Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Paweł

Ziemniaki tanie to choć na "batatach" kopanych w grudniu zarobimy :D 
Ja kupiłem od jakiegoś ch ujka wyrodzoną lawendę, i taka paskudna, płaska, krzywa w sam raz jak bataty. Będę kopał jak śniegi zejdą ;D Pójdą ... jako polskie bataty. Może ktoś się trafi :) 

Gość Romek
Godzinę temu, Gość gruby bolo napisał:

Miszczu chyba tracisz rozum po czterech promilach, natomiast ziemniak nie traci skrobi tylko w niskich temperaturach zmienia ją w cukier, tak w skrócie bo nie będę wyjaśniał tego procesu dokładnie. I temperatura tej zamiany jest różna dla różnych odmian oraz jest istotna przy dalszych procesach obróbki ziemniaka. Francuzi trzymają niektóre odmiany w 3 stopniach do lipca i nie robią się słodkie a niektóre odmiany na chipsy jak dostaną poniżej 8 to przetwórnia już nie przyjmie.

Zamiana w cukry to strata skrobi na jedno wychodzi.Poza tym normalne jest to,że każda odmiana że względu na przeznaczenie ma inną jej zawartość i wymaga innej temperatury przechowania.Moze i jest jakis wyjatek ale praktycznie zawsze powyzej 4 stopni.Napisal pan to samo innymi słowami a się kolegi czepia.

9 godzin temu, Gość gruby bolo napisał:

Miszczu chyba tracisz rozum po czterech promilach, natomiast ziemniak nie traci skrobi tylko w niskich temperaturach zmienia ją w cukier, tak w skrócie bo nie będę wyjaśniał tego procesu dokładnie. I temperatura tej zamiany jest różna dla różnych odmian oraz jest istotna przy dalszych procesach obróbki ziemniaka. Francuzi trzymają niektóre odmiany w 3 stopniach do lipca i nie robią się słodkie a niektóre odmiany na chipsy jak dostaną poniżej 8 to przetwórnia już nie przyjmie.

Miszczu, a skrobia to nie cukier?

Gość Gość
3 godziny temu, Gość ggg napisał:

Miszczu, a skrobia to nie cukier?

Forum o ziemniakach zamieniło się w chemiczne.Mysle,że nikt tu z obecnych tego do końca nie ogarnia,pewne jest to,że przy temperaturach poniżej  8 stopni zachodzą zmiany i zakłady czesto nie chcą brać.

Gość Sędzice

Pawełek z Kobierzyca lata wkurzony 40ha obmarzło, może dobrze perspektyw na poprawę ceny nie widać dziś ładowałem Qeean anne za 20groszy umytą w worek 15kg nawet ładnie się umyła, jak u was ceny?

6 godzin temu, Gość Sędzice napisał:

Pawełek z Kobierzyca lata wkurzony 40ha obmarzło, może dobrze perspektyw na poprawę ceny nie widać dziś ładowałem Qeean anne za 20groszy umytą w worek 15kg nawet ładnie się umyła, jak u was ceny?

Koniec listopada i zimą przyszła no kto by się spodziewał.Do przewidzenia było że tak się stanie.Mogl po Dubajach nie latać tylko pilnować interesu.

Gość Marcin
33 minuty temu, Gość Tomi napisał:

Przeciez podobnp na bialorus sa eksportowane.

Nakladli wam głupot na wiosnę,że Białoruś głodna a Wy nasadziliscie bez żadnego opamietania i bez rynku zbytu każdy jest sam sobie winien,20 %więcej nasadzeń i dobry plon i jest to co jest.Ja tam jestem z roku zadowolony swoj hektarek zdetalowalem już w sierpniu prawie wszystko po 2zl.wiecej zarobiłem niż niektórzy z 50ha.

11 minut temu, Gość Marcin napisał:

Nakladli wam głupot na wiosnę,że Białoruś głodna a Wy nasadziliscie bez żadnego opamietania i bez rynku zbytu każdy jest sam sobie winien,20 %więcej nasadzeń i dobry plon i jest to co jest.Ja tam jestem z roku zadowolony swoj hektarek zdetalowalem już w sierpniu prawie wszystko po 2zl.wiecej zarobiłem niż niektórzy z 50ha.

To tylko się cieszyć zezon jeszcze się nie zakonczył

13 godzin temu, Sieradzak napisał:

Koniec listopada i zimą przyszła no kto by się spodziewał.Do przewidzenia było że tak się stanie.Mogl po Dubajach nie latać tylko pilnować interesu.

To jeszcze nie tak źle na tym ziemniaku  jak na Dubaje stać

Gość Luki
21 godzin temu, Gość Gość napisał:

Pewnie tak ,ale jak to wykopią?

Ja dzisiaj wykopalem 50 ary troche sie mazalo ale dslismy rade. Panowie nic nie zmarzlo.

Gość Ralf
Godzinę temu, Gość Luki napisał:

Ja dzisiaj wykopalem 50 ary troche sie mazalo ale dslismy rade. Panowie nic nie zmarzlo.

Za krotko byly mrozy. Tk myslalem ze w redlinie nic im nie bedzie.

Gość Luki
24 minuty temu, Gość Rolnik napisał:

Dobrze ze wykopałeś, bo inaczej brakłoby ziemniaka na rynku.

Moze by n8e braklo ale nie jestem nauczony marnowania towaru.

Gość Mors
15 minut temu, Gość Luki napisał:

Moze by n8e braklo ale nie jestem nauczony marnowania towaru.

Mi tez jeszcze 2 ha zostalo na polu, ale tez jutro mam zamiar to zebrac.

Gość Swietokrzyskie

Jakie to szczęście,że daliście rade,rynek taki spragniony towaru.Sandomierz giełda niby 6zl zejście średnio 10workow na dzień I to jak masz farta,a jak towar ma jakąś skazę nie sprzedaż nic

Gość Krach
W dniu 26.11.2025 o 18:36, Gość xyz napisał:

To jeszcze nie tak źle na tym ziemniaku  jak na Dubaje stać

To jest właśnie o to płacz,bo nie będzie na balety na Seszelach 

Gość Kupiec

Panowie jak żyjesz dobrze z kupcem to i o sprzedaż nie musisz się martwić ja już 3 gości wyczyściłem do 0 a mieli po 15 30 50 hektarow ale co roku razem współpracujemy i będę czyścił kolejnych i tak aż do czerwca.A jak niektórzy za bardzo urosli na wysokich cenach to teraz się bujają bo markety nie mają zejscia i nie chcą brać.A umowy to są dobre jak jest mało towaru a jak jest dużo to nie działają.