Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

21 godzin temu, Gość Rolnik napisał:

Dokładnie. Jak mam oddać za pół darmo świeżego sadzeniaka to wolę go wysadzić w polu. A nóż widelec cena będzie i można będzie zarobić.

A firmy nasienne jeżeli chcą sprzedawać kwalifikat po 3500 to powodzenia. Niech sami jedzą te ziemniaki bo napewno sie z nimi zostaną!

Jak ty masz człowieku takie nastawienie to lepiej zlikwiduj tą gospodarkę i Idź do roboty 

Gość Martinx77
18 godzin temu, Gość Gość napisał:

Niewiem skąd takie ceny bierzecie za sadzeniaka.Jestem bardzo małym producentem sadzeniaków mam 2ha i wszystko juz mam rozpisane i zadatkowane po cenie 1.8

5 tys to masz za wczesne na Inagrii, a te po 1,8 tys to z fakturą? 

Gość Małorolny
W dniu 7.11.2025 o 08:45, Gość Rolnik napisał:

A co wy tak zazdrościcie tych 7 czy wiecej dzieci ? Sami jesteście patusy! Te dzieci beda potem pracować na Wasze emerytury egoiści, co wam szkodzi spłodzić gromadę dzieci i niby z tego zyc ? No co wam szkodzi ? Kazdy tylko jedno czy dwa wiecej nie bo to obowiązki a ludzie są cholernie wygodni i dlatego nie rodza sie dzieci. Ja bym takim wielodzietnym rodzinom dal jeszcze wiecej pieniędzy.

W Polsce potrzeba błyskawicznych zmian w polityce rodzinnej. Od kilku lat lewicowe środowiska wpierają, że dzieci są niepotrzebne, a żeby zmniejszyć emisję CO2 to najlepiej zrezygnować z posiadania dzieci. Teraz młodzież nie myśli o dzieciach, co najwyżej kotka albo pieska mają. Tendencja spadkowa będzie się utrzymywać bo dzieci będzie rodzić co raz mniej, a umierać będzie co raz więcej ze względu na choroby cywilizacyjne, turboraki bo szczepionkach na covid itp. 

Wczoraj obchodziliśmy święto niepodległości, ale Polski to my mamy chyba tylko język, reszta już jest w rękach okupanta z eurokolchozu, Izraela czy Ukrainy. Nasi włodarze nie robią nic żeby nasz kraj przetrwał, im zależy na tym, że ten naród wymierał... 

3 minuty temu, Gość Małorolny napisał:

W Polsce potrzeba błyskawicznych zmian w polityce rodzinnej. Od kilku lat lewicowe środowiska wpierają, że dzieci są niepotrzebne, a żeby zmniejszyć emisję CO2 to najlepiej zrezygnować z posiadania dzieci. Teraz młodzież nie myśli o dzieciach, co najwyżej kotka albo pieska mają. Tendencja spadkowa będzie się utrzymywać bo dzieci będzie rodzić co raz mniej, a umierać będzie co raz więcej ze względu na choroby cywilizacyjne, turboraki bo szczepionkach na covid itp. 

Wczoraj obchodziliśmy święto niepodległości, ale Polski to my mamy chyba tylko język, reszta już jest w rękach okupanta z eurokolchozu, Izraela czy Ukrainy. Nasi włodarze nie robią nic żeby nasz kraj przetrwał, im zależy na tym, że ten naród wymierał... 

Dobrze napisane!

Gość Martinx77

Małorolny, jak się nie podoba w Europie to ...

Edytowane przez Sebastian Pawłowski
proszę nie obrażać, tylko podać kontrargumenty, lub inne rozwiązania tego dość szerokiego problemu

Gość Taki tam rolnik
W dniu 7.11.2025 o 08:45, Gość Rolnik napisał:

A co wy tak zazdrościcie tych 7 czy wiecej dzieci ? Sami jesteście patusy! Te dzieci beda potem pracować na Wasze emerytury egoiści, co wam szkodzi spłodzić gromadę dzieci i niby z tego zyc ? No co wam szkodzi ? Kazdy tylko jedno czy dwa wiecej nie bo to obowiązki a ludzie są cholernie wygodni i dlatego nie rodza sie dzieci. Ja bym takim wielodzietnym rodzinom dal jeszcze wiecej pieniędzy.

Podobno na moją emeryturę Państwo pobiera składki przez cały okres kiedy pracuje, poza tym z tych pieniędzy wypłaca różne świadczenia tym którzy nie pracują i tym którzy mają siedmioro dzieci i bywa że ich cała praca polegała tylko na spłodzenia tych dzieci ale co ja tam wiem...

Gość Taki tam rolnik

Nie o tym jest to forum ale mam przykład zza płotu - rodzina nierobów i alkoholikow- ojciec już poległ od gorzały matka jeszcze jako tako zyje- pracowali dorywczo w polu min. u mnie- płaciłem ile chcieli, dzieci czworo. Odkąd zaczęli dawać 500+ i w ogóle zwiększyli świadczenia socjalne ( a tacy ludzie wiedzą skąd mogą nawet złotówkę dostać) przestali pracować. Po wypłacie jakichś pieniędzy to co dzień auta z okolicznych restauracji czy barów podjeżdżają z jedzeniem gotowym albo ja po całym dniu harówy,wieczorem biorę się za opryski a tam grill się pali ,kiełbasa się piecze a każdy z Harnasiem w ręku i muzyka na full! I dzieci takie same bo widziały że można jako tako żyć z samego socjalu i tego co ludzie dadzą za pół darmo albo i za darmo! Tyle.

Gość Taki tam rolnik
8 godzin temu, Gość Małorolny napisał:

A weź mi podaj jakiś przykład, cytat, link, cokolwiek żeby uzasadnić to co piszesz. 

Gość Małorolny

Ja nie jestem doktorem nauk socjologicznych, tylko rolnikiem...ale na chłopski, prosty rozum jest kilka działań, które mogłyby zwiększyć dzietność w Polsce, a są to m.in:

-kredyty niskooprocentowane dla par, które posiadają dzieci (teraz większość mieszka z rodzicami, bądź wynajmuje mieszkania bo nie stać ich na zakup mieszkania, bądź budowę domu)

- niższe podatki, ewentualnie jakieś uproszczenia podatkowe dla osób, które posiadają dzieci, dofinansowania dla gmin

- leczenie niepłodności (mam kilku znajomych, którzy chcą mieć dzieci, a nie mogą. Niepłodność to co raz częstszy problem)

- rynek pracy (wiele kobiet nie chce zachodzić w ciążę bo boi się, że zostaną wyrzucone z pracy. Niestety to są realia w Polsce. 

- budowa żłobków czy przedszkoli (w tej chwili zapisać dziecko to publicznego żłobka graniczy z cudem więc jak rodzic ma pracować i zarabiać na utrzymanie dzieci?

- promocja wizerunku rodzin dzietnych (w tej chwili mamy lewicową propagandę, która otwarcie namawia do rezygnacji z dzieci)

A co do patologicznych rodzin to niestety ciężko to wyeliminować, ale też trzebaby większej kontroli nad tym co się dzieje w tych rodzinach. A może nawet łatwiejszy program adaptacji dzieci dla par bezpłodnych by tu pomógł. 

Ja jestem przekonany, że włodarze wiedzą jak zwiększyć dzietność, ale poprostu plan jest taki żeby w Polsce ilość dzieci spadała...a finałem tego będzie to, że piramida finansowa zwana ZUS w końcu się zawali.

Gość rolnik
10 godzin temu, Gość Taki tam rolnik napisał:

A weź mi podaj jakiś przykład, cytat, link, cokolwiek żeby uzasadnić to co piszesz. 

Aco tu uzasadniac ,spojrz w kolo co sie dzieje

Gość Gość
55 minut temu, Gość Radek napisał:

Witam dużo jeszcze wam zostało do wykopania ja jeszcze 12ha wszystko się zakleja masakra 

Co do tej pory robiłeś?

Gość Robert

Mi zostało jakoś z 5 ha, ale co podeschnie to więcej doleje i chyba wykopie to ale pługiem. Choć człowiekowi nie jest zal przy tak ch*jowej cenie, a i materiał jakiś gówniany akurat na ten kawałek kupiłem to tylko pola szkoda. 

Gość Marian
3 godziny temu, Gość Robert napisał:

Mi zostało jakoś z 5 ha, ale co podeschnie to więcej doleje i chyba wykopie to ale pługiem. Choć człowiekowi nie jest zal przy tak ch*jowej cenie, a i materiał jakiś gówniany akurat na ten kawałek kupiłem to tylko pola szkoda. 

W moich okolicach( południe Świętokrzyskiego )jeszcze sporo w polach i wątpię,że to będzie kopane choć pewnie by się dało bardzo mokro nie jest.

Gość Ruki
7 godzin temu, Gość Radek napisał:

Witam dużo jeszcze wam zostało do wykopania ja jeszcze 12ha wszystko się zakleja masakra 

Mi jeszcze zostało  8 ha. Na spokojnie jeszcze mrozu nie nadają.

Gość Taki tam rolnik
8 godzin temu, Gość Radek napisał:

Nie wiem w czym rzecz bo nie raz było bardziej mokro i jakoś to kopanie szło powoli a teraz z kim by nie zagadał to kombajny stają, przenośniki się urywają,łożyska zacierają,sprzęgła się palą! Bolki, Anny czy Grimmy bez różnicy! 

Gość Asdf
36 minut temu, Gość Taki tam rolnik napisał:

Nie wiem w czym rzecz bo nie raz było bardziej mokro i jakoś to kopanie szło powoli a teraz z kim by nie zagadał to kombajny stają, przenośniki się urywają,łożyska zacierają,sprzęgła się palą! Bolki, Anny czy Grimmy bez różnicy! 

Serio tak sprzęt mordujecie ?żeby przesiewacz do anny kupić trzeba wydać 3tys.Widzac ceny w ogłoszeniach po 3zl za worek trzeba 1000workow po odliczeniu kosztu pakowania i kopania pewnie ze dwa razy tyle.Widzi ktoś w tym sens ?

Gość Brons
24 minuty temu, Gość Gość napisał:

Nie martwcie się od wtorku ma być spory mróz to będzie lepiej szło.

Chyba na Syberii. U nas jeszcze grudzień na plusie

Gość Realista

Mi zostało jeszcze 2 ha których już nie będziemy kopać. A pytanie mam  z innej beczki....jaka taryfę macie na prąd w swoich gospodarstwach? C11 czy G11? Cały czas u siebie miałem G ale wiadomo że zużycie stałe wzrasta i po kontroli każą mi przechodzić na C bo podobno rolnik musi być na C a tu wiadomo prąd droższy 

Gość Heniek
48 minut temu, Gość Realista napisał:

Mi zostało jeszcze 2 ha których już nie będziemy kopać. A pytanie mam  z innej beczki....jaka taryfę macie na prąd w swoich gospodarstwach? C11 czy G11? Cały czas u siebie miałem G ale wiadomo że zużycie stałe wzrasta i po kontroli każą mi przechodzić na C bo podobno rolnik musi być na C a tu wiadomo prąd droższy 

G12 stawiam kemping i muszą dać działka rekreacyjna 40kv

Gość Sweeti
Godzinę temu, Gość Scania ESI napisał:

Pojawi się mróz to skończy się tani towar, kto nadal będzie sprzedawał poniżej kosztów produkcji to frajer

Wyeliminujemy skoczków w ten sposób. Panowie nie zmniejszajmy nasadzeń w przyszłym roku to skoczki sami się wyeliminują. Zobaczą jakie są z tego kokosy.