Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Gość Gość napisał:

Zacofany jestem nie mam Facebooka 

1 godzinę temu, Gość Rolnik napisał:

I co tam piszą na tej akademii bo tez nie mam fejsa a z chęcią sie dowiem 

Ziemniaki.Oddam za 1,4tys zł hektar do samodzielnego wykopania 5ha.Sprzedam z pola 0,20gr.Sprzedam 4zl worek .Sprzedam 5zl worek.Nawiaze współpracę duże ilości 5zl worek.Pilnie kupię kombajn do ziemniaków.I tak dalej i dalej.Parodja zaczyna zamieniać się w panike.

Gość Robert

No i dobrze niech panikują, zobaczycie jaka sraczka będzie jak pierwsze mrozy przyjdą... 
Jak ktoś głupi i sadzi nie mając ani zbytu ani miejsca na przechowanie to sam sobie winien. Dla mojej przyjemności może im to wszystko w cholerę pomarznąć i wygnić, może na kilka lat sobie dadzą spokój. 

13 minut temu, Gość Robert napisał:

No i dobrze niech panikują, zobaczycie jaka sraczka będzie jak pierwsze mrozy przyjdą... 
Jak ktoś głupi i sadzi nie mając ani zbytu ani miejsca na przechowanie to sam sobie winien. Dla mojej przyjemności może im to wszystko w cholerę pomarznąć i wygnić, może na kilka lat sobie dadzą spokój. 

Tak samo jak i dla mnie.

3 godziny temu, Gość Robert napisał:

Teraz panikują ci co nie mają gdzie przechować a na wiosnę będą panikowali ci co mają gdzie przechować co do zbytu stali odbiorcy biorą przez pół bo wszędzie koś się wpi… i chce wozić za darmo 

Gość Piotrek
2 godziny temu, Gość Błaszki napisał:

Kwalifikat kupowałem po 4 tys, to po ile teraz sprzedawać ziemniaka w kalibrze sadzeniaka? Po 40gr będzie ok?

Wez sobie nie żartuj,mam nadzeje,że sadzeniak chociaz będzie drogi i coś się zarobi.Pierwsze zapytania są na kwalifikat.

Gość Podlaskie
15 godzin temu, SławekIno napisał:

Cena rynkowa we worku 15 x2 wiec myślę że te 40 gr powinno być zadowalające xDD o ironio

Ja hektar sprzedałem po 25gr dla byków prosto z kombajnu jak leci bylo 63 tony wozic miałem blisko 8km i tylko kiper w górę odmiana Jurek nie dość, że przerósł to jeszcze lekkiego drutowca miał.Szkoda,że już więcej nie chce bo chętnie bym tak wszystko wywiózł 

Gość Rolnik

Ja wywozilem po 35 groszy na susz wszystko jak leci,  wtedy ta cena wydawała mi sie abstrakcyjna tymbardziej ze pełno tu bylo oszołomów którzy sie naśmiewali z tych co sprzedaja za te pieniadze dzis żałuję ze nie wywiozlem wszystkiego. Pozdro 

4 godziny temu, Gość Rolnik napisał:

Ja wywozilem po 35 groszy na susz wszystko jak leci,  wtedy ta cena wydawała mi sie abstrakcyjna tymbardziej ze pełno tu bylo oszołomów którzy sie naśmiewali z tych co sprzedaja za te pieniadze dzis żałuję ze nie wywiozlem wszystkiego. Pozdro 

Małopolska ziemniak przyjeżdża od bambrów z pomoza i Sieradza po 0,16 gr z transportem

Gość Robert

To nie z pomorza tylko od szwabów. Tam ich podobno dotują po 10 centów za kg ktory wyjedzie z kraju, wiec te 16 gr to koszt transportu. Oni oddają za darmo byle kwit był i dotacja z rzadu. A nasze kochane władze spią i na to pozwalają. 

Gość Gość
1 godzinę temu, Gość Kol napisał:

Małopolska ziemniak przyjeżdża od bambrów z pomoza i Sieradza po 0,16 gr z transportem

Ogarnij się trochę.Transport z Pomorza do małopolski byłby droższy niż 16gr.

toGodzinę temu, Gość Gość napisał:

Ogarnij się trochę.Transport z Pomorza do małopolski byłby droższy niż 16gr.

Ogarnąć to się raczej muszą ci co za tyle oddają transport z Sieradza w okolice Krakowa 900 zł czyli 0,12 gr x 21t + 900 transport daje 0,16 gr 

Gość Grozer

Żniwa ziemniaczane kombajnow na polach mnóstwo każdy łapie ładna pogode zbiory dobre wczesne pozostawały w polu wszystko sie skumulowało i każdy chce nadwyzki sprzedać. I jak tu piszecie jeszcze z za granicy nam ciągną jak to wszystko ma isc... jest ciezko a cena nie gra roli byle szło taka prawda... o tym czasie najgorszy czas na handel kto ma stałego cos podaje świeży producent znow stoi na głowie zeby ktos od niego kupił cena zeby opuścić i zwabic juz nie pomoze nie w tym roku... na czerwone widac zainteresowanie ogłoszeń sporo ktos na tym forum zadowolony z ich produkcji i zejścia w tym roku ?

Gość Gość
6 godzin temu, Gość Grozer napisał:

Żniwa ziemniaczane kombajnow na polach mnóstwo każdy łapie ładna pogode zbiory dobre wczesne pozostawały w polu wszystko sie skumulowało i każdy chce nadwyzki sprzedać. I jak tu piszecie jeszcze z za granicy nam ciągną jak to wszystko ma isc... jest ciezko a cena nie gra roli byle szło taka prawda... o tym czasie najgorszy czas na handel kto ma stałego cos podaje świeży producent znow stoi na głowie zeby ktos od niego kupił cena zeby opuścić i zwabic juz nie pomoze nie w tym roku... na czerwone widac zainteresowanie ogłoszeń sporo ktos na tym forum zadowolony z ich produkcji i zejścia w tym roku ?

Mam czerwone bellarose i red lady moja produkcja jest mała 2ha do tego stali odbiorcy wszystko woze od 20lat w Bieszczady mnie cena zadawała teraz powyżej 15zl a i tak dokupuje soraye bo też chcą .

Gość Łukasz K.

Ten rok zweryfikuje z kim warto handlować, a komu nie dać towaru podczas nie urodzaju. My już sporzadzilśmy taką listę firm szkodników, proponuję wszystkim gospodarzą uczynić to samo. Po tym roku widać że warto samemu wejść na sieci handlowe i sprzedawać tam worek ziemniaków nawet po 8zl za 10kg niż wierzyć w kontrakty firm konfekcjonujcym. Ale nie załamujeny się💪🦵 i idziemy w roboty 🦾🦿pakujące i audyty na sieci handlowe. Trzeba wyprzeć z handlu szkodników i importerow duża produkcja i bezpośrednia sprzedaż to ich bliski koniec. 

Gość Tomek
Godzinę temu, Gość Łukasz K. napisał:

Ten rok zweryfikuje z kim warto handlować, a komu nie dać towaru podczas nie urodzaju. My już sporzadzilśmy taką listę firm szkodników, proponuję wszystkim gospodarzą uczynić to samo. Po tym roku widać że warto samemu wejść na sieci handlowe i sprzedawać tam worek ziemniaków nawet po 8zl za 10kg niż wierzyć w kontrakty firm konfekcjonujcym. Ale nie załamujeny się💪🦵 i idziemy w roboty 🦾🦿pakujące i audyty na sieci handlowe. Trzeba wyprzeć z handlu szkodników i importerow duża produkcja i bezpośrednia sprzedaż to ich bliski koniec. 

Firmy w kulki lecą to fakt,ale cała ta sytuacja jest nasza wina godzimy się na ceny poniżej kosztów kopania I transportu żeby tylko się pozbyć towaru.Jakby chociaż na dzień się wstrzymać z dostawami i giełdami cena by była całkiem inna.Ja mam bardzo małe gospodarstwo 6ha i praktycznie same warzywa sprzedaje tylko na targach.do tej pory trzymaliśmy cenę 20zl i było ok a teraz tacy jednoroczni zaczęli przyjeżdżać,stanie gdzieś pod płotem i wola 8zl. Ja sprzedaje swoj towar a jak handlarz ma wytrzymac taka konkurencję?ja tez dokupowałem towaru na koniec sezonu w tym roku raczej tego nie zrobię i też osoba od której brałem powie,że znalazłem  taniej.

Gość rolnik
2 godziny temu, Gość Łukasz K. napisał:

W tamtym roku jak byla dobra cena to swiadczylem uslugi i wozilem ziemniaki na pakowalnie do nas do ok Kalisza od Łukasza K z Pomorza bo mial promocyjne ceny i psuł nam tutaj cene bo i tak mu sie podobno oplacilo takze troche pokory

21 minut temu, Gość czuenson napisał:

Łukasz K.  - ten youtuber od Magnumów? Co miał prawie 300 ha ziemniaka?

To w tym jak miał też 300 to z lekka popłynął ale głupich nie ma co żałować !!!

Gość Janek
1 godzinę temu, Gość Rolnik napisał:

Dlaczego popłyną ma kontrakty i stosunkowo niski koszt produkcji kg ziemniaków ma skalę produkcji ja bardzo szanuje człowieka brać przykład tylko

Niski koszt produkcji ziemniaka? Z choinki się urwałeś?

5 godzin temu, Gość Łukasz K. napisał:

A kto uwierzył że jak posadzi odmianę na c w kwietniu sprzeda prosto z pola firmie na abcd przy płonie 45 ton po 1 zł kilogram zostanie mu z hektara 30k piękny rok oby tak dalej wymiecie użytkowników ziemniaka o nazwie " july mornig "