Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

31 minut temu, Gość Martinx77 napisał:

Wystarczy napisać, że ziemniaki drobne wielkości sadzeniaka, odmiany takiej i takiej. Oczywiście kupione w zeszłym sezonie z centrali.

Tylko , ze dodając w kategori sadzeniak oświadczasz,  że  posiadasz licencje na obrót materiałem siewnym a składanie fałszywych oświadczeń to grubsza sprawa

2 godziny temu, Gość Rolnik napisał:

Tylko , ze dodając w kategori sadzeniak oświadczasz,  że  posiadasz licencje na obrót materiałem siewnym a składanie fałszywych oświadczeń to grubsza sprawa

Nie nałożą żadnej kary tylko sytaszą. Ja już to przerabiałem.

Gość Marian
40 minut temu, Gość Sieradz napisał:

W jakiej cenie kwalifikat chcą sprzedawać na wiosnę 2026? Może w tym roku uda się zarobić na sadzeniaki jeżeli centrale będą mieć zaporowe ceny

Od 2,8 do 4

3 godziny temu, Gość Sieradz napisał:

W jakiej cenie kwalifikat chcą sprzedawać na wiosnę 2026? Może w tym roku uda się zarobić na sadzeniaki jeżeli centrale będą mieć zaporowe ceny

W tym roku na wszystkim zarobisz.Sadzeniakow każdy ma do oporu,w poprzednich latach drobny ziemniak się sprzedawal w lecie czy jesienią ,ja zostawiałem tylko dla siebie teraz mam ponad 20ton sadzeniaka,moi znajomi też.

Gość Tracer
6 godzin temu, Gość Sieradz napisał:

Kierownik to na serio czy na żarty pisze ? U każdego ziemniaka jest, desperaci godzą się nawet na 3zl worek jadalnego , pewnie każdy wsadzi swoim sadzeniakiem ewentualnie coś dobierze z centrali trochę na rozmnożenie a skoczki co nie sadziły to widząc tę sytuację to raczej nie myślą o sadzeniu ziemniaka w przyszłym roku 😃

Gość Rolnik
18 minut temu, Gość Tracer napisał:

Kierownik to na serio czy na żarty pisze ? U każdego ziemniaka jest, desperaci godzą się nawet na 3zl worek jadalnego , pewnie każdy wsadzi swoim sadzeniakiem ewentualnie coś dobierze z centrali trochę na rozmnożenie a skoczki co nie sadziły to widząc tę sytuację to raczej nie myślą o sadzeniu ziemniaka w przyszłym roku 😃

Właśnie w taki rok się w pyrki wchodzi koszty małe bo sadzonke sie kupi za 1.5 tys na hektar, koszt nasion qq w granicach tys zł więc nasadzeń może być tyle samo jak w tym roku

Gość Tracer
Godzinę temu, Gość Rolnik napisał:

Właśnie w taki rok się w pyrki wchodzi koszty małe bo sadzonke sie kupi za 1.5 tys na hektar, koszt nasion qq w granicach tys zł więc nasadzeń może być tyle samo jak w tym roku

Widząc po ilości nowych ogłoszeń sprzętu do ziemniaka , kombajnów , sadzarek , sortowników itd raczej obstawiam zmniejszony areał , lecz jak kolega mówi pamiętam lata gdzie sadzeniaki się sypało do dołu w maju bo nikt za darmo nie chciał a ziemniaki potem płaciły. 

Gość Gość

Nie da się przewidzieć ceny na kolejny sezon,ale z wieloletniego doświadczenia będzie jeszcze gorszy rok niż ten.Nikt uprawy nie odpuści zwłaszcza, że sadzeniak będzie darmowy a chęć odbicia zwiększy nasadzenia.

32 minuty temu, Gość Tracer napisał:

Widząc po ilości nowych ogłoszeń sprzętu do ziemniaka , kombajnów , sadzarek , sortowników itd raczej obstawiam zmniejszony areał , lecz jak kolega mówi pamiętam lata gdzie sadzeniaki się sypało do dołu w maju bo nikt za darmo nie chciał a ziemniaki potem płaciły. 

Dlatego jestem tej samej mysli i licze na to że w przyszlym roku zarobimy

56 minut temu, Gość Gość napisał:

Nie da się przewidzieć ceny na kolejny sezon,ale z wieloletniego doświadczenia będzie jeszcze gorszy rok niż ten.Nikt uprawy nie odpuści zwłaszcza, że sadzeniak będzie darmowy a chęć odbicia zwiększy nasadzenia.

Ludzie kapustę zostawili na polu a to dobry przedplon pod ziemniaki 

Gość Szzone

Tak jak mówisz po złym roku zawsze przychodzi jeszcze gorszy. Jeden słaby rok jeszcze nikogo nie nauczył. Będą próbować obsadzić wszystko swoim sadzeniakiem  bo może akurat uda się odkuć. 

Gość Rolnik

I co to za sens i logika po takim ujowym roku jeszcze zwiększać i liczyć na to ze może sie odkujecie a może jeszcze większe straty sobie narobicie czy wy macie naprawde siano zamiast mózgu? Masakra. 

Gość Swietokrzyskie
2 godziny temu, Gość Klon napisał:

Dlatego jestem tej samej mysli i licze na to że w przyszlym roku zarobimy

Na sprzęt jest zwiększone zainteresowanie to i ogłoszeń więcej sam sprzedałem w tym tygodniu kombajn anna po teściu który stał 20lat nieużywany,a kupił go Gość z zamiarem wejścia w uprawe

To że ludzie pewnie zwiększa też myślę że tak będzie ,ale jak tu nie zwiększyć jak kukurydza leży ,burak też ,inne warzywa też leżą ,a ludzie mają ta ziemie i sproboja zarobić ogólnie mogą być jaja jak berety na przyszły rok jak będzie jeszcze gorzej że zbytem bo w Europie też domen....a tego ziemniaka nie będzie mniejszego nasadzenia 

Godzinę temu, Gość Rolnik napisał:

I co to za sens i logika po takim ujowym roku jeszcze zwiększać i liczyć na to ze może sie odkujecie a może jeszcze większe straty sobie narobicie czy wy macie naprawde siano zamiast mózgu? Masakra. 

Ten rok jeszcze nie był taki zły.Pamietam o wiele gorsze.Mialem 5ha wszystko wywiozłem lipiec/sierpień.Wtedy śmiali się,że sprzedaje po 10zl towar był beż wad i bardzo ładnie mi schodzil.

Gość Ryzykant
2 godziny temu, Gość Rolnik napisał:

Ten rok co prawda stracony, ale nastepny może będzie lepszy, dlatego trzeba zwiększyć nasadzenia żeby się nie oszukać w przyszłym roku. 

Gość Gość
19 minut temu, Gość Ryzykant napisał:

Ten rok co prawda stracony, ale nastepny może będzie lepszy, dlatego trzeba zwiększyć nasadzenia żeby się nie oszukać w przyszłym roku. 

Jeszcze dzierżawy dobierz może tam ktoś odda pod ziemniaka po 3tys za hektar.Bedzie to złoty interes.