Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Martinx77
Godzinę temu, Gość Rolnik napisał:

Panowie biorąc program na maszyny do pakowania ziemniaka musze go uprawiać przez 5 lat za cenę jaķą mi da kupiec?

A jaką inną cenę? Przecież nie będziesz wystawiał lewych faktur z zawyżoną ceną. 

2 godziny temu, Gość Rolnik napisał:

Panowie biorąc program na maszyny do pakowania ziemniaka musze go uprawiać przez 5 lat za cenę jaķą mi da kupiec?

Nie koniecznie musisz go sprzedawać za cenę którą da Ci kupiec możesz go sprzedawać także taniej Twój towar Twoja cena 

Biorąc program na maszyny no niestety nie masz gwarancji ceny towaru z żadnej strony

Powiem więcej niska cena towarów może okazać się sporym problemem ponieważ przy niskiej cenie towaru spadnie wartość ekonomiczna gospodarstwa a w umowach zazwyczaj jest zapis że wartość ma zostać zwiększona i utrzymana

Następnym problemem jest wywiązanie się z umów w obecnym naborze 

ROZWÓJ MAŁYCH GOSPODARSTW 

ZA 2025 rok ktoś ma wartość ekonomiczną gospodarstwa ok 15 tys euro czyli kwalifikuje się do programu składa wniosek wszystko to  jest ok 65 tys zł posiada 6 ha (3 pszenica i 3 ziemniaki)

Teraz wymóg jest ażeby wszystko było ok musi zwiększyć wartość ekonomiczną gospodarstwa o minimum 30%

I tu pojawia się problem przy tak niskich cenach obecnych i perspektyw na przyszłość z tych 6 ha nie jest w stanie wykazać się fakturami sprzedaży na ok 90 tyś złotych ponieważ nawet przy obsadzie 

6 ha ziemniaków x 40 ton mamy 240 ton x 0,25 =60 tys zł 

Tak że programy nie wyglądają optymistycznie 

Gość Martinx77
5 godzin temu, Gość Rolnik napisał:

Ale z drugiej strony, jeśli ten rok ma być bazowym w programie, to następny może być tylko lepszy. Weź dobrą firmę, która to ci ogarnie. 

36 minut temu, Gość Martinx77 napisał:

Ale z drugiej strony, jeśli ten rok ma być bazowym w programie, to następny może być tylko lepszy. Weź dobrą firmę, która to ci ogarnie. 

Nie do końca masz rację ponieważ rok bazowy jest 2025 i kalkulator wielkości ekonomicznej bardzo wysoko oblicza myślę że po cenach z 2024 sprawdzałem to i wpisując w aktualnym kalkulatorze ok 3,5ha ziemniaki i 3 ha pszenicy wychodzi 

Ok 18 000 euro X 4,2 = 75600 pln

75600+31%wzrostu w roku docelowym czyli w 2028 mając te 6,5ha musisz osiągnąć sprzedaż udokumentowana na min 99,036 pln