Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Robert
5 godzin temu, Gość Bamber napisał:

Tak, 3 mln hektarów ale to było w latach 70 -tych może początek 80-tych. Tylko wtedy wydajność było na poziomie pewnie ok. 20 t  większość tego ziemniaka szła na paszę dla zwierząt i kolejna część na gorzelnie. Musisz sobie zdać sprawę, że nie było takiej dostępności innych warzyw o owocach nie wspominając. Więc spożycie też było dużo większe.

Unia nic Ci nie zabroniła można uprawiać ziemniaka na potęgę. Nawet całe gospodarstwo możesz obsadzić ziemniakiem i jeszcze dzierżawy też. 

Wydajnośc była podobna początek lat 90 z 1ha nie mogłem wcisnąć do piwnicy czyli ok 40t robiłem wtedy sadzeniaka to sadzenie bardzo gęste.Warzyw w moich stronach było tyle,że teraz za darmo nikt by tego nie chciał ,kilka starów zajeździłem, 6-7 ton towaru na małej giełdzie szło w jeden dzień.Unia zrobiła z nas konsumentów wszystkiego od ziemniaków po towary luksusowe zyskując rynek zbytu i tania siłę robocza nie wzięli Polski siła tylko sami sobie pozwoliliśmy na zalozenia kaganca i chodzimy jak posłuszne pieski wszystkie te dopłaty to tylko sterowanie rynkiem.Pamietacie dopłaty do używanych maszyn ściaganych zza granicy?Niemcy wysprzątali kraj że złomu a dopłaty i tak do nich wróciły i jeszcze na częściach do tego złomu robiły złoty interes.

Gość Rolnik

Jak ziemniaki odpowiednio zlikwidować? Talerzowka, glebogryzarka, mulczer? Czym to zrobić żeby resztek było jak najmniej.

Nigdy nie musiałem się posuwać do takich kroków, ale nie opłaca mi się najmować ludzi po 35zl do kopania i sortowania więc musze skasować plantacje.

Gość Edek
1 godzinę temu, Gość Rolnik napisał:

Jak ziemniaki odpowiednio zlikwidować? Talerzowka, glebogryzarka, mulczer? Czym to zrobić żeby resztek było jak najmniej.

Nigdy nie musiałem się posuwać do takich kroków, ale nie opłaca mi się najmować ludzi po 35zl do kopania i sortowania więc musze skasować 

Trzeba było myśleć na wiosnę o tym w ciemno sadziłeś?co z odbiorcami z tamtego roku?odpowiadając na pytanie to myślę.ze scierniskowy agregat byłby ok tylko płytko zebyw zimie przemarzły 

"Gdzie są odbiorcy z tamtego roku?" Odbiorcy są ale płacą tyle ile rynek czyli g****. Nie dziwię się że ktoś che zepsuć bo szkoda się szarpać. Ja wasi odbiorcy tacy wspaniali i płacą po złotówce to gratuluję.

Gość Robert
41 minut temu, SławekIno napisał:

Jakie podpuchy...

Taniej wyjdzie skasować niż wysiać npk pod pszenice. 

Nigdy po ziemniakach nie siałem żadnego nawozu... a plony zawsze były rewelacyjne. Jak dajesz PK pod ziemniaka to w drugim roku zostaje Ci ok 30% składników z tej dawki którą dałeś pod pyre. 

Gość LLkr
20 minut temu, Gość Pkk napisał:

"Gdzie są odbiorcy z tamtego roku?" Odbiorcy są ale płacą tyle ile rynek czyli g****. Nie dziwię się że ktoś che zepsuć bo szkoda się szarpać. Ja wasi odbiorcy tacy wspaniali i płacą po złotówce to gratuluję.

Co wy macie z tymi odbiorcami trzeba wziąć sprawy w swoje ręce wykopać mało a za dobrą cenę sprzedać handlarz zarabia 15zl na worku i mu mało.wole sprzedać 200workow na tydzień po targach niż tira za grosze pieniędzy tyle samo a roboty mniej.

Gość Klon
Godzinę temu, Gość LLkr napisał:

Co wy macie z tymi odbiorcami trzeba wziąć sprawy w swoje ręce wykopać mało a za dobrą cenę sprzedać handlarz zarabia 15zl na worku i mu mało.wole sprzedać 200workow na tydzień po targach niż tira za grosze pieniędzy tyle samo a roboty mniej.

Z Niemiec nasciagali tyle pyry że cała polske nakarmią. Porażka

6 godzin temu, Gość Rolnik napisał:

Jak bedziesz kasował to zrob zdjęcie i tutaj wstaw bo jak slysze takie duperele ze ktoś bedzie kasował to juz wiem ze tylko dla podpuchy to pisze. 

Mało widziałeś.Bardzo realne w tym roku i już wykonywane.

Gość Gość rolnik mazowsze

Jestem " mały" jeżeli chodzi o areał. Kopie i sortuje z pomocą bliższej i dalszej rodziny ale coraz gorszej perspektywy gdyż towarzystwo się " starzeję". Niech ktoś podzieli się info ile roboczogodzin średnio wychodzi przy kopaniu i sortowaniu 1 ha ziemniaków jakimś średnim kombajnem i no zwykłym sortownikiem remprodex czy coś w tym stylu. Oczywiście rozbieżność jest tu spora gdyż różny sprzęt różne pola itp. Ale tak plus minus jak to u was wychodzi ?

Gość Rolnik

Kopanie 1 ha przy 50 t/ha ok5-6 godzin, 3 osoby na kombajnie 2 traktorzystów czyli 25-30 roboczogodzin, sortowanie to juz inna bajka roboczogodzin dużo wiecej i szczerze nie chce mi sie liczyć.

Gość Gość1

Kopanie przyczepy 400workow z dojazdem w pole godzinke grimme lk 650 

Sortowanie kosz amac sortownik puck waga automatyczna z zaszywarka na auto 200workow 1.5 godziny tylko z żoną robimy czyli 2 osoby.

5 godzin temu, Gość Gość rolnik mazowsze napisał:

Jestem " mały" jeżeli chodzi o areał. Kopie i sortuje z pomocą bliższej i dalszej rodziny ale coraz gorszej perspektywy gdyż towarzystwo się " starzeję". Niech ktoś podzieli się info ile roboczogodzin średnio wychodzi przy kopaniu i sortowaniu 1 ha ziemniaków jakimś średnim kombajnem i no zwykłym sortownikiem remprodex czy coś w tym stylu. Oczywiście rozbieżność jest tu spora gdyż różny sprzęt różne pola itp. Ale tak plus minus jak to u was wychodzi ?

Mnie na przykład już meczy psychicznie proszenie ojca lub brata o pomoc cały czas gdzie ja nie mam nigdy czasu im pomóc....

A chcacy nająć pracownika jak należy to nie ma z czego zapłacić w tym roku bo cały zysk weźmie on 

Ale powoli własnymi siłami robi się ten mały hurt i detal 

Gość Gość
2 godziny temu, Sieradzak napisał:

Coś trochę przesadziłeś.Sprzet mamy podobny i w dwie osoby 2godziny na to potrzebne.90min tak jak napisałeś to co 45sekund worek a przecież nie idzie sortowanie zawsze idealnie 

Może przesadziłem ale kilka minut.zdaze tylko odlozyc worek na paletę i już schodzi nastepny,trzeba dobrze zapie....a pieniędzy z tego niema 

23 minuty temu, Gość Gość napisał:

Może przesadziłem ale kilka minut.zdaze tylko odlozyc worek na paletę i już schodzi nastepny,trzeba dobrze zapie....a pieniędzy z tego niema 

Dno i wodorosty.Widziales co się dzieje na Akademi.Komedia i tragedia w jednym.

Gość Gość
1 godzinę temu, Sieradzak napisał:

Dno i wodorosty.Widziales co się dzieje na Akademi.Komedia i tragedia w jednym.

O co chodzi z tą akademia?nie bardzo mam czas co kolwiek przeczytac

Gość Janek
5 godzin temu, SławekIno napisał:

Mnie na przykład już meczy psychicznie proszenie ojca lub brata o pomoc cały czas gdzie ja nie mam nigdy czasu im pomóc....

A chcacy nająć pracownika jak należy to nie ma z czego zapłacić w tym roku bo cały zysk weźmie on 

Ale powoli własnymi siłami robi się ten mały hurt i detal 

Niestety tak wygląda Polskie rolnictwo 

Gość Gość
7 godzin temu, Sieradzak napisał:

Nie chcę WKU....admina.Na Facebooku jest taka grupa Akademia Ziemniaka.Poczytaj .Tylko na 

Zacofany jestem nie mam Facebooka