraz że 3 lata poniżej kosztów tylko kto to wtedy wytrzyma to niemozliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość1 Napisano 5 Września Zgłoszenie Share Napisano 5 Września Embargo zostalo wprowadzone bo Rosja nie potrzebuje naszych towarów i rząd nie ma tu nic do rzeczy.25 lat wstecz Ukraina też wszystko od nas brała 10 ha cebuli wybrali z podwórka sypiącymi się osobówkami w miesiąc,miałem przypadki ,że Ukrainki prawie za darmo pracowały przy zbiorach żeby tylko im sprzedać,a teraz patrzą i kombinują jak do nas wszystko wepchnac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zxcv Napisano 5 Września Zgłoszenie Share Napisano 5 Września Forum jest o ziemniakach a nie polityce,to tak dla przypomnienia.Wracajac do rządzących to wszyscy co do jednego i z każdej parti powinien wylecieć to może była by jakąś poprawa w parlamencie UE też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Dariusz Napisano 5 Września Zgłoszenie Share Napisano 5 Września Godzinę temu, Gość Michu napisał: Ale mnie to ciekawi czy ten rok z taką lipą będzie w kolejnym sezonie ziemniaczanym bo może się okazać teraz że 3 lata poniżej kosztów tylko kto to wtedy wytrzyma to Lipa jest na wszystkich uprawach ziemniaki sprzedaje 60gr z domu zejscie towaru spore to może koszty pokryje,a cebula niby złotówkę a z jedną byłem 3 razy na giełdzie.uprawiam ziemniaki już prawie 30lat i zawsze po takim roku jest niestety jeszcze gorszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość farmer emeryt Napisano 6 Września Zgłoszenie Share Napisano 6 Września W dniu 5.09.2025 o 08:12, Gość Marek_112 napisał: Problem z pamięcią jest taki, że jest ona wybiórcza. Sytuacja z Rosją wyglądała inaczej. To Rosja wykorzystywała import warzyw i owoców z Polski jako lewar do naciskania na polskie rządy. To Rosja, zanim wybuchł konflikt na Ukrainie, jeszcze przed majdanem, nękała kontrolami nasz eksport i wynajdowała tam pozostałości, kiedy im było wygodnie. Np. jak Polska chciała się uniezależniać id rosyjskich paliw. Nota bene mogła to robić łatwiej dzięki importowi z Ukrainy właśnie. I pamiętam, jak po tym, jak zaczęła się cała awantura na linii UE-Rosja i wzajemne sankcje, Ukraińcy cieszyli się, że będą tam sprzedawać zamiast nas. Nawet sprzedawali na odebrany sobie Krym. A pamiętajmy, że wtedy, w 2014, to najpierw Rosja wprowadziła embargo na niektóre polskie warzywa i owoce, właśnie pod pretekstem, że ten towar łamie ich normy fitosanitarne. I to był czas rządów PO. Czas resetu stosunków z Rosją. Dopiero potem UE wprowadziła sankcje za Krym. Rosja od początków rządów Putina dążyła do odbudowy wpływów w krajach Ukł. Warszawskiego i handel był dla niej tylko narzędziem. W konsekwencji nie mogło być mowy o normalnych relacjach handlowych. Bzdury opowiadasz embargo Rosja wprowadziła po nałożeniu sankcji przez EU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi