Gość Mirek Napisano 19 Września Zgłoszenie Share Napisano 19 Września 1 godzinę temu, Gość Łuki napisał: I weź tu żyj za te 2-3-4 tys Nie od dziś wiadomo ,że rolnictwo w Polsce ma nie istnieć my mamy być konsumentami.Rok porażka w każdej uprawie poza owocami,a tym czasem poczytajcie ile wazyw przez ostatnie miesiące ściągamy zza granicy,padają rekordy w ziemniaku czy cebuli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sieradzak Napisano 20 Września Zgłoszenie Share Napisano 20 Września I teraz tych 2-3-4tys musisz odłożyć na zainwestowanie we wiosnę przyszłego roku i żyć przez najbliższe pół roku.Zajeb....wizja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik Napisano 20 Września Zgłoszenie Share Napisano 20 Września Sieradzak, tez jest to dla mnie przerazajaca wizja no ale co zrobisz ? Nic nie zrobisz. Najgorzej usiąść na doooopie i zacząć narzekac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Okolice Wrocławia Napisano 20 Września Zgłoszenie Share Napisano 20 Września 20 godzin temu, Gość Rolnik napisał: No masz rację rok tragiczny nie jest ze 2-3-4 tysiące zostanie z hektara przy dobrym płonie. Kupe monety ,pożyczysz trochę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik Napisano 20 Września Zgłoszenie Share Napisano 20 Września Nie zrozumialiscie chyba ironii... co to jest 2-3 tysiące na hektarze ziemniaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Aaa Napisano 20 Września Zgłoszenie Share Napisano 20 Września Godzinę temu, Gość Rolnik napisał: Nie zrozumialiscie chyba ironii... co to jest 2-3 tysiące na hektarze ziemniaka To jest bardzo dużo. Wcale nie żałuję nikogo . Niech będzie nawet po 1,5 zł za worek. Sami nie wiedzą co kupować i wycieczki zagraniczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 20 Września Zgłoszenie Share Napisano 20 Września Godzinę temu, Gość Aaa napisał: To jest bardzo dużo. Wcale nie żałuję nikogo . Niech będzie nawet po 1,5 zł za worek. Sami nie wiedzą co kupować i wycieczki zagraniczne. Jak się pracuje to się zarabia,chyba to normalne?nie uprawiam tylko handluje ,ale w przeciwieństwie do Ciebie wiem,że Polska w dużym stopniu opiera się na rolnictwie jak ono padnie Ty razem z nim.Mam jeszcze pytanie.Gdzie pracujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Grozer Napisano 20 Września Zgłoszenie Share Napisano 20 Września Po 4 zl juz na igrit wystawiają jest tragedia dokąd to wszystko zmierza ? Tu nawet 500zl z ha nie zostanie dokładka raczej do interesu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bolek Napisano 20 Września Zgłoszenie Share Napisano 20 Września 40 minut temu, Gość Grozer napisał: Po 4 zl juz na igrit wystawiają jest tragedia dokąd to wszystko zmierza ? Tu nawet 500zl z ha nie zostanie dokładka raczej do interesu Forum jest o ziemniakach nie o cenach.Nakrecacie się sami i powodujecie niepotrzebny zamęt.Ja sprzedaje od kilku lat temu samemu gosciowi na Rumunie w tym roku trochę byłem w strachu bo się nie odzywał ale w końcu poszło już 4 tiry i ku mojemu zdziwieniu w big bagach malych po 500kg takze roboty mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Tymek Napisano 21 Września Zgłoszenie Share Napisano 21 Września To Panowie trzymać ceny nie opuszczać minimum 5 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Łuki Napisano 21 Września Zgłoszenie Share Napisano 21 Września Witam jak ziemniaki żółte i czerwone na krk i innych giełdach, pakowalniach i Rumunii i Węgrzy płacą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik Napisano 21 Września Zgłoszenie Share Napisano 21 Września Żółte wszędzie gdzie pytasz 1 złoty za kg czerwony powyżej 1,2 za kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Scania ESI Napisano 21 Września Zgłoszenie Share Napisano 21 Września 3 godziny temu, Gość Tymek napisał: To Panowie trzymać ceny nie opuszczać minimum 5 zł Ty chyba głupi jesteś. Minimum 10 zł worek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Michu Napisano 21 Września Zgłoszenie Share Napisano 21 Września Przeczytajcie ten post uważnie ! Jestem producentem warzyw ,zboż itd dużo tego mam i moje stwierdzenie jest takie że nieopłacalność w tym roku jest tak duża że szkoda gadać i go najlepsze tu słuchajcie uważnie każdy mądry opowiada że rolnictwo ma lata lepsze i gorsze ,no tylko że ja nie widzę w tym wszystkim poprawy żeby było już lepiej widzę tylko że to będzie gorzej i niech ludzie nie myślą że się na przyszły rok odkuja bo tak nie będzie .Ludzi w Polsce ubywa w Europie też mają inne nawyki żywieniowe tzw jadalny szajs ,ponadto ludzie już nie widzą co siać żeby coś płacili i tam myślę smutne to i najgorsze cooglismy zrobić to wejść do tej uni i wsadzić i te maszyny tych kilka sztuk bo gdyby nie ta Unia to miałbym ich kilkanaście i tyle w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Miro Napisano 22 Września Zgłoszenie Share Napisano 22 Września 11 godzin temu, Gość Michu napisał: Przeczytajcie ten post uważnie ! Jestem producentem warzyw ,zboż itd dużo tego mam i moje stwierdzenie jest takie że nieopłacalność w tym roku jest tak duża że szkoda gadać i go najlepsze tu słuchajcie uważnie każdy mądry opowiada że rolnictwo ma lata lepsze i gorsze ,no tylko że ja nie widzę w tym wszystkim poprawy żeby było już lepiej widzę tylko że to będzie gorzej i niech ludzie nie myślą że się na przyszły rok odkuja bo tak nie będzie .Ludzi w Polsce ubywa w Europie też mają inne nawyki żywieniowe tzw jadalny szajs ,ponadto ludzie już nie widzą co siać żeby coś płacili i tam myślę smutne to i najgorsze cooglismy zrobić to wejść do tej uni i wsadzić i te maszyny tych kilka sztuk bo gdyby nie ta Unia to miałbym ich kilkanaście i tyle w tym temacie Ta unia nic nam nie dala tylko dołożyła papierologii. Dali PROWY ale co z tego jak maszyny podrożały o stawki zwrotu. Bez Unii mieli byśmy te same maszyny beż zbędnej papierologii. Mało tego nie było by obostrzeń z bzkterioza i innego gówna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Clody Napisano 22 Września Zgłoszenie Share Napisano 22 Września (edytowane) W dniu 21.09.2025 o 13:01, Gość Scania ESI napisał: Ty chyba głupi jesteś. Minimum 10 zł worek. Mam do sprzedania 9 tirow ziemniaka z jednego miejsca. Odmiana jurek. Nie wiem jaka cena. Czy jest ktoś chętny i po ile. --- Forum nie służy do przedstawienia swojej oferty. Proszę dodać ogłoszenie: https://www.igrit.pl/dodaj-ogloszenie Edytowane 22 Września przez Sebastian Pawłowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Jasiu Napisano 22 Września Zgłoszenie Share Napisano 22 Września 23 godziny temu, Gość Michu napisał: Przeczytajcie ten post uważnie ! Jestem producentem warzyw ,zboż itd dużo tego mam i moje stwierdzenie jest takie że nieopłacalność w tym roku jest tak duża że szkoda gadać i go najlepsze tu słuchajcie uważnie każdy mądry opowiada że rolnictwo ma lata lepsze i gorsze ,no tylko że ja nie widzę w tym wszystkim poprawy żeby było już lepiej widzę tylko że to będzie gorzej i niech ludzie nie myślą że się na przyszły rok odkuja bo tak nie będzie .Ludzi w Polsce ubywa w Europie też mają inne nawyki żywieniowe tzw jadalny szajs ,ponadto ludzie już nie widzą co siać żeby coś płacili i tam myślę smutne to i najgorsze cooglismy zrobić to wejść do tej uni i wsadzić i te maszyny tych kilka sztuk bo gdyby nie ta Unia to miałbym ich kilkanaście i tyle w tym Masz rację ludzi ubywa tylko,że jeśli by wstrzymać import do Polski to po tygodniu półki puste w sklepach i głód. W naszym kochanym kraju nic już nie ma. Ktoś pewnie napisze,że zboże eksportujemy,ale sprowadzamy pasze,mąkę i makarony.Ziemniakow starczyło by do grudnia a warzywa towar luksusowy.taka jest prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Marek_112 Napisano 23 Września Zgłoszenie Share Napisano 23 Września 10 godzin temu, Gość Jasiu napisał: Masz rację ludzi ubywa tylko,że jeśli by wstrzymać import do Polski to po tygodniu półki puste w sklepach i głód. W naszym kochanym kraju nic już nie ma. Ktoś pewnie napisze,że zboże eksportujemy,ale sprowadzamy pasze,mąkę i makarony.Ziemniakow starczyło by do grudnia a warzywa towar luksusowy.taka jest prawda. No właśnie, niestety, to nie prawda. Import ziemniaków jadalnych to rząd 140-160 tys. ton w sezonie. Produkcja ziemniaków w Polsce to teraz 6-7 mln ton, więc import stanowi nieco ponad 2 procent produkcji. A zatem brak importu nie wpłynąłby na dostępność ceny ziemniaków w grudniu. W kwietniu może tak. Prawda jest taka, że ludzie w Polsce odwrócili się masowo od jedzenia ziemniaków świeżych. Co najwyżej jedzą frytki, a przede wszystkim ryz i makaron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Robert Napisano 23 Września Zgłoszenie Share Napisano 23 Września 2 godziny temu, Gość Marek_112 napisał: No właśnie, niestety, to nie prawda. Import ziemniaków jadalnych to rząd 140-160 tys. ton w sezonie. Produkcja ziemniaków w Polsce to teraz 6-7 mln ton, więc import stanowi nieco ponad 2 procent produkcji. A zatem brak importu nie wpłynąłby na dostępność ceny ziemniaków w grudniu. W kwietniu może tak. Prawda jest taka, że ludzie w Polsce odwrócili się masowo od jedzenia ziemniaków świeżych. Co najwyżej jedzą frytki, a przede wszystkim ryz i makaron. Prawda jest taka,że było w Polsce 3mln hektarów ziemniaka teraz jast 200tys i jednym z warunków Polski w UE była rezygnacja z uprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Karol Napisano 23 Września Zgłoszenie Share Napisano 23 Września A ja oglaszam sukces ostatnie 5t wlasnie poszło.ogolnie 5ha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spioch Napisano 23 Września Zgłoszenie Share Napisano 23 Września 13 minut temu, Gość Karol napisał: A ja oglaszam sukces ostatnie 5t wlasnie poszło.ogolnie 5ha. Sukces? Ale za ile poszło napisz to wtedy ocenimy czy jest to sukces Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Jaaa Napisano 23 Września Zgłoszenie Share Napisano 23 Września Podpowie ktoś jakie są ceny na zjazdowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bamber Napisano 23 Września Zgłoszenie Share Napisano 23 Września W dniu 4.09.2025 o 11:36, Gość Rolnik napisał: A rolnik 40 groszy, kpina !!!!!!!! UOKiK powinien sie tym zająć!!!! W dniu 4.09.2025 o 23:33, Gość Gość napisał: Mam 20ha kukurydzy niektóre źródła podają, że cena będzie 350zl więc straty ogromne inne zboża też na minusie i tak szczerze mówiąc na obecną chwilę tylko ten ziemniak utrzymuje całe gospodarstwo.Chyba trzeba sprzedać wszystko póki ma jakąś wartość i zaczac zyc,po podpisaniu umowy z mercosur lepiej nie będzie. 3 godziny temu, Gość Robert napisał: Prawda jest taka,że było w Polsce 3mln hektarów ziemniaka teraz jast 200tys i jednym z warunków Polski w UE była rezygnacja z uprawy Tak, 3 mln hektarów ale to było w latach 70 -tych może początek 80-tych. Tylko wtedy wydajność było na poziomie pewnie ok. 20 t większość tego ziemniaka szła na paszę dla zwierząt i kolejna część na gorzelnie. Musisz sobie zdać sprawę, że nie było takiej dostępności innych warzyw o owocach nie wspominając. Więc spożycie też było dużo większe. Unia nic Ci nie zabroniła można uprawiać ziemniaka na potęgę. Nawet całe gospodarstwo możesz obsadzić ziemniakiem i jeszcze dzierżawy też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Karol Napisano 23 Września Zgłoszenie Share Napisano 23 Września 7 godzin temu, spioch napisał: Sukces? Ale za ile poszło napisz to wtedy ocenimy czy jest to sukces Zacząłem w połowie czerwca od 35zl teraz skończyłem po 18zl ale to tylko targi.teraz zacznę kupować i niestety stwierdzę,że lepiej bym wyszedl tylko na kupionych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Pan Napisano 23 Września Zgłoszenie Share Napisano 23 Września 8 godzin temu, spioch napisał: Sukces? Ale za ile poszło napisz to wtedy ocenimy czy jest to sukces A kim ty jesteś żeby oceniać jak ci powie,że drożej sprzedaje niż ty to mu nie uwierzysz,takich niedowiarków jak ty jest na pęczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi