Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Somsiad namawiał mnie żebym zrobił samozbiory (chyba sam miał chrapkę na darmowe ziemniaki). Ale ja nie widzę żadnego powodu żeby oddawać za darmo lub za pół darmo ziemniaka. Jeszcze dzieciom z Afryki możnaby oddać, ale tym nierobom albo dusigroszom z miast nigdy w życiu. Albo pójdzie do marketu kupi w promocji albo przyjedzie i z łaską weźmie ziemniaki, ale ponarzeka że drogo...a gdyby było za darmo to by cały bagażnik nałożył. Wywiozę do lasu, a nie dam za darmo pasożytom!

2 godziny temu, Gość Xxx napisał:

Zanim zaczniesz pluć i mieć do innych pretensje to się wcześniej dowiedz,że takie rolnictwo w PKB kraju to zaledwie 2-3%czyli nie ma większego znaczenia na wpływ gospodarki

W jakim celu wszedł Pan na forum?duży udział Pkb ma handel transport i usługi tak dla rozjaśnienia sytuacji transport wozi produkty rolne handel też jest nimi a usługi dla rolnictwa chyba największe.

25 minut temu, Gość Rolnik napisał:

Somsiad namawiał mnie żebym zrobił samozbiory (chyba sam miał chrapkę na darmowe ziemniaki). Ale ja nie widzę żadnego powodu żeby oddawać za darmo lub za pół darmo ziemniaka. Jeszcze dzieciom z Afryki możnaby oddać, ale tym nierobom albo dusigroszom z miast nigdy w życiu. Albo pójdzie do marketu kupi w promocji albo przyjedzie i z łaską weźmie ziemniaki, ale ponarzeka że drogo...a gdyby było za darmo to by cały bagażnik nałożył. Wywiozę do lasu, a nie dam za darmo 

I bardzo dobrze napisane każdy powinien 20%swojego towaru zniszczyć a resztę sprzedać po dobrej cenie roboty mniej a i zysk by był,Sami siebie jakimiś głupimi samozbiorami niszczą.

9 godzin temu, Gość Gość napisał:

W jakim celu wszedł Pan na forum?duży udział Pkb ma handel transport i usługi tak dla rozjaśnienia sytuacji transport wozi produkty rolne handel też jest nimi a usługi dla rolnictwa chyba największe.

Zniszczyli przemysł zniszczyli górnictwo zostało jeszcze rolnictwo do zniszczenia a potem już czyste poddaństwo i szparagi u niemca 

Gość Martinx77
42 minuty temu, Gość Kkr napisał:

Zniszczyli przemysł zniszczyli górnictwo zostało jeszcze rolnictwo do zniszczenia a potem już czyste poddaństwo i szparagi u niemca 

Nie przesadzaj, do górnictwa dopłacamy z 5 mld rocznie i końca nie widać. Nie dość że u nich rok ma 17 miesięcy to jeszcze nie ma co wydobywać. Sam kupuję węgiel z Kazachstanu, bo tańszy i lepszy.

6 minut temu, Gość Martinx77 napisał:

Nie przesadzaj, do górnictwa dopłacamy z 5 mld rocznie i końca nie widać. Nie dość że u nich rok ma 17 miesięcy to jeszcze nie ma co wydobywać. Sam kupuję węgiel z Kazachstanu, bo tańszy i lepszy.

Do jakiego górnictwa dopłacamy chyba węgla kamiennego bo rud miedzi i srebra chyba nie?

Gość Scania ESI

Witam chłopów. Jak mi jest was żal sprzedajecie ziemniaki za 2-5 zł worek a oni sprzedają to po min 15-20 zł. I jak się z tym czujecie? Nie umiesz swojego towaru sprzedać? Nie wiesz ile za niego wziąć? Nawet nie jest mi was żal. Żadnych dopłat! Dla mnie powinniście zdechnąć z głodu. To by uleczyło rynek i chorą sytuację.

Edytowane przez Sebastian Pawłowski
usunięto wyzwisko - proszę wyzywać się w wiadomościach prywatnych

5 godzin temu, Gość Martinx77 napisał:

Dopłacamy do tłustych kotów których jest więcej niż górników a pensje od 20tyś w górę 

2 godziny temu, Gość Kkr napisał:

Dopłacamy do tłustych kotów których jest więcej niż górników a pensje od 20tyś w górę 

Cały czas eksportowany jest do nas ziemniak z Niemiec, Holandii czy Francji pomimo tego że nasze leżą jeszcze na polu.

9 godzin temu, Gość Scania ESI napisał:

Witam chłopów. Jak mi jest was żal sprzedajecie ziemniaki za 2-5 zł worek a oni sprzedają to po min 15-20 zł. I jak się z tym czujecie? Nie umiesz swojego towaru sprzedać? Nie wiesz ile za niego wziąć? Nawet nie jest mi was żal. Żadnych dopłat! Dla mnie powinniście zdechnąć z głodu. To by uleczyło rynek i chorą sytuację.

tu masz kolejnego rekina biznesu niedaleko ciebie

https://igrit.pl/ogloszenie/gielda-ziemniakow-jadalne/kupie-ziemniaki-jadalne-zolte-kaliber-4-2080764

Gość Do scania esi

A co d*pa cie piecze ze ci handel nie idzie bo trzeba konkurować z chłopem który za każdą cenę sprzeda  i musisz przewalać wory z marzą 1-2 zl z wora ??? Ha ha ha 😅 

14 minut temu, Gość Do scania esi napisał:

A co d*pa cie piecze ze ci handel nie idzie bo trzeba konkurować z chłopem który za każdą cenę sprzeda  i musisz przewalać wory z marzą 1-2 zl z wora ??? Ha ha ha 😅 

Scania dostał hemoroidów od siedzenia i czekania na klienta. Myślał że jak kupi od chłopa po 50 gr to nabije kabzy a tu zonk i trza oddać po 40 gr i klękać na kolana.

10 godzin temu, Gość Frycu napisał:

Scania dostał hemoroidów od siedzenia i czekania na klienta. Myślał że jak kupi od chłopa po 50 gr to nabije kabzy a tu zonk i trza oddać po 40 gr i klękać na kolana.

Bo niestety Scania ma rację trzeba być w tych czasach prawdziwym debilem żeby ziemniaki workować po 2,50 za worek i potem robią was wszyscy w uja od polityków po przedsiębiorców!!!

Najbardziej w uja to robią i nas i konsumentów markety mając 500 pro ent marzy !!!! Dodatkowo ściągając ziemniaki ze swojej ojczyzny.... niestety ale w tej potyczce my zawsze będziemy przegrani dla małych rolnikow pozostaje tylko sprzedaż bezpośrednia lub przebranżowienie... 

Gość Gość rolnik mazowsze

Od wczesnej wiosny czułem , że ten sezon będzie słaby w cenie ale nie sądziłem że będzie aż tak źle. Fakt faktem coś zarobię ale to tylko dlatego że jestem " małym producentem " i połowa towaru idzie w detalu. Osobiście udaje mi się odpadowego ziemniaka wypchnąć po 20-25 groszy. Kompletnie nie rozumiem sensu sprzedaży ziemniaka po 2.50 za woreczek. I nie chodzi o to że się wymadrzan bo mam mało i jakoś to rozprowadzamy. Tylko że przy cenie 2.50 za worek to 10% ceny kosztuję sam woreczek w zakupie. Koszt spakowania tego i wykopania prawdopodobnie jest co najmniej równy tej kwocie. Więc jeżeli za całą uprawę byłbym do tyłu to już naprawdę wolałbym albo szukać kupca po 10-15 groszy prosto z kombajnu jak leci jako jakiś paszowy albo zostawić to na polu i nie psuć ceny innym. Druga sprawa, areał w kraju większy o 8% i nawet te lepsze plony  nie mogły aż tak zdestabilizować rynku. Pytanie ile tego importu do nas wchodzi ? Bo takich co posadzili sobie te kilka arów i nie są ujęci w danych agencyjnych to akurat znam osobiście i to co oni wykopali / pozbierali to śmiech na sali. 

6 minutes ago, Guest Martinx77 said:

No ja wożę do małego sklepu i ci mają 200% narzutu. Te duże nie mają aż tyle ale jak jest okazja, to każdy chce zarobić.

Te duże to mają też tyle narzutu i zarabiają aby dać masło w promce po cenie dumpingowej, dać reklamę w tv i sponsorować reprezentację nieudaczników

i tak to wychodzi, że rolnik to wszystko sponsoruje

W dniu 17.10.2025 o 12:30, Gość Borek napisał:

Te duże to mają też tyle narzutu i zarabiają aby dać masło w promce po cenie dumpingowej, dać reklamę w tv i sponsorować reprezentację nieudaczników

i tak to wychodzi, że rolnik to wszystko sponsoruje

Nie rolnik ale ten co kupuje w tych marketach

a ludziom wszystko jedno gdzie kupują i od kogo, tylko cena się liczy

każdy chce kupić taniej

Gość Jasnowidz
W dniu 15.10.2025 o 21:56, Gość Rolnik napisał:

Somsiad namawiał mnie żebym zrobił samozbiory (chyba sam miał chrapkę na darmowe ziemniaki). Ale ja nie widzę żadnego powodu żeby oddawać za darmo lub za pół darmo ziemniaka. Jeszcze dzieciom z Afryki możnaby oddać, ale tym nierobom albo dusigroszom z miast nigdy w życiu. Albo pójdzie do marketu kupi w promocji albo przyjedzie i z łaską weźmie ziemniaki, ale ponarzeka że drogo...a gdyby było za darmo to by cały bagażnik nałożył. Wywiozę do lasu, a nie dam za darmo pasożytom!

Ja to ze znajomymi cały czas powtarzam, że te samozbiory to zło bo po pierwsze ludzie nauczą się, że warzywa i owoce są za pół darmo i za rok gdy będzie normalna cena to będą narzekać, że przecież rok temu można było sprzedawać kilka razy taniej. Druga sprawa to nigdy nie wiesz kogo wpuścisz na pole. 1 osoba na 100 może być złodziejem, wpadnie ze swoimi koleżkami po fachu i w nocy będzie brał jak swoje. A jest już co raz więcej takich przypadków opisywanych. Z resztą tu nawet samozbiorow nie trzeba było bo kradzieże warzyw są co raz częstsze, jedynie samozbiory przyczynią się, że będzie więcej kradzieży na polach bo złodzieje zobaczą nowe ciekawe miejsca.

4 godziny temu, Gość Jasnowidz napisał:

Ja to ze znajomymi cały czas powtarzam, że te samozbiory to zło bo po pierwsze ludzie nauczą się, że warzywa i owoce są za pół darmo i za rok gdy będzie normalna cena to będą narzekać, że przecież rok temu można było sprzedawać kilka razy taniej. Druga sprawa to nigdy nie wiesz kogo wpuścisz na pole. 1 osoba na 100 może być złodziejem, wpadnie ze swoimi koleżkami po fachu i w nocy będzie brał jak swoje. A jest już co raz więcej takich przypadków opisywanych. Z resztą tu nawet samozbiorow nie trzeba było bo kradzieże warzyw są co raz częstsze, jedynie samozbiory przyczynią się, że będzie więcej kradzieży na polach bo złodzieje zobaczą nowe ciekawe miejsca.

wreszcie madrze zaczynacie gadac

U mnie ojciec tez kiedys mial takie podejscie, jak i wiekszosc starszych ze nic nie moze sie zmarnowac, chcoiaz koszty zbioru przeyzszaja cene towaru.

Kilku dobrym znajomym albo rodzinie mozna cos dac w gratisie, ale nigdy obcym ludziom za darmo, bo w przyszlych latach beda dalej tak chcieli robic

A ja z drugiej strony jednak bym wolał zebrać np ziemniaka i chociaż dac za darmo czy nawet wywieźć do lasu, ale jednak zebrać z pola. Po pierwsze weź stalerzuj i zaoraj takie 50  ton ziemniaka na hektarze przez x lata bedziesz miał samosiewy ziemniaka w innych uprawach na tym polu, po drugie- choroby i ich rozprzestrzenianie. 

Niektórzy biorą co łaska. Jeden zapłaci więcej niż to warte, a drugi nic nie da. Nie wiem jaki cel mają te samozbiory (może reklama gospodarstwa, może nagłośnienie problemu ze sprzedażą?)

2 godziny temu, Gość Rolnik napisał:

Niektórzy biorą co łaska. Jeden zapłaci więcej niż to warte, a drugi nic nie da. Nie wiem jaki cel mają te samozbiory (może reklama gospodarstwa, może nagłośnienie problemu ze sprzedażą?)

Ja zaoram ale za darmo nie oddam darmozjadom

8 godzin temu, Gość Kloui napisał:

Ja zaoram ale za darmo nie oddam darmozjadom

Tak szczerze to popieram ten wpis jeszcze jakby tego bylo mało to ten darmozjad robi z siebie znawce i wypisuje głupoty w internecie