Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kalamb
1 godzinę temu, Gość Zenek napisał:

Nawet że nie bo głupim nie ma co żałować roboty

Ja też zwiększam nasadzenia. Musi przyjść dobry rok.

Gość Gość
16 minut temu, Gość Rolas napisał:

Soja, rzepak ...

Ani soja ani rzepak. Wszystko stracone rolnictwo w każdej postaci jest  skończone. Pogadamy za rok jak Mercosur i liberalizm handlu a Ukrainą będzie na dobre.

Gość Paweł

Jak już warzyw nie ma komu sprzedać za godziwe pieniądze to żadna uprawa zbóż i podobnych nie będzie rentowna. 
Śrutę sojową przywiozą z ameryki a ziarno z ukrainy, to samo olej słonecznikowy. 
My mamy być tylko niewybrednym konsumentem. 

Gość Michu

Ja się was pytam bo my głównie pyry sądzimy nam Polakom !,kto ma je jeść? Jak ludzi którzy umierają jest 320 tysięcy na rok a ludzi się rodzi 160 tysięcy ??? ,teraz słuchajcie te trupy co umarły to jadły ziemniaki a te dzieci co się rodzą to ich nie jedzą albo 10 gram dziennie  więc rok rocznie pół mln mniej do wyżywienia ludzi a wy zostajecie przy nasadzeniach albo zwiększacie ! Dobre to

Gość Gość rolnik mazowsze
17 minut temu, Gość Michu napisał:

Ja się was pytam bo my głównie pyry sądzimy nam Polakom !,kto ma je jeść? Jak ludzi którzy umierają jest 320 tysięcy na rok a ludzi się rodzi 160 tysięcy ??? ,teraz słuchajcie te trupy co umarły to jadły ziemniaki a te dzieci co się rodzą to ich nie jedzą albo 10 gram dziennie  więc rok rocznie pół mln mniej do wyżywienia ludzi a wy zostajecie przy nasadzeniach albo zwiększacie ! Dobre to

Tu akurat przyznam rację. Chociaż chyba nie trzeba większości plantatorów tego mówić. Spożycie od lat stopniowo spada. Dużo ziemniaka sprzedaje w detalu i na tak zwana zimę co już powoli ginie kupują ludzie 50 + . Obecnie młodzi nie chcą się bawić nawet w kupowanie woreczka czy dwóch po 15 kg. Ponieważ będąc w markecie wrzuci do koszyka jakąś siatkę np 4 kg i na ten tydzień czy dwa tygodnie styknie zrobić te 2-3 razy w tygodniu obiad z ziemniakiem.  Starszych ludzi ubywa a to oni głównie towarowali się w zapasy ziemniaka. Zresztą mimo iż ziemniak jest tani nikt go więcej nie będzie jadł. Moim zdaniem zwiększanie areału to duże ryzyko. Ale każdy jest świadomy co robi i jakie ponosi ryzyko. 

Gość Gość
41 minut temu, Gość Michu napisał:

Takie analizy do niczego nie prowadza zawsze można z drugiej strony 730mln ludzi cierpi z powodu głodu.do tego roczny przyrost światowy wynosi 75mln osób rocznie to są dwie Polski handel mamy globalny teoretycznie potrzeba więcej zywnosci

Gość Rolnik
2 godziny temu, Gość Michu napisał:

Ciekawe myślenie, a powiem Ci, że lokalnie bywa gorzej bo w mojej niedużej wiosce tego roku zmarło 7 osób, a urodziła się tylko jedna. My tego nie dożyjemy, ale jeżeli w tym kraju nie nastanie polityka prorodzinna to za 100 lat naród Polski wyginie. 

Gość Rysiek

Żadna polityka nie sprawi,że będzie więcej dzieci,chyba,że w rodzinach tzw patologicznych ale czy to potrzebne?Mam takich sąsiadów mają siedmioro i nikt tam nie pracuje nawet na dniowke nie przyjdzie.Wiesz jaka kasa rocznie na nich idzie?oprócz 800+opieka rodzinne ,zapomogi celowe jakieś 10tysi na miesiąc jak nie więcej,spróbuj na czysto tyle zarobic z rolnictwa.To wszystko z naszych podatków.

7 godzin temu, Gość Rysiek napisał:

Żadna polityka nie sprawi,że będzie więcej dzieci,chyba,że w rodzinach tzw patologicznych ale czy to potrzebne?Mam takich sąsiadów mają siedmioro i nikt tam nie pracuje nawet na dniowke nie przyjdzie.Wiesz jaka kasa rocznie na nich idzie?oprócz 800+opieka rodzinne ,zapomogi celowe jakieś 10tysi na miesiąc jak nie więcej,spróbuj na czysto tyle zarobic z rolnictwa.To wszystko z naszych podatków.

U mnie też tacy są.O tym by przyszli do pracy zapomnij a jak już to w południe są wykończeni bądź mają pilną wizytę u lekarza.Tak mówisz z 8-9tys mają na luzie.Wracajac do tematu ziemniaków to trzeba być zdrowo je....m by zwiększyć areał licząc na cud.Niestety wielu nadal funkcjonuje w systemie MOŻE SIĘ UDA i mamy tego konsekwencje.

Gość Ramoli
52 minuty temu, Sieradzak napisał:

U mnie też tacy są.O tym by przyszli do pracy zapomnij a jak już to w południe są wykończeni bądź mają pilną wizytę u lekarza.Tak mówisz z 8-9tys mają na luzie.Wracajac do tematu ziemniaków to trzeba być zdrowo je....m by zwiększyć areał licząc na cud.Niestety wielu nadal funkcjonuje w systemie MOŻE SIĘ UDA i mamy tego konsekwencje.

Ja sadze 52 ha ziemniakow. W przyszłym roku xmniejszam na 50 ha.

Gość Rolnik

A co wy tak zazdrościcie tych 7 czy wiecej dzieci ? Sami jesteście patusy! Te dzieci beda potem pracować na Wasze emerytury egoiści, co wam szkodzi spłodzić gromadę dzieci i niby z tego zyc ? No co wam szkodzi ? Kazdy tylko jedno czy dwa wiecej nie bo to obowiązki a ludzie są cholernie wygodni i dlatego nie rodza sie dzieci. Ja bym takim wielodzietnym rodzinom dal jeszcze wiecej pieniędzy.

Gość Gość rolnik mazowsze
11 godzin temu, Gość Rolnik napisał:

Ciekawe myślenie, a powiem Ci, że lokalnie bywa gorzej bo w mojej niedużej wiosce tego roku zmarło 7 osób, a urodziła się tylko jedna. My tego nie dożyjemy, ale jeżeli w tym kraju nie nastanie polityka prorodzinna to za 100 lat naród Polski wyginie. 

Nie wyginie ale będzie mniejszością. U nas się to dopiero zaczyna ale np w Niemczech jest to już dosyć mocno widoczne. Starych Niemców dużo w różnych formach starców których obsługują półki Ukrainki i inne. Młodzi Niemcy mają 1 dziecko lub żadnego. Brat tam pracuje od 15 lat i przykład taki że Niemiec w wieku 40 lat mówi Polakom wprost że jemu nie opłaca się mieć dziecka. Bo to obowiązki , wydatki itp. A tak to jeżdżą Sobie na wczasy i inne hobby. Oczywiście to jest przykład jednostkowy. Ale ogólnie tam nie licząc ostatnich przybyszy od dawna Turku wszystko przejmują. Społeczeństwo typowych Niemców za 20-40 lat będzie marginalne. Problem w tym jest taki że obecnie przybysze nie chcą wcale pracować fizycznie aby utrzymywać ich gospodarkę. 

Gość Swietokrzyskie
Godzinę temu, Gość Rolnik napisał:

A co wy tak zazdrościcie tych 7 czy wiecej dzieci ? Sami jesteście patusy! Te dzieci beda potem pracować na Wasze emerytury egoiści, co wam szkodzi spłodzić gromadę dzieci i niby z tego zyc ? No co wam szkodzi ? Kazdy tylko jedno czy dwa wiecej nie bo to obowiązki a ludzie są cholernie wygodni i dlatego nie rodza sie dzieci. Ja bym takim wielodzietnym rodzinom dal jeszcze wiecej pieniędzy.

Nie mówię,że wszyscy ale większość takich rodzin to patologia która nie będzie pracować ja mam dwójkę i mi wystarczy może i to wygodne,ale chciałbym zapewnić im jakaś przyszłość choćby wykształceniem a nie być jak to napisałeś egoistą narobić dzieci i z tego żyć a pozniej chodza takie dzieciaki brudne zasmarkane opieka u nich co drugi dzien jak wycieczka w szkole to nie jedzie.Osobiscie nie jestem zwolennikiem 800+ ani żadnych socjalnych chyba,że przez chorobe a jak nie to za łeb i do roboty i wtedy będzie na nasze emerytury

Gość Maku
1 godzinę temu, Gość Swietokrzyskie napisał:

Nie mówię,że wszyscy ale większość takich rodzin to patologia która nie będzie pracować ja mam dwójkę i mi wystarczy może i to wygodne,ale chciałbym zapewnić im jakaś przyszłość choćby wykształceniem a nie być jak to napisałeś egoistą narobić dzieci i z tego żyć a pozniej chodza takie dzieciaki brudne zasmarkane opieka u nich co drugi dzien jak wycieczka w szkole to nie jedzie.Osobiscie nie jestem zwolennikiem 800+ ani żadnych socjalnych chyba,że przez chorobe a jak nie to za łeb i do roboty i wtedy będzie na nasze emerytury

Ty autokrato. Jak ci się nie podoba to wyprowadz się za granicę.

Gość Gosc.
23 minuty temu, Gość Maku napisał:

Ty autokrato. Jak ci się nie podoba to wyprowadz się za granicę.

Jestem ze świętokrzysiego i podzielam twoje poglądy, nie przejmuj się tym, debilne poglądy to teraz codzienność.

Gość Inol
10 godzin temu, Gość Gosc. napisał:

Jestem ze świętokrzysiego i podzielam twoje poglądy, nie przejmuj się tym, debilne poglądy to teraz codzienność.

Panowie jak ktoś ma 7 dzieci ta będzie miało wpływ na popyt bo 7 osobowa rodzina zje 3 kg pyry zaś 2 osobowa tylko kilogram

Gość Marcin
12 godzin temu, Gość Inol napisał:

Panowie jak ktoś ma 7 dzieci ta będzie miało wpływ na popyt bo 7 osobowa rodzina zje 3 kg pyry zaś 2 osobowa tylko kilogram

7 dzietna rodzina nie je kartofli tylko śmieciowe gotowe jedzenie z marketu.Kto ugotuje ?Jak matka nachlana albo seriale ogląda.Niestety znam takie dwie rodziny.

Tak sobie dziś przez pola jechałem i z moich obserwacji wynika że nie ma nawet najmniejszych szans by ziemniaki i inne warzywa zdrożały choćby o grosz.Ilosc ziemniaków jakie są jeszcze na polach jest zawrotna i nie sa to jakieś badziewia tylko towar naprawdę dobrej jakości.Dziesiatki hektarów tylko w zasięgu wzroku.Kapusta to samo.Jest tego multum i już widać których kawałków nawet nie będzie się opłaciło ciąć pomijając już te których nie będzie gdzie schować.Tak więc gratuluję wielu tu wypowiadającym się pomysłu na zwiększenie upraw w następnym sezonie.

Gość elzbieta
2 godziny temu, Gość Marcin napisał:

7 dzietna rodzina nie je kartofli tylko śmieciowe gotowe jedzenie z marketu.Kto ugotuje ?Jak matka nachlana albo seriale ogląda.Niestety znam takie dwie rodziny.

Kim trzeba być aby dokonać takiego wpisu, to już zezwierzęcenie najdelikatniej to określając.

Gość Mietek
Godzinę temu, Sieradzak napisał:

Tak sobie dziś przez pola jechałem i z moich obserwacji wynika że nie ma nawet najmniejszych szans by ziemniaki i inne warzywa zdrożały choćby o grosz.Ilosc ziemniaków jakie są jeszcze na polach jest zawrotna i nie sa to jakieś badziewia tylko towar naprawdę dobrej jakości.Dziesiatki hektarów tylko w zasięgu wzroku.Kapusta to samo.Jest tego multum i już widać których kawałków nawet nie będzie się opłaciło ciąć pomijając już te których nie będzie gdzie schować.Tak więc gratuluję wielu tu wypowiadającym się pomysłu na zwiększenie upraw w następnym sezonie.

U mnie jest to samo.Mieszkam w terenie sądowniczym i najlepsze to ,że ogrodniki nasadzili skończyli jablka i wożą skrzyniami ziemniaki.Glupota jednak nie zna granic.