Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, Gość elzbieta napisał:

Chyba to Rosja nałożyła na nas embargo, nie wypisuj bzdur. Jesteśmy polskimi rolnikami i powinniśmy produkować na nasz rynek a nadwyżki exportować ale Ursula zdecydowała inaczej.

Handel z Rosjanami to było złoty interes.

13 minut temu, Sieradzak napisał:

Jeszcze gdy na giełdy jeździli to było zejście każdy sprzedał czy towar ładniejszy czy gorszy 

Gość Łuki
26 minut temu, Gość Pan napisał:

To był piękny czas ile oni pekiny i  kapusty wybrali tylko dawać było.

2 godziny temu, Gość Pan napisał:

Jeszcze gdy na giełdy jeździli to było zejście każdy sprzedał czy towar ładniejszy czy gorszy 

2 godziny temu, Gość Łuki napisał:

I teraz pomyślmy komu to przeszkadzało 

Gość Gość rolnik mazowsze

Może trochę zbaczamy z tematu , ale co do chamsku z Rosjanami jestem tego samego zdania. Mimo iż byłem wtedy młody kiedy zaczęły się te szopki między naszymi rządzącymi a z Rosjanami od razu każdemu mówiłem że to nic dobrego dla nas i naszego rolnictwa. Nie mówię że trzeba było ich całować po nogach. Ale nasi nie musieli się tak od razu " cipać" na nich i wyciągać szablę. Poprostu być neutralnym między wschodem a zachodem i tyle. Coś bardziej do tematu. Na *** pojawiają się ogłoszenia. Po 50 groszy prosto z kombajnu jak lecą. To nie wróży nic dobrego nawet dla handlu detalicznego.

5 godzin temu, Gość Łuki napisał:

I jeszcze ta zasrana ue do niczego się nie wpier……!!!!

Gość Mariusz Wryk

Wszedlem na forum pierwszy raz z ciekawości.Musze wam powiedzieć, że zajęcie na długie zimowe wieczory lepsze niż kabaret.Skomentuje post domu weselnego,który kupuje towar pierwszej klasy. Mój znajomy u mnie na wsi prowadzi taki,na wesele czeka się 3 lata.Wlasciciel to niesamowita sknera przyjeżdża do mnie po marchew.pietruszke,ziemniaki i zawsze bierze odpad którego już normalnie nie sprzedam byłe by za grosze

Gość Gość

Mam 20ha kukurydzy niektóre źródła podają, że cena będzie 350zl więc straty ogromne inne zboża też na minusie i tak szczerze mówiąc na obecną chwilę tylko ten ziemniak utrzymuje całe gospodarstwo.Chyba trzeba sprzedać wszystko póki ma jakąś wartość i zaczac zyc,po podpisaniu umowy z mercosur lepiej nie będzie.

Gość Marek_112
12 godzin temu, Gość Gość rolnik mazowsze napisał:

Może trochę zbaczamy z tematu , ale co do chamsku z Rosjanami jestem tego samego zdania. Mimo iż byłem wtedy młody kiedy zaczęły się te szopki między naszymi rządzącymi a z Rosjanami od razu każdemu mówiłem że to nic dobrego dla nas i naszego rolnictwa. Nie mówię że trzeba było ich całować po nogach. Ale nasi nie musieli się tak od razu " cipać" na nich i wyciągać szablę. Poprostu być neutralnym między wschodem a zachodem i tyle. Coś bardziej do tematu. Na *** pojawiają się ogłoszenia. Po 50 groszy prosto z kombajnu jak lecą. To nie wróży nic dobrego nawet dla handlu detalicznego.

Problem z pamięcią jest taki, że jest ona wybiórcza. Sytuacja z Rosją wyglądała inaczej. To Rosja wykorzystywała import warzyw i owoców z Polski jako lewar do naciskania na polskie rządy. To Rosja, zanim wybuchł konflikt na Ukrainie, jeszcze przed majdanem, nękała kontrolami nasz eksport i wynajdowała tam pozostałości, kiedy im było wygodnie. Np. jak Polska chciała się uniezależniać id rosyjskich paliw.  Nota bene mogła to robić łatwiej dzięki importowi z Ukrainy właśnie. I pamiętam, jak po tym, jak zaczęła się cała awantura na linii UE-Rosja i wzajemne sankcje, Ukraińcy cieszyli się, że będą tam sprzedawać zamiast nas. Nawet sprzedawali na odebrany sobie Krym.

A pamiętajmy, że wtedy, w 2014, to najpierw Rosja wprowadziła embargo na niektóre polskie warzywa i owoce, właśnie pod pretekstem, że ten towar łamie ich normy fitosanitarne. I to był czas rządów PO. Czas resetu stosunków z Rosją. Dopiero potem UE wprowadziła sankcje za Krym. Rosja od początków rządów Putina dążyła do odbudowy wpływów w krajach Ukł. Warszawskiego i handel był dla niej tylko narzędziem. W konsekwencji nie mogło być mowy o normalnych relacjach handlowych.

Gość rolnik
5 godzin temu, Gość Marek_112 napisał:

Problem z pamięcią jest taki, że jest ona wybiórcza. Sytuacja z Rosją wyglądała inaczej. To Rosja wykorzystywała import warzyw i owoców z Polski jako lewar do naciskania na polskie rządy. To Rosja, zanim wybuchł konflikt na Ukrainie, jeszcze przed majdanem, nękała kontrolami nasz eksport i wynajdowała tam pozostałości, kiedy im było wygodnie. Np. jak Polska chciała się uniezależniać id rosyjskich paliw.  Nota bene mogła to robić łatwiej dzięki importowi z Ukrainy właśnie. I pamiętam, jak po tym, jak zaczęła się cała awantura na linii UE-Rosja i wzajemne sankcje, Ukraińcy cieszyli się, że będą tam sprzedawać zamiast nas. Nawet sprzedawali na odebrany sobie Krym.

A pamiętajmy, że wtedy, w 2014, to najpierw Rosja wprowadziła embargo na niektóre polskie warzywa i owoce, właśnie pod pretekstem, że ten towar łamie ich normy fitosanitarne. I to był czas rządów PO. Czas resetu stosunków z Rosją. Dopiero potem UE wprowadziła sankcje za Krym. Rosja od początków rządów Putina dążyła do odbudowy wpływów w krajach Ukł. Warszawskiego i handel był dla niej tylko narzędziem. W konsekwencji nie mogło być mowy o normalnych relacjach handlowych.

Ale zes napisal mondralo a teraz zamiast rosji mamy niemcow

Gość Henryk.
14 godzin temu, Gość Gość napisał:

Mam 20ha kukurydzy niektóre źródła podają, że cena będzie 350zl więc straty ogromne inne zboża też na minusie i tak szczerze mówiąc na obecną chwilę tylko ten ziemniak utrzymuje całe gospodarstwo.Chyba trzeba sprzedać wszystko póki ma jakąś wartość i zaczac zyc,po podpisaniu umowy z mercosur lepiej nie będzie.

Od wiosny jest celowa nagonka na zbicie cen. Gadka była już z góry że będzie tanio a jeszcze nie były posadzone. Zauważcie w sklepach że ceny są takie same nawet na promocjach jak w ubiegłym roku. Dlaczego nie ma ziemniaka w sklepie na promocji po 0.50 zł??? 

Daliście się wciągnąć w te ich gierki. Każdy cenę powinien trzymać. A teraz co płacz i lament jak to jest tanio. Za tanio to nie sprzedawaj jeden z drugim. Przestańcie chwalić się plonami na Akademii Ziemniaka. Dlaczego chłop jest tak tepy, a każdy Handlarz się z was śmieje bo dawno tak na ziemniaku nie zarabiał. Dajcie po 0.15 zł co tam po 0.30 oddajecie.

Gość Swietokrzyskie
3 godziny temu, Gość Henryk. napisał:

Od wiosny jest celowa nagonka na zbicie cen. Gadka była już z góry że będzie tanio a jeszcze nie były posadzone. Zauważcie w sklepach że ceny są takie same nawet na promocjach jak w ubiegłym roku. Dlaczego nie ma ziemniaka w sklepie na promocji po 0.50 zł??? 

Daliście się wciągnąć w te ich gierki. Każdy cenę powinien trzymać. A teraz co płacz i lament jak to jest tanio. Za tanio to nie sprzedawaj jeden z drugim. Przestańcie chwalić się plonami na Akademii Ziemniaka. Dlaczego chłop jest tak tepy, a każdy Handlarz się z was śmieje bo dawno tak na ziemniaku nie zarabiał. Dajcie po 0.15 zł co tam po 0.30 oddajecie.

Też tak uważam propaganda jak na Białorusi.u mnie przez 2 miesiące praktycznie bez deszczu.No ale cóż musimy Ukrainę finansować i niby dlaczego?każdy kto mieszka bliżej granicy bardzo dobrze wie jacy są Ukraińcy i co się działo na granicach i co tu wyprawiają ,czemu nikt głośno o tym nie mówi?

Gość elzbieta
9 godzin temu, Gość Marek_112 napisał:

Pisałam o tym,  embargo na żywność Rosja nałożyła przed majdanem w poprzednich rządach Tuska czego nie mogę zrozumieć.

Gość Asmi
14 godzin temu, Gość Scania ESI napisał:

Ja również kończę z gospodarką. Lepiej handlować jak produkować. Obsieje łubinem, dam w dzierżawę ja już się poddaję.

Ty i tak nie jesteś rolnikiem. Bezrobociaku ...

Edytowane przez Sebastian Pawłowski
usunięto wulgaryzmy

Gość Michu

Ale mnie to ciekawi czy ten rok z taką lipą będzie w kolejnym sezonie ziemniaczanym bo może się okazać teraz że 3 lata poniżej kosztów tylko kto to wtedy wytrzyma to niemozliwe

Gość Gość1

Embargo zostalo wprowadzone bo Rosja nie potrzebuje naszych towarów i rząd nie ma tu nic do rzeczy.25 lat wstecz Ukraina też wszystko od nas brała 10 ha cebuli wybrali z podwórka sypiącymi się osobówkami w miesiąc,miałem przypadki ,że Ukrainki prawie za darmo pracowały przy zbiorach żeby tylko im sprzedać,a teraz patrzą i kombinują jak do nas wszystko wepchnac

Gość Zxcv

Forum jest o ziemniakach a nie polityce,to tak dla przypomnienia.Wracajac do rządzących to wszyscy co do jednego i z każdej parti powinien wylecieć to może była by jakąś poprawa w parlamencie UE też.

Gość Dariusz
Godzinę temu, Gość Michu napisał:

Ale mnie to ciekawi czy ten rok z taką lipą będzie w kolejnym sezonie ziemniaczanym bo może się okazać teraz że 3 lata poniżej kosztów tylko kto to wtedy wytrzyma to 

Lipa jest na wszystkich uprawach ziemniaki sprzedaje 60gr z domu zejscie towaru spore to może koszty pokryje,a cebula niby złotówkę a z jedną byłem 3 razy na giełdzie.uprawiam ziemniaki już prawie 30lat i zawsze po takim roku jest niestety jeszcze gorszy 

Gość farmer emeryt
W dniu 5.09.2025 o 08:12, Gość Marek_112 napisał:

Bzdury opowiadasz embargo Rosja wprowadziła po nałożeniu sankcji przez EU.