Gość Martinx77 Napisano 7 Października Zgłoszenie Share Napisano 7 Października Marian ma rację, przyszły rok będzie gorszy. Jak ktoś chce, to niech sadzi więcej. Jedynie jakieś anomalia pogodowe mogą coś zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Romek Napisano 7 Października Zgłoszenie Share Napisano 7 Października 35 minut temu, Gość Martinx77 napisał: Marian ma rację, przyszły rok będzie gorszy. Jak ktoś chce, to niech sadzi więcej. Jedynie jakieś anomalia pogodowe mogą coś zmienić. Mam 63 lata, zjadłem zeby na ziemniaka. Były różne lata ale takiej dokładki jak w tym roku to nie było nigdy. Sporo towaru wiosną wróci w pole bo zachód nas zasypie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Jacek Napisano 7 Października Zgłoszenie Share Napisano 7 Października 40 minut temu, Gość Martinx77 napisał: Marian ma rację, przyszły rok będzie gorszy. Jak ktoś chce, to niech sadzi więcej. Jedynie jakieś anomalia pogodowe mogą Z uprawa ziemniaka od dawna tak jest tamten rok w płonie u mnie był dużo lepszy tylko sytuację z ceną i zejściem uratowała Rumunia bo ich ususzylo.W tym roku prawie nie biorą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Młody Napisano 7 Października Zgłoszenie Share Napisano 7 Października 4 minuty temu, Gość Jacek napisał: Z uprawa ziemniaka od dawna tak jest tamten rok w płonie u mnie był dużo lepszy tylko sytuację z ceną i zejściem uratowała Rumunia bo ich ususzylo.W tym roku prawie nie biorą. Jak nie biorą, biorą i to duże ilości tylko to jest chyba od górnie kierowane że na wszystko nie ma być ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Jacek Napisano 7 Października Zgłoszenie Share Napisano 7 Października Napisałem,że mało biorą,z tymi cenami masz rację jeszcze nie były posadzone jak było pisane,że będzie tanio.Chyba inflacje w statystykach chcą zbijać kosztem rolnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Martinx77 Napisano 7 Października Zgłoszenie Share Napisano 7 Października Oj, było wiadomo. Sadzeniak, już jesienią, schodził ostro. A na wiosnę, to ludzie jeździli po podwórkach za sadzonką. Byle tylko posadzić. Znajomi handlarze maszyn, to mówili, że takiego zapotrzebowania na sprzęt do ziemniaka nigdy nie mieli. Do tego dobre warunki pogodowe, no i mamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik Napisano 8 Października Zgłoszenie Share Napisano 8 Października Teraz pytanie ile tych skoczkow odpusci uprawę a ilu z nich stwierdzi ze jak juz zaryzykowali to w przyszłym roku tez spróbują. Ja raczej jestem pesymista, do lipca jest stary ziemniak którego bedzie bardzo dużo, w czerwcu jest juz młody czyli znowuz mamy powtórkę czyli ostry zjazd cenowy a dalej kto wie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rolnik Napisano 8 Października Zgłoszenie Share Napisano 8 Października 8 godzin temu, Gość Martinx77 napisał: Oj, było wiadomo. Sadzeniak, już jesienią, schodził ostro. A na wiosnę, to ludzie jeździli po podwórkach za sadzonką. Byle tylko posadzić. Znajomi handlarze maszyn, to mówili, że takiego zapotrzebowania na sprzęt do ziemniaka nigdy nie mieli. Do tego dobre warunki pogodowe, no i mamy. pierdoly piszesz jak zwykle juz widze jak skoczek kupuje nowe maszyny czlowieku pomysl co piszesz [przepraszam za pisownie] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zpo Napisano 8 Października Zgłoszenie Share Napisano 8 Października Godzinę temu, Gość rolnik napisał: pierdoly piszesz jak zwykle juz widze jak skoczek kupuje nowe maszyny czlowieku pomysl co piszesz [przepraszam za pisownie] Nie wiem czego nie rozumiesz sadzarkę i byle jaki kombajn kupisz za 10 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Martinx77 Napisano 8 Października Zgłoszenie Share Napisano 8 Października 2 godziny temu, Gość rolnik napisał: pierdoly piszesz jak zwykle juz widze jak skoczek kupuje nowe maszyny czlowieku pomysl co piszesz [przepraszam za pisownie] Gdzie napisałem, że nowe? Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gosc. Napisano 8 Października Zgłoszenie Share Napisano 8 Października 2 godziny temu, Gość Rolnik napisał: Teraz pytanie ile tych skoczkow odpusci uprawę a ilu z nich stwierdzi ze jak juz zaryzykowali to w przyszłym roku tez spróbują. Ja raczej jestem pesymista, do lipca jest stary ziemniak którego bedzie bardzo dużo, w czerwcu jest juz młody czyli znowuz mamy powtórkę czyli ostry zjazd cenowy a dalej kto wie... Kim ty jesteś to nikogo nie obchodzi jak i twoje oceny, obszarowcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Martinx77 Napisano 8 Października Zgłoszenie Share Napisano 8 Października 47 minut temu, Gość Gosc. napisał: Kim ty jesteś to nikogo nie obchodzi jak i twoje oceny, obszarowcu. Tą słomę, co wystaje tobie z gumofilców, zachowaj na kopce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bęc Napisano 8 Października Zgłoszenie Share Napisano 8 Października Godzinę temu, Gość Martinx77 napisał: Tą słomę, co wystaje tobie z gumofilców, zachowaj na kopce. Panowie spokojnie. Trzeba przetrwać kryzys a nie atakować jeden drugiego. Może przyszly rok nam wynagrodzi straty tego roku. Nie załamujmy się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Kroll Napisano 8 Października Zgłoszenie Share Napisano 8 Października 3 godziny temu, Gość Bęc napisał: Panowie spokojnie. Trzeba przetrwać kryzys a nie atakować jeden drugiego. Może przyszly rok nam wynagrodzi straty tego roku. Nie załamujmy się. Bęcu może i masz rację tylko obawiam się że jak wsadze wiecej za rok i jak cena będzie tak slaba to co wtedy. I tak robimy cala rodzina po kosztach. 3 pokolenia pracują. Coś tam zostanie ale mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Piotr Napisano 8 Października Zgłoszenie Share Napisano 8 Października 4 godziny temu, Gość Kroll napisał: Bęcu może i masz rację tylko obawiam się że jak wsadze wiecej za rok i jak cena będzie tak slaba to co wtedy. I tak robimy cala rodzina po kosztach. 3 pokolenia pracują. Coś tam zostanie ale mało. Niech sobie każdy sam pomyśli czy warto wszystkich bliskich zatrudniac i z tego nic nie mieć. Ja już kilka lat temu zrezygnowałem z 5ha,teraz mam nie więcej niż 0,5 wydetaluje to sobie i wierzcie,że kasa dużo lepsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik Napisano 8 Października Zgłoszenie Share Napisano 8 Października Na przyszły rok wszyscy nasadzenia 30 procent w dół, cena 200 procent w gore i każdy zarabia..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bronek Napisano 8 Października Zgłoszenie Share Napisano 8 Października 2 godziny temu, Gość Rolnik napisał: Na przyszły rok wszyscy nasadzenia 30 procent w dół, cena 200 procent w gore i każdy zarabia..... Słuchajcie pisza,że jest ok 10%więcej plonu niż rok temu.to bardzo prosty rachunek z każdych 100 worków 10 w pole i cena powinna być jak w tamtym roku.Niestety rolnicy jako całość nigdy tak nie zrobią. Komentując post 200% w górę jest ok ale jak ktoś oddaje po 20gr to w przyszłym roku odda po 60gr i też interesu życia nie będzie. Ktoś napisał,że przeszedł tylko na detal i ja to popieram, wykończyć handlarzy którzy swoimi marżami spowodowali odbicie klientów z targów i tym samym od polskiego towaru.dzis przechodziłem przez taki bazarek w małym mieście.Ziemniak 3zl cebula 3.90,marchew 4.50ceny za kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Scania ESI Napisano 9 Października Zgłoszenie Share Napisano 9 Października Ja myślę że ci co uprawiają ziemniaki kwalifikowane powinni w tym roku rozdać sadzeniaka za darmo. To by uleczyło branżę. Tyle lat łupili chłopa to niech raz też poniosą klęskę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik Napisano 9 Października Zgłoszenie Share Napisano 9 Października Panowie mamy lekko ponad 200 tyś ha ziemniaka 10 lat temu było około 300 tyś ha jak zmniejszymy do 150 dalej za worek 15 kg będzie 5 zł bo tak jest przyjęte zwiększyć trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Papilot Napisano 9 Października Zgłoszenie Share Napisano 9 Października 11 godzin temu, Gość Scania ESI napisał: Ja myślę że ci co uprawiają ziemniaki kwalifikowane powinni w tym roku rozdać sadzeniaka za darmo. To by uleczyło branżę. Tyle lat łupili chłopa to niech raz też poniosą klęskę Przynajmniej raz mądrze napisałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik Napisano 9 Października Zgłoszenie Share Napisano 9 Października Scania grasz pierwsze skrzypce w tym kabarecie, ale chyba jesteś niezrównoważony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik Napisano 9 Października Zgłoszenie Share Napisano 9 Października Na kolejny sezon mało kto kupi kwalifikat. Każdy będzie ciąć koszty i posądza swoim sadzeniakiem. Może choć raz firmy nasienne ugotują się z towarem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Mikołaj Zawada Napisano 9 Października Zgłoszenie Share Napisano 9 Października Panowie , rolnictwo to jest hobby dla bogatych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Henryk Napisano 9 Października Zgłoszenie Share Napisano 9 Października 2 godziny temu, Gość Rolnik napisał: Na kolejny sezon mało kto kupi kwalifikat. Każdy będzie ciąć koszty i posądza swoim sadzeniakiem. Może choć raz firmy nasienne ugotują się z towarem. Tak wkoncu im też się nosek przytrze bo już sami nie wiedzieli ile brać. A. Tolloczko też ochłonie bo już i więcej I więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik Napisano 10 Października Zgłoszenie Share Napisano 10 Października Zastanawiam sie caly czas nad jednym. Ale tak całkiem serio. W tym roku wszystko za darmo jak myślicie na co rzuca sie skoczkowie w przyszłym roku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi