Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kapsel
2 godziny temu, Gość Grozer napisał:

Dawajcie tych kupcy co tak płacą 50gr tu u nas w centrum nie ma takich cen 6 zl we worek nie chcą handlarzyki zaplacic... a zaraz powiecie ze paści czy cos wcale nie normalne ładne ziemniaki w tym roku parch i niekształtne czy zielone nie idą ładnie ludzie szykują widać handlarze i market uczą szykować

Nie chcą zapłacić bo tak ich nauczyliście, handlarz chce minimum 100%zarobic.A tak szczerze opłaca się wam kopac i pakowac za taką cenę?koszty produkcji I tak już przepadły.Po co jeszcze wiecej dokładać?A do tego cała rodzinę do roboty gonić od dzieci do staruszków(przykład sasiada)ja nie kopie i nie będę za taką cenę.

Gość Rolnik

A co to za pieniadze 50 groszy w worku 10 kg... odlicz małe grube niekształtne zielone ogólnie odpad, cała robotę związana z sortowaniem pakowaniem ludzie itp to ile realnie wychodzi 1 kg ? 30 groszy ? 

15 godzin temu, Gość Kapsel napisał:

Nie chcą zapłacić bo tak ich nauczyliście, handlarz chce minimum 100%zarobic.A tak szczerze opłaca się wam kopac i pakowac za taką cenę?koszty produkcji I tak już przepadły.Po co jeszcze wiecej dokładać?A do tego cała rodzinę do roboty gonić od dzieci do staruszków(przykład sasiada)ja nie kopie i nie będę za taką cenę.

Jak masz to zmechanizowane to w dwie osoby sobie spokojnie poradzisz

7 godzin temu, Gość Rolnik napisał:

Panowie jak obstawianie cenē kwalifikowanego materiału sadzeniakowego 

Na ten moment wzrost areau nie przekłada się bezpośrednio na ilość kwalifikowanego materiału. Do momentu wyników z badań na wirusy i cms są to tylko drobne ziemniaki. Sytuacja wyklaruje się na dobre dopiero w listopadzie. Dużo plantacji przerosło że względu na redukcję wiązania bulw. Także na cenę sadzeniaków ma wpływ wiele czynników. 

Gość Kapsel
6 godzin temu, Gość Lol napisał:

Jak masz to zmechanizowane to w dwie osoby sobie spokojnie poradzisz

Guzik prawda mam kosz boczny sortownik i wagę automatyczna drobny idzie taśmociągiem w big bagi minimum 3 osoby potrzebne wydajność ok.130 workow 15 kg w godzine.jakby była raszlownica to może w 2 dalby radę ale to dodatkowe 100tysiakow.

Gość Grozer

Każdy kopie i wykopie to co uroslo trzeba zebrać tylko takie gadanie ze nie beda kopali chyba ze faktycznie błędy uprawowe ktos cos odwalił tak to bajek nie piszcie w centrum cena nie powala ale można zrobic ? Duży potentat wrzuci do przechowalni mały nie chce kopcować to ukopie we woreczki 😀 

15 godzin temu, Gość Xyz napisał:

Na ten moment wzrost areau nie przekłada się bezpośrednio na ilość kwalifikowanego materiału. Do momentu wyników z badań na wirusy i cms są to tylko drobne ziemniaki. Sytuacja wyklaruje się na dobre dopiero w listopadzie. Dużo plantacji przerosło że względu na redukcję wiązania bulw. Także na cenę sadzeniaków ma wpływ wiele czynników. 

3000 do 7000 Holender na ten moment trend wzrostowy

10 godzin temu, Gość Kapsel napisał:

Guzik prawda mam kosz boczny sortownik i wagę automatyczna drobny idzie taśmociągiem w big bagi minimum 3 osoby potrzebne wydajność ok.130 workow 15 kg w godzine.jakby była raszlownica to może w 2 dalby radę ale to dodatkowe 100tysiakow.

No to właśnie piszę że jak masz zmechanizowane 

1 godzinę temu, Krzysztof.kkkk napisał:

3000 do 7000 Holender na ten moment trend wzrostowy

Tak oni mogą wychodzić już z propozycją ponieważ za jednym badaniem i to w formie pcr mają w ciągu dwóch tygodni wyniki na wirusy I cms

Gość Karol
8 godzin temu, Gość Grozer napisał:

Każdy kopie i wykopie to co uroslo trzeba zebrać tylko takie gadanie ze nie beda kopali chyba ze faktycznie błędy uprawowe ktos cos odwalił tak to bajek nie piszcie w centrum cena nie powala ale można zrobic ? Duży potentat wrzuci do przechowalni mały nie chce kopcować to ukopie we woreczki 😀 

Ja sprzedaje na targach po 18zl 15kg wykopałem tylko nowe odmiany,żeby był sadzeniak i ile będę w stanie sam sprzedać przez zime czyli jakieś 30ton.zawsze resztę sprzedawałem na giełdzie jakieś 2ha ,w tym roku u nas na giełdzie debil..sprzedaja nawet po 6zl więc ja reszty nie będę kopał.Poza tym mieszkam w rejonie sadowniczym pracy nie brakuje jak mam dzien wolny za wożenie jabłek w skrzyniach dostaje 400zl dniówki i kosztów zero.Praca lekka czysta i przyjemna,więc po co mam gnębić te ziemniaki?i dokładać do interesu?

Gość Kaszta
8 godzin temu, Gość Karol napisał:

Ja sprzedaje na targach po 18zl 15kg wykopałem tylko nowe odmiany,żeby był sadzeniak i ile będę w stanie sam sprzedać przez zime czyli jakieś 30ton.zawsze resztę sprzedawałem na giełdzie jakieś 2ha ,w tym roku u nas na giełdzie debil..sprzedaja nawet po 6zl więc ja reszty nie będę kopał.Poza tym mieszkam w rejonie sadowniczym pracy nie brakuje jak mam dzien wolny za wożenie jabłek w skrzyniach dostaje 400zl dniówki i kosztów zero.Praca lekka czysta i przyjemna,więc po co mam gnębić te ziemniaki?i dokładać do interesu?

Oj Karol jak masz takie fajne dnióweczki to po co się bebrasz z pyrą?

Gość Karol
2 godziny temu, Gość Kaszta napisał:

Oj Karol jak masz takie fajne dnióweczki to po co się bebrasz z pyrą?

Bo to praca na góra miesiąc, a rok jest długi.

Gość Handelek
3 godziny temu, Gość Rolnik napisał:

Szkoda ze tylko 10 woreczkow tygodniowo sprzedajesz z taka marza 

Mylisz się 150 czerwonych i tyle samo zoltych

Gość Henryk.

Powoli export się rozkręca cena słaba. 0.50-0.60 gr worek 10-15 kg ale chociaż nadwyżki zejdą. Ukraina będzie brała bo już byli oglądać towar wczoraj. 

Gość Gość rolnik mazowsze

Panowie jak w tym roku i was z rdzwą plamistością, czy macie w tym roku większe nasilenie ? Zauważyłem w odmianie Jurek , a sądzę je z 3 lata i dotąd nie było fakt że kopałem na lekkiej ziemi , niby na takich glebach bardziej są podatne , chociaż teorie o przyczynach są różne.