Gość Qwerty Napisano 8 Listopada Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopada W dniu 7.11.2025 o 07:12, Gość Ramoli napisał: Ja sadze 52 ha ziemniakow. W przyszłym roku xmniejszam na 50 ha. Ale dam 2x tyle nawozów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Lukasz Napisano 8 Listopada Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopada 2 godziny temu, Gość elzbieta napisał: Kim trzeba być aby dokonać takiego wpisu, to już zezwierzęcenie najdelikatniej to określając. Pani Elu niestety prawdę napisał też znam podobna sytuację,żona kilka razy zgłaszała problem bo pracuje w szkole i nic się nie zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 8 Listopada Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopada 1 godzinę temu, Gość Qwerty napisał: Ale dam 2x tyle nawozów A będzie go za co kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gosc. Napisano 8 Listopada Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopada 16 minut temu, Gość Lukasz napisał: Pani Elu niestety prawdę napisał też znam podobna sytuację,żona kilka razy zgłaszała problem bo pracuje w szkole i nic się nie zmienia. Co, nie chcą u was pracować i są patologią? Smutna rzeczywistość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik Napisano 8 Listopada Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopada Pytanie jakie ceny sadzeniaköw kwalifikowanych kl A na sezon 2026 wie ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Blocho Napisano 8 Listopada Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopada 2 godziny temu, Gość Rolnik napisał: Pytanie jakie ceny sadzeniaköw kwalifikowanych kl A na sezon 2026 wie ktoś? Zależy jaka odmiana. Średnio 3800 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rolnik Napisano 9 Listopada Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopada 3800 to o jedno zero za dużo trzeba być niepoważnym by w ogóle myśleć o zakupie sadzeniaka w tym sezonie jak swojego jest pełno a w tym roku te ceny sadzeniaka w granicach 4000 tyś były a sadzeniak przychodził praktycznie w kalibrażu jadalnego ja swojego na hektar zużywałem w granicach 2-2,2tony,a kwalifikatu 3,2-3,5 tony to gdzie sens i gdzie logika a finalnie przy zbiorach z hektara było może z 2-8 tony więcej plonu zależności od odmiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik Napisano 9 Listopada Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopada Tak ale w przyszłym roku jest prawdopodobieństwo na cenē ziemniaka w tym roku po 20 30 gr to w przyszłym musi być droższy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahten Napisano 9 Listopada Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopada No bedzie drozszy. Ludzie beda mieli w chu wlasnego sadzeniaka i dosadza jeszcze wiecej, bo za 30-50 gr nie oddadza swiezego po centrali:) spioch dodał reakcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 9 Listopada Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopada 34 minuty temu, ahten napisał: No bedzie drozszy. Ludzie beda mieli w chu wlasnego sadzeniaka i dosadza jeszcze wiecej, bo za 30-50 gr nie oddadza swiezego po Oczywiście,że będzie nasadzone pewnie więcej niż teraz a i sadzeniak pewnie koło 2.5.uprawiam sadzeniaki i dostalelem propozycje na 1.6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spioch Napisano 9 Listopada Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopada Godzinę temu, Gość Rolnik napisał: Tak ale w przyszłym roku jest prawdopodobieństwo na cenē ziemniaka w tym roku po 20 30 gr to w przyszłym musi być droższy Musi? Haha nie bądź śmieszny. Jak to mówią: Musi to na Rusi Skąd wiesz jakie będą plony w przyszłym roku w Europie? Pozatym po tym sezonie będzie tak rynek zawalony ziemniakiem, że nie ma szans aby był droższy skoro będzie go dużo tak czy tak Pozatym jak ktoś npisał, wszyscy będą mieli duuuuużo sadzeniaków na przyszły sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 9 Listopada Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopada 2 godziny temu, spioch napisał: Musi? Haha nie bądź śmieszny. Jak to mówią: Musi to na Rusi Skąd wiesz jakie będą plony w przyszłym roku w Europie? Pozatym po tym sezonie będzie tak rynek zawalony ziemniakiem, że nie ma szans aby był droższy skoro będzie go dużo tak czy tak Pozatym jak ktoś npisał, wszyscy będą mieli duuuuużo sadzeniaków na przyszły sezon. Racja cały przemysł kupi w tym roku za grosze podobno frytki moga leżeć nawet 24miesiace skrobia jeszcze dłużej a to też będzie miało wpływ na cenę jadalnego.cene może być lepsza,ale tylko przez wyjątkowa susze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Qwerty Napisano 9 Listopada Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopada 8 godzin temu, Gość rolnik napisał: 3800 to o jedno zero za dużo trzeba być niepoważnym by w ogóle myśleć o zakupie sadzeniaka w tym sezonie jak swojego jest pełno a w tym roku te ceny sadzeniaka w granicach 4000 tyś były a sadzeniak przychodził praktycznie w kalibrażu jadalnego ja swojego na hektar zużywałem w granicach 2-2,2tony,a kwalifikatu 3,2-3,5 tony to gdzie sens i gdzie logika a finalnie przy zbiorach z hektara było może z 2-8 tony więcej plonu zależności od odmiany Ta ryzykować zakup ziemniaka tak drugiego i można kupić syf sadzeniak ten swój może być o niebo lepszy niech go se czymajo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Scania ESI Napisano 9 Listopada Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopada Jeśli sprzedajecie paczkowalniom ziemniaka po 20 gr to jesteście fujarami i nawet nie jest mi was żal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Irek Napisano 9 Listopada Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopada 2 godziny temu, Gość Qwerty napisał: Ta ryzykować zakup ziemniaka tak drugiego i można kupić syf sadzeniak ten swój może być o niebo lepszy niech go se czymajo masz rację, sadzeniak teraz staniał w Równej oferują już od 1500zł tonę Rivierę z papierem CA chcą jak najwięcej klientów złapać i zgarniając kasę z rynku sadzeniaka przed wszystkimi zaczyna się gra o kasę i kto kogo pierwszy... kto nie sprzeda sadzeniaka ten skończy na gorzelni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 9 Listopada Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopada Godzinę temu, Gość Irek napisał: masz rację, sadzeniak teraz staniał w Równej oferują już od 1500zł tonę Rivierę z papierem CA chcą jak najwięcej klientów złapać i zgarniając kasę z rynku sadzeniaka przed wszystkimi zaczyna się gra o kasę i kto kogo pierwszy... kto nie sprzeda sadzeniaka ten skończy na gorzelni Producentów kwalifikatu jest coraz mniej .Myślę,że sadzeniak z papierem się sprzeda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość ReganJohn Napisano 10 Listopada Zgłoszenie Share Napisano 10 Listopada 10 godzin temu, Gość Scania ESI napisał: Jeśli sprzedajecie paczkowalniom ziemniaka po 20 gr to jesteście fujarami i nawet nie jest mi was żal. Kolego, ja pakuje za 25gr w worek 10-15kg szyty na palecie podaje, nie nazywaj mnie tak, rok jest trudny czyja to wina że obrodziło i dodatkowo jest potężna fala importu z niemiec, Francji i innych jeszcze krajów, holendrzy już sadzeniaka do Afryki sprzedają bo tam już sadzą w lutym przyjdzie znowu świeży i okaże się że 20gr i 25gr to była dobra cena, na Pomorzu chłopy z kopca ładują na łódki po 10gr. Pamiętam w zeszłym roku sytuację z białą kapustą jak w Polsce zgniła i kiły na polach dostała po deszczach to cenę miała prawie 3zl kg a dzisiaj ile zostało. To urodziaj i ogromne nasadzenia. Sytuacja jest bardzo trudna magazyny pękają w szwach sam próbuje sprzedać drożej wysyłam oferty na Biedronkę, Lidla, i inne sieci żeby tylko coś zaczęli brać,słychać tylko odzew z biedronki może przed świętami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Pgr Napisano 10 Listopada Zgłoszenie Share Napisano 10 Listopada 2 godziny temu, Gość ReganJohn napisał: Kolego, ja pakuje za 25gr w worek 10-15kg szyty na palecie podaje, nie nazywaj mnie tak, rok jest trudny czyja to wina że obrodziło i dodatkowo jest potężna fala importu z niemiec, Francji i innych jeszcze krajów, holendrzy już sadzeniaka do Afryki sprzedają bo tam już sadzą w lutym przyjdzie znowu świeży i okaże się że 20gr i 25gr to była dobra cena, na Pomorzu chłopy z kopca ładują na łódki po 10gr. Pamiętam w zeszłym roku sytuację z białą kapustą jak w Polsce zgniła i kiły na polach dostała po deszczach to cenę miała prawie 3zl kg a dzisiaj ile zostało. To urodziaj i ogromne nasadzenia. Sytuacja jest bardzo trudna magazyny pękają w szwach sam próbuje sprzedać drożej wysyłam oferty na Biedronkę, Lidla, i inne sieci żeby tylko coś zaczęli brać,słychać tylko odzew z biedronki może przed świętami. Pozdrawiam Lepiej by brzmiało rozdaję po 0,25 gr nie trzeba by było czytać pomiędzy wierszami pańszczyzna wróciła jednak to prawda że historia kołem się toczy a chłop to najniższa warstwa społeczna z którą się nikt nie liczy i zawsze będzie głupi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Twardy Napisano 10 Listopada Zgłoszenie Share Napisano 10 Listopada 21 godzin temu, Gość Scania ESI napisał: Jeśli sprzedajecie paczkowalniom ziemniaka po 20 gr to jesteście fujarami i nawet nie jest mi was żal. Albo miękiszonami! Trzeba być twardym a nie miantkim no i oczywiście trzeba w przyszłym roku posadzić więcej aby inni nie weszli na wasze miejsce! Zdrowia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 10 Listopada Zgłoszenie Share Napisano 10 Listopada Godzinę temu, Gość Twardy napisał: Albo miękiszonami! Trzeba być twardym a nie miantkim no i oczywiście trzeba w przyszłym roku posadzić więcej aby inni nie weszli na wasze miejsce! Zdrowia. I powodzenia.Moj znajomy miał w tym roku 120 ha ziemniaka.teraz brama się nie zamyka i nie kupiec jedzie tylko wierzyciele i komornik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Qwerty Napisano 10 Listopada Zgłoszenie Share Napisano 10 Listopada 22 godziny temu, Gość Gość napisał: Producentów kwalifikatu jest coraz mniej .Myślę,że sadzeniak z papierem się sprzeda. Jaki kwalifak tak sie ma producent niemało gnoju nasprzedawali z papierami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik Napisano 11 Listopada Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopada W dniu 9.11.2025 o 11:01, ahten napisał: No bedzie drozszy. Ludzie beda mieli w chu wlasnego sadzeniaka i dosadza jeszcze wiecej, bo za 30-50 gr nie oddadza swiezego po centrali:) Dokładnie. Jak mam oddać za pół darmo świeżego sadzeniaka to wolę go wysadzić w polu. A nóż widelec cena będzie i można będzie zarobić. A firmy nasienne jeżeli chcą sprzedawać kwalifikat po 3500 to powodzenia. Niech sami jedzą te ziemniaki bo napewno sie z nimi zostaną! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Martinx77 Napisano 11 Listopada Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopada CN będą brać pod zamówienie. Oni dobrze wiedzą co się święci. Jedynie bardzo wczesne będą mieć branie, ale jak widzę cenę po 5 tys, to raczej słabo. Najlepsi to są producenci sadzeniaka. Mają pełne przechowalnie i twierdzą, że to się sprzeda. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 11 Listopada Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopada 4 godziny temu, Gość Martinx77 napisał: CN będą brać pod zamówienie. Oni dobrze wiedzą co się święci. Jedynie bardzo wczesne będą mieć branie, ale jak widzę cenę po 5 tys, to raczej słabo. Najlepsi to są producenci sadzeniaka. Mają pełne przechowalnie i twierdzą, że to się sprzeda. Powodzenia. Niewiem skąd takie ceny bierzecie za sadzeniaka.Jestem bardzo małym producentem sadzeniaków mam 2ha i wszystko juz mam rozpisane i zadatkowane po cenie 1.8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Scania ESI Napisano 11 Listopada Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopada Róbcie worki róbcie chłopki po 4-5 zł. Co trzeba być za bezmózgiem żeby się tak poniżać. Zobaczymy za pójdziecie na rehabilitację garba. Policzcie ile musicie sprzedać worków żeby zapłacić za 20-30 min masażu durne pały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi