Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Gość Wojtek napisał:

Jak policzyłem to i tak wychodzi lepiej jak buraki, w pierwszym roku to sadzonka droga, ale teraz jest już własna, kombajn kupiłem  i sadzarkę to wszystko sam zrobię wiec nie ma kosztów usług… tylko żeby udało się sprzedać, ale dzisiaj już próby przeszły to może nie będzie takiej katastrofy.

Rece opadaja

Gość Rolnik

Wojtek ja nie wiem czy ty na poważnie piszesz czy to są jakieś JAJA ?! Jakiś gość cie namówił na posadzenie 50 ha ziemniaka i go posłuchałeś jak by ci powiedział ze masz sie wykastrować to tez byś to zrobił? To forum to sie robi żenada.

Gość Martinx77
4 godziny temu, Gość Wojtek napisał:

Nie liczyłem na taką falę hejtu, ale i tak było warto

Ty nam hejt wytykasz? To ja Tobie mogę o szacunku napisać. Sprzedając po 15 gr to nie dość, że nie masz szacunku dla własnej ale i  innych pracy. Tą ceną psujesz rynek. Kilkuset takich zdesperowanych skoczków i do widzenia. 

Tak że nie licz na współczucie. To nie grupa wsparcia.

Gość Młody rolnik

Gosc sobie jaja robi a my wkurzamy się jeden przed drugim. Jak możesz przy tej cenie wyjść lepiej niż na buraku? skoro delikatnie licząc sadzeniaka za tonę 3 tysięcy razy 3 tony na hektar to 9 tys a przy sprzedaniu 50 ton po maks te 20 gr co napisałeś to 10 tys a gdzie reszta kosztów. Śmiech na sali. Pewnie piszesz tylko po to żeby żeby zdenerwować prawdziwych rolników uprawiających ziemniaki. Każdy umie liczyć ale w tym przypadku to kolego oszukujesz siebie a nie NAS.

Gość Rolnik

Facet popełnił trochę błędów ale każdy kiedyś zaczynał. Panowie wyluzujcie, co to was miażdży. Jego pole , jego kasa , jego strata. Koniec. Lepiej pomóc niech sie rozwija a nie zamyka gospodarstwo, to wyjdzie nam lepiej wszystkim tak naprawde.

Gość Wojtek
5 godzin temu, Gość Kkr napisał:

Nie rozumiem co ma kastrowanie do ziemniaków, niektórzy nie wiedzą o czym piszą. Inni z kolei traktują uprawę ziemniaków jako prywatną profesję i broń Boże jeśli ktoś postanowi robić to samo. Cóż pewnie nie będzie z tego giga pieniędzy w tym roku, ale przy złotówce za kilo miały być. Przy 0,2 za kg to jest 10 k z ha, sadzonka kosztowała mnie średnio 5k, nawozy i środki ok 3 k zostanie 1 tysiąc z ha to i tak lepiej jak na zbożu dobrego dopłata to może się zamknie jakoś, byle tylko sprzedać 

Gość Gość
2 godziny temu, Gość Wojtek napisał:
8 godzin temu, Gość Kkr napisał:

Nie rozumiem co ma kastrowanie do ziemniaków, niektórzy nie wiedzą o czym piszą. Inni z kolei traktują uprawę ziemniaków jako prywatną profesję i broń Boże jeśli ktoś postanowi robić to samo. Cóż pewnie nie będzie z tego giga pieniędzy w tym roku, ale przy złotówce za kilo miały być. Przy 0,2 za kg to jest 10 k z ha, sadzonka kosztowała mnie średnio 5k, nawozy i środki ok 3 k zostanie 1 tysiąc z ha to i tak lepiej jak na zbożu dobrego dopłata to może się zamknie jakoś, byle tylko sprzedać 

Ręce opadają i brak słów.Jest jeszcze wytłumaczenie,że posty nabijasz bo w rolnictwie długo nie pociągniesz z takim myśleniem.Sam pisałeś,że windykacja grozi.

Gość Jakiś tam rolnik

Więcej, więcej sadzic i to w ciemno! Co to jest dwa tysiące za hektar dzierzawy- dawać 5 tys! Co to jest 10 hektarów ziemniaka jak rok temu- sadzić 30! Co to jest dwa nowe traktory, brać trzeci bo inni wzięli! Co że niema na zwiększenie uprawy- Bank kredyt da!  Zesrało się? I bardzo kur.. dobrze! Oby jeszcze ze dwa lata były takie jak ten! Pozdrawiam normalnych rolników!

Gość Jakiś tam rolnik

Pewnie mnie tu zlinczują za to co napisałem wcześniej i za to co teraz napisze- nie zal mi nikogo co tu płacze ze niema komu sprzedać albo że tanio! Kto w tych czasach uprawia w ciemno?!  Od 20 lat wszystko odstawiam do jednej firmy (wstawiają do Biedry)- jakie odmiany chcą takie sadzę, nawozy,opryski ,badania ,terminy,wszystko jak sobie życzą, umowa do tego ale towar mam extra. Teraz robię sobie spokojnie dla nich ,bo tydzień do przodu jestem informowany ile na który dzień potrzeba dostarczyć. Na dziś cena 50gr +VAT w skrzyniach ,odbicie 1-2%. Tyle.

15 minut temu, Gość Jakiś tam rolnik napisał:

Pewnie mnie tu zlinczują za to co napisałem wcześniej i za to co teraz napisze- nie zal mi nikogo co tu płacze ze niema komu sprzedać albo że tanio! Kto w tych czasach uprawia w ciemno?!  Od 20 lat wszystko odstawiam do jednej firmy (wstawiają do Biedry)- jakie odmiany chcą takie sadzę, nawozy,opryski ,badania ,terminy,wszystko jak sobie życzą, umowa do tego ale towar mam extra. Teraz robię sobie spokojnie dla nich ,bo tydzień do przodu jestem informowany ile na który dzień potrzeba dostarczyć. Na dziś cena 50gr +VAT w skrzyniach ,odbicie 1-2%. Tyle.

Tylko tacy sie utrzymają

Gość Jakiś tam rolnik
25 minut temu, Gość Jakiś tam rolnik napisał:

W poniedziałek idę do nich na coroczna impreze -jedzenia i gorzały będzie pod korek, podobno będzie Zenek, rok temu był Boys.  Chwalę się może ale to firma jakich mało ale to zasługa właścicieli którzy zawsze podkreślają że z takich jak ja mają pieniądze i to że są milionerami żadnemu z dostawców nie przeszkadza bo i nam godnie płacą za towar.

Gość Gość
33 minuty temu, Gość Jakiś tam rolnik napisał:

Bardzo dobrze napisane ja też sadze odmiany pod odbiorcę mam 4 nie są to duże ilości 5ha i w tym roku poszło po 60gr ale w worku 10kg.jeden odbiorca zrezygnował ktoś skusił go lepsza cena i chyba kupił jakiś szajs bo chciał wrócić jak stracił szkole i szpital.